Γράμματα και σχόλια
Πιερρακάκης - ο “Γεωργιάδης” της Παιδείας

30/9, Κινητοποίηση στη συνεδρίαση του Περιφεριακού Συμβουλίου Αττικής. Φωτό: Αλέκος Κοροβέσης

Αγωνιστικά ξεκινάνε πριν την αρχή της σχολικής περιόδου οι εκπαιδευτικοί ενάντια στα σχέδια του Πιερρακάκη να διαλύσει τα σχολεία. Την Παρασκευή 30 Αυγούστου προχώρησαν σε κινητοποίηση μια σειρά σωματεία των εκπαιδευτικών στην συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Αττικής στην Γλυφάδα. Με κεντρικά αιτήματα αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους και επίδομα στέγασης για όλους τους εκπαιδευτικούς. 

Την συγκέντρωση κάλεσαν οι σύλλογοι εκπαιδευτικών «Ρ. Ιμβριώτη», «Μ. Παπαμαύρος», «Ο Σωκράτης», «Γ. Σεφέρης», Χαϊδαρίου, «Δ. Γληνός», Σαλαμίνας, «Ν. Πλουμπίδης», Κορυδαλλού-Αγίας Βαρβάρας, «Θουκυδίδης», Καλλιθέας, Αγίου Δημητρίου, Αμαρουσίου, Παλαιού Φαλήρου, Αγ. Αναργύρων και των ΕΛΜΕ Πειραιά, Α' και Β' ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής, Γ' ΕΛΜΕ Δυτικής Αθήνας, Ε' ΕΛΜΕ Αθήνας, ΕΛΜΕ Νότιας Αθήνας. Ενώ με πανό συμμετείχε το περιφερειακό σχήμα Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική αναδεικνύοντας παράλληλα το ζήτημα των πυρκαγιών που έπληξαν την Αττική το προηγούμενο διάστημα. 

Η Εύα Ηλιάδη, εκπαιδευτικός, μέλος του δικτύου «η Τάξη μας», λέει στην Εργατική Αλληλεγγύη: «Τα τελευταία χρόνια έχουν ξεκινήσει μία ολομέτωπη επίθεση στην παιδεία η οποία έχει συγκαλυφθεί μέσα στα πλαίσια της αξιολόγησης και τώρα που βλέπουν ότι ο κόσμος θα δώσει την μάχη μέχρι τέλους έχουν αποθρασυνθεί. Η επίθεση έχει πολλά επίπεδα, ξεκινάει από την αξιολόγηση και φτάνει μέχρι την αντικειμενική συνθήκη που θα έχουμε στα σχολεία μας φέτος.

Πειθάρχηση και συγχωνεύσεις

Οι 11 αλλαγές του Πιερρακάκη είναι πράγματα που τα έχουμε βιώσει. Πειθάρχηση και σωφρονισμός της εκπαίδευσης με τις αποβολές που επανέρχονται στην δύναμη του διευθυντή, το σχολείο θα γίνεται πολύ πιο αυστηρό και ουσιαστικά θα ποινικοποιεί.

Έγιναν διορισμοί που είναι μία στάλα στον ωκεανό, πήραν συγκλονιστικά μικρό αριθμό εκπαιδευτικών. Τα σχολεία στη ΔΔΕ Γ’ Αθήνας βγάζουν 49 κενές θέσεις γενικής παιδείας και παίρνουν 13, έβγαλε το υπουργείο ότι χρειαζόμαστε 300 καθηγητές αγγλικής στη δευτεροβάθμια και πήραν 57. Θα έχουμε πια υπεράριθμα τμήματα. 

Η ψηφιοποίηση είναι ένα επικοινωνιακό τερτίπι. Είναι κοροϊδία την ώρα που μία τάξη θα έχει 27 παιδιά το υπουργείο να λέει θα σας λύσει το πρόβλημα το ψηφιακό φροντιστήριο. Οι διευθύνσεις λένε “κλείστε τμήματα, κάντε συγχωνεύσεις και κλεισίματα”. Ο Πιερρακάκης απειλεί να γίνει ο Άδωνις της Παιδείας.

Όταν μιλάμε για νεοδιόριστους που περιμένουν ένα μήνυμα μέχρι τα μεσάνυχτα και αυτό το μήνυμα τους λέει “πας στις Κυκλάδες και πάρε μισθό 770 ευρώ, βρες σπίτι με 500 ευρώ και βάλε βενζίνες και ακτοπλοϊκά” δεν είναι απλά εμπαιγμός αλλά σχέδιο διάλυσης της παιδείας. Όλος ο κόσμος μιλάει για τους εκπαιδευτικούς που μένουν στα αμάξια τους.

Διεκδικούμε αυξήσεις, μαζικές προσλήψεις και μονιμοποιήσεις. Το κίνημα πετυχαίνει νίκες, αυτό που έχει πιάσει τόπο είναι οι απεργίες, ο κόσμος αντιστέκεται απεργιακά σε θεούς και δαίμονες. Η χρονιά αρχίζει με την ΔΕΘ και οργανώνουμε το ανέβασμα. Το δίκτυο εκπαιδευτικών “η Τάξη μας” μπαίνουμε μπροστά για να οργανώσουμε απεργίες διαρκείας που μπορούν να τους τσακίσουν».