Εργατικό κίνημα
Πρωτοβουλία για την Ανατροπή στα ΜΜΕ

26/4, ΕΣΗΕΑ, Εκδήλωση της Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή στα ΜΜΕ

Εκδήλωση πραγματοποίησε την Παρασκευή 26/4 η Πρωτοβουλία για την Ανατροπή στα ΜΜΕ με τίτλο «15 χρόνια χωρίς Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στα ΜΜΕ». Ο Νεκτάριος Δαργάκης, εργαζόμενος in.gr, παρουσίασε την πρόταση της Πρωτοβουλίας για το θέμα και στη συνέχεια τον λόγο πήραν ο Γιώργος Σκεπετζάκης, πρόεδρος της Ένωσης Τεχνικών Ιδιωτικών σταθμών-ΕΤΙΤΑ, η Ιωάννα Καρδάρα δημοσιογράφος στο ΑΠΕ και η Μαρία Σιδηροπούλου δημοσιογράφος freelancer,  ενώ διαβάστηκε το μήνυμα που έστειλε ο Αντώνης Νταβανέλλος. Ακολούθησαν παρεμβάσεις του Γαβρήλου Κασιμάτη, προέδρου ΠΑΣΥΜΗΤΕ, του Γιώργου Σκουτέρη, από το Δίκτυο, και του Χρήστου Αβραμίδη, μέλος ΕΣΗΕΜ-Θ .

«Χρειάζεται η συζήτηση στους χώρους δουλειάς για την αξία της Συλλογικής Σύμβασης και πώς θα περάσουμε στην πράξη για να το πετύχουμε. Μια ΣΣΕ δεν ορίζει μόνο τις αμοιβές, που παλεύουμε για να καλύπτουν το κόστος ζωής μας και όχι να ζούμε με κουπόνια. Θέλουμε να δώσουμε μάχη για τους όρους εργασίας, για το ωράριο, για τις αργίες, για την τήρηση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας και για συνδικαλιστικά δικαιώματα. Όλοι εμείς δουλεύουμε με ατομικές συμβάσεις εργασίας, καθώς η τελευταία σύμβαση της ΕΣΗΕΑ υπογράφτηκε το 2008 και έληξε μέσα στα μνημόνια» ανέφερε ο Νεκτάριος Δαργάκης. 

Διεκδικήσεις

«Δεν θέλουμε τον διαχωρισμό ανάμεσα σε ιδιωτικά και δημόσια ΜΜΕ στους μισθούς, τα δικαιώματα και τα επιδόματα. Δεν είμαστε με το διευθυντικό δικαίωμα και παλεύουμε ενάντια στις απολύσεις. Παλεύουμε για πενθήμερη εξάωρη εργασία με δύο μέρες συνεχόμενης ανάπαυσης και πλήρεις προσαυξήσεις για κάθε ώρα νυχτερινής, σαββατιάτικης και κυριακάτικης εργασίας, και μόνο μετά από αποδοχή του εργαζόμενου. Να απαγορευτεί η “ενοικίαση” εργαζομένων και η κάθε μορφής απλήρωτη εργασία. Απαιτούμε αξιοπρεπείς αμοιβές για τους “μαθητευόμενους” που συχνά καλύπτουν οργανικές θέσεις εργασίας.

Τα προγράμματα έχουν αξία όσο αυτά τα παλεύει κανείς στην πράξη. Η κινητοποίηση που κάναμε στην απεργία στις 16/4 έδειξε ότι υπάρχει κόσμος που θέλει να το παλέψει. “Τη σύμβαση θα πάρουμε απεργιακά” φωνάζαμε τότε, γιατί δεν θεωρούμε ότι μπορούμε με άλλον τρόπο να την κερδίσουμε. Να κληθούν άμεσα γενικές συνελεύσεις σε όλους τους χώρους δουλειάς, ώστε να μπουν στη μάχη όλοι οι συνάδελφοι. Xρειάζεται κλιμάκωση και σε συντονισμό με όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ και τους υπόλοιπους εργαζόμενους».

• Την Τρίτη 30/4 απεργούν οι εργαζόμενοι στις εφημερίδες και την Τετάρτη 1/5 σε όλα τα υπόλοιπα Μέσα Ενημέρωσης.