Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Να τιμωρηθούν οι ένοχοι για το έγκλημα στην Πύλο

16/3, Αθήνα. Επιζώντες του ναυαγίου της Πύλου στην κεφαλή της διαδήλωσης ενάντια στον ρατσισμό και τους φασίστες. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Επιζώντες και συγγενείς των θυμάτων του ναυαγίου της Πύλου, δικηγόροι των διασωθέντων και των οικογενειών τους, δημοσιογράφοι, εργαζόμενοι/ες από πολλούς χώρους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, φοιτητές/ριες από μια σειρά σχολές, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, διεθνείς ακτιβιστές, αγωνιστές/ριες του αντιρατσιστικού-αντιφασιστικού κινήματος και της Αριστεράς, έδωσαν το παρών στη σύσκεψη που κάλεσαν την Τρίτη 23 Απρίλη η ΚΕΕΡΦΑ μαζί με την Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδας «Η Ενότητα». Ενόψει της συμπλήρωσης ενός χρόνου από το ναυάγιο με τους 600 νεκρούς, όλοι και όλες ενώνουν τις δυνάμεις τους για να μην συγκαλυφτεί το μεγαλύτερο ρατσιστικό έγκλημα της κυβέρνησης της ΝΔ με τις πλάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, φορτώνοντάς το σε εννιά επιζώντες με στημένες κατηγορίες,

Τη συζήτηση άνοιξαν ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ, ο Τάκης Ζώτος, δικηγόρος θυμάτων ρατσιστικής βίας και η Σοφία Γαρμπή, φοιτήτρια Φιλοσοφικής Αθήνας, ενώ συντόνισε η Κατερίνα Θωίδου, δημοτική σύμβουλος Νίκαιας-Ρέντη με την Ανταρσία στην Κοκκινιά. Ακολούθησαν δεκάδες παρεμβάσεις που ενίσχυσαν την μεγάλη καμπάνια που ξεκινά και έχει συγκεκριμένους σταθμούς. Όπως τους συμπυκνώνει η ΚΕΕΡΦΑ:

«Η σύσκεψη αποφάσισε τις παρακάτω δράσεις:

1. Πρώτος σταθμός η συμμετοχή στην Εργατική Πρωτομαγιά στην συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος 11πμ.

2. Εκδήλωση-συναυλία αλληλεγγύης την Κυριακή 12 Μάη 7μμ στα γήπεδα μπάσκετ στου Ρουφ για την στήριξη της καμπάνιας για δικαιοσύνη στα θύματα της Πύλου.

3. Κινητοποίηση αλληλεγγύης στην Αθήνα στις 20 Μάη στο Σύνταγμα στις 5μμ. Παρουσία στη Καλαμάτα στις 21 Μάη στη δίκη των εννέα προσφύγων επιζώντων του ναυαγίου της Πύλου.

4. Μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα στις 14 Ιούνη, ένα χρόνο από το έγκλημα της Πύλου και σε δράσεις έξω από τις ελληνικές πρεσβείες παντού.

5. Συγκροτούμε οργανωτική επιτροπή για να απευθυνθεί σε συνδικάτα, φοιτητικούς συλλόγους, κοινότητες μεταναστών, κινήσεις αλληλεγγύης, συλλογικότητες και μαζικούς φορείς στις γειτονιές για την οργάνωση των εκδηλώσεων και των κινητοποιήσεων και την καμπάνια οικονομικής ενίσχυσης. Προχωράμε σε εκδηλώσεις σε εργασιακούς χώρους, πανεπιστήμια και γειτονιές για να σπάσουμε το τείχος της σιωπής της κυβέρνησης και να καταγγείλουμε τα εγκλήματά τους στα σύνορα».


