Απεργιακά στον δρόμο κατεβαίνουν οι υγειονομικοί στις 16 Ιούνη με συγκέντρωση στις 11πμ στο Υπουργείο Υγείας για να σταματήσουν το νομοσχέδιο του υφυπουργού Υγείας Βαρτζόπουλου που διαλύει και ιδιωτικοποιεί την Ψυχική Υγεία και την Απεξάρτηση. Η ΕΙΝΑΠ (γιατροί Αθήνας-Πειραιά) καλεί σε 24ωρη απεργία εκείνη τη μέρα και γενική συνέλευση στις 2μμ μετά την κινητοποίηση στα γραφεία της. Μετά το ΨΝΑ Δαφνί, ξεκινούν να παίρνουν αποφάσεις για συμμετοχή τους στην απεργιακή κινητοποίηση μια σειρά πρωτοβάθμια σωματεία, όπως το ΓΝΑ Γεννηματάς, αναγκάζοντας και την ΠΟΕΔΗΝ να συμμετέχει και να δώσει πανυγειονομική διάσταση στην απεργία.
Οι δυνάμεις του Συντονιστικού Νοσοκομείων μπήκαν από την πρώτη στιγμή μπροστά για να αναδειχθεί η 16 Ιούλη σε μια μεγάλη πανυγειονομική απεργία που θα είναι το πρώτο βήμα μιας απεργιακής κλιμάκωσης με διάρκεια. Στην ανακοίνωσή του το Συντονιστικό Νοσοκομείων αναφέρει, ανάμεσα σε άλλα: «Μας φοβούνται. Η κυβέρνηση μεθόδευε το κατέβασμα αυτού του νομοσχεδίου εδώ και σχεδόν 1 χρόνο. Οι μαζικές κινητοποιήσεις των υγειονομικών, τόσο στην ίδια την Ψυχική Υγεία όσο και σε κάθε χώρο Υγείας, τους εμπόδισαν να το φέρουν ως τώρα. Αυτός ο φόβος των απεργιών τους κάνει να το φέρουν μέσα στο κατακαλόκαιρο... Να ξαναπιάσουμε αυτό το νήμα με απεργίες διάρκειας για να ανατρέψουμε όλα τα σχέδιά της κυβέρνησης. Χρειαζόμαστε απεργίες όχι για “την τιμή των όπλων”, ή για να δείξουμε την αντίθεση μας στο νομοσχέδιο. Χρειαζόμαστε απεργίες με διάρκεια για να τους αναγκάσουμε να το πάρουν πίσω. Και αυτό είναι εφικτό. Η κυβέρνηση, μετά την συντριπτική ήττα στις ευρωεκλογές και την διάλυσή του αφηγήματος του “41τακατο”, είναι πιο αδύναμη από ποτέ.
...Όλοι μαζί μπορούμε να τους σταματήσουμε, γιατί στην ενότητα είναι η δύναμη. Απαιτούμε από την ΠΟΕΔΗΝ, την ΟΕΝΓΕ και την ΕΙΝΑΠ να αποφασίσουν ότι στις 16 Ιούλη συμμετέχουν στην απεργία και κλιμακώνουν αμέσως μετά τις 16/7, με επαναλαμβανόμενες απεργίες. Ταυτόχρονα παίρνουμε αποφάσεις από όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία αποφάσεις για τις 16 Ιούλη, για να σταθούμε στο πλευρό των συναδέλφων της Ψυχικής Υγείας που σήμερα βρίσκονται στο στόχαστρο της ιδιωτικοποίησης και συνέχιση και κλιμάκωση των απεργιών».
ΨΝΑ Δαφνί
Μετά από πολλούς μήνες αναβολών, ο Βαρτζόπουλος προχωράει το νομοσχέδιο για την Ψυχική Υγεία και την Απεξάρτηση για να τα αποσπάσει από το ΕΣΥ και να τα ιδιωτικοποιήσει. Δημιουργεί ένα νέο “δίκτυο” στο οποίο θα ενταχθούν τα ψυχιατρικά νοσοκομεία και οι ψυχιατρικές κλινικές των δημόσιων νοσοκομείων. Ανοίγει έτσι τον δρόμο για συρρίκνωση και συγχώνευση δομών. Ταυτόχρονα θα καταρτίσει έναν νέο χάρτη υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας όπου ισότιμα προσμετρώνται δημόσιες και ιδιωτικές δομές. Σε σχέση με την Απεξάρτηση ενοποιεί τα τρία προγράμματα ΚΕΘΕΑ, ΟΚΑΝΑ, 18ΑΝΩ, συγκροτώντας ένα Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και καταργώντας τη δυνατότητα διαφορετικών προγραμμάτων απεξάρτησης που έχουν ανάγκη οι θεραπευόμενοι.
