Αντιπολεμικό κίνημα
ΗΠΑ: «Τίτλος τιμής η σύλληψη για την Παλαιστίνη»

24/4, Συγκέντρωση αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη στο Πανεπιστήμιο του Τέξας. Φωτό: Michael Minasi/KUT News

«Ευχαριστούμε τους Αμερικανούς φοιτητές για την υποστήριξη στη Γάζα». «Ευχαριστούμε, φοιτητές του Κολούμπια». Tα γραμμένα με σπρέι συνθήματα πάνω στα αντίσκηνα των Παλαιστίνιων προσφύγων στην Ράφα είναι ένα ακόμη σημάδι της τεράστιας δύναμης του διεθνούς κινήματος αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη. Και η αλληλεγγύη δεν κάνει ούτε βήμα πίσω -παρά την κλιμάκωση της αστυνομικής καταστολής καθ’ όλη την περασμένη εβδομάδα σε δεκάδες πανεπιστήμια των ΗΠΑ. 

Δεν υπήρξε ούτε ένα πανεπιστήμιο στο οποίο να εισέβαλε η αστυνομία και την επόμενη μέρα να μην ακολούθησε νέα, ακόμη πιο μαζική και αποφασισμένη, κατασκήνωση ή κατάληψη κτιρίου από τους φοιτητές. Αντιθέτως, οι διαμαρτυρίες εξαπλώνονται σε όλο και περισσότερα πανεπιστήμια, όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά σε όλο τον κόσμο. Η αμερικάνικη κυβέρνηση και οι πρυτανικές αρχές βρίσκονται πλέον αντιμέτωπες εκτός από τους φοιτητές και με τους εργαζόμενους και τους καθηγητές των πανεπιστημίων που καταγγέλλουν ότι οι αστυνομικές επεμβάσεις είναι άμεση επίθεση στην ελευθερία του λόγου, στο δικαίωμα στη διαμαρτυρία αλλά και στην ακαδημαϊκή ελευθερία γενικότερα.

Σε μακροσκελές του άρθρο στους Financial Times o εβραϊκής καταγωγής ιστορικός Μαρκ Μαζάουερ (που κρατάει αποστάσεις από το κίνημα αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη) διαφωνεί με την καταστολή, απορρίπτει τις καταγγελίες ότι το κίνημα είναι «αντισημιτικό» και αναφέρει ανάμεσα σε άλλα: «Ένα από τα πράγματα που αγαπώ στους φοιτητές του Κολούμπια είναι ότι νοιάζονται. Δεν είναι αυτοί οι φοιτητές, από διαφορετικά υπόβαθρα, που υποστηρίζουν τους Παλαιστίνιους, κάνοντας απλώς αυτό που τους έχουμε διδάξει να κάνουν; Δεν τους έχουμε διδάξει για το Ολοκαύτωμα και το “Ποτέ ξανά”; Και μπορούμε να εκπλαγούμε αν το μάθημα που πολλοί από αυτούς αντλούν είναι ότι πρέπει να είσαι σε επιφυλακή για τη γενοκτονία και να σηκώνεις το ανάστημά σου και να μην είσαι θεατής όταν πιστεύεις ότι το βλέπεις να συμβαίνει;» 

Η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την επιχείρηση καταστολής με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου Κίρμπι να δηλώνει: «Σεβόμαστε το δικαίωμα των ειρηνικών διαδηλώσεων». Αλλά οι επιθέσεις των ειδικών δυνάμεων με κλομπ, χημικά, τέιζερ, έφιππη αστυνομία, (Τέξας), σφαίρες καουτσούκ (πανεπιστήμια Νότιας Καλιφόρνια και Έμεριτ στην Tζόρτζια), ελεύθερους σκοπευτές στην οροφή κτιρίων (πανεπιστήμιο Οχάιο και Πανεπιστήμιο Μπλούμινγκτον στην Ιντιάνα) δεν αφήνουν περιθώρια για παρεξηγήσεις. Όπως και ο αριθμός των συλλήψεων.  