Πέτρος  Κωνσταντίνου,
συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ

Το ναυάγιο της Πύλου είναι ένα μεγάλο συντονισμένο ρατσιστικό έγκλημα από την κυβέρνηση της ΝΔ και την ΕΕ με 600 δολοφονημένους. Μαζί με τις φωνές των επιζώντων και των οικογενειών τους, θα δώσουμε τη μάχη να μην υπάρξει συγκάλυψη. 

Θα δώσουμε τη μάχη μέσα από τα συνδικάτα και τους φοιτητικούς συλλόγους, για να γίνει η εργατική τάξη και η νεολαία η φωνή αυτών των ανθρώπων. Δεν θα αφήσουμε την κυβέρνηση να διαφημίζει το νέο ρατσιστικό Σύμφωνο Μετανάστευσης ως ό,τι καλύτερο έχει αποφασίσει ποτέ η ΕΕ, νομιμοποιώντας αυτά τα εγκλήματα, τις επαναπροωθήσεις, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τις συμφωνίες με τον δικτάτορα Σίσι και τους υπόλοιπους εγκληματίες των κυβερνήσεων από γύρω.

Πάμε για δράσεις στις γειτονιές και τα συνδικάτα με πρώτο σταθμό την Εργατική Πρωτομαγιά. Η ΚΕΕΡΦΑ και οι μετανάστες θα είμαστε εκεί, μαζί με την εργατική τάξη, τη δύναμη που μπορεί να ξηλώσει την κυβέρνηση των δολοφόνων και το σύστημα του ρατσισμού, με σημαία τα ανοιχτά σύνορα, τη νομιμοποίηση όλων των μεταναστών. Όταν η Μαρία Καρυστιανού λέει ότι είναι μια κυβέρνηση δολοφόνων, έχει δίκιο. Είναι μια κυβέρνηση δολοφόνων από τα Τέμπη μέχρι την Πύλο. Θα την ξηλώσουμε.

 

Σοφία Γαρμπή, 
φοιτήτρια Φιλοσοφικής Αθήνας

Στόχος μας ενόψει της δίκης των εννέα και του ενός χρόνου από το έγκλημα είναι να δημιουργήσουμε ένα μέτωπο στα Πανεπιστήμια. Θα πάρουμε την πρωτοβουλία για νέες εκδηλώσεις με ομιλητές από το ναυάγιο, για πικετοφορίες μέσα στις σχολές, για παρεμβάσεις στα μαθήματά μας. Ξεκινάμε με το που θα ανοίξουν οι σχολές μας με εκδήλωση στη Φιλοσοφική Αθήνας στις 15 Μάη, στο ΠΑΔΑ και την ΑΣΚΤ στις 16 Μάη.

Το παράδειγμα του Κολούμπια που πυροδότησε διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις στα πανεπιστήμια όλης της Αμερικής δείχνει ότι μπορούμε να τους ανατρέψουμε. Οι δισεκατομμυριούχοι επενδυτές που δίνουν λεφτά σε αυτά τα πανεπιστήμια άρχισαν να αποκαλούν τους φοιτητές που μιλάνε για την Παλαιστίνη «τρελούς» και να απειλούν ότι θα αποσύρουν τα λεφτά τους. Καταδεικνύει τον πανικό που νιώθουν κάθε φορά που το φοιτητικό κίνημα εξεγείρεται και γίνεται ο πυροδότης των αγώνων.

 

Τάκης Ζώτος,
δικηγόρος θυμάτων ρατσιστικής βίας

Η κυβέρνηση έκλεισε την προηγούμενη τετραετία της με το έγκλημα στα Τέμπη με 57 νεκρούς και άνοιξε την καινούργια με το ακόμα μεγαλύτερο της Πύλου με 600 νεκρούς. Οι ένοχοι έχουν ονοματεπώνυμο, είναι η κυβέρνηση Μητσοτάκη και η ΕΕ. Με το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης που ψήφισαν πρόσφατα καταργούν τη σύμβαση της Γενεύης. 

