Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Αθώοι οι «9 της Πύλου»!

Επιζώντες από το ναυάγιο διαδηλώνουν έξω από τα δικαστήρια στην Καλαμάτα. Φωτό: Λένα Βερδέ, Ορέστης Ηλίας

Πανηγυρισμοί μετά την αθωωτική απόφαση

Και τώρα να τιμωρηθούν οι πραγματικοί ένοχοι!

Μεγάλη νίκη για τους εννιά επιζώντες του ναυάγιου της Πύλου και το κίνημα αλληλεγγύης 

-που από την πρώτη στιγμή στάθηκε στο πλευρό τους ενάντια στην απόπειρα της κυβέρνησης της ΝΔ να τους φορτώσει το έγκλημα- ήταν η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Καλαμάτας την Τρίτη 21 Μάη που οδηγεί στην απελευθέρωσή τους. 

Η ανακοίνωσή της έγινε δεκτή με ξέφρενους πανηγυρισμούς από τους/τις διαδηλωτές/ριες που βρίσκονταν από το πρωί έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας, προχωρώντας στη συνέχεια σε μια μαχητική διαδήλωση στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Δυναμικό παρών στη συγκέντρωση έδωσαν συνδικάτα και εργαζόμενοι/ες τόσο του δημόσιου τομέα που απεργούσαν την ίδια μέρα όσο και του ιδιωτικού. Με πανό ήταν εκεί το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ στη Μεσσηνία, ο ΣΕΠΕ Μεσσηνίας, το Συνδικάτο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ-ΕΦΚΑ Μεσσηνίας, ενώ συμμετείχαν υγειονομικοί, υπάλληλοι του Δήμου και της Περιφέρειας, οικοδόμοι κ.α. 

Μαζική παρουσία είχε η Αντιφασιστική Κίνηση Καλαμάτας που ήταν από τους βασικούς διοργανωτές της συγκέντρωσης μαζί με άλλες τοπικές συλλογικότητες. Μεγάλη ήταν η αντιπροσωπεία της ΚΕΕΡΦΑ και του ΣΕΚ από την Αθήνα, συμμετοχή είχαν αγωνιστές/

ριες της ΑΝΤΑΡΣΥΑ καθώς και άλλων οργανώσεων της Αριστεράς. Κόσμος από όλη την Πελοπόννησο ταξίδεψε επίσης για τη συγκέντρωση, ενώ πολλοί/ές κρατούσαν αυτοσχέδια πλακάτ που απαιτούσαν δικαοσύνη.

«Από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε αυτή η δίκη, ήμασταν όλοι εδώ στην πρώτη γραμμή για να σπάσουμε τη συνωμοσία της σιωπής και των στημένων κατηγοριών, την τρομοκρατία της κοινής γνώμης, το πέπλο του επίσημου κρατικού ρατσισμού και της συγκάλυψης», είπε ο Δονάτος Νίκου από την Αντιφασιστική Κίνηση Καλαμάτας μετά την ανακοίνωση της απόφασης, καλώντας στο επόμενο αντιρατσιστικό ραντεβού στην πόλη, την διαδήλωση και συναυλία στις 15 Ιούνη, στον ένα χρόνο από το ναυάγιο.

«Η νίκη αυτή ανήκει στο εργατικό κίνημα, στο αντιρατσιστικό κίνημα, στον κόσμο που στάθηκε στο πλευρό των εννιά προσφύγων από την Αίγυτπο, τη χώρα που μαστίζεται από τη δικτατορία του Σίσι και με την οποία συνεργάζεται η ελληνική κυβέρνηση στον άξονα Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ-Αιγύπτου», είπε ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ. «Αυτή η νίκη ανήκει στον κόσμο που ξεσηκώθηκε στην Καλαμάτα και που σε απεργιακή ημέρα της ΑΔΕΔΥ ήταν μαζί με το πιο χτυπημένο κομμάτι της εργατικής τάξης, την προσφυγιά, τους μετανάστες. Λέμε ξεκάθαρα: θα ανοίξουν τα σύνορα, θα πέσουν οι φράχτες, θα διώξουμε την κυβέρνηση των δολοφόνων. Η δίκη των πραγματικών ενόχων είναι μπροστά μας. Στις 14 Ιούνη, στον ένα χρόνο από το ναυάγιο, διαδηλώνουμε στην Αθήνα και όλη την Ελλάδα».

