Η Κατερίνα Θωίδου, εργαζόμενη στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας και Δημοτική Σύμβουλος στη Νίκαια, μίλησε στην Εργατική Αλληλεγγύη για τις Ευρωεκλογές και την υποψήφιότητά της με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ-Ανατρεπτική Συνεργασία.
H ANΤΑΡΣΥΑ κατεβαίνει στις ευρωεκλογές με σύνθημα μαύρο σε κυβέρνηση Μητσοτάκη και ΕΕ. Μίλησέ μας για τις επιπτώσεις της πολιτικής τους στους ΟΤΑ.
Τα κονδύλια χρηματοδότησης των ΟΤΑ παραμένουν καθηλωμένα ενώ το κόστος ενέργειας αυξάνεται, προσωπικό δεν υπάρχει, ο στόλος και τα μηχανήματα είναι απαρχαιωμένα και επιπλέον οι Δήμοι είναι υποχρεωμένοι να προχωρήσουν στην αποπληρωμή δόσεων παλιών δανείων που είχαν συνάψει με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και είχαν ανασταλεί λόγω covid. Στη δικιά μας περίπτωση η δόση που πρέπει να πληρώνει ο Δήμος ξεπερνά τα 2 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.
Τα αποτελέσματα είναι τραγικά. Πλέον όλα γίνονται ανταποδοτικά. Πρόσφατα η Δημοτική Αρχή αποφάσισε να βάλει χαράτσι 35 ευρώ ακόμα και στο θερινό πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών, που εδώ και 20 χρόνια ήταν δωρεάν. Πριν λίγους μήνες έγινε ένα σοβαρό εργατικό ατύχημα, όταν ένα καλαθοφόρο όχημα ντεραπάρισε και μέσα στο «καλάθι» επέβαινε ηλεκτρολόγος. Το όχημα ήταν απαρχαιωμένο όπως και όλα τα οχήματα που διαθέτει ο Δήμος, ενώ η τεχνική υπηρεσία είναι αποδεκατισμένη από προσωπικό.
Η επιχορήγηση που δίνεται από το κράτος για επισκευή και συντήρηση σχολικών κτιρίων αντιστοιχεί σε 2.000 ευρώ το χρόνο για κάθε σχολείο της πόλης, ενώ οι ανάγκες αυξάνονται λόγω παλαιότητας (ο μέσος όρος ηλικίας των σχολικών κτιρίων είναι 35 χρόνια). Επιπλέον εξακολουθούν να υπάρχουν νηπιαγωγεία που λειτουργούν σε κοντέινερ. Οι επιχορηγήσεις Σχολικών Επιτροπών που καλύπτουν τις λειτουργικές ανάγκες όπως, πληρωμή λογαριασμών, αναλώσιμων, τεχνικές εργασίες μικρής κλίμακας, κάθε χρόνο μειώνονται κατά 100.000. Είχαμε μείωση κατά περίπου 50% από το 2010 μέχρι σήμερα, παρά τις αυξήσεις στους λογαριασμούς ενέργειας, ύδρευσης, κλπ. Από τη νέα χρονιά καταργούνται και οι σχολικές επιτροπές και οι αρμοδιότητές τους περνάνε στο Δήμο. Αυτό είναι βήμα μετατροπής του σχολείου σε επιχείρηση και του διευθυντή\τρια σε ρόλο manager που θα αναζητά πόρους είτε από χορηγούς είτε από τους ίδιους τους γονείς. Στο τελευταίο ΔΣ ψήφισε η Δημοτική Αρχή την λειτουργία 7 Παραρτημάτων Νηπιαγωγείων μέσα σε Δημοτικά Σχολεία με χρηματοδότηση 66€ το μήνα για τα λειτουργικά έξοδα.
Δεν συζητάμε για την κοινωνική πολιτική που είναι ανύπαρκτη. Το Βοήθεια στο Σπίτι έχει εργαζόμενους μετρημένους στα δάχτυλα, προγράμματα αντιμετώπισης της φτώχειας δεν υπάρχουν, οι κοινωνικοί λειτουργοί είναι και αυτοί ελάχιστοι, δεν υπάρχουν δομές πρόνοιας για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας κατά των γυναικών και των παιδιών, τα δημοτικά ιατρεία υπολειτουργούν. Σε μία πόλη που το 10% του πληθυσμού είναι μετανάστες δεν υπάρχουν προγράμματα ένταξης προσφύγων και μεταναστών.
