Μέσα σε λίγες ώρες από το μεσημέρι της Κυριακής 11/8 μέχρι το ξημέρωμα της Δευτέρας 12/8 η πυρκαγιά που ξέσπασε στον Βαρνάβα πέρασε στο Πεντελικό όρος και διανύοντας πάνω από 40 χιλιόμετρα απλώθηκε προς τέσσερις κατευθύνσεις σε ένα μέτωπο 30 χιλιομέτρων καίγοντας σε Βαρνάβα, Καπανδρίτι, Γραμματικό, Μαραθώνα, Νέα Μάκρη, Διόνυσο, Πεντέλη, Βριλήσσια, Μελίσσια, Χαλάνδρι, Γέρακα και άλλες περιοχές και συνοικίες της βόρειας και ανατολικής Αττικής.
Νάντια Ποντουμπνάια, η εργάτρια που έχασε τη ζωή της στην πυρκαγιά στο Πάτημα Χαλανδρίου
Μέχρι το βράδυ της Τρίτης 13/8 που έσβησαν και οι τελευταίες εστίες, απανθρακώθηκαν πάνω από 100.000 στρέματα δάσους και καλλιεργήσιμων εκτάσεων. Εκατοντάδες σπίτια είτε κάηκαν ολοσχερώς είτε μερικώς, και μια 65χρονη εργάτρια μετανάστρια από τη Μολδαβία, η Νάντια Ποντουμπνάια κάηκε μέσα στο χώρο εργασίας της στο Πάτημα Χαλανδρίου. Εκκενώθηκαν το νοσοκομείο Παίδων Νταού Πεντέλης, το 414 στρατιωτικό νοσοκομείο, το Αμαλία Φλέμινγκ. Το μεγάλο σύννεφο καπνού από την φωτιά κάλυπτε για δύο μέρες τα Μεσόγεια, τον Υμηττό και την Ανατολική Αθήνα κάνοντας αποπνικτική την ατμόσφαιρα και οδήγησε εκατοντάδες ανθρώπους στα επείγοντα με αναπνευστικά προβλήματα. Εκατοντάδες ζώα κάηκαν. Οι μακροπόθεσμες συνέπειες για το κλίμα της Αττικής και του λεκανοπεδίου, όπως και οι πιο άμεσες, των πλημμηρών που ακολουθούν τις πυρκαγιές, είναι τεράστιες.
Για ακόμη μια φορά, μια πυρκαγιά που θα μπορούσε να περιοριστεί εγκαίρως αν υπήρχε πραγματική πυροπροστασία, πρόληψη, καθαρισμοί, υποδομές και στελεχωμένες υπηρεσίες στην πυροσβεστική, στους δήμους στις περιφέρειες, «ξέφυγε, με αποτέλεσμα να μη μπορεί να σταματήσει.
Αλλά για την κυβέρνηση Μητσοτάκη -που φέρει ακέραια την ευθύνη για την περιβαλλοντική καταστροφή, για το γεγονός ότι η πυρκαγιά μπήκε στην πόλη, για το θάνατο μιας γυναίκας και τους τραυματισμούς πλήθους άλλων, πυροσβεστών, εργαζομένων στους δήμους, κατοίκων και εθελοντών που πάλευαν με τις φλόγες- «ε, δεν έγινε και τίποτα, επλήγησαν λίγοι συμπολίτες μας...».
Επί τρεις μέρες ενώ μαινόταν η πυρκαγιά ο Μητσοτάκης ήταν κυριολεκτικά άφαντος. Εμφανίστηκε την παραμονή του δεκαπενταύγουστου στην Αεροπορική Βάση Ελευσίνας όπου εδρεύουν πυροσβεστικά αεροσκάφη για να δηλώσει το εξής ανεπανάληπτο: «από κάθε φωτιά που ξεφεύγει παίρνουμε τα μαθήματά μας»! Και να προσθέσει: «Όλοι όσοι παραπονιούνται ότι δεν τα έχουμε νωρίτερα, (σ.σ τα νέα πυροσβεστικά αεροπλάνα) δεν γνωρίζουν ότι πρέπει να υπάρχει μία μεγάλη παραγγελία για να μπορέσουν να μπουν μπροστά. Ξέρουμε, όμως, ότι για τα επόμενα χρόνια ακόμα -σίγουρα για τα επόμενα τρία χρόνια-, θα πρέπει να αρκεστούμε σε αυτά τα οποία έχουμε». Αυτά είπε και ξαλαφρωμένος πέταξε για τα Χανιά για να γιορτάσει τον δεκαπενταύγουστο διαβεβαιώνοντας «τους ευτυχώς λίγους (!) συμπολίτες μας που επλήγησαν από την πυρκαγιά, ότι η πολιτεία θα κινηθεί τάχιστα ώστε να τους αποζημιώσει».