Το έγκλημα της Πύλου χρειάζεται τιμωρία. Ως ΚΕΕΡΦΑ έχουμε την εμπειρία σε δύσκολους καιρούς που πάλι μας έλεγαν ότι “δεν μπορείτε να τιμωρήσετε τους φασίστες της ΧΑ, έχουν μπει και στο Κοινοβούλιο”. Επιμείναμε ότι ο κόσμος θέλει να δώσει τη μάχη ενάντια στην εγκληματική οργάνωση και αποδείχτηκε ότι είχαμε δίκιο. Την κερδίσαμε, με κορυφαία στιγμή την τεράστια διαδήλωση στις 7 Οκτώβρη 2020. Με τον ίδιο τρόπο θέλουμε να τιμωρηθεί κι αυτό το έγκλημα. Με κινητοποίηση των συνδικάτων, των χιλιάδων μεταναστών που ζουν στην Ελλάδα, της νεολαίας, των γυναικών. 

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι ένοχοι είναι εννιά πρόσφυγες. Ακόμα και οι μάρτυρες που κατέθεσαν κάτω από την πίεση του Λιμενικού λένε ότι καπετάνιος και μηχανικός είναι νεκροί. Για την κυβέρνηση αυτοί που έδιναν νερό είναι οι διακινητές. Πολλοί από τους επιζώντες βρήκαν το θάρρος και έκαναν μήνυση στο Ναυτοδικείο Πειραιά που κατονονάζει ως ενόχους το Λιμενικό και την FRONTEX. 

Οι εννιά κινδυνεύουν με 600 φορές ισόβια για κάθε έναν νεκρό συν τις 100 περίπου απόπειρες ανθρωποκτονίας για κάθε διασωθέντα. Σαν αντιρατσιστικό κίνημα ξέρουμε ότι οι επιβαίνοντες αν δεν ήταν μελαμψοί και φτωχοί θα ζούσαν. Αν ήταν πλούσιοι επενδυτές θα ζούσαν. Ωφείλουμε να υπερασπιστούμε τους εννιά και τη μνήμη των θυμάτων.


Με μήνυμα της Ούλρικε Σμιντ από τη Διεθνή Αμνηστία του Λονδίνου άνοιξε η σύσκεψη. Η ακτιβίστρια μίλησε για την έρευνα της όργανωσης που επιβεβαιώνει εμπεριστατωμένα τις ευθύνες του λιμενικού και ανακοίνωσε την πρωτοβουλία για κινητοποιήσεις-τελετές μνήμης στις 14 Ιούνη έξω από τις ελληνικές πρεσβείες στη βρετανική και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Ακολούθησαν μηνύματα από μητέρες και συζύγους των θυμάτων οι οποίες ήταν περιστοιχισμένες από τα μικρά παιδιά τους. Ο πόνος στα λόγια και τα μάτια τους και η έκκλησή τους για δικαιοσύνη συγκλόνισαν την αίθουσα.

Δεκάδες πήραν το λόγο μετά τις εισηγήσεις. Αγωνιστής από την Αντιφασιστική Κίνηση Καλαμάτας παρενέβη διαδικτυακά, ενημερώνοντας για τις δράσεις στην πόλη. «Έχουμε ξεκινήσει εδώ και καιρό αλλά πλέον εντείνουμε την καμπάνια ενημέρωσης για το ναυάγιο με πρώτο κόμβο το δικαστήριο των εννιά στις 21 Μάη. Σχεδιάζουμε εκδηλώσεις και παρεμβάσεις, ακόμα και σε αγώνες δρόμου που θα γίνουν. Η σκέψη μας είναι να απευθυνθούμε σε διάφορα σωματεία και φορείς της πόλης ώστε η 21 Μάη να έχει πολύμορφο κομμάτι κόσμου που να διεκδικεί να αθωωθούν οι εννιά πρόσφυγες. Την ίδια μέρα είναι η απεργία της ΑΔΕΔΥ και συζητάμε να καλεστεί η συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια. Είναι σημαντικό να στηρίξετε από Αθήνα και αλλού, η παρουσία κόσμου μπορεί να φέρει νίκες. Σκεφτόμαστε επίσης για μεγάλη διαδήλωση ή συναυλία στην πόλη στις 15 Ιούνη».

