Εκπαίδευση και νεολαία
Εκλογές στη ΦΕΠΑ

Με επιτυχία για την αντικαπιταλιστική αριστερά πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές του Συλλόγου Οικοτρόφων ΦΕΠΑ στις 20-21 Απριλίου. Το νέο σχήμα της αντικαπιταλιστικής αριστεράς «Contraactivo» που δημιουργήσαμε μόλις λίγες μέρες πριν τις εκλογές κατάφερε να συσπειρώσει έναν κόσμο με αποτέλεσμα να πάρει δύο έδρες στο διοικητικό συμβούλιο. Πέντε έδρες θα έχει η Πανσπουδαστική. 

Η ριζοσπαστικοποίηση ενός κόσμου που έζησε ένα κίνημα δύο μηνών καταλήψεων φάνηκε και μέσα από την διαδικασία των εκλογών όπου ένα σημαντικό κομμάτι της νεολαίας επέλεξε να στηρίξει ένα σχήμα που έβαλε ως πρόταγμα την ανατροπή του καπιταλισμού που γεννά την εξαθλίωση και την καταπίεση κι επηρεάζει ιδιαίτερα τα πιο ταξικά πληττώμενα άτομα που απαρτίζουν τις εστίες. 

Ωστόσο για εμάς οι εκλογές είναι μια πρώτη μάχη που έδειξε τη διάθεση του κόσμου να παλέψει συνολικά ενάντια στο σύστημα που υποβαθμίζει τις εστίες και τις ζωές μας καθημερινά. Παίρνουμε το έναυσμα για να συγκροτήσουμε έναν σύλλογο που οι γενικές συνελεύσεις θα οργανώνονται από τα κάτω και θα βγάζουν αγωνιστικές αποφάσεις για να διεκδικήσουμε ελεύθερες, δωρεάν και δημόσιες εστίες σύμφωνα με τις ανάγκες μας. Η οργάνωση του συλλόγου μας αμεσοδημοκρατικά με την συμμετοχή όλο και περισσότερων φοιτητών και φοιτητριών που θα συντονίζονται μέσα από τις γενικές συνελεύσεις είναι σημαντική. Θα παλέψουμε για έναν σύλλογο με αυτά τα χαρακτηριστικά. Ανοίγοντας όλες τις μάχες όπως την πάλη ενάντια στον σεξισμό, τον πόλεμο, τις ιδιωτικοποιήσεις και την τρομοκρατία του συστήματος που θέλει τις εστίες ένα απονεκρωμένο χώρο χωρίς πολιτικοποίηση και συλλογικές δράσεις. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να επιβάλλουμε τους όρους μας και να υπερασπιστούμε την ελεύθερη έκφραση μας σ αυτές. 

Απέναντι στην συνειδητή υποβάθμιση των εστιών από την κυβέρνηση που θέλει να μας βάλει να πληρώνουμε για να μένουμε σ’ αυτές θα απαντήσουμε με αγώνες, μαχητικές αποφάσεις, διεκδικήσεις βάζοντας τις ζωές μας πάνω από τα κέρδη τους.

Μαριάνα Σπυριδάκη,
φοιτήτρια Φιλοσοφικής Αθήνας