Διεθνή
Παλαιστίνη: Σταματήστε τη Γενοκτονία!

Τα ξημερώματα της Τρίτης 7/5 το Ισραήλ, μετά από ένα σφοδρό βομβαρδισμό, έστειλε τανκς και στρατό στην Ράφα στην οποία έχει καταφύγει η πλειοψηφία του πληθυσμού της Γάζας, κλείνοντας το νότιο πέρασμα που συνορεύει με την Αίγυπτο, πολύ κοντά στο κέντρο της πόλης, όπως και το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ στα νοτιοανατολικά σύνορα με το Ισραήλ. 

Αυτή ήταν η έμπρακτη απάντηση του κράτους του Ισραήλ στην επίσημη αποδοχή την προηγούμενη μέρα εκ μέρους της Χαμάς, της «συμφωνίας κατάπαυσης» που εδώ και πολλές μέρες μεθοδεύουν το Κατάρ και η Αίγυπτος υπό την επίβλεψη των ΗΠΑ. Στη συνεδρίασή του το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ αποφάσισε ομόφωνα να θέσει σε εφαρμογή την -εδώ και μήνες διακηρυγμένη- χερσαία επιχείρηση στη Ράφα δίνοντας εντολή να εκκενωθούν οι ανατολικές συνοικίες της. Oι περιγραφές κάνουν λόγο για «χάος» καθώς ο κόσμος (κάτοικοι της Ράφα και πρόσφυγες από την υπόλοιπη Γάζα) έφευγαν άρον-άρον αναζητώντας καταφύγιο προς την θάλασσα και προς την Χαν Γιούνις προκειμένου να μην παγιδευτούν στο σφαγείο. Μόλις το προηγούμενο βράδυ, Παλαιστίνιοι στη Γάζα πανηγύριζαν πιστεύοντας ότι υπάρχει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.  

“Απαιτήσεις”

Αφού προχώρησε στην εκκίνηση της χερσαίας επιχείρησης, που μένει να φανεί αν θα είναι γενική ή «περιορισμένη» -εκδοχή που αποδέχονται οι ΗΠΑ- τo πρωθυπουργικό γραφείο του Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι η «πρόταση συμφωνίας» απέχει πολύ από τις απαιτήσεις του Ισραήλ». Αλλά θα στείλει μια αντιπροσωπεία με «μεσαία στελέχη» στο Κάιρο την Τρίτη 7/5 -όπου θα μετέβαιναν εκ νέου αντιπροσωπείες της Χαμάς, του Κατάρ αλλά και ο ίδιος o διευθυντής της CIA, Μπέρνς. Ισραηλινοί αξιωματούχοι, μάλιστα επέπληξαν την αμερικανική κυβέρνηση ότι δεν ενημέρωσε το Ισραήλ για την πρόταση (το Ισραήλ δεν είχε στείλει καν αντιπροσωπεία στο Κάιρο) που σύμφωνα με αυτούς ήταν μια «νέα πρόταση»! Ανώτερος διπλωμάτης των ΗΠΑ απάντησε στο σάιτ Axios ότι «οι αμερικάνοι διπλωμάτες ήταν σε συνεννόηση με τους Ισραηλινούς και δεν υπήρχαν εκπλήξεις».

H πρόταση στην οποία συμφώνησε η Χαμάς, μετά από ένα δεκαήμερο συνεχών πιέσεων και απειλών από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους περιλαμβάνει εκεχειρία τριών σταδίων, κάθε στάδιο της οποίας θα διαρκεί 42 ημέρες. Στο πρώτο στάδιο προβλέπεται συνέχιση των έμμεσων διαπραγματεύσεων μέσω διαμεσολαβητών, σταδιακή ανταλλαγή αιχμαλώτων και κρατουμένων, σταδιακή αποχώρηση ισραηλινών στρατευμάτων από ορισμένες περιοχές, ανεμπόδιστη επιστροφή των εκτοπισμένων οικογενειών στα σπίτια τους και τη ροή βοήθειας και καυσίμων στη Γάζα. Το δεύτερο στάδιο του οποίου οι λεπτομέρειες θα συμφωνηθούν κατά τη διάρκεια του πρώτου προβλέπει «βιώσιμη περίοδο ηρεμίας» με πλήρη και μόνιμη διακοπή της στρατιωτικής δραστηριότητας στη Γάζα. Και το τρίτο την έναρξη της ανοικοδόμησης της Γάζας, υπό την επίβλεψη της Αιγύπτου, του Κατάρ και των υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών. 

Το που γράφει την Γάζα, την ανοικοδόμηση και τα Ηνωμένα Έθνη ο Νετανιάχου και η εγκληματική του συμμορία, φάνηκε την Τρίτη το πρωί όταν ο ΟΗΕ κατήγγειλε ότι τα ισραηλινά τανκς απαγόρευσαν την πρόσβασή του στην Ράφα. Όπως απαγόρευσαν και την απειροελάχιστη ανθρωπιστική βοήθεια, ο κύριος όγκος της οποίας περνάει από την Ράφα, ακριβώς τη στιγμή που η διευθύντρια του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ απαιτούσε άμεση κατάπαυση του πυρός γιατί «υπάρχει λιμός, πλήρης λιμός στο βορρά και κινείται προς τα νότια».

