Αθήνα
Κινητοποίηση συμβασιούχων εργαζόμενων του δήμου Αθήνας πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 26/6 έξω από το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων που είχε συνεδρίαση εκείνη την ώρα.
«Βρισκόμαστε για άλλη μία φορά στο δημοτικό συμβούλιο παλεύοντας για να σπάσει η ανισότητα μεταξύ των συμβασιούχων που έχει δημιουργηθεί από τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και για έναν ακόμα λόγο. Έχει γίνει μια πρόταση για να γίνει γνωμοδότηση σε δικηγορικό γραφείο που έχει σημεία που επηρεάζουν άμεσα στις δικαστικές διεκδικήσεις μας για την παραμονή μας στη δουλειά. Εμείς δεν θέλουμε να τεθεί σε αμφιβολία η στήριξη του δήμου και ότι η γνωμοδότηση θα είναι θετική υπέρ των συμβασιούχων», μας είπε ο Σπύρος Ρεμπούσκος, πρόεδρος του σωματείου Εργατική Αντεπίθεση. Και συνέχισε:
«Όμως το βασικό ζήτημα είναι η περίφημη τροπολογία Βορίδη, που υποχρεώνει τους ΟΤΑ να εξαντλούν τα ένδικα μέσα κατά αποφάσεων που δικαιώνουν τους εργαζόμενους. Όχι απλά “ασκούν”, αλλά “εξαντλούν”. Δηλαδή ακόμα και εφετειακή απόφαση να κερδίσουμε, πρέπει να πάμε σε τρίτο στάδιο όπου εκεί η νομολογία των ανώτατων δικαστηρίων απαγορεύει τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου. Άρα βάζει ταφόπλακα σε όποια νίκη είχαμε πρωτόδικα για μόνιμη και σταθερή δουλειά. Από την άλλη η ΚΕΔΕ έχει βγάλει ένα ψήφισμα αόριστο που δεν λέει ότι είναι κατά της τροπολογίας Βορίδη».
Νόμος Βορίδη
Η δημοτική αρχή σε συνάντηση που έκανε με το σωματείο, αλλά και στο δημοτικό συμβούλιο διαβεβαίωσε ότι αυτή η γνωμοδότηση γίνεται για να στηριχτούν οι εργαζόμενοι. Όμως η ουσία δεν είναι στη θετική γνωμοδότηση, ούτε στο αστρονομικό ποσό που θα πάρει το ιδιωτικό δικηγορικό γραφείο για αυτή τη γνωμοδότηση. Το βασικό ζήτημα είναι πώς οι δήμοι θα βγουν μπροστά μαζί με το εργατικό κίνημα για να ακυρωθεί ο νόμος Βορίδη και θα μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι καθώς καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Όπως τόνισε ο Κώστας Παπαδάκης, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας με την Ανατρεπτική Συμμαχία για την Αθήνα στο δημοτικό συμβούλιο: «Η διαφωνία η δική μου έγκειται στο περιεχόμενο της γνωμοδότησης η οποία ζητείται, ποιος το έχει διαμορφώσει, με ποια κριτήρια και για ποια αιτία. Τα κορυφαία νομικά ζητήματα εργατικού δικαίου που έχει να αντιμετωπίσει ο δήμος είναι: πρώτον, αν μπορεί να παραβιάσει τον νόμο Βορίδη και να μην ασκεί ένδικα μέσα και δεύτερον, αν μπορεί να κάνει προσλήψεις μονίμου προσωπικού, όχι μόνο συμβασιούχων όταν οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες του το επιβάλουν».
Αγ. Παρασκευή
Απόφαση για στάση εργασίας και νέα συνέλευση την Τρίτη 9/7 αποφάσισε η μαζική γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι του Δήμου Αγ. Παρασκευής στις 2/7.
Όπως μας μετέφερε ο Κώστας Μεγαγιάννης, εργαζόμενος του δήμου και μέλος του Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης: «Η στάση εργασίας στις 9/7 ξεκινάει στην έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 12μ και τα βασικά ζητήματα είναι η υποστελέχωση στις υπηρεσίες του δήμου και η προσπάθεια ιδιωτικοποίησής τους μέσα από Αναπτυξιακό Οργανισμό που έφερε ο δήμαρχος.
Οι εργαζόμενοι στους Παιδικούς Σταθμούς που είχαν άδεια κανονικά τον Αύγουστο θα μεταφερθούν σε άλλες υπηρεσίες του δήμου. Αντίστοιχα θα γίνουν μετακινήσεις εργαζομένων της καθαριότητας. Αυτά γίνονται για να καλυφθούν οι βάρδιες καθώς το υπάρχον προσωπικό δεν φτάνει, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται η εντατικοποίηση της εργασίας. Παλεύουμε για να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων του δήμου».