Εργατικό κίνημα
Απεργία κόντρα στον “Δικαστικό Χάρτη”

24/4, Απεργία Δικαστικών Υπαλλήλων. Φωτό: Μάνος Νικολάου

Τη μεγαλύτερη απεργιακή κινητοποίηση του κλάδου των τελευταίων χρόνων πραγματοποίησαν οι δικαστικοί υπάλληλοι ενάντια στο νομοσχέδιο για τον νέο "δικαστικό χάρτη" την Τετάρτη 24/4 , ημέρα έναρξης της συζήτησης στις επιτροπές της Βουλής. Το νέο νομοσχέδιο σημαίνει καταργήσεις και συγχωνεύσεις 113 δικαστικών υπηρεσιών πανελλαδικά, δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο τους εργαζόμενους και τους "συναλλασσόμενους" με τη δικαιοσύνη, την ώρα μάλιστα που οι κενές οργανικές θέσεις φτάνουν το 40%.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων και οι Σύλλογοι Δικαστικών Υπαλλήλων της Αθήνας, του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης, της Εύβοιας, του Μεσολογγίου, της Θήβας, της Αμαλιάδας και των Διοικητικών Δικαστηρίων Αθηνών. Μαζί τους διαδήλωσε και η Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων και οι μισθωτοί δικηγόροι. Από την Παλιά Βουλή που έγινε προσυγκέντρωση έφτασαν με πορεία στο Σύνταγμα, από εκεί βάδισαν στην είσοδο της Βουλής από τη μεριά της Βασιλίσσης Σοφίας και κατέληξαν στο Υπουργείο Εσωτερικών στην Κλαυθμώνος διαδηλώντας στην Πανεπιστημίου. Με παλμό φώναζαν συνθήματα όπως «Κάνουν καταργήσεις και περικοπές, εμείς αγωνιζόμαστε για ανθρώπινες ζωές», «Ένας υπάλληλος – τρία τα κενά, έτσι δεν βγαίνει άλλο η δουλειά», «Όχι στην κατάργηση των υπηρεσιών, θέλουμε προσλήψεις και αύξηση μισθών» και «Φλωρίδη-Μητσοτάκη, ακούστε το καλά, αυτό το νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά». 

«Στην Εύβοια η συμμετοχή στην απεργία είναι καθολική, έκλεισαν όλες οι υπηρεσίες», δήλωσε στην ΕΑ ο Γιώργος Μπύρωσης, πρόεδρος του τοπικού συλλόγου. «Πέρα από την ακύρωση του νομοσχεδίου, αγωνιζόμαστε για άμεσες μαζικές προσλήψεις, για το επίδομα ειδικών συνθηκών που δεν παίρνουμε παρότι αναγνωριζόμαστε σαν ειδική κατηγορία υπαλλήλων και άλλα πάγια αιτήματα που όλες οι κυβερνήσεις έχουν αγνοήσει. Το νέο νομοσχέδιο θα φέρει ταλαιπωρία σε κόσμο και εργαζόμενους. Για παράδειγμα στην Εύβοια κλείνουν το Ειρηνοδικείο του Αλιβερίου και το εντάσσουν στη Χαλκίδα, δύο ώρες απόσταση. Αν κλείσει το Εφετείο στη Χαλκίδα και πάει στη Λαμία, όπως είχαν προτείνει, το κόστος για τις μετακινήσεις, πόσο μάλλον αν χρειαστεί και διανυκτέρευση, θα είναι δυσβάσταχτο για τον κόσμο».

«Κατεβήκαμε από τη Θεσσαλονίκη γιατί αυτός ο “δικαστικός χάρτης” που θέλουν να περάσουν αναστατώνει τις ζωές μας, όπως και των δικηγόρων και δικαστών, αλλά πάνω απ' όλα όλου του κόσμου», τόνισε η Χριστίνα Χριστογιάννη, εκπρόσωπος Τύπου του τοπικού συλλόγου. «Πακέτο πάνε οι δύσκολες συνθήκες εργασίας που θα χειροτερέψουν ακόμα περισσότερο. Συμμετείχαμε το προηγούμενο διάστημα στις πανεργατικές απεργίες γιατί το αίτημα για αυξήσεις μισθών και βελτίωση συνθηκών εργασίας είναι κοινό. Αλλά κάναμε και κλαδικές κινητοποιήσεις διαρκείας μετά τα Χριστούγεννα, με μεγάλη συμμετοχή του κόσμου και στον δρόμο και στις γενικές συνελεύσεις. Το σχέδιο νόμου στη διαβούλευση το έβαλαν “κοροϊδευτικά”, καθώς ήταν ελάχιστος ο χρόνος που έδωσαν».

«Ένας υπάλληλος εργάζεται για τρεις λόγω της έλλειψης προσωπικού», δήλωσε η Μαρία Βολικάκη από την Εισαγγελία Πειραιά. «Υπάρχει εργασιακό στρες και ένταση, ενώ ο όγκος δουλειάς που θα μας έρθει με την αλλαγή του δικαστικού χάρτη θα είναι τεράστιος. Στον Πειραιά θα συγχωνευτούν υπηρεσίες από τη Γλυφάδα και τα νησιά μέχρι τα Μέγαρα και την Ελευσίνα. Το κράτος αυτό δεν μας καλύπτει γενικά ως πολίτες, υποβιβάζει τη ζωή μας».