Η Άποψή μας
Διεθνιστική εργατική απάντηση στην κυβέρνηση του πολέμου και της φτώχειας

14/5, Τα ΜΑΤ έξω από τη Νομική Αθήνας

Όταν μια κυβέρνηση είναι στριμωγμένη από τη μαζική οργή εναντίον της, ψάχνει καταφύγιο στην παλιά φόρμουλα του «εθνάρχη» Καραμανλή: «Έξω πάμε καλά». Αυτή τη συνταγή θυμήθηκε και ο Μητσοτάκης προεκλογικά προσπαθώντας να εμφανιστεί σαν «αστέρας» στη διεθνή διπλωματία με το ταξίδι του στην Τουρκία, αλλά και με την επιλογή να βάλει τον Φρέντι Μπελέρι στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας. Η κυβέρνηση, λέει η προπαγάνδα της Νέας Δημοκρατίας, κάνει την Ελλάδα πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή.

Η αλήθεια, όμως, είναι ότι το μόνο που καταφέρνει η κυβέρνηση του πολέμου είναι να πριμοδοτεί την ακροδεξιά. Ακόμα και ένα ταξίδι του ηγέτη της Αλβανίας Έντι Ράμα στην Αθήνα έγινε αφορμή για να απολογείται η κυβέρνηση στον κάθε φασίστα ότι δεν είναι «ενδοτική στα εθνικά θέματα». Λυσσάνε οι Βελόπουλοι ότι ο Μητσοτάκης «ξεπουλάει τη Μακεδονία» επειδή τώρα η κυβέρνησή του υπερασπίζεται τη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ σαν αντιπολίτευση διαδήλωνε μαζί τους ενάντια στην «προδοτική» Συμφωνία. Το ίδιο κάνουν και με τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν.

Εκβιασμός

Τώρα είναι η στιγμή για την Αριστερά να καταγγείλει τις απάτες και των «ελληναράδων» και του Μητσοτάκη. Η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν και είναι ένα βήμα για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ και τη μετατροπή της σε ελληνικό προτεκτοράτο. Η εκστρατεία για τον Μπελέρι δεν είναι «υπεράσπιση του κράτους δικαίου», αλλά ένας εκβιασμός για να αποδεχθεί η Αλβανία ότι και στα δυτικά Βαλκάνια τοποτηρητής της Δύσης είναι το ελληνικό κράτος. Ο «διάλογος» με τον Ερντογάν δεν γίνεται για να «προστατευτεί η πολιτιστική κληρονομιά της Αγιάς Σοφιάς και της Μονής της Χώρας», αλλά για τα ανταλλάγματα που διεκδικούν οι δυο εταίροι της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ για τη στήριξη των πολέμων και στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή.

Κι, όμως, τα κόμματα της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης επιμένουν «πατριωτικά». Ο ΣΥΡΙΖΑ διαμαρτύρεται ότι ο Μητσοτάκης δεν έχει περάσει από τη Βουλή τα Μνημόνια Συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία που προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών, «ξεχνώντας» ότι το πρώτο-πρώτο από αυτά τα μνημόνια δίνει στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία την επιτήρηση του εναέριου χώρου της γειτονικής χώρας! Το ΠΑΣΟΚ θα προτιμούσε να ματαιωθεί η επίσκεψη Ράμα στην Αθήνα, παίρνοντας θέση υπέρ των Μπελέριδων! Ακόμα και η ηγεσία του ΚΚΕ ανησυχεί ότι ο Μητσοτάκης πάει να κάνει υποχωρήσεις από τα «εθνικά δικαιώματα» στο Αιγαίο και στην Κύπρο!

Με τέτοια αντιπολίτευση, ο Μητσοτάκης το παίζει «υπεράνω» και οι Βελόπουλοι πλειοδοτούν σε «πατριωτικές» κραυγές. Κι όμως, υπάρχει η δύναμη για να τους τσακίσουμε. 

Στους δρόμους της Αθήνας και των άλλων πόλεων αυτοί που βγαίνουν είναι οι απεργοί των Νοσοκομείων στις 16 Μάη και όλου του Δημόσιου στις 21 Μάη, διεκδικώντας προσλήψεις, αυξήσεις στους μισθούς και όχι ιδιωτικοποιήσεις και εξοπλισμούς. Στις σχολές, η νεολαία θέλει μια φοιτητική Ιντιφάντα καταγγέλλοντας στην πράξη την στήριξη που δίνει ο Μητσοτάκης στην σφαγή των Παλαιστίνιων από το Ισραήλ. Πλειοψηφικά μαζική είναι η απαίτηση να τιμωρηθούν οι ένοχοι για τα εγκλήματα στα Τέμπη, στην Πύλο και στις γυναικοκτονίες, όσο κι αν τους καλύπτει ο Μητσοτάκης.

Αυτό το ρεύμα ταξικών αγώνων είναι η ελπίδα μας και χρειάζεται δυνατή επαναστατική διεθνιστική Αριστερά για να δυναμώνει και να φτάσει στη νίκη. Οργανώνουμε τις απεργίες και τις καταλήψεις, δυναμώνουμε την αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη, στηρίζουμε την καμπάνια ενάντια στην ΕΕ του πολέμου και του ρατσισμού απαιτώντας δικαίωση για τους πρόσφυγες της Πύλου. Μαυρίζουμε τη Νέα Δημοκρατία στις κάλπες των ευρωεκλογών στηρίζοντας το ψηφοδέλτιο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ-Ανατρεπτική Συνεργασία. Αυτός είναι ο δρόμος για τη νίκη που βαδίζει το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα. Ελάτε να τον βαδίσουμε μαζί!