Αναλυτές στο Ισραήλ, αναμένοντας πώς θα απαντήσει η αμερικανική κυβέρνηση στο νέο διπλωματικό «κρέμασμα» από την κυβέρνηση Νετανιάχου, εντοπίζουν το αδιέξοδο στο οποίο αυτός βρίσκεται: Να «αποδεχθεί μια συμφωνία που ισοδυναμεί με ήττα του ισραηλινού στρατού» ή να μην την αποδεχθεί αγνοώντας τις ΗΠΑ;– κάνοντας λόγο για «τέλος της πολιτικής του καριέρας» ό,τι κι αν επιλέξει.

Στην πραγματικότητα το κράτος του Ισραήλ, αντιμέτωπο με μια επερχόμενη ήττα, κάνει ακόμη μια ρελάνς στην Ράφα, εκτιμώντας εκ των προτέρων ότι στο τέλος οι ΗΠΑ, όπως και τις προηγούμενες φορές θα καλύψουν τα νώτα του. Ακόμη και αν αυτό δεν συμβεί, οι Παλαιστίνιοι και το διεθνές κίνημα αλληλεγγύης δεν έχουν τίποτε να περιμένουν από τις ΗΠΑ και τις πρωτοβουλίες τους. 

Αυτό φαίνεται και από το «μεταπολεμικό σχέδιο» που συζητάει το Ισραήλ με τις ΗΠΑ (πηγή Νew York Times) σύμφωνα με το οποίο «μια αραβοϊσραηλινή συμμαχία, σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, θα διορίσει ηγέτες στη Γάζα για να την ανοικοδομήσουν, να μεταρρυθμίσουν το εκπαιδευτικό της σύστημα και να διατηρήσουν τη δημόσια τάξη. Κατά τη διάρκεια μιας περιόδου που θα εκτείνεται μεταξύ 7 και 10 ετών, η συμμαχία θα επιτρέψει στους κατοίκους της Γάζας να ψηφίσουν για την επιλογή της απορρόφησής τους σε μια ενιαία παλαιστινιακή διοίκηση που θα διοικεί τη Λωρίδα και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη». Στο σχέδιο, το οποίο δεν περιλαμβάνει ούτε τη Χαμάς ούτε την Παλαιστινιακή Αρχή, προβλέπει ότι όλο αυτό το διάστημα ο ισραηλινός στρατός θα «μπορεί να επιχειρεί στην Γάζα» χωρίς καν να κάνει αναφορά σε κυρίαρχο παλαιστινιακό κράτος…


Βαθαίνει η ελληνική εμπλοκή

Την ώρα που τα ισραηλινά τανκς ζέσταιναν τις μηχανές τους στην Ράφα (και λίγες ώρες μετά τον ξυλοδαρμό και τη σύλληψη από την ισραηλινή αστυνομία του φρουρού του έλληνα πρέσβη στην Ιερουσαλήμ το Μεγάλο Σάββατο που πέρασε στο ντούκου από το ελληνικό υπ.Εξ) ο Γεραπετρίτης, σε συνέντευξή του στο Αλ Τζαζίρα, για ακόμη μια φορά επιβεβαίωσε τη συνέχιση της ελληνικής στήριξης στην επιχείρηση γενοκτονίας του κράτους του Ισραήλ στην Γάζα. 

Όταν ρωτήθηκε αν έχει αλλάξει κάτι στη στάση της κυβέρνησης, απάντησε ότι συνεχίζει να αναγνωρίζει το «δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα» αλλά με «μίνιμουμ απώλειες». Δικαιολόγησε προκλητικά την «ασύμμετρη άμυνα» του Ισραήλ που έχει κοστίσει τη ζωή σε 35-40.000 Παλαιστίνιους με το ελεεινό επιχείρημα του Νετανιάχου ότι η παλαιστινιακή αντίσταση «τους χρησιμοποιεί σαν ανθρώπινες ασπίδες». 

Όταν ρωτήθηκε για τη δέσμευση του ελληνικού κράτους στο ελληνοϊσραηλινό στρατιωτικό σύμφωνο του 2021, ο Γεραπετρίτης απάντησε ξεδιάντροπα ότι οι αμυντικοί δεσμοί της Ελλάδας με το Ισραήλ παραμένουν ισχυροί  υποστηρίζοντας ότι «τώρα δεν είναι η ώρα να επανεξεταστεί». Η συμφωνία περιλαμβάνει σύμβαση 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για εκπαίδευση της αεροπορίας.

Για την κυβέρνηση Μητσοτάκη αυτή «δεν είναι η ώρα» για να σταματήσει η υποστήριξη της γενοκτονίας του Παλαιστινιακού λαού… Αλλά είναι ώρα για ακόμη βαθύτερη εμπλοκή του ελληνικού καπιταλισμού στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στη Μέση Ανατολή. Σύμφωνα με το περιοδικό Spiegel, ο έλληνας διοικητής της επιχείρησης «Aspides» της ΕΕ στην Ερυθρά Θάλασσα, δήλωσε στους πολιτικούς του προϊσταμένους, ότι «η ναυτική αποστολή στερείται πολεμικών πλοίων που απαιτούνται για την προστασία των πλοίων που κατευθύνονται προς το Ισραήλ ή συνδέονται με αυτό» προσθέτοντας ότι «θα χρειαστούν τουλάχιστον 10 πολεμικά πλοία». Τον Απρίλη οι Χούθι κατάφεραν για πρώτη φορά να κορεστεί η αεράμυνα των πλοίων της ΕΕ με ένα σμήνος μη επανδρωμένων αεροσκαφών και να καταστρέψουν ένα εμπορικό πλοίο.