Εργατικό κίνημα
Πειραιάς: Οι ζωές μας πάνω από τα κέρδη

31/7, Κινητοποίηση-Αποχή των εργαζομένων του Δ. Πειραιά για τον θάνατο του συναδέλφου τους

Δεν περνάει μέρα στην περιοχή του Πειραιά χωρίς εργατικά ατυχήματα. Ο Αύγουστος από μήνας διακοπών έχει μετατραπεί σε μήνα εφιάλτη για την εργατική τάξη της περιοχής. Η ζέστη και η εντατικοποίηση της δουλειάς, οι περικοπές και ιδιωτικοποιήσεις είναι οι ένοχοι για τα συνεχή εργατικά ατυχήματα.  

Νεκροί και τραυματίες εργάτες και εργάτριες από το λιμάνι μέχρι τους δήμους για τα κέρδη των καπιταλιστών. Πριν λίγες μέρες νέο εργατικό ατύχημα έγινε στο λιμάνι σε επιβατικό πλοίο. Ο ναύτης τραυματίστηκε στο πόδι από αμάξι που έμπαινε στο γκαράζ του πλοίου. Η εντατικοποίηση της δουλειάς, οι μηδενικοί κανόνες ασφάλειας για τα κέρδη των εφοπλιστών είναι οι αιτίες αυτών των ατυχημάτων. Αντίστοιχα ακόμα πιο σοβαρό εργατικό ατύχημα έγινε στο λιμάνι στις προβλήτες φορτοεκφόρτωσης στον ΟΛΠ με έναν λιμενεργάτη να κινδυνεύει να χάσει το πόδι του. 

Όπως δηλώνει η ΟΜΥΛΕ σε ανακοίνωση της «είναι πλέον εμφανές ότι η έλλειψη μέτρων ασφαλείας έχει τραγικά αποτελέσματα για τους εργαζόμενους και για αυτό είχαμε προειδοποιήσει τη διοίκηση της εργοδότριας εταιρίας, ζητώντας εγκαίρως τη λήψη κατάλληλων μέτρων πρόληψης». Ο τραγικός κατάλογος συνεχίζεται. Πριν μερικές εβδομάδες νεκρός εργάτης σε ναυπηγείο στη Σαλαμίνα 65 χρονών και σοβαρά τραυματίας άλλος ένας. Στα ναυπηγεία στη ζώνη Περάματος και στη Σαλαμίνα τα ατυχήματα είναι σχεδόν καθημερινά. Άλλα καταλήγουν σε τραυματισμούς και άλλα ακόμα και σε θανάτους. Οι εργολάβοι δεν τηρούν κανένα μέτρο προστασίας, έλεγχοι δεν γίνονται και οι εργάτες καταλήγουν θυσία για τα κέρδη τους. Τα εγκλήματα αυτά δεν περιορίζονται στις δουλειές στο λιμάνι. Στις 30 Ιούλη έγινε γνωστός ο θάνατος εργαζόμενου στην καθαριότητα του δήμου Πειραιά. Ο θάνατος του 59χρονου εργαζόμενου στην καθαριότητα του Δήμου Πειραιά, Θοδωρή Γκόνη, είναι άλλο ένα προμελετημένο έγκλημα της πολιτικής των περικοπών και των ελαστικών σχέσεων εργασίας, όχι της “κακιάς του τύχης”. Ο Θ. Γκόνης κατέρρευσε εν ώρα εργασίας, κατά της διάρκεια της αποκομιδής απορριμμάτων το πρωί της Τρίτης 30/7 και πέθανε από ανακοπή. Ήταν συμβασιούχος, δούλευε διαδοχικές μέρες βράδυ, ενώ τα χρωστούμενα ρεπό ξεπερνούσαν τα 30. Σύμφωνα με συναδέλφους του είχε απαιτήσει να του δοθούν τα ρεπό για να ξεκουραστεί, αλλά αντί γι' αυτό κατέληξε να μετακινείται στη βραδινή βάρδια.

Να μην τους αφήσουμε να παίζουν με τις ζωές μας. Οι εργαζόμενοι έχουμε την δύναμη με οργάνωση στους χώρους δουλειάς, με απεργιακές κινητοποιήσεις και κλιμάκωση να διεκδικήσουμε αυξήσεις στους μισθούς, συλλογικές συμβάσεις, μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς. Πρώτος σταθμός η κινητοποίηση  στην ΔΕΘ στις 6 και 7 Σεπτέμβρη ενάντια στην κυβέρνηση που τα δίνει όλα στους πλούσιους φίλους της αλλά μονάχα θάνατο και φτώχεια σε εμάς.