Η Εύα Ντόκου, φοιτήτρια στο ΠΑΔΑ και εργαζόμενη στον επισιτισμό, μίλησε για την οργάνωση της καμπάνιας στις σχολές αλλά και τους χώρους εστίασης, όπου εργάζεται μεγάλο κομμάτι φοιτητών/ριών και μεταναστών.

Την προσπάθεια εμπλοκής του δήμου Αθηναίων ανακοίνωσε ο Κώστας Παπαδάκης, δικηγόρος της Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής και δημοτικός σύμβουλος με την Ανατρεπτική Συμμαχία για την Αθήνα. Έχοντας ως παράδειγμα την τελευταία νίκη του κινήματος στο 4ο Κοινοτικό Συμβούλιο του Δήμου, όπου δεν πέρασε πρόταση συμβούλου του Μπακογιάννη για πογκρόμ κατά μεταναστών και φτωχών, τόνισε ότι «σε αυτό το αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κεκτημένο θα εντάξουμε και τη συμπαράσταση στα θύματα του ναυαγίου της Πύλου».

Τη σύνδεση με τη γενοκτονία στη Γάζα, έκανε η Σάλμα Σάουα από την Παλαιστινιακή Παροικία Ελλάδας και υποψήφια ευρωβουλευτίνα με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ-Ανατρεπτική Συνεργασία. «Βλέπουμε ότι για την κυβέρνηση και τις μεγάλες δυνάμεις οι άνθρωποι στην Πύλο και την Γάζα είναι άλλη κατηγορία, κατώτεροι», είπε και συμπλήρωσε πως «είμαστε όλοι μαζί στον αγώνα και εμείς ό,τι μπορούμε, με συμμετοχή στις διαδηλώσεις και τις δράσεις, θα το κάνουμε».

Στους αγώνες των υγειονομικών αλλά και όλων των εργαζόμενων, αναφέρθηκε η Μαρία Χαρχαρίδου, μέλος ΔΣ του Συλλόγου Εργαζόμενων στο ΓΝΑ Γεννηματάς. «Θα διεκδικήσουμε από τα σωματεία μας αποφάσεις καταδίκης αυτής της ρατσιστικής δολοφονίας και συμμετοχής στις κινητοποιήσεις. Θα παλέψουμε για δικαιοσύνη ενάντια σε όλα τα εγκλήματα», τόνισε.

«Είμαστε η φωνή των θυμάτων και των οικογενειών τους. Όλοι, από την κυβέρνηση μέχρι τους φασίστες, μας χτυπάνε. Θα παλέψουμε για δικαιοσύνη, με τον αγώνα μας», είπε ο Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας. Δίπλα του ο Ζισάν, επιζών του ναυαγίου, συμπλήρωσε: «Είμαι ένας από όσους είδαμε το θάνατο μπροστά στα μάτια μας. Δεν θα το ξεχάσουμε ποτέ. Θέλω να σας ευχαριστήσω που είσαστε δίπλα μας».

«Δέκα μήνες μετά το τραγικότερο και πιο μαζικό ρατσιστικό έγκλημα, έχουμε να παλέψουμε για δικαιοσύνη, για να μην υπάρξει συγκάλυψη», είπε η Δήμητρα Λιναρδάκη, δικηγόρος διασωθέντων που έχουν καταθέσει μήνυση στο Ναυτοδικείο Πειραιά. «Αυτό το ναυάγιο ήταν αποτέλεσμα της πολιτικής που λέγεται Ευρώπη Φρούριο και με αυτήν έχουμε να συγκρουστούμε. Είναι μακρύς ο δρόμος για να καταδικαστούν οι πραγματικοί ένοχοι, αλλά μπορούμε ευρεία και ενωτικά να δώσουμε τη μάχη».