Από τις 18 Απριλίου, οπότε πραγματοποιήθηκε η πρώτη επέμβαση της αστυνομίας στο Κολούμπια στη Νέα Υόρκη, μέχρι την Δευτέρα 29 Απριλίου, πάνω από 900 φοιτητές/τριες συνελήφθησαν μετά από αστυνομικές επιθέσεις σε πανεπιστήμια σε όλες τις ΗΠΑ. Σε αρκετά από αυτά, οι φοιτητές που συλλαμβάνονται, έχουν αποβληθεί προσωρινά από τις πανεπιστημιακές αρχές και βρίσκονται υπό την απειλή μόνιμης αποβολής και διακοπής υποτροφιών και εν αναμονή ενδεχόμενων ποινικών διώξεων -παρότι οι περισσότεροι αφήνονται ελεύθεροι μετά τις συλλήψεις. 

Απειλές

Όπως χαρακτηριστικά απειλούσε η διοίκηση του California State Polytechnic University την Δευτέρα 29/4 σε τελεσίγραφό της προς τους φοιτητές, «αν οι διαδηλωτές εγκαταλείψουν οικειοθελώς την πανεπιστημιούπολη, το πανεπιστήμιο μπορεί να εξετάσει αυτήν την επιλογή ως “πιθανό ελαφρυντικό παράγοντα” κατά τη διάρκεια του πειθαρχικού ελέγχου που θα αντιμετωπίσουν αλλά αυτό δεν εξαλείφει την ευθύνη για ποινικές κατηγορίες». Eπιπλέον πολλά από τα ιδρύματα προκειμένου να εμποδίσουν τη ζωντανή παρουσία των φοιτητών/τριων στις σχολές, τις έκλεισαν, ανακοινώνοντας «διαδικτυακά μαθήματα».

Τίποτε από αυτά δεν είναι ικανό να σταματήσει τις διαμαρτυρίες που έχουν εξαπλωθεί σε πάνω από 50 πανεπιστήμια των ΗΠΑ με αιτήματα την κατάπαυση του πυρός στην Γάζα, να σταματήσει η αμερικανική υποστήριξη στο Ισραήλ, να σταματήσουν τα αμερικάνικα πανεπιστήμια να συνεργάζονται με ισραηλινά ιδρύματα και επιχειρήσεις. Όπως δήλωσε ο Niyanta Nepal, εκλεγμένος πρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου του Πανεπιστημίου Μπράουν στο Ρόουντ Άιλαντ: «Αυτό που αντιμετωπίζουμε είναι ελάχιστος κίνδυνος σε σύγκριση με αυτό που περνούν οι κάτοικοι της Γάζας. Είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε». 

«Με αποβάλλαν προσωρινά από την σχολή μου και από την εστία του Κολούμπια-Μπάρναρντ αλλά αυτό δυνάμωσε την αφοσίωσή μου στο κίνημα για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Να αποβληθείς, να συλληφθείς για την Παλαιστίνη είναι τίτλος τιμής» είπε η Μύριαμ, φοιτήτρια. Δύο εβδομάδες μετά, η κατάληψη στο Κολούμπια, απ’ όπου ξεκίνησε το κύμα αγώνα, παραμένει με τις διαμαρτυρίες να αναγκάζουν τη διοίκησή του να αποσύρει τελεσίγραφο για νέα εκκένωση και να ζητάει «διαπραγματεύσεις» με τους φοιτητές. 

Οι φοιτητές δεν αντιμετωπίζουν την καταστολή μόνοι τους. Οι εργαζόμενοι στέκονται στο πλευρό τους. 

