Ο Μητσοτάκης διαλαλεί, και σε συνεντεύξεις ακόμα και σε βίντεο στο Tik-Tok, ότι για «πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας μας διευκολύνεται έμπρακτα η συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές» με την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου. Είναι η λύση, σύμφωνα πάντα με τον Μητσοτάκη, «αν δουλεύετε σεζόν, αν σπουδάζετε σε άλλη πόλη ή δίνετε εξετάσεις, αν σας δυσκολεύουν οι μετακινήσεις ή απλά αν θέλετε να πάτε για μπάνιο στις 9 Ιουνίου». Ότι ο Μητσοτάκης και οι υπουργοί νοιάζονται για το δικαίωμα της ψήφου των νέων εργαζόμενων μπορεί και να είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο.
Η επιστολική ψήφος το μόνο που δεν κάνει είναι να διευκολύνει τη νεολαία, ιδιαίτερα, που δουλεύει «σεζόν» στη «βαριά βιομηχανία της χώρας». Για κανέναν και καμιά δεν είναι τόσο απλή υπόθεση να δηλώσει μια διεύθυνση στην οποία θα πάρει τα χαρτιά των εκλογών και στη συνέχεια θα ψηφίσει με «ασφάλεια». Καταρχήν, γιατί η προθεσμία υποβολής έληγε τη Μ. Δευτέρα και ο περισσότερος κόσμος δεν ξέρει ακόμα που θα δουλεύει τον Ιούνη.
Η «καθολική» επιστολική ψήφος δεν καθιερώθηκε για να διευκολύνει τους εργαζόμενους και τη νεολαία να ψηφίσουν, ακόμα και αυτούς που θα θέλουν να πάνε στη θάλασσα την Κυριακή των εκλογών. Καθιερώθηκε για να διευκολύνει τη ΝΔ και τους μηχανισμούς της. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη Βουλή είχαν αντιδράσει δικαιολογημένα όταν συζητιόταν το σχετικό νομοσχέδιο στις αρχές του χρόνου, καταγγέλλοντας ότι καταρχάς δεν διασφαλίζεται η μυστικότητας της ψήφου. Μπορεί να φανταστεί κανείς έναν «εποχικά» εργαζόμενο σε ένα νησί να ψηφίζει από το λαπ-τοπ του με τον εργοδότη να του δίνει «φιλικές» συμβουλές.
Διάρρηξη
Από τότε, κύλησε νερό στ’ αυλάκι, για να φτάσουμε στη διαρροή των δεδομένων χιλιάδων ομογενών που κατέληξαν στην περιβόητη μέηλ λιστ της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου. Αλλά και στην πολύ πρόσφατη μυστηριώδη διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών. Δεν έχουμε καμιά εμπιστοσύνη ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα εξασφαλίσει το «αδιάβλητο» της «καθολικής» επιστολικής ψηφοφορίας και γενικότερα οποιασδήποτε ψηφοφορίας. Αντίθετα, γνωρίζουμε καλά την ιστορία της Δεξιάς στις νοθείες εκλογών.
Πέρσι τον Ιούνη ουσιαστικά η κυβέρνηση στέρησε το δικαίωμα στη ψήφο από χιλιάδες εργαζόμενους που δούλευαν «σεζόν» μακριά από τον τόπο κατοικίας τους. Το αίτημα φέτος παραμένει το ίδιο: να έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν, με φυσική παρουσία, στα εκλογικά τμήματα της περιοχής που εργάζονται. Αυτό το αίτημα πρέπει να το διεκδικήσουν αγωνιστικά τα συνδικάτα στον επισιτισμό-τουρισμό.