Στον αγώνα για να σπάσει το πέπλο της σιωπής που προσπαθούν να επιβάλλουν κυβέρνηση-ΕΕ, ειδικά μέσα στην προεκλογική περίοδο, στάθηκε ο Πάνος Γκαργκάνας, από το ΣΕΚ. «Δεν πρέπει να υπάρξει χώρος δουλειάς ή σχολή που δεν θα οργανώσουμε εκδήλωση για να ακουστούν οι φωνές που λένε την αλήθεια», κατέληξε.


Μια συγκλονιστική μαρτυρία

Η σκευωρία σε βάρος των εννιά Αιγύπτιων επιζώντων, στους οποίους η κυβέρνηση προσπαθεί να φορτώσει το έγκλημα, αναδείχτηκε μέσα από την ιστορία του Άχμεντ, ενός από τους διωκόμενους. 

Ο Ουάλ Σ., συγγενής του από την Ολλανδία που μίλησε διαδικτυακά, εξήγησε ότι η απόφαση του Άχμεντ να ξεκινήσει από την Αίγυπτο για τη Λιβύη και από εκεί για την Ιταλία έγινε κάτω από την πίεση των μεγάλων ιατρικών και οικονομικών προβλημάτων της οικογένειάς του και με στόχο να της προσφέρει μια καλύτερη ζωή. Περιέγραψε ότι έκανε αυτό το ταξίδι μαζί με έναν ξάδερφό του και έναν φίλο τους -ο δεύτερος μάλιστα δεν επέζησε. Όχι μόνο δεν ήταν διακινητής, αλλά αντίθετα χρειάστηκε να ξεπουλήσουν χρυσαφικά της οικογένειας και να δανειστούν λεφτά για να μαζέψουν τις 140 χιλιάδες λίρες που τους ζητούσαν για το ταξίδι.

Τα παραπάνω επιβεβαίωσε σε μια καθηλωτική παρέμβαση ο Χοσάν, ο ξάδερφος του Άχμεντ που ήταν μαζί του στο πλοίο και παρών στη σύσκεψη. Η μαρτυρία του συνέτριψε τις κατηγορίες σε βάρος των εννιά, οι οποίες στηρίζονται στον εξωφρενικό ισχυρισμό ότι όποιος βοηθούσε με οποιοδήποτε τρόπο τους επιβαίνοντες ήταν μέλος του πληρώματος και άρα ένας από τους διακινητές. «Την τελευταία μέρα είχαμε χάσει κάθε ελπίδα ότι θα ζήσουμε. Είχαμε ήδη χάσει ανθρώπους πάνω στο πλοίο», είπε, φτάνοντας στη στιγμή του ναυαγίου:

«Το ελληνικό λιμενικό μας έλεγε να τους ακολουθήσουμε, κάτι που ήταν αδύνατο γιατί η μηχανή είχε χαλάσει. Μας έδεσαν για να μας ρυμουλκήσουν. Το πλοίο πήρε μεγάλη κλίση πρώτα προς τα αριστερά χωρίς να βυθιστεί κι αμέσως μετά προς τα δεξιά προκαλώντας τη βύθιση. Δεν καταλαβαίνω γιατί μας άφησαν τόσες ώρες στη θάλασσα ενώ ήξεραν σε τι κατάσταση ήμασταν. Είχαν όλη μέρα μπροστά τους, 12 ώρες στη διάθεσή τους, και ήρθαν μόνο το βράδυ. Μάλλον ήταν σχεδιασμένο να μας πνίξουν. Κανένας από τους εννιά δεν έχει σχέση με το ναυάγιο, ήμουν εκεί και τους έβλεπα όλους».