Απέναντι σε αυτή την επίθεση προχωράμε σε 24ωρη απεργία την Τρίτη 16 Ιούλη και συγκέντρωση στις 11πμ στο Υπουργείο Υγείας, ενώ θα προηγηθούν στο ΨΝΑ Δαφνί στις 10/7 σύσκεψη φορέων και συλλογικοτήτων με αποφασιστικό χαρακτήρα και στις 12/7 στάση εργασίας σε όλη την πρωινή βάρδια και κινητοποίηση στην πύλη. Η ΕΙΝΑΠ καλύπτει απεργιακά όλους τους νοσοκομειακούς γιατρούς για τις παραπάνω κινητοποιήσεις, ενώ πολύ σημαντικό είναι ότι καλεί σε γενική συνέλευση όλους τους γιατρούς Αθήνας-Πειραιά στις 16/7 μετά την απεργία και η απόφασή της θα είναι δεσμευτική.
Ως Συντονιστικό Νοσοκομείων διεκδικούμε τόσο το άπλωμα των κινητοποιήσεων σε όλο το προσωπικό του ΕΣΥ όσο και την απεργιακή κλιμάκωση με απεργία διαρκείας που είναι ο μόνος δρόμος για να νικήσουμε.
Αυτό το νομοσχέδιο δεν είναι “απλά” μια επίθεση στην Ψυχική Υγεία, αλλά σε όλο το ΕΣΥ. Η κυβέρνηση, σε συνέχεια της προσπάθειας να βάλει ιδιώτες σε όλα τα επίπεδα μέσα στα νοσοκομεία, προσπαθεί να δημιουργήσει ένα προηγούμενο όπου όποιο κομμάτι θέλουν να λειτουργήσει σε άλλη λογική μπορούν απλά να το αποσπάσουν. Σε πρακτικό επίπεδο σημαίνει δυσλειτουργία των νοσοκομείων και σε επίπεδο ουσίας πλήρη ιδιωτικοποίηση και ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για τους ασθενείς. Γι' αυτό είναι επίσης σημαντικό αυτή η μάχη να γίνει υπόθεση όλου του κόσμου, όπως έχει γίνει στην Απεξάρτηση με τους συλλόγους των θεραπευόμενων και των οικογενειών τους, και να στηρίξουν όλα τα εργατικά σωματεία.
Ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι και παρά τις άδειες, η προοπτική της απεργιακής κλιμάκωσης είναι αναγκαία, αλλά και εφικτή. Το προσωπικό που είναι εδώ είναι πολύ και με διάθεση “πολεμική” και με αυτοπεποίθηση ότι μπορούμε να τους σταματήσουμε. Γιατί εκτός από το νομοσχέδιο, όλα αυτά τα χρόνια τα προβλήματα και οι επιθέσεις στο προσωπικό δεν έχουν σταματήσει, όπως δεν σταμάτησαν και οι κινητοποιήσεις. “Μας παίρνει” να το πάμε μέχρι τέλους στην περίοδο της μεγαλύτερης πολιτικής κρίσης του Μητσοτάκη μετά από την καταβαράθρωσή του στις ευρωεκλογές και να αποδείξουμε ότι η εναλλακτική βρίσκεται στους δρόμους και απεργιακά με πρόγραμμα τα αιτήματα των εργαζόμενων.
ψυχίατρος ΨΝΑ Δαφνί, μέλος ΔΣ Ενιαίου Συλλόγου Εργαζομένων του νοσοκομείου
ΚΕΘΕΑ
Το νομοσχέδιο προσπαθεί να μετατοπίσει το δικαίωμα στη θεραπεία σε διαχειριστική βιοϊατρικού μοντέλου αντιμετώπιση της εξάρτησης και των προβλημάτων Ψυχικής Υγείας. Δηλαδή φάρμακα αντί για δομές με εξειδικευμένο προσωπικό. Δημιουργεί το πλαίσιο για “εξορθολογισμό” των δημόσιων υπηρεσιών, με διευθετήσεις της ιδιωτικής παροχής μέσω της συμμετοχής επιχειρηματικών κεφαλαίων. Οφείλουμε να αγωνιστούμε ενάντια σε αυτήν την νέα προσπάθεια ιδιωτικοποίησης ως εργαζόμενες και εργαζόμενοι στις υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης μαζί με τα εξυπηρετούμενα άτομα, τους απόφοιτους και με τις οικογένειές τους, που από την πρώτη στιγμή που άνοιξε το ζήτημα με το νομοσχέδιο τον Νοέμβρη του '23 βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του αγώνα, με δράσεις, συναυλίες και κινητοποιήσεις πανελλαδικά.