Προτεραιότητες
«Για τα επόμενα τρία χρόνια θα αρκεστούμε σε αυτά που έχουμε» λέει η κυβέρνηση που αγοράζει δέκα-δέκα τα Rafale και τα F35. Η κυβέρνηση που έκανε σημαία της «το Μάτι», είχε πέντε ολόκληρα χρόνια να φροντίσει για μια μεγάλη παραγγελία πτητικών πυροσβεστικών μέσων αλλά αυτό δεν ήταν στις προτεραιότητές της. Αντίθετα βρήκε λεφτά για να χρηματοδοτεί τους ιδιώτες για «μπαλώματα» με συμβάσεις 400 εκατομμυρίων ευρώ για ενοικίαση εναέριων πυροσβεστικών μέσων για τα επόμενα 5 χρόνια. Μόνο φέτος νοικιάστηκαν 8 Erickson, 14 Bell, 5 Kamov και 20 Air Tractor που θα κοστίσουν πάνω από 130 εκ. ευρώ.
Μέσα στην ίδια πενταετία έχουν καεί συνολικά πάνω από 3,7 εκατομμύρια στρέμματα γης, περίπου τέσσερις φορές περισσότερα από την τετραετία 2015-19 (861.000 στρέματα). Αλλά το μόνο που ήξερε να κάνει καλά ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Κικίλιας, την παραμονή της πυρκαγιάς, ήταν να «προειδοποιεί» ότι θα φυσάει 7-8 μποφόρ και άρα υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς! Για ακόμη μια φορά ο μοναδικός τομέας στον οποίο επέδειξε ζήλο η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήταν να στέλνει αλλεπάλληλα 112 σε μια μετά την άλλη τις περιοχές στις οποίες πλησιάζει η πυρκαγιά καλώντας τον κόσμο να τις εκκενώσει -με τους κατοίκους να την αγνοοούν και να μπαίνουν οι ίδιοι στη μάχη με τη φωτιά γιατί δεν έφταναν τα εναέρια και επίγεια μέσα.
«Στις 4 παρά δέκα το πρωί χτύπησε το 112, οι κάτοικοι της περιοχής να είμαστε σε επιφυλακή και να ακολουθούμε τις αρχές» μας λέει η Ήρα Διαμαντή, κάτοικος Βριλησσίων στη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Σύνταγμα στις 13/8. «Πάω στο παράθυρο και βλέπω όλη την κορυφογραμμή κόκκινη. Περίμενα να φέξει για να έρθουν τα αεροπλάνα. Ξημέρωσε αλλά αεροπλάνα δεν άκουσα ποτέ. Αντίθετα είδα το μέτωπο να κατεβαίνει προς τα κάτω στο Αστεροσκοπείο. Έχοντας την εμπειρία από άλλες χρονιές, λέω είναι αδύνατο να συμβαίνει αυτό, τώρα θα αρχίσουν να ανεβαίνουν τα πυροσβεστικά. Αλλά όχι. Πέρασαν δύο πολύτιμες ώρες μέχρι να δούμε να υπάρχει κινητοποίηση. Η φωτιά είχε περάσει την Αναπαύσεως και έμπαινε στα σπίτια και το μόνο που κυκλοφορούσε ήταν τρία-τέσσερα περιπολικά που χτυπούσαν τις πόρτες για να φύγει ο κόσμος».
«Το εργαστήριο γλυπτικής που δουλεύει ο πατέρας μου καταστράφηκε ολοσχερώς» δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη, ο Ορέστης Ηλίας, πρώην δημοτικός σύμβουλος Βριλησσίων. «Όγκοι μαρμάρων μετατράπηκαν σε σκόνη ασβέστη. Λίγα μέτρα παραδίπλα, έχασε τη ζωή της η Νάντια, μετανάστρια εργαζόμενη σε βιοτεχνία. Η οργή του κόσμου της περιοχής απέναντι στην κυβέρνηση είναι τεράστια. Κάτοικοι και εργαζόμενοι ρίχτηκαν μόνοι τους εθελοντικά στη μάχη με τις φλόγες, οι δήμοι που έχουν υποστεί τεράστιες περικοπές σε δασοπροστασία και εξοπλισμό προσπαθούσαν με ένα μίνι βυτιοφόρο νερού να υποστηρίξουν το ένα πυροσβεστικό, την ίδια ώρα που οι μπάτσοι της ΔΙΑΣ ήταν περισσότεροι από τους πυροσβέστες».
