Εκπαίδευση και νεολαία
Φοιτητικές εκλογές: Το κίνημα των καταλήψεων πήρε τη νίκη

Ηχηρή ήταν η σφαλιάρα στην κυβέρνηση και στην κάλπη των φοιτητικών εκλογών της 22ας Μαΐου. Η ΔΑΠ, η φοιτητική παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, για τρίτη συνεχή χρονιά χάνει την πρώτη θέση, ενώ συνεχίστηκε και η πτωτική της πορεία τόσο σε ψήφους όσο και σε ποσοστά (2024: 13.186 ψήφους, 25.23% - 2023: 14.441 ψήφους, 25.69%). 

Περισσότεροι από τους μισούς φοιτητές/ριες ψήφισαν αριστερά. 

Πρώτη αναδείχτηκε η Πανσπουδαστική Κ.Σ. που πρόσκειται στο ΚΚΕ με 32% και 17.170 ψήφους, σημειώνοντας ωστόσο κι αυτή μικρή μείωση σε ψήφους και ποσοστό (2023: 19.660 ψ. 34.98%). Τρίτη δύναμη αναδεικνύεται η ΠΑΣΠ με 10.50%. 

Ωστόσο οι δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, αυτές που μέχρι πρότινος καταγράφονταν ενιαία ως ΕΑΑΚ είναι η πραγματική τρίτη δύναμη. Παρά τα διαφορετικά κατεβάσματα και τις καταγραφές φέτος (ΕΑΑΚ, Αttack, Συσπείρωση Αριστερών Σχημάτων και Αριστερή Ενωτική Συνεργασία) οι δυνάμεις αυτές αθροίζουν 9.692 ψήφους και ποσοστό 18.76%. (2023: 9.396, 16.71%).

Επιτυχή εκλογικά αποτελέσματα είχαν τα σχήματα ΕΑΑΚ στα οποία συμμετείχαν οι σύντροφοι/ισσες του ΣΕΚ στις Σχολές, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα περισσότερες έδρες στα Δ.Σ των φοιτητικών συλλόγων. Ενδεικτικά να αναφέρουμε τη Φιλοσοφική Αθήνας (23.67%), το Ρώσικων Σπουδών ΕΚΠΑ (62.5%), τη ΣΔΟΚΕ ΠΑΔΑ (22.67%), ΣΕΤ ΠΑΔΑ (36.36%), ΣΕΤΠ ΠΑΔΑ (14.1%), ΑΣΚΤ (10.22%), Πληροφορική ΑΠΘ (62.24%), ΜΜΕ ΑΠΘ (12.64%), Μουσικό ΑΠΘ (85.1%), Αρχιτεκτονική Βόλου (24.18%), Χωροταξία Βόλου (57.89%), Ιστορικό – Αρχαιολογικό Βόλου (19.83%), Ψυχολογία Ρεθύμνου (47.73%), ΣΕΥ Ηρακλείου (36.22%). Αθροιστικά το ποσοστό των ΕΑΑΚ σε αυτές τις σχολές είναι διπλάσιο από το πανελλαδικό ποσοστό τους.

«Ο κόσμος που ερχόταν να ψηφίσει στις εκλογές, ήταν ο κόσμος των καταλήψεων. Ο κόσμος που έδωσε δυόμιση μήνες τη μάχη και θέλει να δώσει τη συνέχεια. Είναι οι φοιτητές/ριες που στελέχωσαν τις γραμμές των συντονιστικών επιτροπών των καταλήψεων και τώρα συζητάει τι θα κάνουμε για την Παλαιστίνη» μας λέει η Εύα Ντόκου, μέλος του ΣΕΚ στις Σχολές και του ΚΡΑΧ ΕΑΑΚ στη ΣΔΟΚΕ. «Πλέον το σχήμα μας είναι δεύτερη δύναμη με υπερδιπλάσιο ποσοστό σε σχέση με πέρυσι και σχεδόν διπλάσιες ψήφους, την ίδια στιγμή που η ΔΑΠ συρρικνώθηκε. Δεν χάνουμε χρόνο. Από την ίδια την ημέρα των εκλογών ξεκινήσαμε να μαζεύουμε υπογραφές για να γίνει συνέλευση του συλλόγου για την Παλαιστίνη».

