Οι πολύνεκρες καταστροφικές επιθέσεις του ισραηλινού στρατού στην, ελεγχόμενη από την Παλαιστινιακή Αρχή, Δυτική Όχθη την περασμένη εβδομάδα, αποτελούν μια ακόμη απόδειξη ότι ο στόχος του κράτους του Ισραήλ δεν είναι «οι τρομοκράτες της Χαμάς» αλλά ολόκληρος ο Παλαιστινιακός λαός που αντιστέκεται ενάντια σε ένα γενοκτονικό πόλεμο διεκδικώντας το δικαίωμά του στην ελευθερία. Καθώς και η εξάπλωση του πολέμου σε όλη τη Μέση Ανατολή όπως ανέδειξαν και οι συνεχιζόμενες ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο.
Προκειμένου να εξασφαλίσει αυτούς τους στόχους η κυβέρνηση Νετανιάχου -και αφού τορπίλισε κάθε διαπραγμάτευση δολοφονώντας τον ηγέτη της Χαμάς Χανίγιε στην Τεχεράνη- ήρθε να θυσιάσει ακόμη έξι από τους Ισραηλινούς ομήρους που βρίσκονταν στην Γάζα από τις 7/10 της περασμένης χρονιάς, οδηγώντας στις μεγαλύτερες αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις στο εσωτερικό του Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου.
Στην Δυτική Όχθη, το Ισραήλ εξαπέλυσε τη μεγαλύτερη σε κλίμακα επίθεση εδώ και 20 χρόνια. Ο στρατός έκανε χρήση πραγματικών πυρών και δακρυγόνων με την υποστήριξη ελικοπτέρων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε μια σειρά από περιοχές. Από πίσω ακολούθησαν μπουλντόζες, καταστρέφοντας σπίτια και δρόμους. Οι ισραηλινές δυνάμεις δολοφόνησαν τουλάχιστον 22 Παλαιστίνιους.
Ο ισραηλινός στρατός ανέπτυξε τρεις ξεχωριστές ταξιαρχίες στις πόλεις Τζενίν, Τουλκαρέμ και Τούμπας της βόρειας Δυτικής Όχθης ενώ στο στόχαστρο έχουν επίσης μπει κι άλλες περιοχές. Ενθαρρυμένοι από την ανοιχτή κρατική επίθεση, Ισραηλινοί έποικοι επιχείρησαν επιθέσεις εναντίον Παλαιστινίων, ληστεύοντάς τους, καταστρέφοντας κατοικίες και κλέβοντας τα ζώα τους.
Ο γγ του ΟΗΕ ζήτησε τον τερματισμό των επιχειρήσεων ενώ η Διεθνής Αμνηστία έκανε λόγο για κλιμάκωση των παράνομων δολοφονιών Παλαιστινίων ζητώντας παράλληλα από την ΕΕ να επιβάλει εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ. Ο ισραηλινός στρατός που συνεχίζει τις δολοφονικές του επιχειρήσεις στην Γάζα, απάντησε ανοίγοντας πυρ σε αυτοκινητοπομπή του ΟΗΕ, «κατά λάθος». Και αυτό, λίγο πριν ξεκινήσει ο εμβολιασμός για την πολιομυελίτιδα που απειλεί πλέον τα τσακισμένα -από τους βομβαρδισμούς, την πείνα, τη δίψα και την προσφυγιά -παιδιά τη Γάζας.
Και αν όλα αυτά τα εγκλήματα αντιμετωπίζονται ως «λεπτομέρειες της Ιστορίας» μέσα στο κράτος του Ισραήλ δεν συμβαίνει το ίδιο με την ανακοίνωση ότι έξι Ισραηλινοί όμηροι βρέθηκαν νεκροί στην Γάζα.
Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι «όποιος δολοφονεί ομήρους δεν θέλει συμφωνία» και απείλησε τη Χαμάς (που αρνήθηκε ότι τους εκτέλεσε δηλώνοντας ότι τρεις επρόκειτο να ανταλλαχθούν στο πλαίσιο της κατάπαυσης του πυρός «που κατέρρευσε πρόσφατα λόγω της ισραηλινής αδιαλλαξίας») προσθέτοντας: «Θα σας καταδιώξουμε, θα σας πιάσουμε και θα ξεκαθαρίσουμε τους λογαριασμούς μας».