Τέμπη-Πύλος: Ίδιοι δολοφόνοι, ίδιο “μπάζωμα”

Τόσο το νομικό όσο και το πολιτικό κυβερνητικό κουκούλωμα της δολοφονίας στην Πύλο, ήρθαν ξεκάθαρα στη σύσκεψη.

Για το πρώτο μίλησε η Έφη Δούση, δικηγόρος των εννιά διωκόμενων Αιγυπτίων: «Η κατασκευασμένη ενοχή των εννιά έρχεται για να συγκαλύψει την ευθύνη των ελληνικών αρχών. Δεκαπέντε ώρες περιμένει ένα πλοίο με 600 ανθρώπους που καλούν σε βοήθεια. Το εντοπίζουν από τις 11πμ και απλώς το παρατηρούν. Τα ελικόπτερα της FRONTEX φεύγουν με εντολή των ελληνικών αρχών για άλλο περιστατικό. Δεν καλείται ποτέ το ναυαγοσωστικό που είναι δίπλα στο Γύθειο. Αντ' αυτού καλείται ένα περιπολικό. Να κάνει τι; Τα περιπολικά δεν διασώζουν. Το μοναδικό mayday alert που εκπέμπεται και είναι καταγεγραμμένο εντός της δικογραφίας είναι 02.06 μετά τα μεσάνυχτα, ακριβώς μετά την ανατροπή και τη βύθιση.

104 άνθρωποι διασώζονται, οι άλλοι πνίγονται με συγκεκριμένες ευθύνες -όχι ηθικούς αυτουργούς, με φυσικούς αυτουργούς. Και χρειάζονται λιγότερες από 24 ώρες για να κατασκευάσουν ενόχους. Για να βρουν ανθρώπους εξαντλημένους ημιλιπόθυμους να καταθέσουν σε διαδικασίες αμφίβολης ποιότητας που δεν τιμούν κανένα δικαιοκρατικό σύστημα και να τους φυλακίσουν αποδίδοντάς τους όχι μόνο την κατηγορία της διακίνησης αλλά και της πρόκλησης ναυαγίου. Σημειωτέον, κανένας από τους διασωθέντες δεν αντιμετωπίστηκε ως διασωθείς αλλά ως παράνομα εισερχόμενος πολίτης. Γι΄αυτό είδαμε αδέρφια χωρισμένα να μιλούν πίσω από τα κάγκελα. Γιατί όλοι οι διασωθέντες είναι κρατούμενοι για παράνομη είσοδο.

Όλα τα αιτήματα της υπεράσπισης απορρίπτονται με αστείες αιτιολογίες. Ζητούμε να διενεργηθούν συγκεκριμένες ανακριτικές πράξεις για να αποδείξουμε τα αίτια της βύθισης, ποιος φταίει εν τέλει για το ναυάγιο, απορρίπτονται συλλήβδην. Δεν έχουμε λάβει γνώση των σημάτων του επιχειρησιακού σχεδίου για το πως ενήργησαν όλα τα παραπλέοντα πλοία και το λιμενικό, γιατί “δεν μας αφορά”. Τα κινητά που κατάσχονται και βρίσκονται δυο μήνες μετά σε μια πλαστική σακούλα πάνω στο περιπολικό ζητά η υπεράσπιση να ανοιχτούν και δεν απαντά η αρμόδια διεύθυνση αν μπορούν ή όχι να ανοιχτούν αλλά απαντά η ανακρίτρια ότι “πήραν νερά”, οπότε ούτε αυτά τα δεδομένα μπορούν να ανακτηθούν. Στο αίτημα της υπεράσπισης να εξεταστούν συγκεκριμένοι διασωθέντες που θα είναι μαζί μας στις 21 Μάη και να εξεταστούν όλοι οι διασωθέντες, η ανακρίτρια απαντά ότι της αρκούν οι εννέα, ακόμα και αν οι ίδιοι βγήκαν δημόσια και είπαν ότι τα λόγια τους παραποιήθηκαν.