«Το νεοσύστατο σχήμα “Απόηχος” στο Μουσικό του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κατάφερε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των ψήφων στις τελευταίες φοιτητικές εκλογές και να εκλέξει 5 άτομα στο πενταμελές ΔΣ του συλλόγου» μεταφέρει ο Σάββας Κκονέ, μέλος του ΣΕΚ και του Απόηχου. «Καθόλου τυχαίο δεν είναι το αποτέλεσμα. Η ριζοσπαστικοποίηση που έφερε το κίνημα των φοιτητικών καταλήψεων οδήγησε στην ανάγκη συγκρότησης μιας ενωτικής αριστερής πρωτοβουλίας που θα έχει στόχο την ενεργοποίηση και οργάνωση του φοιτητικού συλλόγου αλλά και τη στροφή του σε αγωνιστική τροχιά διεκδίκησης. Τα άτομα που πρωτοστάτησαν στην κατάληψη αλλά και στη διεξαγωγή των εβδομαδιαίων συνελεύσεων μετά την υποχώρηση του κινήματος κέρδισαν την εμπιστοσύνη των μελών του συλλόγου. Βασικά προτάγματα του νέου σχήματος είναι η προάσπιση και ανάδειξη του δημοσίου χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και των δικαιωμάτων των φοιτητών/τριών, η σύνδεση των αγώνων τους με τα μαχόμενα κομμάτια της εργατικής τάξης αλλά και των κινημάτων που τάσσονται ενάντια στον σεξισμό, το ρατσισμό, την ομοφοβία και τον πόλεμο. Ο σύλλογος του Μουσικού έχει συμμετάσχει σε διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης και έχει σκοπό να διοργανώσει και σχετική εκδήλωση - συναυλία το προσεχές διάστημα».

«Φέτος στις φοιτητικές εκλογές στην Χωροταξία τα ΕΑΑΚ και η αντικαπιταλιστική αριστερά νίκησε» δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη ο Γιώργος Ζιάκας, φοιτητής στη σχολή και μέλος του ΣΕΚ. «Νίκησε όχι γιατί η δουλειά μας ήταν για τις εκλογές ή άπλα επειδή οι φοιτητές ήθελαν να μαυρίσουν τη ΔΑΠ. Η νίκη αυτή ήρθε ως αποτέλεσμα των καταλήψεών μας το προηγούμενο διάστημα και των ζητημάτων που ανοίγαμε στις συνελεύσεις, όπως η γενοκτονία στην Παλαιστίνη, ο σεξισμός, το έγκλημα στην Πύλο. Αναδεικνύαμε έτσι όλα τα αίσχη της κυβέρνησης με τη νεολαία της να μην μπορεί να τα συμμαζέψει. Έτσι ήρθε η νίκη, που δεν καταγράφηκε μόνο στις κάλπες αλλά και στη συμμετοχή των φοιτητών στις εκδηλώσεις μας, στην συζήτηση γύρω από την εφημερίδα μας, στην προοπτική για δυνάμωμα της Αριστεράς τον επόμενο διάστημα και για μαύρισμα της ΝΔ στις ευρωεκλογές».


Η ημέρα των φοιτητικών εκλογών βρήκε τις συντρόφισσες/ους του ΣΕΚ στις Σχολές και των τοπικών πυρήνων του ΣΕΚ να εξορμούν σε δεκάδες σχολές, για την ενίσχυση των σχημάτων ΕΑΑΚ και για τις μάχες που ανοίγονται.

«Το κλίμα δείχνει ότι οι φοιτητές/ριες έχουν βγει από ένα μεγάλο κίνημα καταλήψεων» μας είπε η Μαρία από το Πάντειο. «Το δίλημμα ΠΚΣ ή ΔΑΠ που πρόβαλε η πρώτη, δεν είναι αρκετό. Ο κόσμος έχει ανάγκη τη συζήτηση για το πώς συνεχίζουμε τους αγώνες. Κάναμε εξόρμηση με υλικό για δικαιοσύνη για την Πύλο, με συζήτηση για την Παλαιστίνη, με κάλεσμα για τη δίκη του Ζακ και συγκεντρώναμε την προσοχή όλων». 