Αλλά πλέον κανείς δεν περιμένει τη Χαμάς για να αποκαλύψει τα παιχνίδια του Νετανιάχου. Όπως αποκάλυψε στο «X» o Γκέρσον Μπάσκιν, πρώην διαπραγματευτής του Ισραήλ με τη Χαμάς στις 31/8: «Πριν από περίπου δύο εβδομάδες, το φόρουμ των οικογενειών των ομήρων μου ζήτησε να προσπαθήσω να διεξάγω απευθείας διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς εκ μέρους τους. Αυτό έκανα, και μέσα σε δύο εβδομάδες πέτυχα μια συμφωνία τριών εβδομάδων που περιλάμβανε την απελευθέρωση και των 107 ισραηλινών ομήρων, το τέλος του πολέμου, την αποχώρηση των Ισραηλινών από τη Γάζα και τη συμφωνημένη απελευθέρωση των ονομάτων και του αριθμού των Παλαιστινίων κρατουμένων. Ολόκληρη η ηγεσία της Χαμάς συμφώνησε με αυτό το περίγραμμα, αλλά ο Νετανιάχου μας δεν θέλει να τερματιστεί ο πόλεμος. Αυτή είναι η κατάσταση σήμερα».
Διαδηλώσεις
Ακολούθησαν μαζικότατες διαδηλώσεις στο Ισραήλ την Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου με δεκάδες χιλιάδες κόσμου να συμμετέχουν στο Τελ Αβίβ. «Ο Νετανιάχου εγκατέλειψε τους ομήρους! Αυτό είναι πλέον γεγονός» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Φόρουμ των οικογενειών των ομήρων. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Λαπίντ κάλεσε «κάθε Ισραηλινό η καρδιά του οποίου ράγισε σήμερα το πρωί» να συμμετέχει στις διαδηλώσεις. Η σιωνιστική συνδικαλιστική ομοσπονδία Χισταντρούτ προκήρυξε πανεθνική απεργία τη Δευτέρα 2/9 με τον πρόεδρό της να δηλώνει: «Πρέπει να πάμε σε συμφωνία. Μια συμφωνία είναι περισσότερο σημαντική απ’ οτιδήποτε άλλο». Τη μέρα της απεργίας ισραηλινό δικαστήριο έδωσε εντολή να τερματιστεί η γενική απεργία. Σε νέα του δήλωση, ο πρόεδρος είπε: «Ζούμε σε ένα κράτος δικαίου και σεβόμαστε την απόφαση του δικαστηρίου. Ως εκ τούτου, δίνω εντολή σε όλους να επιστρέψουν στην εργασία τους στις 14:30».
Η για ακόμη μια φορά υποκριτική παρέμβαση Μπάιντεν, να ξεκινήσουν άμεσα διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός, πήρε σαν απάντηση από τον Νετανιάχου τις δηλώσεις ότι «το Ισραήλ δεν πρόκειται να πάρει το πόδι του από το λαιμό της Χαμάς», ότι το τέλος του πολέμου στη Γάζα θα έρθει όταν η Χαμάς δεν θα κυβερνά πλέον τον θύλακα, ότι θέτει σαν όρο τη διατήρηση ισραηλινού στρατού στη Γάζα στο «διάδρομο της Φιλαδέλφειας» - και μια τηλεοπτική εμφάνιση όπου παρουσίασε χάρτη της περιοχής από τον οποίο εξαφάνισε τη Δυτική Όχθη!
Η αδυναμία του ισραηλινού στρατού να πετύχει τους στόχους του πολέμου κορυφώνει την πολιτική κρίση στο εσωτερικό του Ισραήλ. «Αλλά οι διαδηλώσεις δεν αμφισβητούν το σιωνιστικό κράτος που καταπιέζει και εκμεταλλεύεται τους Παλαιστίνιους» αναφέρει σε άρθρο του στο Socialist Worker, o Tσάρλι Κίμπερ. «Η απελευθέρωση δεν θα έρθει από το εσωτερικό του Ισραήλ. Η Παλαιστινιακή εξέγερση, οι επαναστάσεις στα αραβικά καθεστώτα και τα κινήματα και οι δράσεις των εργαζομένων στη Δύση, αυτοί είναι οι πυλώνες της ελευθερίας».