Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Όχι κομπίνες με τους “Σπαρτιάτες”

Την περασμένη βδομάδα το Α1 τμήμα του Άρειου Πάγου ανακοίνωσε ότι κόβει από τη λίστα των κομμάτων που θα συμμετέχουν στις ευρωεκλογές τους Σπαρτιάτες. Η ουσία του σκεπτικού του Άρειου Πάγου είναι ότι «Καταδεικνύεται ότι ο Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός αρχηγός του κόμματος ‘Σπαρτιάτες’, το οποίο υποκαθιστά τη ‘Χρυσή Αυγή’ ουδέποτε αποδοκίμασε ή απεμπόλησε, έστω και κατ’ ελάχιστον, την προηγούμενη – ως ηγετικό στέλεχος της “Χρυσής Αυγής” – ρητορική μίσους, τη βίαιη και ρατσιστική δράση του, στα πλαίσια του εγκληματικού μηχανισμού του ως άνω κόμματος».

Βέβαια, ο Άρειος Πάγος ανακάλυψε τώρα ότι οι Σπαρτιάτες είναι η βιτρίνα του Κασιδιάρη και το πλυντήριο των χρυσαυγιτών. Το γνώριζε το πανελλήνιο ένα χρόνο πριν όταν οι Σπαρτιάτες συμμετείχαν κανονικότατα στις εκλογές. Και αυτό με τη «βούλα» του Άρειου Πάγου. Όπως σημείωνε η Εργατική Αλληλεγγύη αμέσως μετά τις βουλευτικές εκλογές του περσινού Ιούνη: «Την καταπακτή του υπονόμου την άνοιξε ο Άρειος Πάγος στις 8 Ιουνίου αποφασίζοντας ότι κόβει το ‘Εθνικό Κόμμα Έλληνες’ του Κασιδιάρη αλλά εγκρίνει τους ‘Σπαρτιάτες’. Την ίδια ακριβώς μέρα που ο Κασιδιάρης ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει τους Σπαρτιάτες. Των οποίων ‘όλως τυχαίως’ ο αρχηγός είχε περάσει και από την οργάνωση του Λαγού αλλά όπως διαβάζουμε στην ΕφΣυν εμφανιζόταν και ‘ως στέλεχος της οργάνωσης Κασιδιάρη Έλληνες Γ.Τ.Π.’ στην ιστοσελίδα της! Εφτά ακόμη υποψήφιοι των ‘Σπαρτιατών’ αναφέρονται στην εφημερίδα ότι ήταν στη λίστα με τα στελέχη που είχε δημοσιεύσει παλαιότερα το ναζιστικό μόρφωμα του Κασιδιάρη. Αλλά ο Άρειος Πάγος δεν είδε, δεν άκουσε». 

Αυτή ήταν η κατάληξη των τριών τροπολογιών που είχε περάσει η ΝΔ διά χειρός Βορίδη από τη Βουλή τάχα για να εμποδίσει τη συμμετοχή των ναζί στις εκλογές. Το αντιφασιστικό κίνημα επεσήμαινε τότε την υποκρισία αυτής της λεγόμενης «θεσμικής» αντιμετώπισης των φασιστών που τους ανοίγει διάπλατα την πόρτα με τις ρατσιστικές πολιτικές της. 

Τώρα, η ΝΔ προσπαθεί να παραστήσει το βράχο του αντιφασισμού ενάντια στον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ. “Εμείς στείλαμε υπόμνημα στον Άρειο Πάγο για τους Σπαρτιάτες”, είπε ο Ρωμανός ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έστειλε και δέχτηκε τα συγχαρητήρια του Στιγκα. Ο Π. Μαρινάκης πήρε την σκυτάλη δηλώνοντας ότι ο «ΣΥΡΙΖΑ ψαρεύει στα θολά νερά» για να πάρει τις ψήφους των Σπαρτιατών. Κι ο Κασσελάκης ανταπάντησε ότι «οι νεοναζί ψηφοφόροι δεν μας αφορούν». Και το πινγκ-πονγκ των δηλώσεων και απαντήσεων σε αυτό το μοτίβο συνεχίστηκε. 

Θράσος

Προφανώς η ΝΔ έχει απύθμενο θράσος να δίνει μαθήματα αντιμετώπισης του φασισμού. Χρειάζεται να θυμηθούμε τον τρόπο που παλέψαμε ενάντια στη ναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής και τις μάχες που οδήγησαν στην καταδίκη της ως εγκληματική συμμορία. Αυτές οι μάχες που κράτησαν χρόνια ξετυλίχτηκαν στο «πεζοδρόμιο» κάθε φορά που οι νεοναζί ξεμύτιζαν με την «προβιά» του «νόμιμου πολιτικού κόμματος» για να απλώσουν το ρατσιστικό τους δηλητήριο και τη δολοφονική δράση. 

Το κίνημα έδωσε μάχες για να κλείσουν τα γραφεία τους, πολιόρκησε τις συγκεντρώσεις τους, αγκάλιασε τους πρόσφυγες. Και το αντιφασιστικό κίνημα τους κάθισε στο σκαμνί, και με την πρωτοβουλία που πήρε η ΚΕΕΡΦΑ το 2013 για τη συγκρότηση της πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής. 

Αυτές οι επιλογές είχαν στηριχτεί σε μια πολιτική εκτίμηση. Ότι η είσοδος της ΧΑ στη Βουλή δεν σηματοδοτούσε ένα ασυγκράτητο φασιστικό κύμα, αλλά ότι η ενεργητική παρέμβαση του αντιφασιστικού κινήματος με τα συνδικάτα μπροστά, μπορεί όχι μόνο να αποτρέψει την εξάπλωση της επιρροής των ναζί, αλλά και να απομονώσει τον ναζιστικό πυρήνα της ΧΑ από τον κόσμο που έφτασε ακόμα και να την ψηφίσει επειδή νόμιζε ότι ήταν «αντισυστημική». 

Οι αλληλοκατηγορίες για εναγκαλισμό των «νεοναζί ψηφοφόρων» έχουν και μια μεγάλη δόση υποκρισίας. Τι θα γίνει, αν κατά πάσα πιθανότητα, το Εκλογοδικείο αποφασίσει να κηρύξει έκπτωτους τους βουλευτές των Σπαρτιατών και άκυρη την εκλογή τους; Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των εφημερίδων το «επικρατέστερο σενάριο» είναι να μοιραστούν οι έδρες «αναλογικά στα υπόλοιπα κόμματα». Με άλλα λόγια τις «ψήφους» πολλοί εμίσησαν, τις έδρες ουδείς. 

Θα είναι μεγάλο λάθος αν η Αριστερά δεχτεί μια τέτοια λύση που καταρχήν απαλλάσσει την κυβέρνηση της ΝΔ από «μίνι εκλογές» λίγο καιρό μετά την προβλεπόμενη ήττα της στις ευρωεκλογές και, πιο, σημαντικό, τσαλαπατάει τη βασική δημοκρατική αρχή ότι οι βουλευτές εκλέγονται μετά από ψηφοφορία. Μια Αριστερά που μπαίνει μπροστά στις μάχες για την ανατροπή της κυβέρνησης, σηκώνει ψηλά τη σημαία της πάλης ενάντια στη δολοφονική πολιτική των κλειστών συνόρων, μπορεί να γίνει φραγμός στην ακροδεξιά και τους φασίστες.