Στο Κολούμπια εκατοντάδες εργαζόμενοι και μέλη ΔΕΠ διοργάνωσαν «Συγκέντρωση για την υποστήριξη των φοιτητών μας» καταδικάζοντας τις συλλήψεις και απαιτώντας την άρση των αποβολών. Στο στόχαστρο βρίσκεται η πρόεδρος του Κολούμπια Νεμάτ Σαφίκ που πήγε στο Κογκρέσο για να συκοφαντήσει τους φοιτητές της ως «αντισημίτες» - σε μια άθλια διαδικασία που προβλήθηκε ζωντανά και χαρακτηρίστηκε, ακόμη και στα κυρίαρχα μέσα, ως «νέος μακαρθισμός».

Η βίαια σύλληψη της καθηγήτριας οικονομικών Κάρολαϊν Φόλιν στο πανεπιστήμιo Emory της Ατλάντα (οι αστυνομικοί την ακινητοποίησαν στο έδαφος παρά τις συνεχείς της διαμαρτυρίες «Είμαι καθηγήτρια») έγινε viral και συνώνυμο της αστυνομικής βίας. Κατά την καταστολή συνελήφθη και η κοσμήτορας του τμήματος Φιλοσοφίας του πανεπιστημίου. Στο Τέξας, εργαζόμενοι στο Πανεπιστήμιο του Όστιν, υπέγραψαν κοινή δήλωση στην οποία αναφέρουν «καθόλου μάθημα, καμία εργασία όσο η αστυνομία εισβάλλει στο πανεπιστήμιο» και στάθηκαν μπροστά από τους φοιτητές τους για να τους προστατεύσουν από την καταστολή. Επιπλέον το τοπικό παράρτημα της ομοσπονδίας των εκπαιδευτικών στα πανεπιστήμια συγκεντρώνει υπογραφές για κατάθεση ψήφου δυσπιστίας προς την πρυτανεία. 

Υποστήριξη

«Μόλις μάθαμε ότι οι φοιτητές θα κάνουν κατασκήνωση αποφασίσαμε να είμαστε εδώ για να τους προστατεύσουμε και να τους υποστηρίξουμε» λέει ο Στίβεν Θράσερ, επίκουρος καθηγητής στη Σχολή Δημοσιογραφίας του Northwestern της Βοστώνης. Και εξηγώντας ότι οι εργαζόμενοι και οι φοιτητές χρησιμοποιούν χρωματικό κώδικα για να προσδιορίσουν αν είναι πρόθυμοι να συλληφθούν, πρόσθεσε: «Εγώ είμαι κόκκινου επιπέδου», (σ.σ. δηλαδή έτοιμος να συλληφθεί). Με τρόμο είδα φοιτητές σε όλη τη χώρα να δέχονται επιθέσεις από αστυνομικούς. Έτσι ήθελα να βάλω το σώμα μου σε κίνδυνο πριν αγγίξουν τους φοιτητές μας».

Οι κινητοποιήσεις στις ΗΠΑ συνεχίζονται κι έξω από τα πανεπιστήμια. Εκατοντάδες διαδηλωτές διαδήλωσαν στο ετήσιο δείπνο των ανταποκριτών του Λευκού Οίκου στην Ουάσιγκτον στο οποίο επρόκειτο να παραστεί ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν. «Δυτικά μέσα ενημέρωσης σας βλέπουμε, εσάς και όλη τη φρίκη που κρύβετε» φώναζε το πλήθος σε ένα από τα συνθήματα. Οι απόπειρες της κυβέρνησης και των σιωνιστών φοιτητών να προβοκάρουν τις συγκεντρώσεις καταγγέλλοντάς τις ως «αντισημιτικές» πέφτουν στο κενό.  

