Κώστας Βλασόπουλος
Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα σημείο καμπής, με πολλαπλές κρίσεις να εκδηλώνονται ταυτόχρονα.
Οι επικείμενες εκλογές στη Γαλλία δείχνουν ανάγλυφα την αμεσότητα της φασιστικής απειλής. Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ισραηλινή καταστροφή της Γάζας αναδεικνύουν την αστάθεια του γεωπολιτικού συστήματος και τον κίνδυνο ακόμα μεγαλύτερων και φονικότερων συγκρούσεων.
Η κλιματική αλλαγή κάνει πλέον ορατό κάθε χρόνο το ζοφερό παρόν και μέλλον που έχει δημιουργήσει ο καπιταλισμός για τον πλανήτη και τους ανθρώπους. Και φυσικά η πρόσφατη περίπτωση Λύτρα απεικονίζει ανάγλυφα το καθημερινό δράμα του σεξισμού που βιώνουν εκατομμύρια γυναίκες. Οι πολλαπλές αυτές κρίσεις απαιτούν απαντήσεις, οργάνωση και δράση.
Εδώ και 35 χρόνια, οι εκδηλώσεις του Μαρξισμού αποτελούν ένα σταθμό για την Αριστερά και όλους όσους θέλουν να παλέψουν ενάντια στο σάπιο σύστημα του καπιταλισμού. Οι συζητήσεις του δίνουν απαντήσεις για τα αίτια των κρίσεων και για το πώς μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε. Αναδεικνύουν την πλούσια παράδοση του Μαρξισμού ως συνδυασμού θεωρίας και πράξης. Και τέλος, συζητώντας την ιστορία των κινημάτων και των αγώνων, προσφέρουν μια μεγάλη πηγή έμπνευσης για τους αγώνες του παρόντος και του μέλλοντος.
Στον Μαρξισμό 2024 θα μιλήσω για την ιστορία των γυναικών στην αρχαιότητα. Αντί για την προγονολατρεία και την ιστορία από τα πάνω που επικεντρώνεται στις ανδρικές ελίτ, θα συζητήσουμε για τον ρόλο της πατριαρχίας στις αρχαίες κοινωνίες, για την άγνωστη ζωή των γυναικών και την πάλη τους ενάντια στην καταπίεση. Ραντεβού τον Ιούλη!
Κώστας Βλασόπουλος,
καθηγητής αρχαίας ιστορίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης
Νίκος Θεοχαράκης
Για άλλη μια χρόνια το τριήμερο Μαρξισμός 2024 αποτελεί μια από τις βασικές εστίες όπου εφαρμόζονται τα αναλυτικά εργαλεία του ιστορικού υλισμού και της κριτικής της πολιτικής οικονομίας για να κατανοήσουμε τι συμβαίνει γύρω μας, στον κόσμο και στη χώρα μας.
Ιδιαίτερα φέτος με τη γενοκτονία στην Παλαιστίνη, την άνοδο της Ακροδεξιάς και την καταβαράθρωση της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, ο προβληματισμός μέσα στα αμφιθέατρα και στους δρόμους πρέπει να πάρει μια ακόμα πιο προχωρημένη μορφή και να μετουσιωθεί σε πολιτική πράξη. Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου και ευχαριστώ για την τιμητική πρόσκληση να συμμετάσχω ως σύνεδρος.
Νίκος Θεοχαράκης
καθηγητής πολιτικής οικονομίας ΕΚΠΑ, Συντονιστής ΚΕ ΜέΡΑ25
Ήρθα πρώτη φορά στο φεστιβάλ του Μαρξισμού πέρυσι και ετοιμάζομαι να έρθω και φέτος!
