Μόνη της έμεινε η ΝΔ να ψηφίζει τον νόμο Βαρτζόπουλου την Τρίτη 30/7. Δυναμική απεργιακή κινητοποίηση πραγματοποίησαν μία μέρα πριν οι υγειονομικοί στη Βασ. Σοφίας έξω από τη Βουλή, ενώ μέσα είχε ξεκινήσει η συζήτηση για το νομοσχέδιο διάλυσης της Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης. Πλήθος σωματείων με τα πανό τους και οι ομοσπονδίες ΠΟΕΔΗΝ και ΟΕΝΓΕ, το Συντονιστικό Νοσοκομείων, εκατοντάδες εργαζόμενοι από τα περισσότερα νοσοκομεία της Αθήνας και τις δομές απεξάρτησης ΚΕΘΕΑ και 18 ΑΝΩ, θεραπευόμενοι και αλληλέγγυοι έδωσαν το παρών για να παλέψουν ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Ψυχικής Υγείας, της Απεξάρτησης και συνολικά του ΕΣΥ.
Τον λόγο στη συγκέντρωση πήραν ανάμεσα σε άλλους ο Παντελής Ξυπολυτάς, γ.γραμματέας της Ομοσπονδίας Συλλόγων Οικογένειας ΚΕΘΕΑ, η Κατερίνα Μάτσα από το 18ΑΝΩ, ο Κώστας Καταραχιάς, γραμματέας Συλλόγου Εργαζομένων Έλενα Βενιζέλου και ΔΣ ΕΙΝΑΠ και ο Πάνος Παπανικολάου, γενικός γραμματέας ΟΕΝΓΕ.
«Η σημερινή 24ωρη απεργία έχει μαζική συμμετοχή με δεδομένο ότι είμαστε τέλη Ιούλη», υπογράμμισε ο Κ. Καταραχιάς. «Κυβέρνηση και Υπουργείο Υγείας είναι γελασμένοι ότι θα καταφέρουν να διαλύσουν τα νοσοκομεία στα μουλωχτά μέσα στο κατακαλόκαιρο. Μέσα σε δύο βδομάδες έχουμε κάνει τρεις απεργιακές κινητοποιήσεις. Έχουμε να συγκρουστούμε με αυτή την δολοφονική κυβέρνηση που ακόμα και τώρα που το ΕΣΥ καταρρέει και ο κόσμος κινδυνεύει, προχωρούν αδίστακτα για να τσακίσουν την Ψυχική Υγεία και να συνεχίσουν το έργο διάλυσης όλου του ΕΣΥ. Κοινοβουλευτικά έχουν την πλειοψηφία, αλλά αυτό που λέμε ότι ο νόμος θα μείνει στα χαρτιά δεν είναι κενό γράμμα, έχει συγκεκριμένα δια ταύτα. Οργανώνουμε την πανυγειονομική διαδήλωση στις 6/9 στη Θεσσαλονίκη και προτείνουμε να συνεχίσουμε με 48ωρες επαναλαμβανόμενες για να ανατρέψουμε αυτούς τους δολοφόνους που δεν τους νοιάζει αν θα υπάρχει ΕΣΥ την επόμενη μέρα».
«Σε όλη την Ελλάδα υπάρχει ξεσηκωμός από οικογένειες και παιδιά απεξαρτημένα που βλέπουν ότι δεν υπάρχει μέλλον για τη θεραπεία απεξάρτησης. Υπάρχουν μόνο τα υποκατάστατα ως πρόταση της κυβέρνησης, που όλοι εμείς την απορρίπτουμε. Θέλουμε απεξαρτημένους μέσα στην κοινωνία να δίνουν τις μάχες μαζί με εμάς και όχι λειτουργικού χρήστες», τόνισε η Κ. Μάτσα.
Τροπολογία
«Ήδη από Μάρτιο-Απρίλιο, ενόψει ψήφισης και εφαρμογής του νόμου, έχουν ιδρυθεί διάφορες καινούργιες ΜΚΟ, από τις “καλές”, τις δικές τους, τις “γαλάζιες”, έτοιμες να μασαμπουκιάσουν δημόσιο κρατικό και κοινοτικό χρήμα», επισήμανε ο Π. Παπανικολάου. «Στις λοιπές διατάξεις του ν/σ, υπάρχει διάταξη που απειλεί με επίταξη τους αυτοαπασχολούμενους γιατρούς, ενώ για κάποιους άλλους του στενού περιβάλλοντος του Γεωργιάδη δεν έχει μαστίγιο και “μουρουνέλαιο”, αλλά ρουσφετάκι, με διατήρηση της καθηγητικής καρέκλας τρία χρόνια μετά τη συνταξιοδότηση. Και σήμερα (29/7) μαθαίνουμε ότι αιφνιδιαστικά προστέθηκε στο ν/σ και υπουργική τροπολογία που επιτρέπει να κάνουν ιδιωτικό έργο και οι επικουρικοί και οι ειδικευόμενοι. Βάζουν το καρφί στο φέρετρο σε κάθε έννοια δωρεάν δημόσιας περίθαλψης». Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε και το απόγευμα στο Σύνταγμα.