«Όταν είμαστε όλοι μαζί, μπορούμε να έχουμε νίκες. Θα συνεχίσουμε μέχρι την τελική νίκη», είπε ο Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας που συμμετείχε στην κινητοποίηση μαζί με επιζώντες και συγγενείς των θυμάτων του ναυαγίου. 

«Αυτή η νίκη μας θυμίζει μια άλλη που επίσης κανείς δεν περίμενε. Την καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης», είπε ο Τάκης Ζώτος, δικηγόρος θυμάτων ρατσιστικής βίας, που σε όλη τη διάρκεια της συγκέντρωσης ενημέρωνε για τις εξελίξεις μέσα στο δικαστήριο. Ενώ η Χριστίνα Λαδά, πρόεδρος του ΣΕΠΕ Μεσσηνίας, τόνισε: «Είναι μια μεγάλη νίκη που μας δίνει δύναμη για να συνεχίσουμε και να τελειώνουμε με τις πολιτικές που οδηγούν σε εγκλήματα από τα Τέμπη μέχρι την Πύλο, με τις πολιτικές που μας καταδικάζουν στην φτώχεια. Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να τιμωρηθούν οι πραγματικοί ένοχοι».

Η ημέρα είχε ξεκινήσει με ένα όργιο καταστολής από τα ΜΑΤ με ξύλο και προσαγωγές διαδηλωτών που έφταναν στα δικαστήρια, με περικύκλωση του χώρου και κόψιμο της συγκέντρωσης στα δύο, σε μια ξεκάθαρη κυβερνητική προσπάθεια επίδειξης δύναμης. Και έληξε με μια μεγάλη ήττα για το κυβερνητικό στρατόπεδο που ήθελε να ποινικοποιήσει τα θύματα και να συγκαλύψει τις δικές του ευθύνες. 

Το δικαστήριο έκανε δεκτή την ένσταση δικαιοδοσίας που κατέθεσαν οι συνηγόροι υπεράσπισης των εννέα επιζώντων για τις κατηγορίες της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και της πρόκλησης ναυαγίου, ενώ τους κήρυξε αθώους για τις κατηγορίες της παράνομης διακίνησης μεταναστών και παράνομης εισόδου στη χώρα. 

«Αποφασίσαμε να είμαστε εδώ σήμερα γιατί δεν μπορεί άνθρωποι που έχουν παλέψει για μια καλύτερη ζωή και έχουν καταφέρει να φτάσουν εδώ και θα έπρεπε να τους ανοίγουμε την αγκαλιά μας, να βρίσκονται σε δικαστήρια αντιμέτωποι με ποινές ισοβίων», μας είχε πει νωρίτερα στη συγκέντρωση η Αγγελική Κατσιόλη, μέλος ΔΣ του ΣΕΠΕ Μεσσηνίας. «Οι δάσκαλοι έχουμε ένα λόγο παραπάνω να βοηθήσουμε, καθώς έχουμε προσφυγόπουλα και μεταναστόπουλα στα σχολεία μας. Οφείλουμε να είμαστε μαζί τους. Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας».

«Διαδήλώνουμε ενάντια στην προσπάθεια συγκάλυψης του εγκλήματος που έγινε ανοιχτά της Πύλου με πνιγμό πάνω από 600 προσφύγων και μεταναστών», μας είπε ο Θεόδωρος Μιχαήλ, από την περιοχή της Πύλου, πρόεδρος στον Πολιτιστικό Σύλλογο Φοινικούντας. «Είναι εγκληματικές οι ευθύνες του ελληνικού κράτους, είμαστε όλοι και όλες εξοργισμένοι και θα είμαστε έτσι οργανωμένοι όπως σήμερα μέχρι να τους σταματήσουμε».