Αντιπολεμικό κίνημα
Αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη: Το φοιτητικό κίνημα συγκλονίζει τις ΗΠΑ

Πρωτομαγιά στο UCLA. Φωτό: David Swanson/Reuters

Μπαίνοντας στον Μάη το κύμα αστυνομικής καταστολής και οι βίαιες επεμβάσεις της αστυνομίας στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ συνεχίστηκαν για δεύτερη συνεχή εβδομάδα με σχεδόν 2.500 φοιτητές να έχουν συλληφθεί σε όλη τη χώρα από τις 17/4, οπότε ξεκίνησε o πρώτoς καταυλισμός αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη στο Κολούμπια.

Αλλά το κύμα καταστολής φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα. Παρά τις συλλήψεις, την απαγγελία ποικίλων κατηγοριών στους φοιτητές, τις επ αόριστον αποβολές από το πανεπιστήμια στους συμμετέχοντες φοιτητές, τις διαθεσιμότητες στους καθηγητές και εργαζόμενους των πανεπιστημίων, τις απειλές για διακοπή της μαθησιακής ή ακαδημαϊκής τους πορείας, οι διαμαρτυρίες που διαλύονται από την αστυνομία ξαναξεκινάνε στους ίδιους ή παρακείμενους χώρους ενώ νέα ιδρύματα έρχονται να προστεθούν στο κατάλογο. 

Από τις 17 Απρίλη, οπότε ξεκίνησε το Κολούμπια στη Νέα Υόρκη, ο αριθμός των καταυλισμών και των καταλήψεων κτιρίων στα αμερικανικά πανεπιστήμια αυξανόταν σταθερά. Το κύμα καταστολής εκτίναξε το νούμερο από περίπου 60 την τελευταία εβδομάδα του Απρίλη σε πάνω από 130 στις 6 Μάη. Επιπλέον, οι κινητοποιήσεις έχουν απλωθεί ήδη και σε δεκάδες πανεπιστήμια εκτός των ΗΠΑ δημιουργώντας για πρώτη φορά από την δεκαετία του ’60 και τον πόλεμο του Βιετνάμ, ένα φοιτητικό κίνημα με κοινά αιτήματα που απλώνεται από τις ΗΠΑ ως την Βρετανία, την Ιρλανδία, την Αυστραλία, τον Καναδά, την Γαλλία, την Ισπανία, την Ελβετία, την Γερμανία, την Ιαπωνία, το Μεξικό. 

Η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθεί να δικαιολογήσει την καταστολή αναπαράγοντας τα γνωστά ψέματα για «μειοψηφίες», «εξωσχολικούς» και «βία» εκ μέρους των φοιτητών κατηγορώντας τους ταυτόχρονα για «αντισημιτισμό». Όπως δήλωσε ο ίδιος: «υπάρχει το δικαίωμα στη διαμαρτυρία αλλά όχι το δικαίωμα να προκαλείς χάος. Οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να μορφωθούν, το δικαίωμα να πάρουν πτυχίο, το δικαίωμα να περπατούν στην πανεπιστημιούπολη με ασφάλεια χωρίς να φοβούνται ότι θα τους επιτεθούν. Ο αντισημιτισμός δεν έχει θέση στην Αμερική». 

Ο Τραμπ που διεκδικεί την υποψηφιότητα για νέος πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε ρελάνς: «Ήταν όμορφο να βλέπεις την αστυνομία να εισβάλει στο Κολούμπια. Λέω διαλύστε αμέσως τους “καταυλισμούς”, συντρίψτε τους ριζοσπάστες και πάρτε πίσω τις πανεπιστημιουπόλεις μας για όλους τους φυσιολογικούς φοιτητές που θέλουν ένα ασφαλές μέρος για να μάθουν». Ταυτόχρονα δήλωσε ότι είναι έτοιμος να «αμφισβητήσει» ξανά ένα αποτέλεσμα που δεν τον βολεύει στις επερχόμενες εκλογές υπονοώντας πράξεις όπως η εισβολή των ακροδεξιών στο Καπιτώλιο το 2021!

Παρά το γεγονός ότι σύσσωμο το πολιτικό κατεστημένο των ΗΠΑ στηρίζει την καταστολή εναντίον των φοιτητών, οι δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να δείχνουν ότι ένα 60-70% του γενικού πληθυσμού θέλει να δει κατάπαυση του πυρός στην Γάζα και ανθρωπιστική βοήθεια να φτάνει στους Παλαιστίνιους. Πολλοί εκλογικοί αναλυτές αναφέρονται ήδη σε ήττα των Δημοκρατικών στις επερχόμενες εκλογές καθώς ένα μεγάλο κομμάτι της εκλογικής τους βάσης που διαφωνεί με την πολιτική Μπάιντεν στην Γάζα, σκέφτεται να τον τιμωρήσει στις επερχόμενες  εκλογές και γι’ αυτό το λόγο. 