Η συζήτηση που μου έμεινε περισσότερο ήταν εκείνη για τη μάχη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού. Έμαθα πάρα πολλές πληροφορίες σε σχέση με το πώς αντιμετωπίζονται από τις κυβερνήσεις αυτά που εμείς λέμε κοινωνικά αγαθά. Λίγο καιρό μετά, στην αρχή της χρονιάς ξεκίνησαν οι μεγάλες καταλήψεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Παιδείας και πιστεύω πώς αυτή η συζήτηση, το τί σημαίνουν οι ιδιωτικοποιήσεις συνολικά και όχι σαν ξεχωριστές μάχες, είναι πολύ σημαντική στο σήμερα.
Το δεύτερο στοιχείο που με κέρδισε για να ξαναέρθω φέτος είναι το πόσα πολλά πράγματα μπορεί να μάθει κανείς στον Μαρξισμό μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα! Με έναν αντικειμενικό, επιστημονικό τρόπο ενημέρωσης. Είναι μια ολόπλευρη μελέτη δεκάδων πραγμάτων που μας απασχολούν όλους και όλες.
Φέτος θέλω να παρακολουθήσω περισσότερες συζητήσεις που έχουν να κάνουν με την ιστορία των επαναστάσεων. Με ενδιαφέρει πολύ να καταλάβω από πού βγαίνει η επαναστατική θεωρία, το πώς συμβαίνει αυτό που λέμε ότι την ιστορία την φτιάχνουν οι απλοί άνθρωποι που παλεύουν.
Μαρία Μαρουλάσοβα,
φοιτήτρια στο Πολυτεχνείο Ξάνθης, τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης
Κατερίνα Αβραμίδου
O φετινός Μαρξισμός έρχεται σε μια περίοδο που βρίσκει την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να προσπαθεί να συνέλθει από το χαστούκι που έφαγε στις ευρωεκλογές και λίγο μετά τα μεγάλα συλλαλητήρια για την Πύλο που έβαλαν στο στόχαστρο τη ρατσιστική δολοφονική πολιτική του Μητσοτάκη και της ΕΕ σε όλο τον κόσμο.
Μετά από μια χρονιά που -και στη Θεσσαλονίκη- σημαδεύτηκε από μεγάλους αγώνες, φοιτητικές καταλήψεις, απεργίες στα νοσοκομεία και άλλους χώρους εργασίας, διαδηλώσεις του κινήματος αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη, αντισεξιστικές και αντιφασιστικές διαδηλώσεις, το φετινό τριήμερο του Μαρξισμού είναι μια μεγάλη ευκαιρία για να συζητήσουμε πως συνεχίζουμε αυτές τις μάχες και με τι ιδέες μπορούμε να νικήσουμε.
Αυτό που φαίνεται ξεκάθαρα από τις συζητήσεις με τον κόσμο στις εξορμήσεις μας στις σχολές, στα νοσοκομεία, τους δήμους, τα δικαστήρια αλλά και στη συζήτηση με τους συναδέλφους στους χώρους δουλειάς είναι η οργή ενάντια στη χωρίς τέλος καταστροφή που γεννάει αυτό το σύστημα και η ανάγκη για μια πραγματική εναλλακτική.
Στην τελική ευθεία για τον Μαρξισμό δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για να έχουμε όσο δυνατόν γίνεται περισσότερους/ες μαζί μας στη Νομική -φοιτητές/ριες που έδωσαν τη μάχη των καταλήψεων, Παλαιστίνιους αγωνιστές που διαδηλώνουμε μαζί, εργαζόμενους και εργαζόμενες στα νοσοκομεία, στους δήμους, στην εκπαίδευση αλλά και στους χώρους δουλειάς και τα εργοστάσια στον ιδιωτικό τομέα. Το ραντεβού αναχώρησης είναι την Πέμπτη 4 Ιούλη (11μμ ΚΤΕΛ-Σιδηροδρομικός Σταθμός).
