Εργατικό κίνημα
Απεργία στην Υγεία στις 16 Μάη

Με πανελλαδική απεργία την Πέμπτη 16 Μάη οι υγειονομικοί, στην πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια στην κυβέρνηση της διάλυσης και των ιδιωτικοποιήσεων, συνεχίζουν τη μάχη για την υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν Υγείας για όλους και όλες. Η ΠΟΕΔΗΝ καλεί παναττική στάση εργασίας 8πμ-3μμ και 24ωρη απεργία σε όλη τη χώρα με πανελλαδική κινητοποίηση στην Αθήνα που θα ξεκινήσει στις 8.30πμ από την πλατεία Μαβίλη και θα καταλήξει στο υπουργείο Υγείας. 

Η απεργία έρχεται τη στιγμή που όλα τα μέτωπα στα νοσοκομεία είναι ανοιχτά. Τα απογευματινά χειρουργεία δεν προχωρούν παρά την συστηματική προσπάθεια. Οι ασθενείς δεν θέλουν/δεν έχουν να πληρώσουν για να χειρουργηθούν, το προσωπικό δεν θέλει να συμμετέχει παρά την τρομοκρατία και τις πιέσεις, ενώ η διαδικασία “μπάζει” από παντού, με κυριότερο το ζήτημα της ασφάλειας των ασθενών. Οι κινητοποιήσεις σε κάθε νοσοκομείο ενάντια στα απογευματινά χειρουργεία έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο για να αποκαλύψουν τα σκάνδαλα πίσω από την επί πληρωμή λειτουργία και κυρίως να δώσουν αυτοπεποίθηση και συλλογικότητα σε κάθε υγειονομικό που δέχεται εκβιασμούς από τους μεγαλογιατρούς και τη διοίκηση. 

Την ίδια ώρα με άρθρο σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας(!) δίνεται η δυνατότητα σε ιδιώτες γιατρούς όλων των ειδικοτήτων να δουλεύουν στα δημόσια Νοσοκομεία πέραν του τακτικού ωραρίου, όπως και να χειρουργούν στα απογευματινά χειρουργεία. Με λίγα λόγια, οι ιδιώτες θα μπορούν να μπαινοβγαίνουν στα νοσοκομεία, χρησιμοποιώντας τις υποδομές τους κατά το δοκούν, για να εξυπηρετούν με το αζημίωτο τους ασθενείς-πελάτες τους. Όλα αυτά θα υποβαθμίσουν ακόμα περισσότερο τη δωρεάν πρωινή λειτουργία των νοσοκομείων, ώστε να στηριχτεί η απογευματινή που θα βγάζει το κέρδος. Αυτό το κέρδος καλείται να το πληρώσει η εργατική τάξη, οι συνταξιούχοι και η νεολαία, με υψωμένους τους ταξικούς φραγμούς στην περίθαλψη, τη στιγμή που ήδη στην Ελλάδα οι δαπάνες για την Υγεία που πληρώνουμε άμεσα από την τσέπη μας φτάνουν το 40%.

Προσλήψεις

Η καλύτερη απάντηση που τα κοντράρει όλα αυτά είναι οι μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που θα στηρίξουν την πρωινή βάρδια και τις εφημερίες που είναι κόλαση για ασθενείς και υγειονομικούς λόγω της υποστελέχωσης. Κομβικός σταθμός σε αυτή τη μάχη είναι η μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και επικουρικών. 

Στο τέλος του φετινού Ιούνη το υπουργείο έχει διακηρύξει σε όλους τους τόνους ότι θα απολυθούν οι Συμβασιούχοι Ορισμένου Χρόνου (ΣΟΧ) στις υπηρεσίες καθαριότητας, φύλαξης και σίτισης. 6.000 εργαζόμενοι/ες, στη μεγάλη πλειοψηφία τους γυναίκες, θα πεταχτούν στην ανεργία, μετά από πολλά χρόνια εργασίας στον ίδιο χώρο και παρά την πολύτιμη εμπειρία που έχουν αποκτήσει για να είναι ασφαλής η λειτουργία ενός νοσοκομείου. 

