Η Τήλος φέτος απασχόλησε τη δημοσιότητα με την διάσωση του 50 ημερών βρέφους που για τρεις μέρες έπινε γάλα με θαλασσινό νερό και ήταν αποκλεισμένο με τους γονείς του σε μια δύσβατη περιοχή του νησιού.
Αυτό δεν αποτελεί ένα μεμονωμένο γεγονός. Τους τελευταίους τρεις μήνες φτάνουν καθημερινά στο νησί δεκάδες πρόσφυγες Σύριοι, Αφγανοί, Κούρδοι και από αλλού. Πριν μεταφερθούν στα στρατόπεδα της Κω, της Λέρου ή της Μαλακάσας φιλοξενούνται στο πρώην κέντρο φιλοξενίας που εδώ και κάποια χρόνια δεν λειτουργεί. Αυτό σημαίνει ότι πρακτικά επειδή δεν υπάρχει χρηματοδότηση η όσο το δυνατόν καλύτερη παραμονή τους στο νησί βασίζεται στην καλή διάθεση του δήμου, των υπαλλήλων του δήμου και των εθελοντών. Για αυτό κάποιοι μένουν σε κοντέινερ ενώ κάποιοι έξω, το σχολείο δεν λειτουργεί ούτε κάποια υπηρεσία ψυχοκοινωνικής υποστήριξης.
Ο δήμος έδωσε μάχη πριν κάποια χρόνια για να μην κλείσει το κέντρο φιλοξενίας, όπως και για να απορροφηθεί κομμάτι προσφύγων με την πρωτοβουλία να φτιάξει ένα μικρό συνεταιριστικό τυροκομείο με το όνομα Ήριννα για να μπορέσει να δουλέψει αυτός ο κόσμος αλλά και για να καλυφθούν οι ανάγκες του νησιού.
Η καλή διάθεση δεν φτάνει χωρίς το κίνημα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες. Στην Τήλο αυτή την στιγμή δεν μιλάμε για επαναπροωθήσεις και πνιγμούς αλλά για διασώσεις και έρευνες αγνοουμένων. Αυτό είναι αποτέλεσμα της δράσης του αντιρατσιστικού και αντιφασιστικού κινήματος που διεκδικεί παντού ότι δεν θα έχουμε άλλη Πύλο. Από την μια υπάρχει αυτή η εικόνα από την άλλη είναι όμως η εικόνα των θεσμών. Στις 22 Αυγούστου πάνω από 70 πρόσφυγες φτάσαν στο λιμάνι με συνοδεία Λιμενικού για να πάνε στο στρατόπεδο στην Κω. Ένας πρόσφυγας μου είπε ότι "είμαστε δέκα μέρες εδώ, τώρα μας πάνε στην Κω αλλά δεν ξέρουμε παραπάνω".
Όταν έβγαλα φωτογραφίες την μεταφορά των προσφύγων η αντιμετώπιση του Λιμενικού, παρότι είναι προφανές ότι δεν απαγορεύεται να παίρνεις φωτογραφίες σε έναν δημόσιο χώρο όπως είναι ένα λιμάνι, ήταν τσαμπουκάδες για τις φωτογραφίες. Πήγαμε στο τμήμα με απειλές για σύλληψη και απείθεια. Στην ερώτηση γιατί δεν γίνεται να πάρω φωτογραφίες, η απάντηση ήταν ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι κρατούμενοι -είναι μετανάστες χωρίς χαρτιά.
Το ότι αυτοί οι άνθρωποι αντιμετωπίζονται σαν κρατούμενοι είναι όλη η ουσία της ρατσιστικής πολιτικής της ΝΔ. Η Τήλος είναι ένα νησί 500 κατοίκων, πάνω από ένας γιατρός στο νησί βρίσκεται μόνο όταν φτάνουν "κρατούμενοι" που ξέφυγαν από τις χούντες και τους πολέμους.
Το αντιρατσιστικό κίνημα είναι ο παράγοντας που μπορεί να παίξει ρόλο και να εξασφαλίσει με τη δύναμη του τις διεκδικήσεις για τα ανοιχτά σύνορα, για να έχουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι άσυλο, στέγη και χαρτιά και όχι pushbacks, ναυάγια, πνιγμούς. Η μάχη δεν είναι γενικά και αόριστα με κάποιους διακινητές, διακινητές και δολοφόνοι είναι η frontex, οι πόλεμοι, οι ρατσιστικές συμφωνίες της ΕΕ, οι κυβερνήσεις.