Την Παρασκευή 5 Ιουλίου στις 9μμ στη Νομική, στο πλαίσιο των πολιτιστικών δραστηριοτήτων του φεστιβάλ Μαρξισμός 2024 και σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Παλαιστινιακού Κινηματογράφου της Αθήνας, θα προβληθεί η παλαιστινιακή ταινία "The Wanted 18". Θα ακολουθήσει συζήτηση με την Παλαιστίνια ποιήτρια, ιδρύτρια και διευθύντρια του φεστιβάλ Carol Sansour.
«The Wanted 18»
Κάτι περισσότερο από ένα ντοκιμαντέρ για αγελάδες
Το «The Wanted 18» είναι ένα συναρπαστικό και ειλικρινές ντοκιμαντέρ που αφηγείται μια μοναδική ιστορία ανθεκτικότητας και δημιουργικότητας. Σκηνοθετημένο από τον Παλαιστίνιο σκηνοθέτη Amer Shomali και τον Καναδό σκηνοθέτη Paul Cowan, χρησιμοποιεί ένα μείγμα κινουμένων σχεδίων και ζωντανής δράσης για να ζωντανέψει την απίστευτη αληθινή ιστορία της ιδιοφυούς πράξης αντίστασης μιας μικρής παλαιστινιακής πόλης κατά τη διάρκεια της πρώτης Ιντιφάντα.
Η ταινία επικεντρώνεται στην πόλη Μπέιτ Σαχούρ και στην ασυνήθιστη αλλά ισχυρή μορφή διαμαρτυρίας: μια μυστική γαλακτοκομική φάρμα με 18 αγελάδες. Αυτές οι αγελάδες έγιναν σύμβολο της αντίστασης ενάντια στην ισραηλινή κατοχή. Ο απλός στόχος των κατοίκων της πόλης ήταν να παράγουν το δικό τους γάλα και να γίνουν αυτάρκεις αλλά οι προσπάθειές τους τράβηξαν γρήγορα την προσοχή της ισραηλινής στρατιωτικής κατοχής, που μετέτρεψε τις αγελάδες σε καταζητούμενους φυγάδες.
Αν και το «The Wanted 18» δεν απεικονίζει άμεσα τη γενοκτονία της οποίας σήμερα γινόμαστε μάρτυρες, αναδεικνύει τη σκληρή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι Παλαιστίνιοι υπό Κατοχή, οδηγώντας στη σημερινή φρίκη. Η αδυσώπητη καταδίωξη των 18 αγελάδων από τον ισραηλινό κτηνώδη στρατό αντανακλά τον ευρύτερο αγώνα του παλαιστινιακού λαού να διατηρήσει τη ζωή και την πολιτιστική του ταυτότητα εν μέσω της συνεχιζόμενης καταπίεσης και της εθνοκάθαρσης. Πώς θα αντιδρούσατε για να σώσετε την κοινότητά σας από την εξαφάνιση;
Παρόλο που ο Μαρξισμός ως αντίληψη μοιάζει δύσκολος στην κατανόηση μέσα στην κατάσταση που βρίσκεται ο κόσμος μας σήμερα, το "The Wanted 18" επαληθεύει τις απλές έννοιες του να ζεις με συλλογική ιδιοκτησία, αυτάρκεια και αξιοπρέπεια. Στην ταινία, οι κάτοικοι της πόλης, με την παραγωγή του δικού τους γάλακτος, όχι μόνο συντηρούν τον εαυτό τους αλλά κάνουν μια ισχυρή πολιτική δήλωση. Αμφισβητούν τις υπάρχουσες δομές εξουσίας και διεκδικούν το δικαίωμά τους να ελέγχουν τους δικούς τους πόρους και τη μοίρα τους.
Η ιστορία αποτυπώνει υπέροχα το πνεύμα της ενότητας και του ακτιβισμού από τη βάση απηχώντας θέματα συλλογικού αγώνα και ενδυνάμωσης. Ωστόσο, σήμερα, ο μαρξισμός μπορεί να σημαίνει διαφορετικά πράγματα για διαφορετικούς ανθρώπους και η εφαρμογή του μπορεί να ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό σε διαφορετικά πλαίσια. Για κάποιους είναι ένα πλαίσιο για την κατανόηση και την αμφισβήτηση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων, ενώ για άλλους μπορεί να αποτελεί μια ιστορική ιδεολογία με περιορισμένη συνάφεια με τα σύγχρονα ζητήματα. Οι κάτοικοι της πόλης Beit Sahour, μέσα από τις προσπάθειές τους να συνεργαστούν και να στηρίξουν ο ένας τον άλλον μπροστά στις αντιξοότητες, απεικονίζουν τη διαχρονική δύναμη της κοινοτικής δράσης, ανεξάρτητα από την ιδεολογική ετικέτα που μπορεί να φέρει.
Στην ουσία, το "The Wanted 18" είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό ντοκιμαντέρ για τις αγελάδες. Είναι μια εμπνευσμένη ιστορία συνηθισμένων ανθρώπων που παίρνουν έκτακτα μέτρα για να αγωνιστούν για τα δικαιώματα και την αξιοπρέπειά τους. Είναι μια ιστορία που καλεί τους θεατές να προβληματιστούν σχετικά με τις ευρύτερες συνέπειες της αντίστασης και τη σημασία του να αντιστέκεσαι ενωμένος ενάντια στην αδικία. Μέσα από τη γοητευτική και συγκλονιστική αφήγηση των 18 αγελάδων, η ταινία αναδεικνύει τη διαρκή δύναμη της κοινότητας και το ακατάλυτο πνεύμα όσων αγωνίζονται για την ελευθερία, ενθαρρύνοντάς μας να σκεφτούμε τι σημαίνει η συλλογική δράση και η αντίσταση στη δικές μας ζωές στη δική μας εποχή.
Carol Sansour