Σε ανακοίνωσή της η αντισιωνιστική «Εβραϊκή Φωνή για την Ειρήνη» που μαζί με τους Φοιτητές για τη Δικαιοσύνη στην Παλαιστίνη (SJP) και πολλές άλλες οργανώσεις και συλλογικότητες, πρωτοστατεί στις διαμαρτυρίες εντός κι εκτός πανεπιστημίων αναφέρει: «Ως η μεγαλύτερη αντισιωνιστική εβραϊκή οργάνωση στον κόσμο, απορρίπτουμε απερίφραστα την ταύτιση του αντισημιτισμού με τον αντισιωνισμό και επιβεβαιώνουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν υπάρχει θέση για τον αντισημιτισμό στα κινήματά μας. Καταδικάζουμε τις ψευδείς κατηγορίες για αντισημιτισμό με μόνο στόχο να δυσφημίσουν τα κινήματά μας. Καλούμε όλους τους ανθρώπους με συνείδηση να παραμείνουν επικεντρωμένοι στο επείγον έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη: Τον τερματισμό της παροχής αμερικανικών όπλων και της χρηματοδότησης της γενοκτονίας των Παλαιστινίων και την επίτευξη άμεσης και μόνιμης κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα. Αυτό το Πάσχα δεν μοιάζει με κανένα άλλο Πάσχα στη ζωή μας». 

«Πιστεύουν ότι μπορούν να καταστείλουν τον αγώνα μας για την ελευθερία των Παλαιστινίων. Εμείς διαφωνούμε» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το SJP. «Το Φοιτητικό Κίνημα είναι ενωμένο και αποφασισμένο να πετύχουμε τα αιτήματά μας για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης και τον τερματισμό της γενοκτονίας στη Γάζα. Θα καταλάβουμε τον έλεγχο των ιδρυμάτων μας, πανεπιστημιούπολη προς πανεπιστημιούπολη, μέχρι η Παλαιστίνη να είναι ελεύθερη».


Σε όλο τον κόσμο

Οι φοιτητικές κινητοποιήσεις εξαπλώνονται με ταχύτητα από τις ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο με διαμαρτυρίες αλληλεγγύης να πραγματοποιούνται σε πανεπιστήμια στη Γαλλία, την Τουρκία, την Ιταλία, την Βρετανία, τον Καναδά, την Αυστραλία, στον Λίβανο, στην Ιορδανία, την Ινδία.

Στη Βρετανία φοιτητές κατέλαβαν το κέντρο του Πανεπιστημίου του Γουόργουικ. Στο Παρίσι οι φοιτητές πραγματοποίησαν κατάληψη στο πανεπιστήμιο Sciences Po απαντώντας στην επίθεση της αστυνομίας λίγες ώρες νωρίτερα να διαλύσει κατασκήνωση στο υπαίθριο αμφιθέατρο της πανεπιστημιούπολης. «Μας θυμίζει το 1968, όταν τα αντιπολεμικά κινήματα αναπτύσσονταν στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη Γαλλία» είπε ένας φοιτητής στο CNN.

Η κατασκήνωση στο πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ άρχισε την περασμένη Τετάρτη. «Μόλις ξεκινήσαμε» δήλωσε περιχαρής η φοιτήτρια Jasmine Al-Rawi, προσθέτοντας ότι το γεγονός ότι οι πρυτανικές αρχές δεν απαγόρευσαν τη συγκέντρωση δείχνει ότι φοβούνται εμάς και όσα είμαστε ικανοί να κάνουμε». Στον Καναδά ο πρώτος πανεπιστημιακός καταυλισμός διαμαρτυρίας έγινε στο Πανεπιστήμιο McGill στο Μόντρεαλ (για να ακολουθήσουν κι άλλα) με τους φοιτητές να καλούν τις διοικήσεις τους «να αποεπενδύσουν από κεφάλαια που εμπλέκονται στο σιωνιστικό κράτος, καθώς και να διακόψουν τους δεσμούς με σιωνιστικά ακαδημαϊκά ιδρύματα».

Διαδηλώσεις αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη έγιναν και αυτό το σαββατοκύριακο σε όλον τον κόσμο από το Λονδίνο όπου διακόσιες χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε συλλαλητήριο το Σάββατο μέχρι το Ντιγιαρμπακίρ στο τουρκικό Κουρδιστάν που πλημμύρισε από χιλιάδες διαδηλωτές την Κυριακή.