Πολύ σημαντική και πλούσια από παρεμβάσεις ήταν η ανοιχτή συζήτηση που οργάνωσε το Συντονιστικό Νοσοκομείων την Πέμπτη 30/5 για την αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζόμενων του νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού με θέμα «Η υγεία των παιδιών πάνω από τα κέρδη» στο Καφενείο “Μποτίλια στο Γουδί” στου Ζωγράφου. Συμμετείχαν εργαζόμενες και εργαζόμενοι από το Α. Κυριακού, υγειονομικοί από άλλα νοσοκομεία, φοιτήτριες/ες, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι της γειτονιάς. Κέντρο της συζήτησης ήταν η οργάνωση της απεργιακής συγκέντρωσης στις 3/6 στο Α. Κυριακού και της συνέχειας.
Τη συζήτηση άνοιξαν ο Νίκος Σεκούρης, ορθοπεδικός-χειρουργός Α. Κυριακού, και ο Χρίστος Αργύρης από το Συντονιστικό Νοσοκομείων, μέλος ΔΣ Σωματείου Εργαζομένων ΓΝΑ Γεννηματάς. Ο Ν. Σεκούρης περιέγραψε τις αντίξοες συνθήκες εργασίας στο νοσοκομείο και τις τραγικές ελλείψεις προσωπικού, την ώρα που και οι μισθοί είναι χαμηλοί και, όπως εξήγησε, δεν δημιουργούν κίνητρα για να καλυφθούν οι ελάχιστες προκηρύξεις θέσεων και να σταματήσει το μαζικό κύμα αποχωρήσεων. «Με εντέλεσθε η Διοίκηση αναγκάζει τους εργαζόμενους να υπερεφημερεύουν», είπε. «Αν είναι να πετύχουμε κάτι χρειάζεται όλοι οι εργαζόμενοι να κάνουμε απεργία διαρκείας».
Ο Χρ. Αργύρης επισήμανε ότι το σχέδιο του Άδωνι Γεωργιάδη για την υποβάθμιση των νοσοκομείων Παίδων είναι η ιδιωτικοποίησή τους. «Στο Παίδων Πεντέλης πριν δυο χρόνια κατέβηκε όλος ο κόσμος της γειτονιάς και υγειονομικοί από όλη την Αθήνα γιατί πήγαν να το κλείσουν. Το ίδιο και με το Καραμανδάνειο της Πάτρας, που πήγαν να το κλείσουν γιατί δεν είχε αναισθησιολόγο. Στο Αγία Σοφία απεργούσαμε ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του παιδοογκολογικού. Τώρα απεργούμε για το Αγλαΐα. Η κυβέρνηση λέει ότι έχει το 41% αλλά το χαστούκι που τρώνε είναι συνεχόμενο, με τις μεγαλύτερες απεργίες. Οι απεργίες είναι αυτό που τους πονάει, γι' αυτό τις βγάζουν παράνομες. Παλεύουμε για να περάσουμε επιτέλους συντονισμένα στην απεργία διαρκείας σε όλα τα νοσοκομεία».
Ο Βαγγέλης Ν., νοσηλευτής στα χειρουργεία του Α. Κυριακού, ανέφερε ότι εκείνος και άλλοι σαράντα περίπου εργαζόμενοι δεν ήταν οργανωμένοι στο σωματείο αλλά γράφτηκαν τώρα. Η Ζωή Φ., ΤΕ νοσηλεύτρια από το Ογκολογικό, τόνισε ότι έχουν μείνει πέντε για να καλύψουν 60 απογευματινές και βραδυνές βάρδιες τον μήνα, με αποτέλεσμα να τους χρωστούν άδειες τριών χρόνων και δεκάδες ρεπό. «Η Υπηρεσία θεωρεί ότι είμαστε πάνω από ένα τηλέφωνο και περιμένουμε να μας πουν πότε θα πάμε για βάρδια, ενώ μας μοιράζουν εντέλεσθε», τόνισε.
Ανάμεσα σε πολλούς άλλους που πήραν τον λόγο, η Αργυρή Ερωτοκρίτου, μέλος ΓΣ ΟΕΝΓΕ και παθολόγος στον Ευαγγελισμό μίλησε για τη δυναμική που είχε η πολύ μαζική συνέλευση που έγινε την προηγούμενη ημέρα στο Αγλαΐα Κυριακού και τις δυνατότητες που ανοίγουν στο νοσοκομείο, η Μαρία Χαρχαρίδου, από το ΔΣ του σωματείου ΓΝΑ Γεννηματάς, για τον απεργοσπαστικό μηχανισμό της ΔΑΚΕ και πώς παλεύεται, ενώ η Αθανασία Συμψηρή, φοιτήτρια Φιλοσοφικής, για το φοιτητικό κίνημα που έπαιξε ρόλο στην απομόνωση της κυβέρνησης.