Εργατικό κίνημα
Πρωτομαγιά 2024: Μήνυμα αποφασιστικής συνέχειας

Αθήνα. Φωτό: Στέλιος Μιχαηλίδης

Χιλιάδες απεργοί διαδήλωσαν στους δρόμους της Αθήνας και όλων των πόλεων στη φετινή πανεργατική απεργία της Πρωτομαγιάς. Μια απεργία σύγκρουσης με την κυβέρνηση του Μητσοτάκη και του συστήματος της φτώχειας, του πολέμου και του ρατσισμού που υπηρετεί.

Δεν πέρασε η υποβάθμιση της Πρωτομαγιάς με την μετακίνηση της αργίας στις 7 Μάη, παρά τη λυσσαλέα προσπάθεια κυβέρνησης και αφεντικών να αποφύγουν ακόμα μία πανεργατική απεργία, 14 μόλις μέρες από την προηγούμενη.

Η απεργία είχε επιτυχία. Μέσα στις μέρες των γιορτών τα καράβια έμεινα αγκυροβολημένα, τα Μέσα Μεταφοράς μπήκαν στον αγώνα με στάσεις εργασίας, κανάλια, σάιτ και ραδιόφωνα σταμάτησαν απεργιακά και αντίστοιχα δεκάδες χώροι δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Στην Αθήνα οι διαδηλωτές γέμισαν τους δρόμους από την Κλαυθμώνος, μέχρι το Σύνταγμα και τα Προπύλαια.

Ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης και το Συντονιστικό των Νοσοκομείων πρωτοστάτησαν στην επιτυχία της σημερινής πανεργατικής απεργίας. «Με την αφίσα και την προκήρυξη στο χέρι, με εξορμήσεις σε δεκάδες χώρους δουλειάς και γειτονιές οργανώσαμε την απεργία, δίνοντας την δυνατότητα να εκφραστεί η οργή του κόσμου ενάντια στην κυβέρνηση των δολοφόνων και βοηθήσαμε να τσακίσουμε τον σχεδιασμό κυβέρνησης και εργοδοτών να υποβαθμίσουν και να εξαφανίσουν την Πρωτομαγιά», τονίζουν στην ανακοίνωσή τους και συνεχίζουν:

«Συμμετείχαμε στην απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος συσπειρώνοντας μια σειρά από σωματεία και εργατικές συλλογικότητες. 

Διαδηλώσαμε μαζί με το μαζικό μπλοκ αγωνιστών από την Παλαιστίνη, την Παλαιστινιακή Παροικία και τη Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο, καταγγέλλοντας την Γενοκτονία στην Γάζα που διαπράττει ο ισραηλινός στρατός σε συνεργασία με τις δυτικές κυβερνήσεις.

Διαδηλώσαμε μαζί με την ΚΕΕΡΦΑ, μαζί με μετανάστες εργάτες και τους διασωθέντες της Πύλου, δίνοντας ώθηση την καμπάνια να πληρώσουν οι ένοχοι για την δολοφονία 600 μεταναστών στο ναυάγιο της Πύλου πριν από ένα χρόνο. Γι’ αυτό, και τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν για την ανατροπή της κυβέρνησης των δολοφόνων της Πύλου και των Τεμπών, τα συνθήματα αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη, και ενάντια στην Ευρώπη-Φρούριο.

Με την επιτυχία της Πρωτομαγιάς έχουμε να δώσουμε συνέχεια στις μάχες ενάντια στην κυβέρνηση. Παρά το ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, εν όψει των ευρωεκλογών οι αγώνες και οι απεργίες όχι μόνο δεν αναστέλλονται αλλά αντίθετα συνεχίζουν και κλιμακώνονται.

Ήδη μετά το τέλος της απεργιακής συγκέντρωσης, απεργοί από τα νοσοκομεία πήγαν στο νοσοκομείο Γεννηματάς για να εμποδίσουν την πραγματοποίηση απογευματινού χειρουργείου. Η μάχη στα νοσοκομεία για να υπεράσπιση του ΕΣΥ απέναντι στις επιθέσεις του Γεωργιάδη είναι καθημερινή και έχει επόμενη κορύφωση την πανυγειονομική απεργία στις 16 Μάη. Και επόμενος σταθμός θα είναι η πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 21 Μάη.

