«Ξαναχτυπά» ο υπουργός των αντεργατικών μεταρρυθμίσεων και της κατάργησης των Συλλογικών Συμβάσεων Χατζηδάκης, αυτή τη φορά εις βάρος των πρώην ΔΕΚΟ που είναι θυγατρικές του Υπερταμείου.
Το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών που αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες μέρες -ακόμα ένα μέσα στο κατακαλόκαιρο- προβλέπει την εφαρμογή του «μοντέλου ΔΕΗ», όπως είπε και ο Χατζηδάκης, στα ΕΛΤΑ, τη ΔΕΘ-Helexpo, τον Οργανισμό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, την Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης, τη ΓΑΙΑΟΣΕ, τις Ελληνικές Αλυκές, την Εταιρεία Διώρυγας Κορίνθου και τον ΟΑΣΑ, μαζί με τις 100% θυγατρικές του ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ. Ανοίγει δηλαδή την πόρτα στην πλήρη ιδιωτικοποίηση και την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, μετατρέποντάς τες σε κερδοσκοπικές επιχειρήσεις στα χέρια golden boys. Μετά τα Τέμπη και την εκτόξευση των τιμών στην ενέργεια, είναι χυδαία πρόκληση να μιλάει ο Χατζηδάκης ότι αυτή η “μεταρρύθμιση” είναι «απόδειξη της προόδου».
Με ένα άρθρο προσπαθούν να καταργήσουν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και συμβάσεις, με την εργοδοσία μονομερώς να καθορίζει τους δικούς της όρους. Σύμφωνα λοιπόν με το άρθρο 30, παράγραφο 2, «ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας, ο κανονισμός προσωπικού και το οργανόγραμμα των λοιπών θυγατρικών καταρτίζονται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου τους και υποβάλλονται προς έγκριση στη Γενική Συνέλευση».
Δεν χρειάζεται να είναι κανείς εργατολόγος για να καταλάβει ότι είναι μια διπλή αντεργατική επίθεση. Από τη μία υποβαθμίζει τα εργασιακά δικαιώματα, δίνει τη δυνατότητα να φτάσει η εντατικοποίηση στον “θεό” και με την ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας αφήνει τους εργαζόμενους εκτεθειμένους στην ανασφάλεια, με το τσεκούρι της απόλυσης πάνω από τα κεφάλια τους. Και από την άλλη, είναι επίθεση στον συνδικαλισμό και τα συνδικάτα, καθώς καταργείται η σύναψη σύμβασης μέσα από διαπραγμάτευση με αυτά.
«Η αντιμεταρρύθμιση που εισάγει το νομοσχέδιο στις συγκεκριμένες ΔΕΚΟ, συνιστά προανάκρουσμα της τύχης που επιφυλάσσεται και στους υπόλοιπους δημόσιους οργανισμούς ιδιωτικού δικαίου κοινής ωφέλειας, μέσω των οποίων η δημόσια περιουσία περιέρχεται ήδη μέσω των ΣΔΙΤ, στον έλεγχο και την εκμετάλλευση επιχειρηματικών λόμπυ και συμφερόντων», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.
Όπως στον σιδηρόδρομο
Είναι επίθεση όχι μόνο στους εργαζόμενους των ΔΕΚΟ, αλλά σε όλη την εργατική τάξη, που θα υποστεί τις συνέπειες της πολιτικής “κόστους-οφέλους” στην καθημερινότητά της. Οι ολέθριες συνέπειές της που είδαμε στον σιδηρόδρομο θα απλωθούν τώρα και στις αστικές συγκοινωνίες, που ήδη λειτουργούν σε συνθήκες τραγικής υποστελέχωσης σε όλες τις ειδικότητες. Αυτή η κατάσταση θα επιδεινωθεί καθώς το νομοσχέδιο προβλέπει προσλήψεις με παχυλούς μισθούς στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα, ενώ για τους εργαζόμενους, αντί για προσλήψεις, προβλέπει μετακινήσεις ανάμεσα στις εταιρίες και κυνήγι "στόχων” μήπως και δουν καμιά αύξηση στον μισθό τους.
Εκατομμύρια εργαζομένων απέργησαν στις πανεργατικές απεργίες του προηγούμενου διαστήματος για τα Τέμπη και για Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις στους μισθούς ενάντια στις εγκληματικές πολιτικές της κυβέρνησης της ΝΔ. Αυτοί είναι η δύναμη που την έφτασε στην κατάρρευση των πρόσφατων ευρωεκλογών, αυτοί μπορούν και να την ανατρέψουν με την κλιμάκωση των αγώνων, καθορίζοντας τις πολιτικές εξελίξεις και στη συνέχεια.
Μάνος Νικολάου