Διεθνή
ΗΠΑ-Ισραήλ: “Eυαίσθητο λουλούδι”, επαγγελματικό πότισμα…

Με συντριπτική πλειοψηφία ψηφίστηκε η ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ

Ήταν μια πράξη παιδαριώδους μικροψυχίας, αλλά επιβεβαίωσε ότι, ακόμη και αν συνεχίζει να οργιάζει δολοφονικά στη Γάζα, το Ισραήλ έχει χάσει τον ιδεολογικό πόλεμο. Την περασμένη Παρασκευή, λίγο πριν η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ψηφίσει με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της πλήρους ένταξης της Παλαιστίνης, ο Ισραηλινός πρέσβης Gilad Erdan στάθηκε στο βήμα και πέρασε τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ από έναν φορητό καταστροφέα. Ο Erdan απέδωσε φόρο τιμής στη δύναμη του παγκόσμιου κινήματος αλληλεγγύης προς την Παλαιστίνη. Ήταν μια έκφραση περιφρόνησης αλλά και, όπως υποψιάζομαι, απογοήτευσης για την απομόνωση του Ισραήλ -και για το γεγονός ότι, τελικά, οι ΗΠΑ αρχίζουν να πιέζουν. 

Η υποστήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ στο Ισραήλ αφορά τον υπολογισμό του πλεονεκτήματος που τους δίνει η ύπαρξη ενός ισχυρού στρατιωτικού πελάτη στη Μέση Ανατολή για τη διασφάλιση των ενεργειακών προμηθειών της περιοχής προς όφελος του δυτικού ιμπεριαλισμού. Η δέσμευση των ΗΠΑ προς το Ισραήλ μπορεί να είναι «σιδερένια», όπως λέει ο Τζο Μπάιντεν, αλλά ποτέ δεν ήταν άνευ όρων.

Πρόεδροι των ΗΠΑ έχουν κατά καιρούς ασκήσει άμεση πίεση σε προκλητικούς ισραηλινούς πρωθυπουργούς. Ο Ντουάιτ Αϊζενχάουερ απείλησε με κυρώσεις το 1956 όταν ο Νταβίντ Μπεν Γκουριόν προσπάθησε να προσαρτήσει τη Γάζα και το Σινά. Το 1982 ο Ρόναλντ Ρέιγκαν σταμάτησε να προμηθεύει βόμβες διασποράς και διέταξε τον Μεναχέμ Μπέγκιν να κηρύξει κατάπαυση του πυρός στη Βηρυτό. Ο Τζορτζ Μπους μπλόκαρε 10 δισ. δολάρια σε εγγυήσεις στεγαστικών δανείων μέχρι που ο Γιτζάκ Σαμίρ συμφώνησε να μην χρησιμοποιήσει τα χρήματα για την κατασκευή παράνομων οικισμών το 1992. 

Μέχρι την περασμένη εβδομάδα ο Μπάιντεν αποτελούσε εξαίρεση. Αυτός και ο υπουργός Εξωτερικών του Άντονι Μπλίνκεν, αμφότεροι ένθερμοι σιωνιστές, στάθηκαν σταθερά πίσω από τη γενοκτονική επίθεση του Νετανιάχου στη Γάζα. Την περασμένη εβδομάδα ο Μπάιντεν χρησιμοποίησε την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος για να επιτεθεί στους φοιτητικούς καταυλισμούς ως «αντισημιτικούς».

Ωστόσο, η συνειδητοποίηση ότι αυτή η στάση απομονώνει επικίνδυνα τις ΗΠΑ ωθεί τις τελευταίες να ασκήσουν δημόσια πίεση στον Νετανιάχου. Πρώτα, την Τρίτη της περασμένης εβδομάδας ήρθε η είδηση ότι οι ΗΠΑ «σταμάτησαν» ένα φορτίο βομβών των 1.000 και 2.000 λιβρών προς το Ισραήλ. Την Τετάρτη ο Μπάιντεν βγήκε στο CNN για να επιβεβαιώσει ότι θα διέκοπτε την προμήθεια τέτοιων όπλων στο Ισραήλ αν ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυε επίθεση πλήρους κλίμακας εναντίον της Ράφα.