«Αυτό που βλέπουμε είναι ότι τα παιδιά που έκαναν τις καταλήψεις είναι αυτά που έρχονται να ψηφίσουν αλλά και να συζητήσουν τι οργανώνουμε στη συνέχεια. Όλοι/ες ξέρουν για την αθώωση των 9 της Πύλου, υπάρχει ενθουσιασμός και αντιλαμβάνονται ότι οι αγώνες μπορούν να νικάνε και να έχουν πολιτικό αντίκτυπο» μας είπε η Κατερίνα που ήταν στην Ιατρική Αθήνας.  

Στη Νομική της Αθήνας ήταν η Άννα, φοιτήτρια του ΕΚΠΑ: «Ανοίγουμε κατευθείαν τη συζήτηση για τη νίκη που πέτυχε το αντιρατσιστικό κίνημα με την αθώωση των 9 ναυαγών της Πύλου. Ο κόσμος συζητάει γι’ αυτό, όπως συζητάει και για τη γενοκτονία στη Γάζα. Βάζουμε την πρόταση για καταλήψεις σε αλληλεγγύη με την Παλαιστίνη και καλούμε σε στήριξη των ΕΑΑΚ γιατί ήταν η δύναμη που πρωτοστάτησε στο κίνημα των καταλήψεων στην αρχή της χρονιάς. Άλλωστε ούτε με τις επιθέσεις στα πανεπιστήμια έχουμε ξεμπερδέψει. Μπροστά μας είναι η απειλή των διαγραφών των φοιτητών και το άνοιγμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση σε αυτά που λέμε».  Δίπλα της η Μαρίνα από τον πυρήνα των Εξαρχείων συζήταγε με έναν φοιτητή για το βιβλίο «Για ποια Αριστερά παλεύουμε» που μόλις είχε αγοράσει. «Οι συζητήσεις δεν περιορίζονται στο τι θα ψηφίσεις, αλλά πάνε στο συνολικό. Για παράδειγμα με έναν φοιτητή ξεκινήσαμε να συζητάμε -και συμφωνούσαμε- για το ότι χρειάζεται να προχωρήσουμε σε κίνημα καταλήψεων για την Παλαιστίνη και καταλήξαμε στο για ποια κοινωνία παλεύουμε, τι σημαίνουν εργατικά συμβούλια, με ποια αριστερά θα το πετύχουμε».

Στη Φιλοσοφική μιλήσαμε με τη Σοφία, φοιτήτρια της σχολής και μέλος του ΚΑΡΦΙ ΕΑΑΚ: «Δίνουμε τη μάχη των εκλογών αλλά αυτό με το οποίο ανοιγόμαστε στον κόσμο είναι το πώς θα συνεχίσουμε το κίνημα των καταλήψεων. Για το πώς θα φέρουμε κι εδώ τη διεθνή φοιτητική Ιντιφάντα που ξεσηκώνεται παντού στο πλευρό της Παλαιστίνης και για το προχώρημα πρωτοβουλιών που ήδη πετυχαίνουν νίκες, όπως η καμπάνια για το ναυάγιο της Πύλου. Η ανταπόκριση που έχουμε από τον κόσμο είναι πολύ καλή. Θέλει να μπει κι ο ίδιος να οργανώσει αυτές τις πρωτοβουλίες, όπως και για όλα τα ζητήματα. Γίνεται ξεκάθαρο το πως συνδέονται ο ρατσισμός, ο σεξισμός, ο πόλεμος, οι αντιεκπαιδευτικές επιθέσεις, με τη δολοφονική κυβέρνηση του Μητσοτάκη, με την Ευρωπαϊκή Ένωση και με το σύστημά τους. Δολοφονούν στα Τέμπη, δολοφονούν στα σύνορα, δολοφονούν γυναίκες έξω από τα αστυνομικά τμήματα κι όλα τα συγκαλύπτουν».