Μαχητική ήταν και η απεργιακή συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης. Συμμετείχε η ΕΝΙΘ καθώς και εργαζόμενοι από μια σειρά δομές που πλήττονται, όπως το ΨΝΘ, το ΚΕΘΕΑ, το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης, αλλά και εκπρόσωποι από τις ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ που συμπαρίστανται στον αγώνα. Ανάμεσα στους χαιρετισμούς, ο Γ. Κούτρας από το ΔΣ της ΕΝΙΘ και το Συντονιστικό Νοσοκομείων έβαλε την ανάγκη συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα ακόμα και αν το ν/σ ψηφιστεί, με πρώτο σταθμό τη μεγάλη πανυγειονομική πανελλαδική κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη στις 6 του Σεπτέμβρη, για να μην περάσουν οι επιθέσεις Γεωργιάδη-Βαρτζόπουλου. Εκατοντάδες εργαζόμενων στην Ψυχική Υγεία και όχι μόνο, φοιτητών/τριών και αλληλέγγυου κόσμου της πόλης συμμετείχαν το απόγευμα της ίδιας μέρας στο συλλαλητήριο έξω από το ΥΜΑΘ.
Στην απεργιακή κινητοποίηση στο Ηράκλειο Κρήτης στα Λιοντάρια συμμετείχαν οι σύλλογοι εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ και των ειδικευόμενων Βενιζελείου, το ΚΕΘΕΑ, φοιτητικοί σύλλογοι, συνταξιούχοι και άλλες συλλογικότητες, ενώ ακολούθησε πορεία προς την Περιφέρεια. Στα Γιάννενα η απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια και με πανό συμμετείχαν η ΕΙΝΗ, το σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου Χατζηκώστα και το ΚΕΘΕΑ.
Η ιδιωτικοποίηση του παιδοογκολογικού στα Παίδων Αγία Σοφία και Αγλαΐα Κυριακού δεν έχει εφαρμοστεί εδώ και δύο χρόνια γιατί όλοι μαζί, γιατροί, νοσηλευτές και προσωπικό αντιδρούμε. Το ίδιο θα κάνουμε και τώρα. Χρειάζεται κινητοποίηση διαρκείας, όχι αποσπασματικές, και ενημέρωση στους συναδέλφους για να αισθάνονται τη συλλογικότητα και ότι αυτό που κάνουν δεν είναι μάταιο. Το νομοσχέδιο είναι απονομιμοποιημένο στους εργαζόμενους, θέλουν να συνεχίσουν τη μάχη, αλλά πρέπει να βγουν μπροστά οι ομοσπονδίες να οργανώσουν τη μάχη.
Κατερίνα Ντουζέπη
πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων Παίδων Αγλαΐα Κυριακού
Η απεξάρτηση στα “στεγνά” προγράμματα χρειάζεται περισσότερο προσωπικό, κόπο και κόστος, βασίζεται στην αλληλεγγύη και στη δημοκρατία. Δεν υπάρχει επίσης κέρδος από τις φαρμακευτικές. Είναι θέμα κόστους-οφέλους και περικοπών που το νομοσχέδιο καταργεί τα στεγνά προγράμματα. Προοδευτικά οτιδήποτε είναι εκτός της φιλοσοφίας των υποκατάστατων θα αρχίσει να εκφυλίζεται μέχρι να κλείσει. Ήδη οι δομές είναι υποστελεχωμένες εδώ και πολλά χρόνια και λειτουργούν μόνο μέσω ΕΣΠΑ, που σημαίνει ότι όταν κλείνουν τα ΕΣΠΑ κλείνουν και οι δομές γιατί το προσωπικό δεν είναι σταθερό. Το ΚΕΘΕΑ με νύχια και με δόντια προσπαθεί να διατηρήσει τον τρόπο που δουλεύει μετά την κατάργηση του αυτοδιοίκητου το 2019, καθώς η διορισμένη διοίκηση είναι απούσα στην πράξη. Ακόμα και τη μαζικότατη συνέλευση την κάναμε με τον τσαμπουκά κόντρα στη διοίκηση που μας είπε ότι είμαστε ανώριμοι(!) να διαχειριστούμε μια τέτοια συνέλευση, μετά από 40 χρόνια που λειτουργούσαμε έτσι. Συνεχίζουμε αυτό που ξέρουμε να κάνουμε καλά, να αγωνιζόμαστε, γιατί το ότι θα ψηφιστεί δεν σημαίνει ότι θα το αφήσουμε να εφαρμοστεί.
