Πέρσι τέτοιον καιρό, τα στοιχήματα έπεφταν για το πόσα και ποια εδάφη θα απελευθερώσει ο ουκρανικός στρατός στη μεγάλη θερινή αντεπίθεση που ετοίμαζε. Οι υποσχέσεις κάποιων στρατηγών ήταν ότι με τα μεγάλα πακέτα εξοπλισμών που τους είχε παραχωρήσει το ΝΑΤΟ, μπορούσαν να πάρουν πίσω ό,τι είχε κερδίσει η Ρωσία από το Φλεβάρη του 2022.
Φέτος, η συζήτηση είναι ανάποδη. Η Ουκρανία χάνει 20 τετραγωνικά χιλιόμετρα τη βδομάδα. Η Ρωσία έχει ήδη πάρει πίσω περισσότερο έδαφος από το ελάχιστο που κέρδισε ο ουκρανικός στρατός πέρσι. Ενώ η επίθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη στα βορειοανατολικά της Ουκρανίας, κοντά στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, προκαλεί πανικό και στο Κίεβο και στη Δύση. Ο Ζελένσκι ακύρωσε όλες του τις επισκέψεις στη Δύση. Ο ουκρανικός στρατός έχει υποχωρήσει για να αποφύγει τα χειρότερα και αφήνει στους Ρώσους να πάρουν στον έλεγχό τους χωριά και κωμοπόλεις όλο και βαθύτερα σε αυτό το δεύτερο μέτωπο του πολέμου που έχει ανοίξει.
Ένα ρεπορτάζ του Economist την περασμένη βδομάδα λέει πως “Με όσους μιλήσαμε, από φαντάρους μέχρι στρατηγούς, μας είπαν πως η Ουκρανία δεν έχει δυνατότητες να πάρει πίσω τα σύνορά της όπως ήταν το 1991, όπως είχαν υποσχεθεί οι πολιτικοί. ‘Όποιος μιλάει για τα σύνορα του ‘91, του λέω να πάει καλύτερα μέχρι το Μπαχμούτ [το οποίο έχασε η Ουκρανία πριν από ένα χρόνο]’, λέει ένας συνταγματάρχης. Αυτό που κρίνεται σήμερα δεν είναι η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, αλλά η επιβίωσή της”. Το ουκρανικό κοινοβούλιο πέρασε νόμο που κατεβάζει την υποχρεωτική στράτευση από τα 27 στα 25 χρόνια. Προειδοποιούν πλέον ανοιχτά τους Ουκρανούς που βρίσκονται εκτός συνόρων ότι αν δεν επιστρέψουν για να πολεμήσουν, θα τους αφαιρεθεί η υπηκοότητα. Θέλουν να θυσιάσουν όσο περισσότερους νέους ανθρώπους μπορούν. Στον ίδιο νόμο για τη στράτευση, επέτρεψαν και σε φυλακισμένους να μπορούν να καταταγούν εθελοντικά και να σβήσουν έτσι την ποινή τους. Μέχρι πρόσφατα η Ουκρανία κατηγορούσε τη Ρωσία ότι στέλνει κατάδικους στο μέτωπο. Ο πόλεμος ισοπεδώνει όλες τις διαφορές.
Στο μεταξύ, ο Πούτιν σε μια κίνηση έκπληξη, έβγαλε τον Σεργκέι Σοϊγκού από τη θέση του Υπουργού Άμυνας μετά από 12 χρόνια. Στη θέση του έβαλε όχι κάποιον άλλο στρατηγό, αλλά τον Αντρέι Μπελοούσοφ, έναν οικονομολόγο. Ένας ειδικός στις ρώσικες δυνάμεις ασφαλείας σχολιάζει για την αλλαγή πως “ο πόλεμος μπορεί να είναι μακρύς και φθοράς, γι’ αυτό και οι πόροι της χώρας πρέπει να συγκεντρωθούν.”
Ο ίδιος ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Πεσκόφ, επιβεβαίωσε σε ένα βαθμό ότι η αλλαγή σχετίζεται με το γεγονός ότι ο πόλεμος πλέον απλώνει τις ανάγκες του στη βιομηχανία: “Στις μέρες μας στο μέτωπο, νικητής βγαίνει αυτός που είναι πιο ανοιχτός στην καινοτομία. Γι’ αυτό και ο Πρόεδρος αποφάσισε ότι επικεφαλής του Υπουργείου Άμυνας πρέπει να είναι ένας μη-στρατιωτικός”. Ο Μπελοούσοφ είχε επιβλέψει τις προσπάθειες για εγχώρια παραγωγή ντρόουν που παίζουν τεράστια ρόλο στο μέτωπο. Υπολογίζεται πως σχεδόν ένα τρίτο του προϋπολογισμού της Ρωσίας κατευθύνεται στην πολεμική μηχανή. Οι αποφάσεις πλέον για τις κινήσεις στο μέτωπο έχουν επιπτώσεις σε ολόκληρη τη ρώσικη βιομηχανία και οικονομία.