Υποτίθεται ότι οι Δήμοι ωφελούνται από διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα τα οποία μπορούν να διεκδικήσουν αφού δώσουν μερικά εκατομμύρια σε διάφορες εταιρείες για να καταρτίσουν σχετικές μελέτες γιατί επιστημονικό προσωπικό δεν υπάρχει. Όμως αυτά τα προγράμματα δεν αφορούν τις πραγματικές ανάγκες αλλά έργα αναπλάσεων τα οποία παίρνουν μεγαλοεργολάβοι και στην ουσία οι Δήμοι γίνονται οι πλασιέ της κερδοφορίας των εταιρειών.
Πώς μπορούμε να σταματήσουμε την άνοδο της ακροδεξιάς; Στη Νίκαια έχετε δώσει μεγάλες μάχες ενάντια στο δολοφονικό πυρήνα της Χρυσής Αυγής.
Η άνοδος της ακροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη ήταν και είναι χορηγία της δεξιάς, που παίζει το χαρτί του ρατσισμού, της ισλαμοφοβίας, του νόμου και της τάξης σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση και την αδυναμία της κοινοβουλευτικής Αριστεράς να δώσει απάντηση και στην πράξη και στις ιδέες. Όμως τίποτα δεν είναι μονόδρομος. Τα πάντα εξαρτώνται από την παρέμβαση των από τα κάτω. Όταν εμφανίστηκε ο πυρήνας της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια, η ΚΕΕΡΦΑ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν είχε εκπροσώπηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Είχαμε όμως υπαρκτές σχέσεις με την ηγεσία και τη βάση των συνδικάτων, με τους μετανάστες, με την Αριστερά. Κάναμε παρεμβάσεις όπου ήταν δυνατόν. Από το Δημοτικό Συμβούλιο, το Δήμο, το Νοσοκομείο, μέχρι τις λαϊκές αγορές, τα σχολεία και τα τζαμιά. Εξηγούσαμε ότι η Χρυσή Αυγή είναι ναζιστική συμμορία και όχι πολιτικό κόμμα. Δίναμε την κόντρα με τις ρατσιστικές ιδέες και συσπειρώναμε κόσμο προς την κατεύθυνση του αντιφασισμού, με συλλαλητήρια, εκδηλώσεις και μπλοκαρίσματα στις ρατσιστικές συνάξεις μίσους που οργάνωνε η Χρυσή Αυγή στη Νίκαια. Και τότε μας έλεγαν, ειδικά μετά την εκλογή της Χρυσής Αυγής στη Βουλή, ότι η κοινωνία έχει φασιστικοποιηθεί. Η δύναμη όμως του ενιαίου μετώπου που χτίστηκε από τα κάτω στην πόλη του Μπλόκου της Κοκκινιάς, αποδείχτηκε ότι ήταν πολύ μεγαλύτερη από μία συμμορία δολοφόνων που είχε τις πλάτες του τοπικού αστυνομικού τμήματος και της κυβέρνησης της ΝΔ.
Μέσα από αυτές τις μάχες διαμορφώθηκε και συσπειρώθηκε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στη Νίκαια. Γιατί μόνο όταν παίρνεις πρωτοβουλίες ανακαλύπτεις ότι γύρω σου υπάρχει πολύς κόσμος που θέλει να παλέψει και ψάχνει εναλλακτική. Από το 2014 μέχρι σήμερα η Ανταρσία στην Κοκκινιά έχει καταφέρει να εκλέγεται στο Δημοτικό Συμβούλιο. Μάλιστα στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές καταφέραμε να ξεπεράσουμε το όριο του 3% που νομοθέτησε η κυβέρνηση της ΝΔ, γιατί συσπειρώσαμε κόσμο της Αριστεράς πέρα από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ο οποίος αναγνώρισε το ρόλο που παίξαμε και έχουμε να παίξουμε στις μάχες ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ στους Δήμους και στις γειτονιές.
Πρόσφατα κερδίσαμε μία ακόμα μάχη. Στο πλαίσιο της καμπάνιας για τη φετινή απεργιακή 8 Μάρτη, ανοίξαμε μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο το ζήτημα τους σεξισμού, των διακρίσεων και της βίας σε βάρος των γυναικών. Έτσι ανοίξαμε το δρόμο για να γίνει παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο από πρωτοβουλία γυναικών της πόλης και να αναγκάσουμε τον δεξιό Δήμαρχο να αποδεχτεί ότι θα φτιαχτεί μία δομή για την στήριξη των γυναικών-θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας και όχι μόνο.
Γιατί έχει σημασία η ενίσχυση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις ευρωεκλογές;
Απέναντι σε ένα σύστημα που δολοφονεί με τον πόλεμο, το ρατσισμό και τον σεξισμό και την εμπορευματοποίηση της Υγείας, εμείς έχουμε να αντιπροτείνουμε την ενωτική δράση της εργατικής τάξης σαν δύναμη που μπορεί να τους κόψει τη φόρα αλλά και σαν την εναλλακτική λύση απέναντι στον καπιταλισμό. Στις 9 Ιούνη θέλουμε να μαυρίσουμε την κυβέρνηση της ΝΔ για να μεγαλώσουμε την κρίση τους και να αναδείξουμε την Αριστερά που βαδίζει στο δρόμο της ανατροπής και μπορεί να μπαίνει εμπόδιο στα σχέδιά τους.