Ταυτόχρονα, στο πλευρό της ΚΕΕΡΦΑ, οργανώνουμε και στηρίζουμε την καμπάνια να πληρώσουν οι ένοχοι για το ναυάγιο της Πύλου, το μεγαλύτερο έγκλημα της ΕΕ - Φρούριο. Συμμετέχουμε στον πρώτο σταθμό αυτής της καμπάνιας, την Συναυλία στις 12 Μάη στο γήπεδο του Ρούφ, και σε όλες τις δράσεις με κορύφωση το πανευρωπαϊκό συλλαλητήριο στις 14 Ιούνη, στον ένα χρόνο από το έγκλημα στην Πύλο.

Κλιμακώνουμε τις απεργίες, μαυρίζουμε την κυβέρνηση Μητσοτάκη και στις κάλπες των Ευρωεκλογών, δυναμώνουμε την αντικαπιταλιστική Αριστερά».

 

Πειραιάς. Φωτό: Παντελής Παναγιωτακόπουλος

 

Σε όλη τη χώρα

Μαζική και ενωτική ήταν η απεργιακή κινητοποίηση της Πρωτομαγιάς στον Πειραιά. Ξεκίνησε από νωρίς το πρωί με κατάθεση στεφανιών στο μνημείο των εργατών στο Πασαλιμάνι. Ανάμεσα στα σωματεία, λουλούδια κατέθεσε και η δημοτική κίνηση «Ανταρσία στο Λιμανι». Στη συνέχεια η συγκέντρωση συνεχίστηκε στο ρολόι στο Πασαλιμάνι και ακολούθησε πορεία στο κέντρο της πόλης. Συμμετείχαν εκατοντάδες εργαζόμενοι και εργαζόμενες με τα πανό των σωματείων τους. Με πανό επίσης συμμετείχε ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης, η δημοτική κίνηση «Ανταρσία στο Λιμάνι» και το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα.

 

Θεσσαλονίκη. Φωτό: Εργατική Αλληλεγγύη στη Θεσσαλονίκη / FB

 

Στη Θεσσαλονίκη το μπλοκ του Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης και του ΣΕΚ, μετά από προσυγκέντρωση, συμμετείχε στη συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης μαζί με τους υπόλοιπους απεργούς, φοιτητές διαδηλωτές και οργανώσεις της Αριστεράς. Στη συνέχεια βρέθηκε στην κεφαλή της πορείας που διαδήλωσε στο κέντρο της πόλης, έφτασε στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης και κατέληξε ξανά πίσω στο Εργατικό Κέντρο, όπου οι διαδηλωτές τραγούδησαν τη Διεθνή.

Μαζική και μαχητική ήταν η απεργιακή συγκέντρωση και πορεία για την Εργατική Πρωτομαγιά που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ-Ανατρεπτική Συνεργασία, παρουσία της υποψήφιας ευρωβουλεύτριας Άννας Μαματσή, και το ΣΕΚ, συμμετείχαν με οργανωμένο μπλοκ στην κινητοποίηση. Στην πορεία συμμετείχαν επίσης η ΕΛΜΕ, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Χανίων, η Ομοσπονδία Συλλόγων Οικογένειας ΚΕΘΕΑ, η Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Χανίων, οι Εργαζόμενοι στην Teleperfomance, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων, το Συνδικάτο Οικοδόμων, το Σωματείο Επισιτισμού, κόμματα της Αριστεράς και η Κατάληψη Ρόζα Νέρα. Έντονο ήταν το στοιχείο της αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη φωνάζοντας συνθήματα για «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» και «Κάτω τα χέρια από τη Γάζα» ενώ συνθήματα όπως «Σεξισμός, ρατσισμός και τρομοκρατία κάτω η Νέα Δημοκρατία» υπογράμμισαν το αντικυβερνητικό κλίμα. Οι πικέτες της Εργατικής Αλληλεγγύης που έγραφαν «Κυβέρνηση δολοφόνων να την ανατρέψουμε» και «Κλιμακώνουμε τώρα τις απεργίες – Απολύστε τώρα τον Μητσοτάκη» έγιναν κέντρο συζήτησης για την απεργιακή συνέχεια.

