Διεθνή
Αίγυπτος: Λευτεριά στις ακτιβίστριες

23/4, Κάιρο. Φωτό: EIPR

Την περασμένη Τρίτη 23/4 οι αιγυπτιακές αρχές συνέλαβαν 19 άτομα που διαδήλωναν σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τις γυναίκες της Γάζας και του Σουδάν. Οι περισσότερες από τις εμπλεκόμενες ήταν φεμινίστριες ακτιβίστριες που είχαν συγκεντρωθεί έξω από την περιφερειακή έδρα της UN Women στο Κάιρο, οργάνωση του ΟΗΕ που, κατά τα άλλα, ασχολείται «με την ισότητα των φύλων και την ενδυνάμωση των γυναικών».

Μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνονται η δικηγόρος και σοσιαλίστρια Mahienour el-Masry, η Lobna Darwish από την «Πρωτοβουλία για τα Προσωπικά Δικαιώματα» (EIPR) και η δημοσιογράφος Rasha Azab. Οι συλλήψεις υπογραμμίζουν την υποκρισία του αιγυπτιακού καθεστώτος, το οποίο ισχυρίζεται ότι στέκεται στο πλευρό των Παλαιστινίων, αλλά καταστέλλει όσους θέλουν να κλιμακώσουν την αλληλεγγύη προς το λαό της Γάζας και της Δυτικής Όχθης. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας που υπάγονται στα γραφεία της UN Women επιτέθηκαν και συνέλαβαν τις ακτιβίστριες που συμμετείχαν στη διαμαρτυρία με τις οποίες χάθηκε η οποιαδήποτε επαφή όταν τις ανάγκασαν να μπουν σε οχήματα ασφαλείας και τους έκλεισαν τα τηλέφωνα. 

Η δικηγόρος Mahienour el-Masry είναι γνωστή για το έργο της στην υπεράσπιση ακτιβιστών, συνδικαλιστών και Σύριων προσφύγων. Το 2014 φυλακίστηκε με ποινή δύο ετών για μια υπόθεση που συνδεόταν με τις διαμαρτυρίες για την αθώωση αστυνομικών που κατηγορούνταν για τη δολοφονία του Khaled Said, του ανθρώπου του οποίου ο θάνατος το 2010 πυροδότησε το κίνημα διαμαρτυρίας που άνοιξε τον δρόμο για την εξέγερση του 2011. Οι αρχές την απελευθέρωσαν τον Σεπτέμβριο του 2014, για να καταδικαστεί ξανά με διαφορετική κατηγορία, τον Μάιο του 2015, όταν επί προεδρίας Μόρσι, η ίδια και μια ομάδα δικηγόρων ξεκίνησαν καθιστική διαμαρτυρία μπροστά από το αστυνομικό τμήμα El-Raml στην Αλεξάνδρεια απαιτώντας επίσημη συγγνώμη από το Υπουργείο Εσωτερικών σχετικά με μια επίθεση της αστυνομίας εναντίον ενός άλλου δικηγόρου. 

Το 2018 τα δικαστήρια την καταδίκασαν εκ νέου για παραβίαση του κατασταλτικού νόμου της Αιγύπτου κατά των διαδηλώσεων και για παράβαση ενός νόμου περί δημόσιων συναθροίσεων που παραμένει σε ισχύ από το 1914 όταν τον επέβαλαν οι βρετανικές αποικιακές αρχές. Καταδικάστηκε σε διετή φυλάκιση, αλλά κέρδισε γρήγορα την αποφυλάκισή της κατόπιν έφεσης. Τον Σεπτέμβριο του 2019, η Μαχιενούρ συνελήφθη ξανά στην Αλεξάνδρεια με την κατηγορία της τρομοκρατίας, της δημοσιοποίησης και διάδοσης ψευδών φημών και της κατάχρησης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ενώ τον Αύγουστο του 2020, ανακρίθηκε στην εισαγγελία κατηγορούμενη για μια ακόμη κατηγορία «ένταξης σε παράνομη οργάνωση».

Ήδη η Ένωση Αιγύπτιων Δημοσιογράφων ζητάει «την απελευθέρωση όλων όσων συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια ειρηνικής διαμαρτυρίας μπροστά από την έδρα των Ηνωμένων Εθνών. Το Δίκτυο Αλληλεγγύης Mena συγκεντρώνει υπογραφές αλληλεγγύης που ζητάει την απελευθέρωση των συλληφθέντων αναφέροντας: «Με ανησυχία πληροφορηθήκαμε ότι άνοιξε υπόθεση (αρ. 1567/2024) κατά των συλληφθέντων με την κατηγορία της "ένταξης σε τρομοκρατική οργάνωση" και της "παράνομης συνάθροισης". Καλούμε τις αιγυπτιακές αρχές να απελευθερώσουν αμέσως όλους τους συλληφθέντες και να αποσύρουν κάθε κατηγορία εναντίον τους. Καλούμε επίσης τη UN Women να εκδώσει αμέσως ανακοίνωση με την οποία να καταδικάσει τις συλλήψεις. Καταδικάζουμε το ρόλο της αιγυπτιακής κυβέρνησης στη διατήρηση της πολιορκίας της Γάζας και στην υποδαύλιση της σύγκρουσης στο Σουδάν μέσω της στρατιωτικής και διπλωματικής υποστήριξής της προς τις σουδανικές ένοπλες δυνάμεις. Απαιτούμε από τις κυβερνήσεις της Βρετανίας, της ΕΕ και των ΗΠΑ να τερματίσουν τις πωλήσεις όπλων και τη διπλωματική υποστήριξη του βάναυσου αυταρχικού καθεστώτος της Αιγύπτου».

Η σύλληψη των ακτιβιστριών είναι ένα ακόμη επεισόδιο που έρχεται να αναδείξει την ανησυχία της δικτατορίας του Σίσι απέναντι στην αυξανόμενη λαϊκή δυσαρέκεια για την φτώχεια (ο πληθωρισμός τρέχει με 40% ετησίως), αλλά και τη συνεργασία με το κράτος του Ισραήλ και τους δυτικούς του συμμάχους. Τον Φλεβάρη ο Σίσι βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα απεργιακό κύμα στη βιομηχανική περιοχή της Μαχάλα το οποίο παρά τις συλλήψεις και τις διώξεις πέτυχε να κερδίσει αυξήσεις. 

Την ανησυχία του καθεστώτος Σίσι μοιράζεται και η «διεθνής» κοινότητα που το στηρίζει. Μέσα στις τελευταίες εβδομάδες έχει δεχτεί «ενέσεις» και  δάνεια πολλών δις δολαρίων από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το ΔΝΤ και την ΕΕ -η οποία χρηματοδότησε με 7 δις ευρώ το καθεστώς για να κρατάει τους πρόσφυγες μακριά από τις χώρες της Ευρώπης. Με τον Σίσι να βρίσκεται στο ναδίρ της «δημοτικότητάς του» η επιβίωση του καθεστώτος στηρίζεται στην καταστολή και στη στήριξη των δυτικών συμμάχων. 

Υπογραφές στο κείμενο της ΜΕΝΑ εδώ: https://tinyurl.com/8azb722e