Ιδιαίτερα, οι νέοι στέκονται πλειοψηφικά στο πλευρό των φοιτητικών διαμαρτυριών καταγράφοντας το νέο κύμα ριζοσπαστικοποίησης που έχει ξεκινήσει στις ΗΠΑ. Σε πρόσφατη (κυβερνητική) δημοσκόπηση, στο ερώτημα αν υποστηρίζετε τις κινητοποιήσεις στα πανεπιστήμια, στις ηλικίες μέχρι τα 44 έτη, το 40% απαντάει θετικά σε αντίθεση με ένα 25% που απαντάει αρνητικά. Ένα άλλο ποιοτικό χαρακτηριστικό είναι ότι στο πλευρό των φοιτητών/ριών στέκονται οι καθηγητές τους, ακόμη και εκείνοι που δεν είναι υπέρ της Παλαιστίνης, θεωρώντας τις αστυνομικές εισβολές επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα της ελευθερίας του λόγου και της συγκέντρωσης καταγγέλλοντας τις κατηγορίες για «αντισημιτισμό» ως άθλιο και επικίνδυνο αντιπερισπασμό της κυβέρνησης.  

«Είμαι εδώ γιατί είμαι ενάντια στη Γενοκτονία στην Γάζα, ενάντια στην υποστήριξη της αμερικάνικης κυβέρνησης στο Ισραήλ, ενάντια στις διοικήσεις των πανεπιστημίων που συνεργάζονται με τα ισραηλινά συμφέροντα» λέει σε συνέντευξή του ο Τζέικομπ, φοιτητής στο πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας. «Αλλά είμαι εδώ κι επειδή είμαι Εβραίος και βλέπω να χρησιμοποιούν την ιουδαϊκή θρησκεία σαν ένα όπλο για εγκλήματα πολέμου. Είμαστε εδώ γιατί βάζουμε την ηθική μας πάνω από την ακαδημαϊκή μας σταδιοδρομία. Οι δικές μας θυσίες είναι τίποτε μπροστά στις θυσίες του παλαιστινιακού λαού και της αντίστασης. 

Πλειοψηφία

Είμαστε ένα μαζικό κίνημα. Στη μεγαλύτερη διαδήλωση που κάναμε στο πανεπιστήμιό μου συμμετείχαν χιλιάδες φοιτητές/τριες, αποδεικνύοντας ότι η πλειοψηφία των φοιτητών υποστηρίζει την Παλαιστίνη. Η μόνη βία που είδαν τα πανεπιστήμια αυτές τις μέρες ήταν αυτή της αστυνομίας. Είναι γελοίο να μας κατηγορούν για “αντισημιτισμό”.  Σε όλες τις διακηρύξεις μας μιλάμε για ισότητα, ελευθερία, δικαιώματα για όλους ανεξαρτήτως θρησκείας, καταγωγής, χρώματος, φύλου. Και είναι Εβραίοι φοιτητές που δέχονται τη βία της αστυνομίας, Ο αντισιωνισμός δεν είναι αντισημιτισμός. Τελεία και παύλα». 

Παρόμοιο είναι το κλίμα στους καθηγητές. Στις 6/5 το παράρτημα της Αμερικανικής Ένωσης Καθηγητών Πανεπιστημίου στο Κολούμπια κατέθεσε ψήφο δυσπιστίας για την πρόεδρο του ιδρύματος Σαφίκ που έδωσε την εντολή για την αστυνομική επέμβαση. «Οι φοιτητές μου από τον Οκτώβρη που ξεκίνησαν τις κινητοποιήσεις αποτελούν για εμένα πηγή έμπνευσης» λέει ο καθηγητής στο MIT Μισέλ ντε Γκραφ. «Διδάσκω στο MIT 28 χρόνια και είναι ανέκδοτο να λένε ότι είναι “εξωσχολικοί”. Oι φοιτητές γνωρίζουν τι συμβαίνει, το μαθαίνουν στο πανεπιστήμιο. Διδάσκω δύο μαθήματα, το ένα αφορά το Black Lives Matter και το άλλο τα κινήματα απελευθέρωσης, περιλαμβανομένης της Παλαιστίνης. Όχι τυχαία, οι φοιτητές αποκαλούν την κατασκήνωσή τους “απελευθερωμένη ζώνη”. Κι εκεί οικοδομούν ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας». 