Με συμμετοχή από εργαζόμενους, φοιτητικούς συλλόγους, τον Σύλλογο Ερευνητών/ριών, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλες οργανώσεις της Αριστεράς πραγματοποιήθηκε η απεργιακή κινητοποίηση της Πρωτομαγιάς στο Ηράκλειο Κρήτης. Υπήρξαν χαιρετισμοί και ακολούθησε πορεία στους δρόμους του Ηρακλείου με κατάληξη στην Ρούσου Χούρδου προς τιμή του δολοφονηθέντος προέδρου του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στ. Περγιαλίδη. Εκεί φώναξαν συνθήματα όπως: "Λευτεριά στην Παλαιστίνη", "Η εθνική ενότητα είναι μια απάτη, νόμος είναι το δίκιο του εργάτη". Πιο πριν είχε γίνει και η πορεία του ΠΑΜΕ με κατάληξη στο ίδιο σημείο.

Με μια σειρά σωματεία, όπως του μετάλλου, των οικοδόμων, ιδιωτικών εκπαιδευτικών, φαρμάκου, επισιτισμού κ.α. πραγματοποιήθηκε η μαζική απεργιακή συγκέντρωση και πορεία που κάλεσε το Εργατικό Κέντρο στην Πάτρα. Με ομιλητή και πανό συμμετείχε και αντιπροσωπεία από τους εργάτες γης στα φραουλοχώραφα της Αχαΐας. «Εργάτες ενωμένοι ποτέ νικημένοι» ήταν η απάντηση από κάτω, όταν μιλούσε ο μετανάστης εργάτης. Με πανό συμμετείχαν το ΣΕΚ και πολλές οργανώσεις της Αριστεράς, που βάδισαν όλοι μαζί ενωμένοι. Το σύνθημα «στην Πύλο και στα Τέμπη κάναν δολοφονία - Κάτω η Νέα Δημοκρατία" έδινε το τόνο σε όλη την πορεία.

Στην Ξάνθη έγινε συγκέντρωση στο ΕΚΞ και χαιρετισμοί, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πορεία στους δρόμους της πόλης. Συμμετείχε το Εργατικό Κέντρο, η ΕΛΜΕ, ο σύλλογος δασκάλων, ο σύλλογος καθαριστριών, το Σωματείο Εργαζομένων του Καζίνο, η ΑΔΕΔΥ Ξάνθης, το ΣΕΚ κι άλλες οργανώσεις της Αριστεράς, ενώ το ΠΑΜΕ έκανε ξεχωριστή πορεία.


Οι συνθήκες που επικρατούν μας καλούν να αγωνιστούμε σήμερα Πρωτομαγιά, μέρα απεργίας, γι' αυτό δεν δεχτήκαμε να μετατεθεί για χάρη της αγοράς. 

Θέλουμε να συγκρουστούμε ταξικά με την κυβέρνηση Μητσοτάκη και σ' αυτό δεν χωράνε τα “φαγώματα” μεταξύ μας που κάνουν οι συνδικαλιστικές γραφειοκρατίες. Η ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) μεταλλάσσεται για να φαίνεται μικρότερη η ανεργία, ενώ στην πραγματικότητα είναι ελάχιστες η δυνατότητες που δίνει για να βρει κάποιος μια δουλειά από την οποία θα ζει με αξιοπρέπεια. Τους εργαζόμενους της ΔΥΠΑ μας έχουν καταντήσει να είμαστε “κυνηγοί κεφαλών”, μας εγκαλούν αν δεν ζητάμε πίσω λεφτά από τα άτομα που ανακαλείται η ανεργία τους. Διαρκώς νιώθουμε άσχημα για τον ρόλο που μας δίνουν να παίξουμε.