Γι’ αυτό και μέσα στην προεκλογική περίοδο δεν σταματάμε να οργανώνουμε τις μάχες. Στις εξορμήσεις και στις περιοδείες μας είμαστε η μόνη δύναμη που οργανώνει ταυτόχρονα από την απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 21 Μάη την καμπάνια για να τιμωρηθούν οι ένοχοι για το έγκλημα στην Πύλο, την καμπάνια για να σώσουμε το Παιδιατρικό νοσοκομείο Αγλαΐα Κυριακού από την ιδιωτικοποίηση.
Η ΝΔ μας βομβαρδίζει με προεκλογικά σποτάκια και μας λέει ότι είναι δήθεν η δύναμη που θα πάει την κοινωνία μπροστά. Το πόσο ψεύτες είναι φαίνεται και από το γεγονός ότι ετοιμάζουν νομοσχέδιο που επαναφέρει το σκοταδιστικό καθεστώς αγοραπωλησίας του ανθρώπινου αίματος και των προϊόντων του που ίσχυε πριν το 1976.
Αυτό είναι σκανδαλώδες. Ως συμβασιούχος εργαζόμενη (εδώ και 8 χρόνια) στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας γνωρίζω πολύ καλά ότι κάτι τέτοιο είναι άκρως επικίνδυνο για τους μεταγγιζόμενους. Όταν πάει κάποιος να δώσει αίμα χρειάζεται να δώσει ένα μικρό ιστορικό για ασθένειες, λήψη φαρμάκων, πιθανές σεξουαλικές σχέσεις χωρίς προφύλαξη, αν παίρνει ναρκωτικές ουσίες κλπ. Αν το κάνει εθελοντικά δεν έχει λόγο κάποιος να πει ψέματα, αν το κάνει όμως επί πληρωμή τότε το οικονομικό κίνητρο μπορεί να μπει εμπόδιο στην ασφάλεια του αίματος, μιας και ο έλεγχος σε όλες τις αιμοδοσίες του κόσμου δεν μπορεί να αποκλείσει στο 100% πιθανή μόλυνση του αίματος.
Στη Βρετανία αποκαλύφθηκε πρόσφατα ένα σκάνδαλο, όπου 30.000 ασθενείς την περίοδο 1970-1991 υποβλήθηκαν σε μετάγγιση με μολυσμένο αίμα, με αποτέλεσμα να προσβληθούν με ασθένειες όπως ηπατίτιδα C και HIV. Περίπου 3.000 πέθαναν. Οι ασθενείς αυτοί μεταγγίστηκαν με αίμα από τις ΗΠΑ, από αμειβόμενους δότες.
Όπως αναφέρει και η ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ: «Η αιμοδοσία πρέπει να παραμείνει στη βάση της εθελοντικής προσφοράς και του κοινωνικού αλτρουϊσμού, που όπως έχει αποδειχθεί επιστημονικά, με μια κεντρική, ορθολογική διαχείριση της προσφοράς και επεξεργασία του αίματος, μπορεί να καλύψει άνετα τις ανάγκες της χώρας». Αν θέλει η κυβέρνηση να λύσει το θέμα της έλλειψης αποθεμάτων αίματος, χρειάζεται να προχωρήσει άμεσα σε προσλήψεις προσωπικού τόσο στο ΕΚΕΑ όσο και στις αιμοδοσίες των νοσοκομείων, για να μπορεί να γίνεται συλλογή αίματος με συστηματικό τρόπο σε κάθε πόλη και γειτονιά, σε χώρους εργασίας, πανεπιστήμια κλπ αλλά και να υπάρξουν και οι κατάλληλες καμπάνιες ευαισθητοποίησης. Χρειάζεται ένα κίνημα ενάντια στην εμπορευματοποίηση της αιμοδοσίας με τους συλλόγους μεταγγιζόμενων ασθενών, την ΠΟΕΔΗΝ, την ΟΕΝΓΕ, την ΕΙΝΑΠ και όλα τα σωματεία στο χώρο της Υγείας, Σε αυτή τη μάχη έχει να παίξει ρόλο και ο Σύλλογος Εργαζόμενων στο ΕΚΕΑ, στον οποίο εκλέχθηκα πρόσφατα στο ΔΣ.
Η Κ. Θωίδου μίλησε στον Λέανδρο Μπόλαρη