Διεθνή
Εκλογές ΗΠΑ: “Πρόεδρος” κατάδικος ή Πρόεδρος συνένοχος

Μπάιντεν-Τραμπ

Στις ισχυρές χώρες, οι εκλογές συνήθως σημαίνουν ευκαιρία για το κατεστημένο να ανανεωθεί και να αφήσει πίσω του κάποιες από τις δυσκολίες. Οι ΗΠΑ πάνε για εκλογές το Νοέμβρη παίρνοντας φόρα για μια μεγάλη βουτιά στο βούρκο. 

Ο Τραμπ έγινε ο πρώτος (πρώην ή νυν) πρόεδρος των ΗΠΑ που καταδικάστηκε από δικαστήριο. Αλλά είναι τόσο διάτρητη η σχέση μεταξύ των πολιτικών θεσμών πλέον στις ΗΠΑ, που μια καταδίκη μπορεί να μετατραπεί απλώς σε προεκλογικό σόου. Το 2016 έδωσε 130 χιλιάδες δολάρια για να μην βγει στην επιφάνεια ότι είχε κάνει σεξ με την πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς. Αλλά στο κοινό της ακροδεξιάς υπόσχεται ησυχία τάξη και ασφάλεια. Η καινούργια του απειλή είναι ότι αν εκλεγεί θα απελάσει όλους τους φοιτητές που οργανώνουν το κίνημα της αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη μέσα στα Πανεπιστήμια. Μιλώντας σε μια συγκέντρωση οικονομικών υποστηρικτών του υπέρ του Ισραήλ, ο Τραμπ χαρακτήρισε το φοιτητικό κίνημα επικίνδυνο για πρόκληση “μιας ριζοσπαστικής επανάστασης” και είπε: “Αν με εκλέξετε… θα στείλω αυτό το κίνημα 25 ή 30 χρόνια πίσω”. “Όποιος φοιτητής διαδηλώνει, και ξέρετε υπάρχουν πολλοί ξένοι φοιτητές, θα τον στέλνω εκτός χώρας. Αν το ακούσουν αυτό, θα μάθουν να κάθονται καλά”.

Από την άλλη μεριά ο Μπάιντεν, ενδιαφέρεται για το ίδιο ακριβώς ζήτημα, πώς θα διασώσει το Ισραήλ. Η διαφορά είναι ότι ο Μπάιντεν προσπαθεί απεγνωσμένα να παρουσιάσει τις κινήσεις του σαν “σχέδια κατάπαυσης του πυρός”, μιας και το δικό του εκλογικό ακροατήριο βλέπει με συμπάθεια, υποστηρίζει ή συμμετέχει στο κίνημα αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη. Όμως η πρόταση Μπάιντεν δεν είναι παρά μια προσπάθεια να γλυτώσει το Ισραήλ από το βάλτωμα στη Λωρίδα της Γάζας. Θέλει να αποφύγει μια μεγαλύτερη σφαγή στη Ράφα, πιθανή αποσταθεροποίηση ολόκληρης της Μέσης Ανατολής και να δοθεί χρόνος σε μια επόμενη κυβέρνηση του Ισραήλ να ξαναστήσει τον έλεγχο της κατοχής και στη Γάζα και στη Δυτική Όχθη. 

Όλα αυτά, ενώ στην Ουκρανία σπρώχνουν τα πράγματα προς ταχύτατη κλιμάκωση. Το προχώρημα του ρώσικου στρατού στην περιοχή κοντά στο Χάρκοβο έχει προκαλέσει πανικό στους υποστηρικτές της Ουκρανίας. Ο Μπάιντεν ακολούθησε τον Μακρόν και έδωσε το πράσινο φως για να χρησιμοποιηθούν αμερικάνικα όπλα (πύραυλοι μικρού βεληνεκούς) σε επιθέσεις κατά ρωσικού εδάφους. Αντίστοιχες ανακοινώσεις ήρθαν μετά από τη Βρετανία και τη Γερμανία. Η χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς δεν επιτρέπεται ακόμα, αλλά κάθε καινούργιο βήμα κλιμάκωσης φέρνει το επόμενο πιο κοντά. Τώρα η συζήτηση για αποστολή ακόμη και δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία δεν ακούγεται όσο εξωφρενική όσο πριν από ένα χρόνο. Ενώ η πιθανότητα χρήσης πυρηνικών όπλων επίσης πέφτει στο τραπέζι σαν ένα από τα πιθανά σενάρια. Οι δυο υποψήφιοι στις αμερικάνικες εκλογές υπόσχονται σήψη, καταστολή, και όλεθρο. Διαφέρουν μόνο στη δοσολογία.