Αντρέας Ζαχαριάδης,
μέλος ΔΣ Συλλόγου Εργαζομένων ΟΑΕΔ

 

Να οργανώσουμε απεργίες διαρκείας και δυναμικές μάχες για τα κοινωνικά δικαιώματα για την εργατική τάξη ανεξάρτητα από διακρίσεις. Μόνο έτσι θα ανατραπεί η κατάσταση. Σήμερα παγκόσμια μέρα Eργατικής Πρωτομαγιάς τιμούμε τις μάχες στους δρόμους και το αίμα της τάξης μας που χύθηκε για να κατακτήσει πολλά δικαιώματα όπως η 8ωρη 5μερη εργασία. Αυτή η κυβέρνηση προσπαθεί να μας τα πάρει όλα πίσω.

Το Έλενα Βενιζέλου είναι ένα πολύτιμο μαιευτήριο που είχε ξεκινήσει με καλές προδιαγραφές και τώρα έχει υποβαθμιστεί πάρα πολύ. Θέλουμε να εξυπηρετούμε όλες τις κοινωνικές τάξεις, ντόπιους και μετανάστες. Όλοι και όλες που κάνουμε τιτάνιο αγώνα καθημερινά στο νοσοκομείο πρέπει να δικαιωθούμε. Να προσληφθεί προσωπικό, να μονιμοποιηθούν όλοι. Στα 38 χρόνια που εργάζομαι έχω δει πολύ πόνο και εγκατάλειψη. Είναι ντροπή τις μέρες που ζούμε να μπουν τα απογευματινά χειρουργεία και να γίνει το ΕΣΥ ιδιωτικό. Δεν θα το επιτρέψουμε αυτό, θα τους τσακίσουμε. Ο Άδωνις δεν έχει ιδέα τι θα πει σκληρή δουλειά.

Ιωάννα Λελεκάνου,
νοσηλεύτρια στο Έλενα Βενιζέλου

 

Έχουμε μια κυβέρνηση που μιλάει για brain gain, αλλά οι άνθρωποι στην έρευνα που κάνουν το διδακτορικό τους δουλεύουν αμισθί, χωρίς ωράριο και ασφάλιση. Ακόμα και σε όσους εξασφάλισαν χρηματοδότηση μέσω υποτροφιών του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών ζητούν πίσω όλα τα δεδουλευμένα χρόνων, δηλαδή δεκάδες χιλιάδες ευρώ, επειδή δεν πρόλαβαν τις προθεσμίες. 

Αυτό είναι η κορυφή του παγόβουνου της ελαστικής εργασίας στον κλάδο. Ο διδακτορικός ό,τι και να συμβεί πρέπει να είναι στο πόδι. Είμαστε στο σημείο που διεκδικούμε τα αυτονόητα: Μισθό, ωράριο, ασφάλιση, σύμβαση εργασίας.

Η ιδιωτικοποίηση της Παιδείας κάνει ακόμα χειρότερα τα πράγματα. Έχουμε τα παραδείγματα από τα ιδιωτικά κολέγια τι σημαίνει έρευνα που λειτουργεί με χορηγούς, που ψάχνουν φτηνά εργατικά χέρια. Θέλουμε δημόσια και δωρεάν Παιδεία και Πανεπιστήμια, ώστε ένας άνθρωπος που αποφοιτά από κει να μπορεί να έχει συνολικότερη εικόνα της επιστήμης και όχι απλά να μαθαίνει να βιδώνει μια βίδα.

Θανάσης Χάντζιος,
υποψήφιος διδάκτωρ του τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

 

Απεργούμε ξανά σήμερα οι δημοσιογράφοι στα κανάλια, σάιτ και ραδιόφωνα, ενώ χθες απέργησαν οι συνάδελφοί μας σε εφημερίδες και περιοδικά. 

Είναι η δεύτερη απεργία σε σύντομο χρονικό διάστημα. Διεκδικούμε Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αξιοπρεπείς μισθούς και ελευθεροτυπία. Διεκδικούμε από τα σωματεία του Τύπου να κλιμακώσουμε απεργιακά για να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση που δεν υπάρχει εδώ και 15 χρόνια στον κλάδο στα ΜΜΕ, αλλά και όλα τα δικαιώματα που παλεύει η εργατική τάξη, που οι δημοσιογράφοι είναι κομμάτι της.

Φύλλια Πολίτη,
δημοσιογράφος in.gr, μέλος Financial Crimes