Αιμιλία
εργαζόμενη ΚΕΘΕΑ
Το νομοσχέδιο έρχεται να καταλύσει οτιδήποτε υπάρχει από δημόσια δωρεάν Ψυχική Υγεία. Ήδη δουλεύουμε όλα μας σε πολύ δύσκολες συνθήκες, οι εφημερίες βγαίνουν δύσκολα και θα χειροτερέψουν αν συνεχίσουν έτσι τα πράγματα. Όπως φαίνεται από το νομοσχέδιο, θα διαμορφωθούν ασθενείς δύο ταχυτήτων, αυτοί που μπορούν να πληρώσουν και αυτοί που δεν έχουν και πιθανά θα καταλήγουν σε ψυχιατρεία φυλακές. Ο όγκος των περιστατικών είναι πολύ μεγάλος και όσο πάει αυξάνεται. Την ίδια στιγμή μεγαλώνει και η υποστελέχωση και ήδη αρκετά συνάδελφα είναι σε κατάσταση burn out. Θέλουν να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις και όχι προσλήψεις. Σε όλο το ΕΣΥ έχουν παγώσει τα επικουρικά εδώ και ένα πολύ μεγάλο διάστημα. Όσο για τους ασθενείς και ειδικά τους ψυχιατρικούς τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα, ειδικά σε μια χώρα που δεν υπάρχει καμία κοινωνική πλαισίωση. Το βασικό είναι τα σωματεία μαζί με όλη την κοινωνία να παλέψουμε ενωμένα στη συνέχεια.
Σταύρος
ειδικευόμενος γιατρός ΨΝΑ Δαφνί
Στο Ασκληπιείο είμαστε με 40% λιγότερο προσωπικό σε σχέση με τον οργανισμό που υπολείπεται και αυτός των πραγματικών λειτουργικών κενών, οπότε οι νέες κλινικές που έγιναν όλες με δωρεές δεν μπορούν να ανοίξουν, ενώ δυσκολεύονται να λειτουργήσουν ακόμα και οι παλιές. Η παιδοψυχιατρική κλινική που έχουμε απευθύνεται σε όλα τα ανήλικα παιδιά, αλλά θα έπρεπε να έχει δημιουργηθεί και μονάδα οξέων για εφήβους καθώς ως τέτοια μεταφέρθηκε από το Νταού Πεντέλης στο Ασκληπιείο. Οι μοναδικές κλίνες στην Αττική για τους έφηβους είναι μόνο δέκα, κι αυτές στο Σισμανόγλειο. Οι έφηβοι που χρειάζονται νοσηλεία κινδυνεύουν να βρεθούν σε δομές ακατάλληλες για αυτούς σε ψυχιατρεία ενηλίκων. Αυτό αντίκειται στα δικαιώματα του εφήβου και μπορεί να σημάνει κακοποιητικές συνθήκες για την κατάστασή του, παρά την πολύτιμη προσπάθεια των συναδέλφων εκεί.
Η παιδοψυχιατρική κλινική που σχεδιάζεται στο κτίριο 22 του νοσοκομείου μετά την ανακαίνιση είναι σκανδαλώδης. Δεν πληροί καμία προδιαγραφή, έχει 87 τετραγωνικά για εφτά εφήβους, ενώ στις προδιαγραφές του ίδιου του υπουργείου το λιγότερο που μπορεί να έχει είναι 440 τετραγωνικά. Ας μας απαντήσει κάποιος λογικός άνθρωπος που δεν χρειάζεται να είναι της Ψυχικής Υγείας, πώς θα βγουν από κει μετά από 2-3 μήνες νοσηλείας οι έφηβοι, καλύτερα ή χειρότερα από όταν μπήκαν; Επίσης, για να γίνει αυτή η κλινική έκλεισε η παιδική στέγη που είχε το νοσοκομείο για περισσότερα από 50 χρόνια, για την οποία δίνουμε αγώνα να ανοίξει ξανά.
Όσο για το νομοσχέδιο σε σχέση με τις παιδοψυχιατρικές υπηρεσίες, η τομεοποίηση, που ήταν πάγιο αίτημα και ήταν στη σωστή κατεύθυνση για να μπορεί ο πληθυσμός να έχει τις υπηρεσίες που έχει ανάγκη, καταργείται. Οι δομές φεύγουν από τα νοσοκομεία και πάνε στις ΥΠΕ σε έναν ενιαίο εποπτικό μηχανισμό μαζί με τις ΑΜΚΕ και τις ΜΚΟ. Όταν ισχυροποιείς και βάζεις τόσο βαθιά την ιδιωτική πρωτοβουλία -που κουβαλάει πολύ κακή εμπειρία- μέσα στην Ψυχική Υγεία , δημιουργείς υλικό συμφέρον σε αυτούς που κερδοφορούν να διατηρούν τη χρονιότητα αντί τη θεραπεία. Δεν μπορεί να είναι εμπόρευμα η Ψυχική Υγεία. Οι εργαζόμενοι στην Ψυχική Υγεία θα δώσουμε την ταξική μάχη για να υπερασπιστούμε το δικαίωμα σε μια ποιοτική δημόσια δωρεάν παροχή Υγείας των ανθρώπων που έχουν ανάγκη αυτές τις υπηρεσίες.
Δημήτρης Γαρδικλής
ψυχολόγος, αντιπρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων Ασκληπιείου Βούλας