Οι 250, στη συνέχεια 500 και εν τέλει 750 πυροσβέστες που συμμετείχαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της πυροσβεστικής, δεν έφταναν ούτε για «ζήτω». Όπως και τα «34 πτητικά μέσα», από τα οποία όσα πετούσαν, πετούσαν εκ περιτροπής και στην πράξη μετριόνταν στα δάχτυλα του ενός χεριού. Η καταγγελία που εξέδωσε το Πανελλήνιο Σωματείο Συμβασιούχων Πυροσβεστών είναι χαρακτηριστική για τις ελλείψεις και τις ευθύνες της κυβέρνησης:
Οι πυροσβέστες προειδοποιούσαν
«Εμείς κάνουμε την υπενθύμιση πως είχαμε προειδοποιήσει ήδη από τον χειμώνα πως κανένα drone δεν σβήνει φωτιές. Με τα πάνω από 3.500 κενά σε έμψυχο δυναμικό, που παραμένουν και στη φετινή αντιπυρική, οδεύουμε με μαθηματική ακρίβεια σε άλλη μια ήττα με τη μάχη των Πυρκαγιών. Άλλωστε, παρόλο που “πνίγεται” από τα ΜΜΕ, εξακολουθούν να κατακαίνε ανεξέλεγκτες πυρκαγιές στον Όρβηλο για 28η ημέρα και στο Μενοίκιο Όρος, θυμίζοντας σε όλους τις περσινες πολυήμερες πυρκαγιές στον Έβρο και στη Ρόδο. Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας 16 Σωματείων στις 5 Ιουνίου έξω από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κρούσαμε τον κώδωνα του κινδύνου στην Ηγεσία μας με επίσημο έγγραφο πως ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ, όπως διατείνεται συνεχώς η Κυβέρνηση, για τη φετινή αντιπυρική περίοδο. Για ακόμα μία φορά κώφευσαν και αρνήθηκαν συνάντηση δια ζώσης, όπως κάνουν εδώ και 1 χρόνο... Το Σωματείο μας, ακόμα μια φορά, ζητάει το αυτονόητο: Άμεση πρόσληψη ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΙΚΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ στο Πυροσβεστικό Σώμα...»
Οι περικοπές, οι μηδενικές προσλήψεις και οι ιδιωτικοποιήσεις δεν αφορούν μόνο την πυροσβεστική. Κάτοικοι, πυροσβέστες, δημοτικές αρχές κατήγγειλαν ότι μέσα σε σπίτια και οικόπεδα υπήρχαν σωροί καύσιμης ύλης που οι δήμοι αδυνατούσαν να περισυλλέξουν εγκαίρως. Η κυβέρνηση που έτρεξε να απειλήσει με βαριά πρόστιμα όποιον δεν καθαρίσει την αυλή ή το οικόπεδό του παίζοντας το χαρτί της «ατομικής ευθύνης», δεν φρόντισε να καθαρίσει τα δάση ούτε καν να μαζέψει τα ξερά από τους δρόμους και τις γωνίες. Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση της Αγωνιστικής Ενωτικής Πρωτοβουλίας εργαζομένων του Δήμου Αγίας Παρασκευής, για τη διαδήλωση που έγινε την Τρίτη 13/8 στο Σύνταγμα και αναφέρει ανάμεσα σε άλλα:
«Η κυβέρνηση συνεχίζει το έργο της απαξίωσης και εγκατάλειψης των πολιτών, αποκρύπτοντας την πραγματική διάσταση της καταστροφής... Και ενώ κάθε καλοκαίρι επαναλαμβάνεται το ολοκαύτωμα της χώρας μας, δεν λαμβάνεται κανένα ουσιαστικό και αποδοτικό μέτρο πρόληψης και καταπολέμησης των πυρκαγιών. Τεράστιο μερίδιο ευθύνης έχουν οι Δήμαρχοι των περιοχών πρασίνου όπου στο βωμό του κέρδους και της διατήρησης υποτελούς σχέσης με την κυβέρνηση, παίρνουν αποφάσεις δόμησης επιβαρυντικές και επικίνδυνες για το περιβάλλον, αποφεύγουν την αγορά υδροφόρων και εξειδικευμένων μηχανημάτων, απαξιώνουν την σημαντικότητα της πρόσληψης μονίμου και εποχικού προσωπικού πολιτικής προστασίας, μετακυλούν την υποχρέωση καθαρισμού εξωτερικών χώρων στους πολίτες της φτωχοποιημένης χώρας μας, μέσω υποχρεωτικών προστίμων.
Μόνο μέλημά τους είναι η αύξηση των δημοτικών τελών, οι αναθέσεις εργολαβιών στους ιδιώτες για την, όπως αποδείχθηκε, ανεπιτυχή περισυλλογή ξερών κλαδιών στις δασικές περιοχές Δήμων, καθώς και η δημιουργία Αναπτυξιακών Οργανισμών για το «εύκολο ξέπλυμα» δημοσίου χρήματος.
Κυβέρνηση και Δήμαρχοι κρύβονται πίσω από τα δυσβάσταχτα δημοσιονομικά μέτρα της ΕΕ, επικαλούμενοι έλλειψη οικονομικών πόρων. Τα παιδιά και ενήλικες με αναπνευστικά προβλήματα καθώς και τους τραυματισμένους εργαζόμενους, τα σκοπίμως υποστελεχωμένα και εξαθλιωμένα ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ τους περιθάλπτουν και όχι οι ευνοούμενοι ιδιωτικοί κολοσσοί υγείας της Κυβέρνησης Μητσοτάκη...».