Στη θέση τους θα μπουν εργολαβικές εταιρίες που “κοστίζουν” στο ΕΣΥ. Όχι μόνο οικονομικά, καθώς θα κοστίζουν διπλάσια από τους μισθούς των ΣΟΧ αναγκάζοντας τα νοσοκομεία με τα ήδη υπερχρεωμένα ταμεία να κάνουν περικοπές από αλλού για να πληρώνουν κερδοσκόπους. Στη λογική του κέρδους, οι περικοπές σε προσωπικό και σε υλικά στην καθαριότητα και στη σίτιση μπορεί να αποβούν μοιραίες. Ταυτόχρονα, οι εργολαβικοί εργαζόμενοι θα δουλεύουν στις πιο άθλιες συνθήκες, με μισθούς πείνας και εξοντωτικά ωράρια, και με την απειλή της απόλυσης αν τολμήσουν να παραπονεθούν ή απεργήσουν, ενώ θα είναι αυτοί και τα εξιλαστήρια θύματα σε περίπτωση καταγγελίας για κακή παροχή υπηρεσιών. 

Ενδεικτική η καταγγελία -μία από τις εκατοντάδες- που έφτασε στην Εργατική Αλληλεγγύη: «Καθαρίστρια της εργολαβικής εταιρείας "Ανοδική" έκανε το λάθος να ζητήσει σακούλες σκουπιδιών απ' τον υπεύθυνο της εταιρείας. Τότε εκείνος της είπε να φύγει από μπροστά του. Όταν του είπε πως δεν είναι σπίτι του για να τη διώχνει, εκείνος σηκώθηκε, την έσπρωξε και την απείλησε πως αν δεν έφευγε θα της έπαιρνε ο διάολος τον πατέρα. Εννοείται πως η γυναίκα, λίγα χρόνια πριν απ' τη σύνταξη, απολύθηκε. Σε άλλη καθαρίστρια απαγόρευαν να φοράει εν ώρα εργασίας κολάρο στο λαιμό, που το είχε ανάγκη για το αυχενικό της, ώστε να μην φαίνεται ότι βάζει τις εργαζόμενες να δουλεύουν έχοντας προβλήματα».

Ταυτόχρονα, οι συνταξιοδοτήσεις και οι παραιτήσεις υγειονομικών είναι πολλαπλάσιες από τις προσλήψεις, που δεν είναι νέο προσωπικό αλλά μονιμοποίηση με το σταγονόμετρο όσων ήδη δουλεύουν. Ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί ούτε η διαδικασία των 4.000 προσλήψεων από το 2019. Στο στόχαστρο των απολύσεων είναι και οι δεκάδες χιλιάδες συμβασιούχοι και επικουρικοί, εκτός των ΣΟΧ, σε όλες τις ειδικότητες, από ιατρικό και νοσηλευτικό μέχρι διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό, καθώς το υπουργείο ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει τη σύναψη τέτοιων συμβάσεων. Ο συνδυασμός όλων των παραπάνω με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει σε κλεισίματα κλινικών και υποβάθμιση ολόκληρων νοσοκομείων σε Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. 

Η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των ιατρών του ΕΣΥ δεν είναι κίνητρο για να μην παραιτούνται, αλλά ακόμα ένα δωράκι στους μεγαλογιατρούς και υποβάθμιση των νοσοκομείων. Το ήδη εξαντλημένο προσωπικό δεν θέλει να δουλέψει ακόμα παραπάνω ώρες στον ιδιωτικό τομέα, αλλά γενναίες αυξήσεις στους μισθούς, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, χώρο και χρόνο για την εκπαίδευση των ειδικευόμενων σε ένα καλά στελεχωμένο δημόσιο νοσοκομείο, χωρίς τιμοκαταλόγους τύπου σουπερμάρκετ. Γι' αυτό οι υγειονομικοί θα βρεθούν ξανά στους δρόμους και η θέση όλων μας είναι δίπλα τους.