Γράμματα και σχόλια
Σωματείο “Η Κλακέτα”: Στην πράξη δίπλα στην Παλαιστίνη

Άλλη μία μεγάλη παραγωγή από το εξωτερικό, συγκεκριμένα η σειρά της Amazon "House of David", ξεκίνησε τα γυρίσματά της στην Αττική. Μια σειρά καταγγελιών από τους εργαζόμενους τεχνικούς και κομπάρσους στη σειρά δείχνουν τον προβληματικό χαρακτήρα αυτών των παραγωγών. Καταγγελίες για εξαντλητικές συνθήκες εργασίας -τα 14ωρα είναι σχεδόν καθημερινότητα, αν βάλεις και τη μιάμιση ώρα μετακίνηση ή και παραπάνω- έγιναν στο νεοϊδρυθέν και αρκετά δραστήριο Σωματείο Εργαζομένων στον Οπτικό Τομέα "Η ΚΛΑΚΕΤΑ" αλλά και από συζητήσεις που έγιναν με συναδέλφους που δουλεύουν στη σειρά. Μιλούν επίσης για εργασία σε περιοχές με επικίνδυνες για την υγεία συνθήκες, όπως στην περιοχή των παλαιών λατομείων της Γαλλικής Εταιρείας. Συνάδελφοι βρίσκονται υπό τον κίνδυνο έκθεσης σε καρκινογόνες ουσίες δεδομένου ότι η περιοχή είναι επιβαρυμένη με βαρέα μέταλλα. 

Οι καταγγελίες δείχνουν επίσης μία παραγωγή που αντιμετωπίζει επιθετικά και με απειλές όσους μιλούν και απαιτούν καλύτερες συνθήκες, ενώ είναι και φιλικά διακείμενη στο Ισραήλ. Η τελευταία εξέλιξη ήταν ότι άτομο του συνεργείου από το Ισραήλ φερόταν προκλητικά, με μπλούζες με τη σημαία του Ισραήλ και με δηλώσεις επαίσχυντες για τους Παλαιστίνιους. Ένας κομπάρσος αντέδρασε σε αυτήν τη συμπεριφορά και συγκρούστηκε με το άτομο αυτό. Αποτέλεσμα ήταν η απόλυση του κομπάρσου. Η εργοδοσία δεν κέρδισε όμως. Η απόλυση προκάλεσε κύμα αντιδράσεων και στάση εργασίας των κομπάρσων μαζί με το συνεργείο. Ένα βίντεο δείχνει κόσμο να φωνάζει συνθήματα για την Παλαιστίνη ντυμένοι με ρούχα εποχής. Η παραγωγή αναγκάστηκε να πάρει πίσω την απόλυση. Το άτομο από το Ισραήλ φαίνεται να απομακρύνθηκε. Σε ένα σημείο ακούστηκε να λέει "Καλά τους κάναμε", αναφερόμενο στους 30.000 άμαχους δολοφονημένους. 

Η αλληλεγγύη στους χώρους εργασίας και η αντίδραση των εργαζομένων στην αυθαιρεσία της εργοδοσίας αποδεικνύει ξανά ότι έχει αποτέλεσμα. Στηρίζουμε όλους τους εργαζομένους, τεχνικούς ηθοποιούς και κομπάρσους, στη συγκεκριμένη παραγωγή, αλλά και σε όλο το χώρο των οπτικοακουστικών παραγωγών. Παράγουν και διαχειρίζονται, με μεγάλο επαγγελματισμό, εκατομμύρια ευρώ για τους παραγωγούς, και υποφέρουν από τις εξαντλητικές συνθήκες με το επιχείρημα της καλοπληρωμένης δουλειάς. Απαιτούμε αυξήσεις μισθών, πληρωμένες υπερωρίες, ασφάλεια στο χώρο δουλειάς, καμία συνεργασία και στήριξη ή προώθηση στο κράτος τρομοκράτη. 

Νίκος Παπαευαγγελίου,
τεχνικός κιν/φου, 
μέλος της Ανατρεπτικής Συσπείρωσης στο σωματείο “Η Κλακέτα”