Από την επίθεση τον Σεπτέμβρη του 2012 του τότε βουλευτή της Χρυσής Αυγής Δημήτρη Κουκούτση με βρισιές, γροθιές και κλωτσιές σε αντιπροσωπεία αντιρατσιστικού συλλαλητηρίου στο προαύλιο της Βουλής, ξεκίνησε η Βασιλική Κατριβάνου την κατάθεσή της στο Εφετείο της εγκληματικής οργάνωσης την Τετάρτη 15 Μάη (87η δικάσιμος). Η ίδια, ως βουλευτίνα εκείνη την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ, είχε συνοδέψει την αντιπροσωπεία στο χώρο ώστε να επιδοθεί το ψήφισμα της διαδήλωσης και είχε δεχτεί επίσης απειλές για τη ζωή της από τον χρυσαυγίτη βουλευτή.
«Οταν μπαίνει στο Κοινοβούλιο η Χρυσή Αυγή αποκτά ορατότητα, χρηματοδότηση, “νομιμοποίηση”, δυνατότητα δράσης και ασυλία», ξεκίνησε και περιέγραψε το περιστατικό: «Ήρθε ο συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ Πέτρος Κωνσταντίνου, ο Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας και ένας τρίτος κύριος από το Σχολείο Μεταναστών. Επιδόθηκε το ψήφισμα και καθώς αποχωρούσαμε, εκεί που είναι το φρουραρχείο, βλέπω ξαφνικά από πίσω μου να ορμάει ένας άνθρωπος που δεν γνώριζα, με μεγάλη ορμή, να χτυπά και να κλοτσάει τον Κωνσταντίνου, να του λέει “πακιστανολάγνε, να πας στο Πακιστάν να σε γαμάνε οι αραπάδες”. Η φρουρά παρατηρούσε. Εγώ δεν ήξερα ποιος ήταν αυτός ο άνθρωπος, ήμασταν καινούργιοι βουλευτές. Πήγα να μπω στη μέση και τότε παρενέβη η φρουρά. Μου έλεγε “Κατριβάνου, σε ξέρουμε κι εσένα, θα δεις τι θα πάθεις” και έκανε τη χαρακτηριστική κίνηση με το κόψιμο του λαιμού».
«Το σοκαριστικό είναι ότι έγινε μέσα στη μέρα, μέσα στη Βουλή, παρουσία της φρουράς. Φανταστείτε λοιπόν τι έκαναν στους δρόμους, στο σκοτάδι, στα σοκάκια», σχολίασε, συμπληρώνοντας πως στη συνέχεια ο Κουκούτσης (που έχει καταδικαστεί τελεσίδικα για αυτή την επίθεση μετά από μήνυση του Π.Κωνσταντίνου) «όχι μόνο δεν μεταμέλησε αλλά έγραψε δήλωση “εύχομαι περαστικά στην 'καλή' συνάδελφο, να καταλάβει ότι έχουν αλλάξει τα πράγματα, από εδώ και πέρα αυτή θα είναι η δράση της ΧΑ”... Δεν παραδέχθηκε ποτέ την επίθεση αλλά έλεγε ότι λυπόταν που δεν έκανε όσα τον κατηγορούσαν» -σε μια προσπάθεια να γλυτώσει των ποινικών ευθυνών μεν, να περάσει το μήνυμα της βίας στα μέλη της Χρυσής Αυγής δε.
Παρούσα ήταν η μάρτυρας και στην επίθεση των χρυσαυγιτών την ίδια χρονιά στο θέατρο «Χυτήριο», όπου ανέβαινε η παράσταση με αντι-ομοφοβικά μηνύματα «Corpus Christi». «Έξω από το θέατρο γίνονταν καθημερινά συγκεντρώσεις παραχριστιανικών οργανώσεων μαζί με μέλη της Χρυσής Αυγής. Τραμπούκιζαν τους θεατές, τους εμπόδιζαν να μπουν μέσα. Εκείνη τη μέρα είχαμε πάει ομάδα βουλευτών. Μας προστάτευαν τα ΜΑΤ γιατί υπήρχε έντονο κλίμα βιαιοπραγίας, πετούσαν πέτρες, έσπρωχναν, χτυπούσαν. Την κ.Ρεπούση την έβριζαν σεξιστικά “βρώμα, τσούλα”. Παραταγμένοι στην είσοδο ήταν Λαγός, Παναγιώταρος, Μίχος, Παππάς, εμπόδιζαν οποιονδήποτε να μπει μέσα, έλεγχαν τον κόσμο, μαζί με διάφορους φουσκωτούς που είχα δει και στη Βουλή. Ο Παναγιώταρος μιλούσε για “γαμημένες αλβανικές κωλοτρυπίδες” επειδή ο σκηνοθέτης ήταν αλβανικής καταγωγής, φώναζαν “Αλβανέ εδώ θα γίνει ο τάφος σου», περιέγραψε.
