Η Αριστερά
Πανελλαδικό Συμβούλιο του ΣΕΚ: Μπροστά σε όλες τις μάχες

26/4, Αθήνα. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

«Ξαναλειτουργούμε τον πυρήνα στο Κερατσίνι, μια εργατική γειτονιά με πολλές μάχες εργατικές και αντιφασιστικές», είπε η Ευγενία Βρούσο. «Μέσα σε αυτές τις δύο βδομάδες που ξεκινήσαμε, ξαναοργανώθηκαν μαζί μας έξι σύντροφοι. Ήταν συγκινητική η ανταπόκριση των εργαζόμενων στην εξόρμηση στον δήμο Κερατσινίου. Η Πρωτομαγιά στον Πειραιά και η καμπάνια για την Πύλο είναι οι πρώτες μάχες που οργανώνουμε».

«Πάμε στις φοιτητικές εκλογές στις 22/5 μετά από ένα τεράστιο κίνημα καταλήψεων. Είναι μια πολιτική μάχη κόντρα στην κυβέρνηση των ιδιωτικοποιήσεων, του ρατσισμού, του σεξισμού και του πολέμου», τόνισε ο Γιάννης, φοιτητής στο ΠΑΔΑ. «Παίξαμε τεράστιο ρόλο στο να βγουν οι καταλήψεις και στην πολιτικοποίησή τους, με εκδηλώσεις και σύνδεση με τους εργατικούς χώρους. Από τα Πανεπιστήμια στην Αμερική μέχρι τη μάχη για την Πύλο, μας δείχνουν ότι χρειάζεται να συνεχίσουμε τις εκδηλώσεις και τις καταλήψεις. Μάθαμε ότι το ΠΑΔΑ συνεργάζεται με το Ισραήλ για πρόγραμμα erasmus και οργανώσαμε μεγάλη κινητοποίηση και εκδήλωση με τους καθηγητές. Καταφέραμε να το ακυρώσουμε, ενώ έγινε και επίτιμος ένας παλαιστίνιος καθηγητής».

«Η κουβέντα στην τοπική εκδήλωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ήταν εξαιρετική και μου έλυσε πολλές απορίες», επισήμανε η Ιωάννα, από τον πυρήνα Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης. «Την προηγούμενη ημέρα πηγαίνοντας στη συνεδρίαση του πυρήνα πιάσαμε κουβέντα με μια άγνωστη γυναίκα στο λεωφορείο. Όταν της είπα πού πηγαίνω και ποιοι είμαστε, έπρεπε να κατέβω και δεν πρόλαβα να της δώσω περισσότερα στοιχεία. Αυτή κατέβηκε στην επόμενη στάση, μας έψαξε, μας βρήκε και συμμετείχε στη συζήτηση. Δήλωσε ενθουσιασμένη με αυτά που άκουσε και τυχερή που μας βρήκε. Είναι η καταλληλότερη στιγμή να προχωρήσουμε πιο δυναμικά, πολύς κόσμος ψάχνει να βρει αυτά που κάνουμε».

«Το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση βρίσκεται σε απεργιακή πολιορκία από τα νοσοκομεία και γενικότερα», ανέφερε ο Κώστας Καταραχιάς, γραμματέας σωματείου εργαζομένων Έλενα Βενιζέλου. «Ο Γεωργιάδης δεν βρίσκει κόσμο μέσα από τα νοσοκομεία για να προχωρήσει τα απογευματινά χειρουργεία και την ιδιωτικοποίηση και τώρα περνάει τροπολογία για να φέρνει ιδιώτες να τα λειτουργήσουν. Ταυτόχρονα, πάνε να απολύσουν χιλιάδες συμβασιούχους. Οι πρωτοβουλίες του Συντονιστικού Νοσοκομείου οδήγησαν σε αλλεπάλληλες απεργιακές συγκρούσεις. Και κλιμακώνουμε στην πανεργατική της Πρωτομαγιάς, στην πανυγειονομική απεργία στις 16/5 και στην απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 21/5. Το ότι πάμε με απεργίες στις ευρωεκλογές σηματοδοτεί μεγαλύτερες δυνατότητες».

«Εκλογές μέχρι τον Ιούνιο θα έχουμε και στους εκπαιδευτικούς και στα τέλη του ίδιου μήνα τα συνέδρια των ομοσπονδιών», υπογράμμισε ο Σεραφείμ, εκπαιδευτικός στον ΣΕΠΕ Αθηνά. «Είναι μια τεράστια πολιτική μάχη μέσα στους συλλόγους γιατί παίζεται η αποκαθήλωση της ΔΑΚΕ. Το προηγούμενο διάστημα δώσαμε σκληρές και μεγάλες μάχες, με αποτελέσματα, αλλά και με αδυναμίες. Η ΔΟΕ, μετά τις αποφάσεις των δικαστηρίων, αποφάσισε να αναπαράξει την τρομολαγνεία του υπουργείου και να πει “τέρμα στην απεργία-αποχή ενάντια στην αξιολόγηση”. H απάντηση της βάσης ήταν συνταρακτική, με μαζικότaτες συνελεύσεις που συντριπτικά αποφάσισαν ότι συνεχίζουμε αγνοώντας τα δικαστήρια και τα ξεπουλήματα των ηγεσιών. Ανοίγει από τη δική μας μεριά η συζήτηση ενάντια στη θεωρία των “αρνητικών συσχετισμών” για να μην χάνεται η δυναμική σαν την άμμο μέσα από τα δάχτυλα. Το επόμενο διάστημα η καμπάνια ενάντια στο ρατσιστικό έγκλημα της Πύλου πρέπει να είναι η σημαία μας».

