Οικονομία και πολιτική
Πρωταθλητισμός του κέρδους

Το Σάββατο 27 Ιούλη στον Ολυμπιακό αγώνα ποδοσφαίρου Παραγουάης-Ισραήλ οι θεατές άνοιξαν ένα πανό που έγραφε "ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ». Εκπρόσωπος της οργανωτικής επιτροπής της Ολυμπιάδας δήλωσε ότι «καταδικάζει αυτές τις πράξεις με τον πιο έντονο τρόπο» και πρόσθεσε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες «είναι μια εποχή αρμονίας και ανοχής». Πράγματι, οι φετινοί Ολυμπιακοί αγώνες θα μείνουν στην ιστορία για την «ανοχή» της ΔΟΕ.  

Η ΔΟΕ απέρριψε τις αιτήσεις για απαγόρευση του Ισραήλ στους Αγώνες εξαιτίας της γενοκτονίας στη Γάζα. Το Ισραήλ έστειλε 88 αθλητές στο Παρίσι στους οποίους παρέχεται 24ωρη προστασία. Είναι η πιο μισητή αποστολή στους αγώνες. Από την άλλη πλευρά, η Παλαιστινιακή αποστολή γνωρίζει μόνο την αποθέωση και την αλληλεγγύη στο Παρίσι από την άφιξή της στο αεροδρόμιο, που μετατράπηκε σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στο Παλαιστινιακό λαό μέχρι την τελετή έναρξης και στους αγώνες που συμμετέχουν οι, μόλις 8, Παλαιστίνιοι αθλητές. Και είναι μόλις 8 γιατί 400 Παλαιστίνιοι αθλητές έχουν σκοτωθεί από τον ισραηλινό στρατό. Όπως δήλωσε μια από αυτούς, η δρομέας Λάιλα αλ Μασρί: «Τρέχω για την Παλαιστίνη για να εκπροσωπήσω κάτι μεγαλύτερο από εμένα: την ανθεκτικότητα του παλαιστινιακού λαού. Για να δώσω φωνή σε όσους δεν έχουν». 

Πάρτι για τους πλούσιους

Οι κάτοικοι του Παρισιού είναι ολοένα και πιο αρνητικοί για τους Ολυμπιακούς αγώνες. Και είναι λογικό. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ένα πάρτι για τους πλούσιους, ενώ οι απλοί άνθρωποι πρέπει να σηκώσουν το βάρος της διοργάνωσης. «Οι θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια γιατί τόσος χρόνος τους παίρνει για να μετρήσουν τα χρήματα». Ο αθλητικός δημοσιογράφος Dave Zirin αποδίδει αυτό το απόφθεγμα στον John Carlos, τον θρυλικό μαύρο αθλητή που σήκωσε τη γροθιά του στο βάθρο των νικητών στους Ολυμπιακούς του Μεξικού το 1968. Η ΔΟΕ έχει τελειοποιήσει την τέχνη του κέρδους από τον αθλητισμό. Μια ομάδα 16 εταιρειών, μεταξύ των οποίων η Coca-Cola και η Samsung, κατέβαλε 2,3 δισ. δολάρια για αποκλειστικά παγκόσμια δικαιώματα μάρκετινγκ για τον «κύκλο» 2017-2021. Το ποσό αυτό ήταν υπερδιπλάσιο του ποσού για τον προηγούμενο κύκλο. Τα ποσά για τον τρέχοντα κύκλο δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά. 

Επιπλέον, το Παρίσι έχει «κοινωνικά εκκαθαριστεί»: Σε δεκατρείς μήνες, τουλάχιστον 12.545 άτομα, συμπεριλαμβανομένων αστέγων, μεταναστών και εργαζομένων του σεξ, εκδιώχθηκαν από το Παρίσι. Τα ολυμπιακά έργα ήταν κάτεργα για την γαλλική εργατική τάξη και τους μετανάστες. Το γαλλικό κράτος κινητοποιεί τουλάχιστον 35.000 αστυνομικούς και χωροφύλακες, 18.000 Γάλλους στρατιώτες και 2.000 ξένους στρατιώτες και αστυνομικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια των αγώνων. 

Όλα αυτά αντιμετωπίστηκαν από μαζικές διαδηλώσεις στο Παρίσι τις τελευταίες εβδομάδες. Η πόλωση στη γαλλική κοινωνία που αποκαλύφθηκε τόσο ξεκάθαρα στις βουλευτικές εκλογές είναι εδώ!