Να επιστρέψουμε στην καταστροφική κυβέρνηση του Μητσοτάκη το αίσθημα της ανημποριάς και της ανασφάλειας που βιώνουμε καθημερινά. Στο ΚΕΘΕΑ οι εργαζόμενοι βρισκόμαστε ήδη στην επισφάλεια, πολλοί οδηγούνται σε παραίτηση από τις αντίξοες και δυσβάσταχτες συνθήκες εργασίας και δεν θα ανεχτούμε κι άλλη απαξίωση. Πριν λίγα χρόνια το ΚΕΘΕΑ ήταν αυτοδιοίκητο. Οι ίδιοι άνθρωποι που λάμβαναν τις υπηρεσίες μαζί με τους εργαζόμενους έπαιρναν τις αποφάσεις από τα κάτω. Τώρα να παλέψουμε όχι μόνο να μην περάσει αυτή η νέα επίθεση, αλλά να επιστρέψουμε στον έλεγχο από τα κάτω και να απαιτήσουμε πραγματική χρηματοδότηση.
Σύσσωμοι οι φορείς της Απεξάρτησης και της Ψυχικής Υγείας θα συμμετέχουμε σε όλες τις κινητοποιήσεις με τα μάτια στραμμένα σε μια μεγάλη απεργία στις 16 Ιούλη. Αυτή να είναι αρχή μιας κλιμάκωσης ενός μεγάλου απεργιακού αγώνα μέσα στο καλοκαίρι. Αλλά η απεργία δεν μπορεί να περιοριστεί μόνο στον ψυχιατρικό κλάδο, αλλά να απλωθεί σε όλο το ΕΣΥ. Ανήκουμε στο ΕΣΥ και θέλουμε να παραμείνουμε, οι ψυχιατρικές κλινικές είναι μέσα στα δημόσια νοσοκομεία, οπότε χρειάζεται να παλέψουμε πανυγειονομικά. Η ιδιωτικοποίηση της Ψυχικής Υγείας και της Απεξάρτησης είναι ένα μεγάλο βήμα προς την ιδιωτικοποίηση ολόκληρου του δημόσιου συστήματος Υγείας.
εργαζόμενη ΚΕΘΕΑ
Αγ. Όλγα
Άδωνις ανεπιθύμητος
Απεργιακή “υποδοχή” οργανώνουν στον Άδωνι Γεωργιάδη οι εργαζόμενοι του Αγ. Όλγα την Παρασκευή 12/7, με τον σύλλογο εργαζομένων να καλεί στάση εργασίας 9πμ-12μ και συγκέντρωση στην είσοδο της Ψυχιατρικής Κλινικής.
Όπως σημειώνει η Συμμαχία εργαζομένων για την Ανατροπή, την ώρα που ετοιμάζουν τη διάλυση της Ψυχικής Υγείας «ο υπουργός Υγείας έρχεται να κόψει κορδέλες στην ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου μας πανηγυρίζοντας την ανακαίνιση ενός διαλυμένου κτιρίου, επικίνδυνο για εργαζόμενους και ασθενείς. Ενός τόσο προβληματικού κτιρίου που οδήγησε στην καρατόμηση της προηγούμενης διοίκησης. Πέρα όμως από αυτά ο υπουργός επισκέπτεται ένα υποστελεχωμένο νοσοκομείο που τα οργανικά κενά όλων των ειδικοτήτων είναι πάνω από 200!
Το προσωπικό είναι εξουθενωμένο και για να βγουν οι άδειες του καλοκαιριού γίνονται αθρόες εσωτερικές μετακινήσεις από τμήμα σε τμήμα μαζί με υπερωρίες και υπερεργασία. Οι συμβασιούχοι θα βγάλουν ακόμα ένα καλοκαίρι με την απειλή της απόλυσης μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Η απαξίωση των δημόσιων δομών Υγείας πηγαίνουν χέρι χέρι με την αναξιοκρατία και το ρουσφέτι. Όλα αυτά αφήνουν παγερά αδιάφορο το υπουργείο το οποίο προσπαθεί με κάθε τρόπο να ιδιωτικοποιήσει τα νοσοκομεία και ο Άδωνις Γεωργιάδης είναι ο πιο ένθερμος υποστηρικτής αυτής της πολιτικής. Είναι ανεπιθύμητος. Δεν πρόκειται να υποδεχθούμε αυτόν που αποκαλεί “κάφρους” και “τρομοκράτες” τους υγειονομικούς που παλεύουν κάθε μέρα να κρατήσουν όρθιο το δημόσιο σύστημα Υγείας. Θα μας βρει μπροστά του γιατί είναι υπουργός μιας κυβέρνησης δολοφόνων από τα Τέμπη και την Πύλο μέχρι τα νοσοκομεία».