Ξεσηκωμό στους εργαζόμενους προκαλεί η προσπάθεια για την εφαρμογή της 6ήμερης εργασίας. Όσο και να προσπαθεί η κυβέρνηση και η Κεραμέως ως υπουργός Εργασίας να χρυσώσουν το χάπι μιλώντας για έκτακτο μέτρο και όχι μόνιμη κατάσταση ή ότι προστατεύεται από την απόλυση ο εργαζόμενος που δεν θα δεχτεί, η εργατική τάξη δεν πείθεται. Έχει την εμπειρία να δουλεύει μόνιμα σε έκτακτες συνθήκες, ενώ η προστασία από την απόλυση ξεφεύγει από τα πολλά παράθυρα που ανοίγουν οι αντεργατικοί νόμοι. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα ήδη έχει τη μεγαλύτερη μέση εβδομάδα εργασίας. Ακόμα και όλα τα ξένα ειδησιογραφικά δίκτυα ασχολήθηκαν με το θέμα για να το αναδείξουν ως παράδειγμα προς αποφυγή.
«Τον Σεπτέμβρη η κυβέρνηση κατέβασε τον αντεργατικό νόμο Γεωργιάδη που καταργεί το 8ωρο και ανοίγει τον δρόμο για δουλειά έως και 13 ώρες την ημέρα με το σαθρό επιχείρημα για “δικαίωμα” του εργαζομένου να απασχολείται σε πολλούς εργοδότες», σημειώνει ο Κώστας Πολύδωρος, αντιπρόσωπος στο συνέδριο του ΕΚΑ και μέλος του Συντονισμού Εργατικής Αντίστασης.
«Με τον ίδιο νόμο από 1 Ιουλίου άρχισε η εφαρμογή της 6ημερης εργασίας σε μία σειρά από κλάδους και επιχειρήσεις. Για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των εργοδοτών επεκτείνεται η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας στην βιομηχανία και το λιανεμπόριο. Διαβάζοντας την εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας για την χρήση της ψηφιακής κάρτας εργασίας καταλαβαίνει κανείς πόσο γελοίες ήταν οι δηλώσεις του Γεωργιάδη όταν έλεγε ότι “η ψηφιακή κάρτα εργασίας είναι ισχυρό όπλο για τους εργαζόμενους”.
Δίνεται δυνατότητα για εφαρμογή “ευέλικτης προσέλευσης” έως και 2 ώρες έτσι οι εργοδότες μπορούν να μεταβάλλουν καθημερινά το ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης σε ένα εύρος 4 ωρών. Διευκρινίζεται ότι ο χρόνος προετοιμασίας για την έναρξη και την λήξη της εργασίας των εργαζομένων στην βιομηχανία 30 λεπτά κατά την έναρξη της βάρδιας και 30 λεπτά κατά τη λήξη δεν θεωρείται χρόνος εργασίας άρα χαρίζει 1 ώρα εργασίας στους βιομήχανους».