Εργατικό κίνημα
Σύσκεψη για να σώσουμε την Ψυχική Υγεία

17/4, Πανεργατική Απεργία στην Αθήνα. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Νέα σύσκεψη φορέων πραγματοποιήθηκε στις 25/4 στο ΨΝΑ ενάντια στο επικείμενο νομοσχέδιο Βαρτζόπουλου που διαλύει την Δημόσια Ψυχική Υγεία και Απεξάρτηση. Παρότι η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει ακόμα να καταθέσει το εν λόγω νομοσχέδιο, συνεχίζει να διαρρέει τον ερχομό του. Αλλά η διάθεση του κόσμου μέσα στα νοσοκομεία είναι πολύ αγωνιστική όλους αυτούς τους μήνες που εμποδίζει την κατάθεση. 

Στη σύσκεψη συμμετείχαν περίπου 50 άτομα από 19 φορείς, με παρουσία και μελών του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ. Όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι χρειάζεται κινηματική συνέχεια. Η πρόταση από τη μεριά της πλειοψηφίας του Ενιαίου Συλλόγου Εργαζομένων του ΨΝΑ ήταν απεργίες την ημέρα κατάθεσης και ψήφισης του νομοσχεδίου και συνέντευξη Τύπου την 3η μέρα της κατάθεσης. Από τη μεριά μας ως Συντονιστικό Νοσοκομείων και Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή, χρειάστηκε να προσθέσουμε κάποια πράγματα στην συζήτηση. Το κεντρικότερο ήταν η ανάγκη για απεργία διάρκειας ενάντια σε αυτό το νομοσχέδιο. Η επίθεση Βαρτζόπουλου αποτελεί κομβικό κομμάτι στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αποσαρθρώσει το ΕΣΥ και δεν θα το αναστείλει με περιορισμένες κινητοποιήσεις. Το δεύτερο, ήταν η ανάγκη να εμπλακούν σε αυτή την μάχη τα υπόλοιπα σωματεία της Ψυχικής Υγείας, ειδικότερα αυτά του Δρομοκαΐτειου και του ΟΚΑΝΑ.

Σε όλα τα σωματεία των νοσοκομείων πρέπει (και μπορεί) να απλωθεί η εξέγερση ενάντια σε αυτό το νομοσχέδιο. Η σύσκεψη των ειδικευόμενων όλης της Αθήνας που έγινε το προηγούμενο διάστημα έδειξε ότι αυτή η δυνατότητα υπάρχει. Το ίδιο ισχύει και για τις ομοσπονδίες. Με αυτόν τον προσανατολισμό μπαίνουμε να οργανώσουμε τις μάχες που έχουμε ήδη μπροστά, τις απεργίες 1 και 16 Μάη, επιμένοντας στην απεργιακή σύγκρουση διάρκειας.

Νεκτάριος Χάινταρ,
μέλος ΔΣ Ενιαίου Συλλόγου Εργαζομένων ΨΝΑ Δαφνί