«Συνεχίσαμε»

«Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, ήμασταν η μόνη πολιτική δύναμη μέσα στις σχολές που καταφέραμε να συνεχίσουμε τις καταλήψεις σε τρεις σχολές στον Βόλο, απλώνοντας ακόμα περισσότερο το δίκτυό μας», είπε ο Γιώργος, φοιτητής Χωροταξίας Βόλου. «Απέναντι στη θεωρία των “αρνητικών συσχετισμών” των ηγεσιών της Αριστεράς, εμείς συναντάμε έναν κόσμο από τις σχολές μέχρι τους εργατικούς χώρους που θέλει κλιμάκωση, όχι συμβιβασμούς. Κορυφαία στιγμή ήταν η τρομερά μαζική εκδήλωση των φορέων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τη Μ. Καρυστιανού, στην οποία έπαιξε ρόλο η παρέμβασή μας για την Πύλο και την Παλαιστίνη μέχρι τις γυναικοκτονίες και το εργατικό κίνημα. Με επιτυχία οργανώσαμε στον Βόλο και τη βιβλιοπαρουσίαση για την Πορτογαλία του '74».

«Η επιρροή μας, ειδικά στο κομμάτι των ιδεών, έχει μεγαλώσει μέσα στις σχολές», υπογράμμισε η Μαρία, φοιτήτρια στη Φιλοσοφική Αθήνας. «Στην εκδήλωσή μας για τις γυναικοκτονίες συμμετείχαν φοιτητές και από άλλες οργανώσεις, όπως της ΚΝΕ και της ΑΡΑΝ, και άνοιξε πλούσια συζήτηση. Επίσης, μου έκανε εντύπωση ότι στη διαδήλωση για την Παλαιστίνη που έγινε με αφορμή το φοιτητικό κίνημα στην Αμερική πανό φοιτητικών συλλόγων έγραφε “From the river to the sea”. Είναι μετατόπιση, γιατί τα ίδια κομμάτια όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στήριζαν τη λύση των δύο κρατών στα σύνορα του 1967. Έπαιξαν ρόλο οι μαζικές εκδηλώσεις που κάναμε για την Παλαιστίνη πριν και κατά τη διάρκεια των καταλήψεων, το ότι φέρναμε την Παροικία στις συνελεύσεις και κερδίζαμε τον Σύλλογο να έχει απόφαση ότι είμαστε με την ελεύθερη Παλαιστίνη από τον Ιορδάνη μέχρι τη Μεσόγειο. Μπροστά είναι οι μεγάλες εκδηλώσεις στις σχολές για την Πύλο. Και η μεγάλη συνέχεια στο επίπεδο των ιδεών είναι το φεστιβάλ ΜΑΡΞΙΣΜΟΣ, που μέσα σε αυτές τις συνθήκες τον οργανώνουμε με μεγαλύτερες δυνατότητες».

«Έρχομαι από τη γειτονιά των Αγ. Αναργύρων, όπου η γυναικοκτονία ξεσήκωσε τον κόσμο να βγει και να ξαναβγεί στον δρόμο μπροστά από το αστυνομικό τμήμα» τόνισε η Ιωάννα, συνταξιούχος, από τον πυρήνα στο Ίλιον-Αγ. Ανάργυροι. «Ήταν κόσμος που διψάει για να παλέψει με τη φτώχεια, με τη διάλυση του ΕΣΥ, με την εμπλοκή στον πόλεμο, με όλες τις πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Στην τελευταία απεργία συναντούσαμε συνταξιούχους με μεγάλη εμπειρία αγώνων, από την ΕΑΣ, από τις τράπεζες κτλ. Παίρνουμε τις πρωτοβουλίες για να είμαστε όλοι μαζί στον δρόμο, τους θέλουμε και όλους στον Μαρξισμό για να συζητήσουμε και να συνεχίσουμε ακόμα πιο δυναμικά τις μάχες σε όλα τα επίπεδα».

«Οι συσχετισμοί είναι αρνητικοί, όχι για το κίνημα αλλά για τον Μητσοτάκη. Γιατί ό,τι προσπάθεια κάνει για να περάσει το πρόγραμμα των αφεντικών βρίσκει τεράστιες αντιστάσεις», υπογράμμισε η Κατερίνα Θωίδου, δημοτική σύμβουλος Νίκαιας-Ρέντη. «Η εκτίμησή μας για τους πραγματικούς συσχετισμούς μας οδήγησε να πάρουμε μεγάλες πρωτοβουλίες και να γίνουμε το κέντρο στους χώρους και τις γειτονιές. Με αυτή την εκτίμηση αντιμετωπίσαμε ότι πρώτη φορά βγήκε δεξιός δήμαρχος στον δήμο της Νίκαιας. Οργανώσαμε πολύ μεγάλη καμπάνια ενόψει της απεργιακής 8 Μάρτη, με περιοδείες και εκδηλώσεις στους χώρους δουλειάς, και έτσι φτάσαμε σήμερα με πρωτοβουλία δική μας να γίνεται κινητοποίηση κόσμου της γειτονιάς και της Αριστεράς στο δημοτικό συμβούλιο και να αναγκάζουμε αυτόν τον δήμαρχο να αποφασίζει να φτιαχτεί δομή κακοποιημένων γυναικών».