Ο Μπάιντεν αναγνώρισε επίσης ότι «έχουν σκοτωθεί άμαχοι στη Γάζα ως συνέπεια αυτών των βομβών και άλλων τρόπων με τους οποίους στο στόχαστρο μπαίνει ο πληθυσμός». Αυτή τη δήλωση θα είναι πολύ δύσκολο να την ανακαλέσει. Την Παρασκευή, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι είναι «εύλογο να εκτιμηθεί» ότι ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποίησε αμερικανικά όπλα στη Γάζα με τρόπους «ασυμβίβαστους» με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Η έκθεση συνοδεύτηκε από επιφυλάξεις και δεν συνέστησε τη διακοπή των προμηθειών όπλων. Αυτό εξόργισε ακόμη και τον συνήθως ήρεμο διεθνή συντάκτη του BBC Jeremy Bowen. Στην εκπομπή Today του Radio 4 του Σαββάτου χαρακτήρισε την έκθεση παράδειγμα του πώς οι ΗΠΑ υπερασπίζονται πάντα το Ισραήλ. Αλλά του διαφεύγει η έμμεση απειλή, ότι αν ο Νετανιάχου συνεχίσει να αψηφά την Ουάσιγκτον, τότε η ροή των όπλων θα διακοπεί.

Ο Νετανιάχου συνεχίζει να καυχιέται, καθώς ο ισραηλινός στρατός προωθείται όλο και πιο βαθιά στη Ράφα. Αλλά οι Financial Times ανέφεραν ότι «ένα πρόσωπο που γνωρίζει καλά τις ισραηλινές διαβουλεύσεις δήλωσε ότι, παρά τις σκληρές κουβέντες, η κορυφή της ισραηλινής κυβέρνησης βρίσκεται σε “μετατραυματικό σοκ” εξαιτίας της "κάκιστης συγκυρίας” στις σχέσεις με την Ουάσιγκτον, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες για την αποκατάσταση των δεσμών στο παρασκήνιο». Σε άλλο δημοσίευμα της ίδιας εφημερίδας αναφέρεται: 

«Ο ισραηλινός στρατός αντιμετωπίζει ιστορικά τη σχέση ΗΠΑ-Ισραήλ “σαν ένα ευαίσθητο αλλά επαγγελματικό λουλούδι", όπως είπε ανώτερος ισραηλινός στρατιωτικός αξιωματούχος με μεγάλη εμπειρία στις συναλλαγές με τις ΗΠΑ για τη στρατιωτική βοήθεια. “Αυτή η συνεργασία έχει μεγαλώσει χρόνο με το χρόνο και έχει γίνει το θεμέλιο των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων... η καθημερινή πραγματικότητα είναι ότι οι Ισραηλινοί και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι πρέπει να έχουν πλήρη εμπιστοσύνη, πλήρη πίστη ο ένας στον άλλον. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε άλλους φίλους από τους Αμερικανούς”».

Ο Νετανιάχου, θέλει απεγνωσμένα να παραμείνει στο αξίωμά του και εκτός φυλακής όπως και οι φασίστες στο υπουργικό του συμβούλιο θέλουν να συνεχίσουν τον πόλεμο. Αλλά η εκτίμησή μου είναι ότι οι αρχηγοί των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, η κυρίαρχη δύναμη στην ισραηλινή κοινωνία, είναι εκείνοι που θα αποφασίσουν τελικά. Ο υπολογισμός του πλεονεκτήματος για τις ΗΠΑ έχει μετατοπιστεί σε βάρος του Ισραήλ. Αυτό αφήνει τον Μπάιντεν αντιμέτωπο με ένα δίλημμα. Αν η επίθεση δεν σταματήσει, θα πρέπει να τιμωρήσει περισσότερο το Ισραήλ. Διαφορετικά, το κύρος των ΗΠΑ θα πληγεί ακόμη περισσότερο.