Κατερίνα Αβραμίδου,
Θεσσαλονίκη
14/6, Αντιρατσιστική διαδήλωση στον Βόλο. Φωτό: ΚΕΕΡΦΑ Βόλου
Ο φετινός Μαρξισμός μάς δίνει την ευκαιρία να βγάλουμε τα συμπεράσματα από μια περίοδο πόλωσης ανάμεσα στο κίνημα και την Νέα Δημοκρατία, που προηγήθηκε.
Εγώ όπως και πολλοί άλλοι φοιτητές οργανωθήκαμε στη φωτιά των καταλήψεων και ειδικά η συζήτηση για τη νεολαία μπορεί να δώσει απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα. Τι ρόλο έπαιξε το φοιτητικό κίνημα στην εκτυλισσόμενη κρίση της ΝΔ; Τι ρόλο έπαιξε το ΣΕΚ μέσα σε αυτό και πώς μπορούσε να πάει παραπέρα; Ήμασταν το κομμάτι που έδωσε τη μάχη να συνεχιστούν οι καταλήψεις και στην σχολή και σε όλο τον Βόλο. Και η εικόνα της παραπέουσας Νέας Δημοκρατίας που βλέπουμε εδώ και καιρό επιβεβαιώνει ότι έπρεπε να συνεχίσουμε.
Στο Μαρξισμό θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για την στρατηγική της Αριστεράς όχι μόνο μέσα στα πανεπιστήμια αλλά και ευρύτερα. Και συγκεκριμένα την δικιά μας στρατηγική που λέει πως δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε τον κόσμο σαν ψηφοφόρο που θα ακολουθήσει ένα νέα ακόμα κυβερνητικό σχέδιο αλλά σαν υποκείμενο όχι μόνο για την ανατροπή της ΝΔ αλλά και για την αλλαγή της κοινωνίας.
Tο διάστημα που μας απομένει μέχρι τον Μαρξισμό, και στον Βόλο, δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις σε αυτήν την καμπάνια για να φέρουμε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο, από τη νεολαία με εξορμήσεις στην εξεταστική, από τους εργατικούς χώρους, από τις γειτονιές. Και την Παρασκευή 5 Ιούλη (ραντεβού 7πμ στα ΚΤΕΛ) ξεκινάμε για τη Νομική!
Μυρτώ Ασημακοπούλου,
φοιτήτρια Αρχιτεκτονικής
30/11/23, Διαδήλωση για τη δημόσια Υγεία στο Ηράκλειο. Φωτό: ΣΕΚ Ηρακλείου
Οι προετοιμασίες για το φεστιβάλ του Μαρξισμού συνεχίζονται στο Ηράκλειο Κρήτης. Συντρόφισσες και σύντροφοι ανεβαίνουν οργανωμένα σαν αποστολή από το Ηράκλειο προς την Αθήνα την Πέμπτη 4/7 (συντονίστρια σ. Τόνια), την Παρασκευή 5/7 (συντονίστρια σ. Μαντώ) και το Σάββατο 6/7 (συντονιστής σ. Μύρων) με το βραδινό δρομολόγιο των Μινωικών γραμμών.
Η καμπάνια έχει ανοίξει στο Ηράκλειο εδώ και ένα μήνα με ενημερώσεις στις πλατείες και σε εργατικούς χώρους όπως το Βενιζέλειο Νοσοκομείο, με πλήθος κόσμου, εργαζομένων, φοιτητών και μαθητών να έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και να έχει συνδράμει οικονομικά για να καλυφθούν τα έξοδα των αποστολών. Οι συμμετοχές αναμένεται να αυξηθούν την τελευταία βδομάδα ειδικά από την πλευρά των μαθητών που συμμετέχουν στα μαρξιστικά φόρα εν όψει του φεστιβάλ. Παράλληλα, πολλά βιβλία του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου έχουν διατεθεί τις τελευταίες μέρες στις πλατείες δείχνοντας πόσο επίκαιρες είναι όλες αυτές οι συζητήσεις.
Μύρων Μαρκάκης,
Ηράκλειο Κρήτης