Ο καύσωνας, που φέτος ξεκίνησε μόλις από τις αρχές Ιούνη, είναι το πιο πρόσφατο από τα πολλά διαδοχικά φαινόμενα που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κλιματική αλλαγή, αλλά και που ταυτόχρονα αναδεικνύει όλη τη διάλυση των υποδομών, των υπηρεσιών και των εργατικών δικαιωμάτων. Ο Μητσοτάκης βαυκαλίζεται για την “ανάπτυξη” που φέρνει η πολιτική του, αλλά πέραν της περιβαλλοντικής καταστροφής που περαιτέρω επιφέρει, δεν μπορεί εν έτει 2024 να εξασφαλίσει την προστασία του κόσμου ούτε από έναν απλό καύσωνα.
Όπως φάνηκε από τη σωρεία των καταγγελιών, σε πολλές δημόσιες υπηρεσίες σε όλη τη χώρα ο κλιματισμός δεν υπήρχε ή δεν λειτουργούσε, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία εργαζομένων και πολιτών. Για μέρες χωρίς κλιματισμό βρέθηκαν οι εργαζόμενοι στα κεντρικά(!) ΕΛΤΑ του Πειραιά, οι οποίοι την Τετάρτη 12/6 με τη θερμοκρασία να φτάνει τους 40οC προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη διαμαρτυρίας του κτιρίου, ενώ προσπαθούσαν να εξυπηρετήσουν τον κόσμο έξω από το κτίριο. Όπως δήλωσε στο Κανάλι Ένα ο Ν. Κορασίδης, πρόεδρος σωματείου εργαζομένων των ΕΛΤΑ Πειραιά, αυτό γίνεται κάθε καλοκαίρι και χειμώνα. «Κάνουμε την κατάληψη για να στείλουμε το μήνυμα στη Διοίκηση ότι δεν μπορούμε να δουλεύουμε σε τέτοιες συνθήκες. Και ο κόσμος (που έρχεται για να εξυπηρετηθεί) διαμαρτύρεται και φτάνει να κάνει αέρα με βεντάλιες στους εργαζόμενους. Οι διανομείς είναι σε άθλια κατάσταση γυρνώντας από το δρομολόγιό τους. Δεν είναι δύσκολο σε τέτοιες συνθήκες να συμβεί κάτι κακό για την υγεία των εργαζομένων».
Ο Σύλλογος Εργαζομένων στον ΕΦΚΑ Μαγνησίας καταγγέλλει ότι στο κτίριο όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ στον Βόλο υπάρχει παντελής έλλειψη ψύξης σε αρκετά τμήματα υποκαταστήματος, με απαρχαιωμένες μονάδες οι οποίες υπολειτουργούν ή δεν δουλεύουν καθόλου. Χωρίς κλιματισμό εν μέσω καύσωνα παραμένουν δομές του Δήμου Μαραθώνα με τους υπαλλήλους να αναγκάζονται να φέρνουν ανεμιστήρες από το σπίτι τους. Το δημαρχείο της Ηλιούπολης έμεινε κι αυτό χωρίς κλιματισμό τις μέρες του καύσωνα λόγω της καθυστέρησης του εργολάβου που ανέλαβε την ανακαίνιση. Η βλάβη των απαρχαιωμένων κλιματιστικών στο Ασκληπιείο Βούλας οδήγησε στην αναστολή λειτουργίας τριών χειρουργικών αιθουσών στις 17/6. Κι αυτά είναι μόνο ένα μικρό δείγμα της συνολικότερης εικόνας.
Πανελλαδικές με θερμοπληξία
Όσο για τα σχολεία δεν τίθεται ζήτημα συντήρησης, αλλά ύπαρξης κλιματισμού ή δυνατότητα χρήσης λόγω μεγάλου κόστους. Για να μην υποφέρουν και λιποθυμούν οι μαθητές του δημοτικού στοιβαγμένοι σε ούτως ή άλλως ακατάλληλες αίθουσες, οι δημοτικές αρχές αποφάσισαν να κλείσουν τα σχολεία τις μέρες του καύσωνα. Και ας “κόψουν το λαιμό τους” οι γονείς να πάρουν άδεια από τη δουλειά ή να βρουν πού θα αφήσουν τα παιδιά τους. Όσο για τους μαθητές στη Δευτεροβάθμια που δίνουν εξετάσεις, φροντίζουν πάλι οι γονείς πηγαίνοντας ανεμιστήρες στις σχολικές αίθουσες από τα σπίτια τους. Τα παιδιά δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις σε αίθουσες σάουνες μαζί με τους εκπαιδευτικούς που έχουν να επιτηρήσουν και να διορθώσουν γραπτά με κίνδυνο να πάθουν θερμοπληξία. Πρόβλημα υπήρχε και στις φοιτητικές εστίες. Στα τρία κτήρια της εστίας του ΕΚΠΑ δεν είχε επισκευαστεί ο κλιματισμός, η Φοιτητική Εστία Αθηνών δεν διαθέτει καν, ενώ ακόμα και στις νέες εστίες του ΕΜΠ πολλοί φοιτητές δεν έχουν κλιματισμό. Μετά από καλέσματα για κινητοποιήσεις των Συλλόγων Οικοτρόφων Αθήνας άρχισε να λύνεται το πρόβλημα.
Από την οικοδομή μέχρι τους κούριερ/ντελίβερυ και από τα Ναυπηγεία μέχρι την καθαριότητα των Δήμων, παραμένει προτεραιότητα η απρόσκοπτη λειτουργία ακόμα και μέσα στον καύσωνα, που πέρσι στοίχισε ζωές εργατών, παρά τα δήθεν μέτρα του τότε Υπουργού Εργασίας Α. Γεωργιάδη. Η ίδια υποκρισία και φέτος. Όπως τονίζει η ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ: «Τι προβλέπουν τα “έκτακτα μέτρα”: Παύση εργασιών μόνο κάποιες ώρες, μόνο σε εξωτερικό χώρο, μόνο όταν η θερμοκρασία είναι άνω των 40 βαθμών. Προστασία των διανομέων μόνο από τη χρήση δίκυκλου -αλλά όχι γενικά. Τηλεργασία -αλλά όχι άδεια- για όσους δημόσιους υπαλλήλους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Τηλεργασία, ή απλά αλλαγή ωραρίου -αλλά μόνο με τη συμφωνία του εργοδότη ή του διευθυντή για τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Και όλα αυτά με μια Επιθεώρηση Εργασίας σκόπιμα υποστελεχωμένη, που αδυνατεί να επιβάλει τον παραμικρό έλεγχο. Κοινώς, προστασία της δημόσιας υγείας, αρκεί να μην πέσει η παραγωγικότητα και τα κέρδη των αφεντικών. Οι εργαζόμενοι είναι οι μόνοι που ξέρουν τι μέτρα πρέπει να λαμβάνονται για την προστασία τους».