Η βία της αστυνομίας σε δεκάδες πανεπιστήμια προβλήθηκε εκτεταμένα για «παραδειγματισμό» στα αμερικανικά ΜΜΕ. Το βράδυ της περασμένης Τρίτης κατά την εισβολή εκατοντάδων αστυνομικών στο κάμπους του Κολούμπια, κάποιοι καταγράφηκαν να τραβούν τα όπλα τους ενώ κατά την εκκένωση πέταγαν τους φοιτητές από μια πέτρινη σκάλα. Η ομάδα Apartheid Divest του Πανεπιστημίου Κολούμπια κατήγγειλε ότι η αστυνομία δεν επέτρεψε σε δικηγόρους και στον Τύπο να πλησιάσουν, ότι οι φοιτητές είχαν πρησμένα πρόσωπα από το ξύλο και πολλοί από αυτούς μεταφέρθηκαν κατευθείαν σε νοσοκομεία. Νωρίτερα οι καθηγητές τους είχαν δεθεί σε αλυσίδα μπροστά από τους φοιτητές τους, για να τους προστατέψουν. 

Αλλά οι φοιτητές δεν φοβούνται, επιστρέφουν στις διαμαρτυρίες. «Μόλις βγήκα ξανά από τη φυλακή αφού με συνέλαβαν πριν από 12 ώρες. Αυτή τη φορά ήταν για διαμαρτυρία έξω από τις πύλες της ίδιας μου της πανεπιστημιούπολης. Με πέταξαν στο έδαφος και με καθήλωσαν έξι με επτά αστυνομικοί, αφού μου έβγαλαν το τηλέφωνο από το χέρι επειδή έκανα live streaming».Το παράρτημα του SJP (Φοιτητές για τη Δικαιοσύνη στην Παλαιστίνη) στο Κολούμπια ανακοίνωσε: «Για να είμαστε ξεκάθαροι, το Πανεπιστήμιο κάλεσε τους μπάτσους εναντίον των δικών του φοιτητών για δεύτερη φορά μέσα σε δύο εβδομάδες, στην 56η επέτειο από τότε που κάλεσε την αστυνομία για να συλλάβει πάνω από 700 άτομα που διαμαρτύρονταν για τον πόλεμο του Βιετνάμ το 1968». 

Στο Πανεπιστήμιο της Πόλης της Νέας Υόρκης (CUNY), οι αστυνομικοί επιτέθηκαν σε φοιτητές και μέλη του προσωπικού και τους ψέκασαν με σπρέι πιπεριού. Την Τετάρτη, οι εργαζόμενοι στο CUNY συμμετείχαν σε μια «sick out» απεργία - μια ανεπίσημη μορφή εργατικής δράσης κατά την οποία οι εργαζόμενοι δηλώνουν ασθένεια. Είχαν ήδη ψηφίσει να συμμετάσχουν στη διαμαρτυρία των φοιτητών απαιτώντας από το πανεπιστήμιο να αποεπενδύσει από επιχειρήσεις που υποστηρίζουν το ισραηλινό απαρτχάιντ. 

Στο Ρίτσμοντ και στο Λος Άντζελες οι φοιτητές σήκωσαν οδοφράγματα και προσπάθησαν με μαζικές φρουρές να εμποδίσουν την εισβολή της αστυνομίας. Στο UCLA, οι φοιτητές δέχτηκαν επιθέσεις από σιωνιστές και ακροδεξιούς αντιδιαδηλωτές και την αστυνομία την περασμένη Τρίτη. Βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν φοιτητές καλυμμένους με αίμα αφού αντιμετώπισαν τους σιωνιστές. 

Ένα δελτίο τύπου από τον καταυλισμό ανέφερε ότι επί επτά ώρες οι σιωνιστές τους έριχναν γκαζάκια, τους ψέκαζαν με σπρέι πιπεριού και τους πετούσαν πυροτεχνήματα και τούβλα. Δημοσιογράφοι και φοιτητές ανέφεραν ότι η αστυνομία παρακολουθούσε και δεν έκανε τίποτα. Σε κάποια πανεπιστήμια, οι πρυτανικές αρχές αποφεύγουν να καλέσουν την αστυνομία και προσπαθούν να εκτονώσουν τις κινητοποιήσεις υποσχόμενες ότι θα υπάρξει «διαφάνεια» στις σχέσεις των ιδρυμάτων με ισραηλινές επιχειρήσεις, ιδρύματα κι επενδύσεις.