Η μάρτυρας μίλησε επίσης για την επίθεση στα γραφεία της Τανζανικής Κοινότητας, για τις «νύχτες τρόμου» στον Άγιο Παντελεήμονα, για τους εκφοβισμούς της οργάνωσης από το Βοτανικό ενάντια στο τζαμί μέχρι την Κόρινθο ενάντια στο κέντρο μεταναστών -με τη σφραγίδα παντού της ηγεσίας όπως π.χ. στην Καλαμάτα όπου οργανώτρια αντιφασιστικής διαδήλωσης δέχτηκε απειλητικό τηλεφώνημα από το γραφείο του Κουκούτση στη Βουλή(!). «Όταν τοποθετούμαστε εμείς στο κοινοβούλιο μας βρίζουν, αποκαλούν τους μετανάστες “κατσαρίδες, υπανθρώπους”, εμάς “πουτάνα, βρώμα”. To μήνυμα ήταν πως έχουν ισχύ μέσα στη Βουλή όπου δημιουργούσαν γεγονότα έντασης για να δείξουν τη δύναμή τους και έξω υπάρχουν τα τάγματα εφόδου που κατευθύνονται και εμψυχώνονται από τους βουλευτές και αναφέρονται στον αρχηγό», τόνισε.
Η μαρτυρία της ανέδειξε επίσης την ασυλία της οργάνωσης από την αστυνομία με τις πλάτες της τότε κυβέρνησης της ΝΔ. Από το Χυτήριο όπου ο Παππάς απελευθέρωνε συλληφθέντα μέσα από τις κλούβες των ΜΑΤ μέχρι το ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα όπου Παναγιώταρος και Σκορδέλη μπαινόβγαιναν σαν να ήταν το σπίτι τους την ίδια ώρα που το DVD που κατέθετε η δικηγόρος της Τανζανικής Κοινότητας Ι. Κούρτοβικ και που έδειχνε τους δράστες της επίθεσης “εξαφανιζόταν”. Και από τις σχετικές κοινοβουλευτικές ερωτήσεις της ίδιας και άλλων συναδέλφων της που όλες έπεφταν στο κενό μέχρι τις τυπικές απαντήσεις των αρμόδιων Υπουργείων ότι τα περιστατικά “διερευνώνται”.
Τη γκάμα των «στόχων» της ναζιστικής συμμορίας, που δεν περιοριζόταν στους μετανάστες ή την Αριστερά αλλά απειλούσε κάθε δημοκρατική φωνή, ανέδειξε η παρουσία του Γιώργου Καμίνη στο βήμα του μάρτυρα την Παρασκευή 17 Μάη (88η δικάσιμος). Ο επί οκτώ χρόνια (2011-19) δημάρχος Αθήνας μίλησε για την εμπλοκή του στην υπόθεση τόσο άμεσα ως θύμα επίθεσης από τον Γερμενή όσο και έμμεσα ως αυτόπτης και αποδέκτης δεκάδων καταγγελιών για την εγκληματική της δράση.
