Διεθνή
Οι Τουρκοκύπριοι στους δρόμους: «Το μαχαίρι έφτασε στο κόκκαλο»

26/4, Βόρεια Λευκωσία. Φωτό: KTOEOS

Με αυτό το σύνθημα εκατοντάδες Τουρκοκύπριοι (πάνω από 1000) διαδήλωσαν στους δρόμους της βόρειας Λευκωσίας, την Παρασκευή 26/4, ενάντια στη λιτότητα και τη διαφθορά. Πέρασαν μπροστά από το προεδρικό μέγαρο και συγκεντρώθηκαν μπροστά στη Βουλή. Στην πραγματικότητα όμως ο πραγματικός τους στόχος ήταν η Τουρκική πρεσβεία, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τη Βουλή. 

Την διαδήλωση κάλεσαν 32 τουρκοκυπριακές οργανώσεις και συνδικάτα. Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, ακούστηκαν συνθήματα για την υπόθεση του ξενοδοχείου "Ισιάς" (το ξενοδοχείο που κατέρρευσε από το σεισμό στην Τουρκία με πολλά θύματα Τ/Κ μαθητές και εκπαιδευτικούς) και ανοίχτηκε πανό που έγραφε "Ισιάς η κοινή μας υπόθεση" με την απαίτηση να δικαστούν και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι. Συνθήματα ακούστηκαν και υπέρ της επανέναρξης του δικοινοτικού διαλόγου για διευθέτηση του Κυπριακού. 

Κύρια ομιλήτρια στην εκδήλωση ήταν η πρόεδρος της KTOEOS, του συνδικάτου των καθηγητών Selma Eylem η οποία δήλωσε με έμφαση: “Το μαχαίρι έφτασε στο κόκαλο! Καλωσορίστε τους Τουρκοκύπριους που θέλουν δικαιοσύνη, ειρήνη, ευημερία, ελευθερία, δημοκρατία, κοσμική ζωή, λύση και υγιή κοινωνία!” Και τόνισε: “Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι να φτάσουμε στην ομοσπονδιακή λύση και την ενσωμάτωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση”.

Ήταν μια πολύ σημαντική εκδήλωση σε μια εποχή που οι άρχουσες τάξεις και οι κυβερνώντες και στις δυο πλευρές ακολουθούν μια ψυχροπολεμική και αντιπαραθετική πολιτική. Ήταν μια εκδήλωση που έδειξε ότι η δράση από τα κάτω μπορεί να είναι ο αποφασιστικός παράγοντας για μια καλύτερη ζωή, αλλά και για εδραίωση της ειρήνης στην Κύπρο.