Το κίνημα απλώνεται

Στην Βρετανία ένα κύμα καταλήψεων και καταυλισμών ξεκίνησε την περασμένη Τετάρτη σε έξι πανεπιστήμια (Νιούκαστλ, Λιντς, Σέφιλντ, Μάντσεστερ, Γκόλντσμιθς και Μπρίστολ) ακολουθώντας το παράδειγμα των φοιτητών του πανεπιστήμιου Warwick στο Κόβεντρι. «Βαρεθήκαμε να μην μας ακούνε. Το πανεπιστήμιό μας έχει δεσμούς με την Leonardo ADS και την Pearson Engineering, την οποία αγόρασε μια ισραηλινή εταιρεία. Θα μείνουμε εδώ και θα κάνουμε το πανεπιστήμιό μας να κινηθεί επιτέλους. Μέλη του UCU (συνδικάτο των εργαζομένων στι πανεπιστήμιο) έχουν ήδη κατέβει για να μας δώσουν φαγητό και οικονομική ενίσχυση» δήλωσε ο Lewi, από το Πανεπιστήμιο του Newcastle, στο Socialist Worker:

Στο Πανεπιστήμιο του Λιντς ο καταυλισμός έχει τη στήριξη 30 φοιτητικών ομάδων. «Την περασμένη εβδομάδα είχαμε μια πολύ καλή συνέλευση φοιτητών και προσωπικού. Είχαμε ήδη αποφασίσει να προχωρήσουμε με τον καταυλισμό, αλλά η συνέλευση πραγματικά εδραίωσε την απόφασή μας» λέει η Ίσσυ. Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Goldsmiths στο νότιο Λονδίνο ξεκίνησαν κατάληψη στη βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου. Κρέμασαν πανό στο παράθυρο του κτιρίου που έγραφαν «Shut it down 4 Palestine» και «From the river to the sea». Πολλά ήταν επίσης τα συνδικάτα στην Βρετανία, αλλά και άλλες χώρες, που ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα των παλαιστινιακών συνδικάτων αφιέρωσαν τις κινητοποιήσεις της Εργατικής Πρωτομαγιάς στην Παλαιστίνη.

Καταυλισμός

Στον Καναδά καταλήψεις και κατασκηνώσεις έχουν γίνει σε πανεπιστήμια στο Βανκούβερ, την Οτάβα, το Τορόντο, το Μόντρεαλ ενώ αντίστοιχα απλώνονται οι καταυλισμοί σε αρκετά πανεπιστήμια της Αυστραλίας. Στο Μέξικο Σίτι, φοιτητές στο πανεπιστήμιο UNAM, έστησαν καταυλισμό φωνάζοντας συνθήματα όπως «Ζήτω η ελεύθερη Παλαιστίνη»- «από τον ποταμό ως τη θάλασσα, η Παλαιστίνη θα νικήσει». Στην Ιρλανδία, φοιτητές του πανεπιστημίου Trinity College του Δουβλίνου εγκατέστησαν σκηνές σε διάφορα σημεία της πανεπιστημιούπολης και απέκλεισαν την είσοδο της βιβλιοθήκης. 

Στη Γαλλία η καταστολή στο Sciences Po στο Παρίσι δεν κατάφερε να βάλει φρένο στις διαμαρτυρίες αλλά να τις απλώσει στη Λίλ, τη Χάβρη, την Ντιζόν, τη Ρεν και το Πουατιέ. Στην Ελβετία, οι φοιτητές κατέλαβαν την είσοδο κτιρίου του πανεπιστημίου της Λωζάνης (UNIL) απαιτώντας ακαδημαϊκό μποϊκοτάζ ισραηλινών θεσμών και άμεση κατάπαυση του πυρός ενώ το Σάββατο είχαν και την υποστήριξη μαζικής διαδήλωσης συμπαράστασης. Στη Γερμανία η αστυνομία διέλυσε βίαια μια φοιτητική διαμαρτυρία μπροστά στο πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου. 

Την ίδια στιγμή που η γερμανική κυβέρνηση και η αστυνομία διαλύουν κάθε φιλοπαλαιστινιακή συγκέντρωση με την κατηγορία του «αντισημιτισμού», αφήνουν ανενόχλητες τις ναζιστικές συμμορίες και τους ακροδεξιούς του ΑfD (που υποστηρίζει αναφανδόν το Ισραήλ) να κλιμακώνουν τις δολοφονικές επιθέσεις. Τελευταίο θύμα τους ήταν ένας ευρωβουλευτής, μια επίθεση που απαντήθηκε με αντιφασιστική συγκέντρωση στη Δρέσδη. Η αδιάκοπη υποστήριξη του Ισραήλ από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Γερμανίας και άλλων δυτικών χωρών στρώνει, μαζί με τον ρατσισμό και την ισλαμοφοβία, ακόμη ένα δρόμο στην ακροδεξιά του Τραμπ, του AfD και όλων των ομογάλακτών τους. Ξεπλένοντας τους χειρότερους αντισημίτες στο όνομα τάχα της υπεράσπισης των Εβραίων.