Στις 31/5 ο Μπάιντεν απαίτησε από την Χαμάς να συμφωνήσει στην «ισραηλινή πρόταση εκεχειρίας» που ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ χωρίς στην πραγματικότητα να έχει πάρει την «έγκριση» της κυβέρνησης Νετανιάχου. Σε μια ακόμη απόπειρα πίεσης προκειμένου η τελευταία να συμφωνήσει στην αμερικανική πρόταση, ο ισραηλινός υπουργός Μπ. Γκαντζ δήλωσε ότι αν μέχρι τις 8 Ιουνίου δεν έχει συμβεί αυτό, ο ίδιος και ακόμη δύο αντιπολιτευόμενοι υπουργοί θα αποχωρήσουν από το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο. Αντιστρόφως, η ακροδεξιά-φασιστική πτέρυγα της κυβέρνησης απείλησε να ρίξει την κυβέρνηση αν ο Νετανιάχου δεχθεί την πρόταση εκεχειρίας.
Πώς απάντησε ο Νετανιάχου σε αυτή τη διπλή πίεση; Την Πέμπτη 6/6 βομβάρδισε ένα σχολείο του ΟΗΕ στην Γάζα δολοφονώντας 40 και τραυματίζοντας 70 Παλαιστίνιους που είχαν βρει καταφύγιο σε αυτό. Και την επομένη, ακριβώς μια μέρα πριν λήξει το τελεσίγραφο Γκαντζ, προχώρησε στη μεγαλύτερη σφαγή Παλαιστινίων από την αρχή του πολέμου. Στο πλαίσιο μιας επιχείρησης απελευθέρωσης τεσσάρων ισραηλινών ομήρων από τον προσφυγικό καταυλισμό της Νουσεϊράτ ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε με κάθε μέσο μια πυκνοκατοικημένη περιοχή (καταστράφηκαν 89 σπίτια) για να καλύψει την αποχώρηση ισραηλινών κομάντο που ντυμένοι «πρόσφυγες» είχαν κάνει έφοδο σε σπίτια όπου κρατούνταν οι όμηροι.
Σφαγή
Θεωρώντας τη ζωή του καθένα από τους τέσσερις Ισραηλινούς ομήρους ισοδύναμη με αυτές 250 Παλαιστίνιων, ο ισραηλινός στρατός δολοφόνησε μέσα σε λίγα λεπτά 274 Παλαιστίνιους και τραυμάτισε άλλους 698. Επιπλέον, όπως έγινε γνωστό από βίντεο της Χαμάς, «πέτυχε» να σκοτώσει τρεις άλλους ισραηλινούς ομήρους, ένας από τους οποίους ήταν αμερικάνος πολίτης.
Η είδηση της απελευθέρωσης των τεσσάρων ομήρων έγινε δεκτή στο Ισραήλ με ξέφρενους πανηγυρισμούς του στρατού, της κυβέρνησης και των υποστηρικτών της, που συνέχαιραν ο ένας το άλλον. Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γκαλάντ μίλησε για «μια από τις πιο εξαιρετικές επιχειρήσεις που έχει δει στην πολύχρονη στρατιωτική καριέρα του». Ακόμη κι ο Γκαντζ ανέβαλε την προγραμματισμένη ανακοίνωση παραίτησής του, για να δηλώσει: «Μόνο οι εχθροί του Ισραήλ διαμαρτύρονται για τις απώλειες των τρομοκρατών της Χαμάς και των συνεργατών τους».
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε η ίδια ευθύνη για τη σφαγή. Δικά της όπλα χρησιμοποιήθηκαν σε αυτή. Αμερικανικός πυρήνας που είναι παρών στο Ισραήλ παρείχε πληροφορίες για την επιχείρηση. Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Σάλιβαν ομολόγησε ότι «οι ΗΠΑ παρέχουν υποστήριξη στο Ισραήλ εδώ και αρκετούς μήνες στις προσπάθειές του να βοηθήσει στον εντοπισμό των ομήρων και να εξασφαλίσει την ανάκτησή τους». Ο αμερικάνικος στρατός, όπως ομολόγησε το Πεντάγωνο, παρακολουθούσε από πολύ κοντά την δολοφονική επιχείρηση στη Νουσεϊράτ, από την πολυδιαφημισμένη «ανθρωπιστική» προβλήτα του στην Γάζα που εδώ και εβδομάδες είχε τεθεί εκτός λειτουργείας λόγω… κακοκαιρίας.
Οι εικόνες φρίκης από τα διαμελισμένα ζωντανά ή νεκρά σώματα παιδιών να καταφθάνουν κατά εκατοντάδες στα διαλυμένα νοσοκομεία της Γάζας ανάγκασαν τους αξιωματούχους του ΟΗΕ και της ΕΕ, όπως ο Μπορέλ, να μιλήσουν για «σφαγή» και δεκάδες κυβερνήσεις να καταδικάσουν το γεγονός. Η Παλαιστινιακή Αρχή ανακοίνωσε ότι θα φέρει το θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Ο «φιλειρηνιστής» πρόεδρος Μπάιντεν, «καλωσόρισε την ασφαλή διάσωση των τεσσάρων ομήρων» προσθέτοντας ότι τώρα είναι η ώρα η Χαμάς να πει «ναι» στο σχέδιο. Χρησιμοποίησε, δηλαδή, τη σφαγή ως έναν ακόμη μοχλό πίεσης προς την παλαιστινιακή αντίσταση για να συμφωνήσει στην αμερικάνικη «ισραηλινή πρόταση».
Αλλά η σφαγή της Νουσεϊράτ χτύπησε κόκκινο συναγερμό στο αμερικανικό επιτελείο που έβλεπε για ακόμη μια φορά τα σχέδιά του να ελέγξει τις εξελίξεις και να επιβάλλει τη δική του ατζέντα και ρυθμό στην Παλαιστίνη και στην Μ. Ανατολή να οδηγούνται σε νέο ναυάγιο, όπως επανειλημμένα συνέβη τους τελευταίους μήνες μέσα από την πολιτική δημιουργίας «τετελεσμένων» του Νετανιάχου. Την Κυριακή 9/6 το βράδυ, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι φέρνουν το «σχέδιο τριών φάσεων» στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να ψηφιστεί «φαστ τρακ» την Δευτέρα 10/6 ενώ ο υπ.Εξ. των ΗΠΑ ο Μπλίνκεν ταξίδεψε για όγδοη φορά προς το Κάιρο και την Ιερουσαλήμ, προκειμένου να πείσει τον Νετανιάχου να αποδεχτεί την …«ισραηλινή πρόταση».