Η επίθεση σε βάρος του ήταν η απάντηση των χρυσαυγιτών στην απαγόρευση του ρατσιστικού συσιτίου τους «μόνο για Έλληνες» στην πλατεία Συντάγματος. «Δεν είχαν ζητήσει άδεια, αλλά ακόμα κι αν είχαν ζητήσει θα τους την αρνιόμουν για το λόγο ότι ήταν “μόνο για Έλληνες” που είναι διάκριση και προσβολή στην αξία του ανθρώπου», είπε. Την επόμενη, Μεγάλη Πέμπτη του 2013, σε μοίρασμα πασχαλινών δώρων σε παιδιά στο Κέντρο Αλληλοβοήθειας του Δήμου στο Σταθμό Λαρίσης, πολύ κοντά στα γραφεία της Χρυσής Αυγής, ο μάρτυρας είδε την ασφάλειά του να απομακρύνει τον Γερμενή που είχε μπει στο χώρο επικαλούμενος την βουλευτική του ιδιότητα και είχε προσπαθήσει να τον χτυπήσει.
«Άκουσα τα μέλη της προσωπικής μου ασφάλειας να του λένε “άσε το όπλο”», περιέγραψε και συμπλήρωσε ότι «από την κίνησή του χτύπησε, ευτυχώς ξυστά, στο κεφάλι ένα κοριτσάκι». Αμέσως μετά ο μάρτυρας πληροφορήθηκε ότι μηχανοκίνητη ομάδα χρυσαυγιτών βρισκόταν έξω από το κτίριο, δείχνοντας ότι η επίθεση ήταν σχεδιασμένη. «Δεν θα μπορούσε να είναι αυθόρμητη μια επίθεση στον δήμαρχο της πόλης», τόνισε και συμπλήρωσε πως στη συνέχεια ο ίδιος ο Μιχαλολιάκος τον απείλησε δημόσια λέγοντας «να προσέχω πού κυκλοφορώ στην Αθήνα».
Ανφέρθηκε επίσης στον ναζιστικό χαιρετισμό του Μιχαλολιάκου μέσα στο δημοτικό συμβούλιο μετά από αντιπαράθεση με τον Πέτρο Κωνσταντίνου από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά και συνολικά στην παρουσία της Χρυσής Αυγής στις συνεδριάσεις, λέγοντας ότι «απέπνεε αέρα υποκόσμου, η εμφάνιση, η συμπεριφορά, η φρασεολογία» της. «Με έλεγαν “λαθροδήμαρχο” γιατί υποστήριζα τους μετανάστες», είπε σε άλλο σημείο. Ενώ στάθηκε σε δεκάδες περιστατικά βίας στον Άγιο Παντελεήμονα, την Κυψέλη και άλλες περιοχές που του έρχονταν ως καταγγελίες από δημοτικούς και κοινοτικούς συμβούλους. «Το πιο σοβαρό ήταν το διήμερο πογκρόμ κατά των μεταναστών μετά τη δολοφονία Καντάρη το 2011», σημείωσε, τονίζοντας όπως πολλοί άλλοι μάρτυρες την ραγδαία μείωση των επιθέσεων μετά τη δολοφονία Φύσσα και τις συλλήψεις των ηγετικών στελεχών της ναζιστικής οργάνωσης.
Επόμενες δικάσιμοι
Να αρθεί η απόφαση-σκάνδαλο της αποφυλάκισης του φύρερ της Χρυσής Αυγής Μιχαλολιάκου, να παραμείνουν ο Κασιδιάρης και όλοι οι ναζί δολοφόνοι της εγκληματικής οργάνωσης στη φυλακή, απαίτησε η αντιφασιστική συγκέντρωση που έγινε την Τετάρτη 15 Μάη το πρωί έξω από το Εφετείο Αθηνών.
Στην κινητοποίηση, που κάλεσε η ΚΕΕΡΦΑ, συμμετείχαν ο φοιτητικός σύλλογος ΣΔΟΚΕ ΠΑΔΑ, το ΣΕΚ και η Νέα Αριστερά, καθώς και αγωνιστές/ριες του αντιφασιστικού κινήματος από διάφορους χώρους, σχολές και γειτονιές. Φωνάχτηκαν αντιφασιστικά κι αντιρατσιστικά συνθήματα, ενώ σύντομες ομιλίες έκαναν η Αθανασία Συμψηρή, φοιτήτρια στη Φιλοσοφική Αθήνας και ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ.
Την ίδια ώρα, μέσα στο Εφετείο γινόταν η επανέναρξη της δευτεροβάθμιας δίκης της Χρυσής Αυγής μετά τη διακοπή του Πάσχα με τις καταθέσεις μαρτύρων κατηγορίας.