Από τους 600 της Πύλου μέχρι τους 57 των Τεμπών, αυτό το έγκλημα μας αφορά όλους. Όχι απλώς γιατί το άδικο του να παραλείπεις να διασώσεις ή να σκοτώνεις είναι μια σκέψη αποκρουστική. Αλλά γιατί είναι μια σκέψη που δεν μπορεί να ανεχτεί κανείς. Γιατί όταν ο κρατούμενος λέει “μου βάψανε τα χέρια με το αίμα των αδελφών μου”, δεν μπορεί παρά να μας αφορά».

Το δεύτερο ανέδειξε ο Γιώργος Πίττας, δημοσιογράφος στην Εργατική Αλληλεγγύη: «Το έγκλημα της Πύλου είναι το μεγαλύτερο που έχει γίνει στη Μεσόγειο. Το ότι είναι ρατσιστικό δεν χωρά αμφιβολία. Το κριτήριο ήταν ένα: μετέφερε μετανάστες, μελαμψούς, μουσουλμάνους.

Ήταν ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα. Το ελληνικό κράτος και η κυβέρνηση έχει καταδικαστεί το 2020-22 από το ευρωπαϊκό δικαστήριο γιατί το 2014 στο Φαρμακονήσι έκανε το ίδιο. Έπνιξε 11 ανθρώπους ρυμουλκώντας τους. Δυο χρόνια πριν την Πύλο, το ελληνικό λιμενικό ρυμουλκούσε άλλο πλοίο με 400 ανθρώπους για 500 χιλιόμετρα κάνοντας κύκλους για τέσσερις μέρες για να τους σπρώξει πίσω στην Τουρκία.

Στις 14 Ιούνη γίνεται η τραγωδία στην Πύλο, στις 17 Ιούνη ο Μητσοτάκης βρίσκεται στο Γύθειο όπου στάθμευε το περίφημο διασωστικό των 80 μέτρων και βγάζει προεκλογική ομιλία στην οποία λέει ότι οι υπεύθυνοι είναι οι διακινητές. Και επιχαίρει στο κοινό του ότι εμείς έχουμε καταφέρει να κρατήσουμε τα σύνορά μας αλώβητα από την απειλή των προσφύγων.

Έχουμε μια κυβέρνηση που συνεχίζει να εγκληματεί σήμερα. Μόλις χτες το Aegean Boat Report κατήγγειλε pushback την 1η Απρίλη 72 ανθρώπων, 50 Σύριων, 22 Παλαιστίνιων, κοντά στη Λέρο. Τους πήραν τα κινητά, τους εξαφάνισαν και βρέθηκαν ώρες μετά στα τουρκικά ύδατα πεταμένοι σε σκάφη με μια γυναίκα να καταγγέλει ότι της έσπασαν το χέρι όταν την έγδυσαν και της έκαναν σωματικό έλεγχο για να της πάρουν ό,τι είχε πάνω της και το ίδιο έκαναν σε όλους.

Αυτά είναι τα εγκλήματα του Μητσοτάκη και της ΕΕ. Και πρέπει να πληρώσουν με κάθε τρόπο. Να ανατραπούν πολιτικά, να πάνε στα δικαστήρια και τη φυλακή. Μπορούμε να το πετύχουμε. Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από το 2015-16 όταν καταφέραμε να εμποδίσουμε όλα τα αποτρεπτικά μέτρα και να αφήσουμε να περνάει ο κόσμος από τα νησιά σε όλη την Ευρώπη. Η επίθεση στην Παλαιστίνη γίνεται με την ίδια επιχειρηματολογία, χρησιμοποιώντας τον ρατσισμό και την ισλαμοφοβία. Περνάει στον κόσμο; Όχι. Το ίδιο ισχύει για την Πύλο».