O ξεσηκωμός στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ που απειλεί να κλιμακωθεί και σε άλλες χώρες αποσταθεροποιεί και πιέζει την κυβέρνηση Μπάιντεν που με τη σειρά της εντείνει τις πιέσεις προς το κράτος του Ισραήλ και την Παλαιστινιακή Αντίσταση να προχωρήσουν σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στην Γάζα.
Σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Νετανιάχου, ο Μπάιντεν επανέλαβε την αντίθεσή του για «ανθρωπιστικούς λόγους» σε μια ισραηλινή επίθεση στην Ράφα ενώ ο υπ.Εξ, των ΗΠΑ Μπλίνκεν από την Σ. Αραβία, όπου έχει ξεκινήσει ένα ακόμη γύρο διαπραγματεύσεων με τις αραβικές χώρες, δήλωσε ότι «η Χαμάς έχει ενώπιον της μια πρόταση (κατάπαυσης) που είναι εξαιρετικά γενναιόδωρη» και ότι «πρέπει να αποφασίσει γρήγορα παίρνοντας τη σωστή απόφαση».
Η αμερικάνικη κυβέρνηση προσπαθεί να στείλει το μήνυμα ότι η ίδια «κάνει ό,τι μπορεί» και ότι «το Ισραήλ αλλάζει» -με τον Μπλίνκεν να υποστηρίζει ότι έχει σημειώσει «μετρήσιμη πρόοδο» όσον αφορά την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα. Σε αυτό το μήκος κύματος ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Χαγκάρι δήλωσε: «Επιδιώκουμε να βοηθήσουμε στην ανακούφιση των δεινών των αμάχων στη Γάζα. Καταβάλλουμε τεράστιες προσπάθειες για να ελαχιστοποιήσουμε τη ζημιά στους αμάχους, γιατί εμείς βλέπουμε τον πόνο των αμάχων ως τραγωδία»! Κι ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κίρμπι δήλωσε καθησυχαστικά ότι η προβλήτα κατασκευής του αμερικανικού στρατού στην Γάζα θα τεθεί σε λειτουργία σε λίγες εβδομάδες.
Όσον αφορά στη διαπραγμάτευση, ο Μπλίνκεν θα συνεχίσει την περιοδεία του περνώντας από το Ισραήλ για να καταλήξει τελικά στο Κάιρο, όπου την Δευτέρα αναμενόταν να καταφθάσει αντιπροσωπεία της Χαμάς για να συζητήσει την πρόταση κατάπαυσης του πυρός που συνέταξαν μεσολαβητές από το Κατάρ και την Αίγυπτο και τροποποιήθηκε από το Ισραήλ.
Την περασμένη εβδομάδα ο βασικός εκπρόσωπος της Χαμάς στις διαπραγματεύσεις είχε δηλώσει ότι εξετάζει σοβαρά την απελευθέρωση των ομήρων αν το Ισραήλ συμφωνήσει σε μια διαρκή κατάπαυση πυρός. Το Σάββατο 27/4 υπήρξε νέα πρόταση από το Ισραήλ που σύμφωνα με το αμερικανικό σάιτ Axios (που επικαλείται ισραηλινές πηγές) κάνει λόγο για «αποκατάσταση διαρκούς ηρεμίας» στη Λωρίδα της Γάζας.
Όπως αναφέρει το Αλ Τζαζίρα: «Πιστεύεται ότι οι δύο πλευρές συζητούν την απελευθέρωση ενός μικρότερου αριθμού ομήρων με αντάλλαγμα την απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές -στην πρώτη φάση οποιασδήποτε νέας εκεχειρίας. Ενώ το Ισραήλ μπορεί να επιτρέψει κάποια μετακίνηση των Παλαιστινίων που εκτοπίστηκαν από τη βόρεια και κεντρική Γάζα πίσω στα σπίτια τους και να αποσύρει κάποια στρατεύματα στη δεύτερη φάση οποιασδήποτε συμφωνίας. (σ.σ. η διαρκής κατάπαυση και η επιστροφή των κατοίκων της Γάζας πίσω στα σπίτια τους είναι πάγιο αίτημα της παλαιστινιακής αντίστασης με το ισραηλινό κράτος να έχει απορρίψει επανειλημμένως και τα δύο αιτήματα). Βρισκόμαστε σε μια κομβική στιγμή σχετικά με την πορεία προς τα εμπρός… Αν η Χαμάς απορρίψει την πρόταση, οι Ισραηλινοί έχουν καταστήσει σαφές ότι η επιχείρηση στη Ράφα θα γίνει αρκετά σύντομα».
Ράφα
Η νέα «πρόταση» του ισραηλινού κράτους στην ουσία τίθεται με τη μορφή τελεσιγράφου με τους εκπρόσωπους του ισραηλινού στρατού να ανακοινώνουν για ακόμη μια φορά ότι είναι έτοιμος να επιχειρήσει στην Ράφα. Εκεί, την Κυριακή είκοσι ακόμη Παλαιστίνιοι ανάμεσά τους πέντε παιδιά δολοφονήθηκαν όταν βομβαρδίστηκαν τα σπίτια τους ενώ ταυτόχρονα το Ισραήλ έχει πολλαπλασιάσει τις επιθέσεις του στον «χαμηλής έντασης» πόλεμο που διεξάγει με τη Χεζμπολάχ στο Λιβάνο.
Στο εσωτερικό του Ισραήλ, το ζήτημα μιας ενδεχόμενης συμφωνίας, βαθαίνει ακόμη περισσότερο την πολιτική κρίση, όπως φαίνεται από τις αντιφατικές δηλώσεις των υπουργών του: Σε μήνυμά του προς τον κ. Νετανιάχου ο υπουργός Οικονομικών Σμότριτς υποστήριξε ότι μια τέτοια συμφωνία θα έθετε σε κίνδυνο την ίδια την ύπαρξη του Ισραήλ απειλώντας όπως κι άλλοι υπουργοί του Νετανιάχου να αποσύρουν την υποστήριξή τους στον κυβερνητικό συνασπισμό αν συμβεί. Ενώ από την άλλη ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Λαπίντ δεσμεύτηκε να την υποστηρίξει αν πρόκειται για την απελευθέρωση των αιχμαλώτων.