Εργατικό κίνημα
ΛΑΡΚΟ: Ο αγώνας συνεχίζεται

10/5, Αθήνα. Κινητοποίηση εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ

Δυναμικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ την Παρασκευή 10 Μάη ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης για οριστικό κλείσιμο της εταιρίας και απομάκρυνση των εργαζόμενων από τις εγκαταστάσεις και τους οικισμούς της. 

Τρεις μέρες μετά, το πρωτοδικείο Αθήνας εξέδωσε προσωρινή διαταγή για παραμονή όλων των εργαζόμενων στη δουλειά μέχρι τις 18 Ιούνη, όπου θα εκδικαστεί η αίτηση των σωματείων της ΛΑΡΚΟ για ασφαλιστικά μέτρα. Η κυβέρνηση των απολύσεων και των ιδιωτικοποιήσεων τολμάει να κάνει λόγο για “εξασφάλιση” των εργαζομένων μέσα από «προγράμματα απασχόλησης». 

Συν τοις άλλοις, εκκρεμεί η ολοκλήρωση του διαγωνισμού-φιάσκο πώλησής της, που κρατάει ήδη πάρα πολλούς μήνες, ενώ η ιρλανδική CMI έχει προσφύγει στο ΣτΕ κατά της διαγωνιστικής διαδικασίας στην οποία αναδείχθηκε προτιμητέος επενδυτής η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - AD Holdings. Η μόνη λύση που θα εξασφαλίσει τη λειτουργία του εργοστασίου, τις θέσεις εργασίας, καθώς και την προστασία του περιβάλλοντος είναι να παραμείνει δημόσια η ΛΑΡΚΟ κάτω από τον έλεγχο των εργαζομένων της, μακριά από τα κερδοσκοπικά σκάνδαλα των “επενδυτών” και της κυβέρνησης που τους στηρίζει. Με απεργίες διαρκείας και κατάληψη, σε συντονισμό με όλο το εργατικό κίνημα, αυτή η προοπτική είναι εφικτή.