Γράμματα και σχόλια
Χανιά: Δικαιοσύνη για τα θύματα των ΤΑΕ και του ΒΟΑΚ

Εκατοντάδες συμμετείχαν στο τριήμερο δράσεων για τον ένα χρόνο από τη δολοφονία του 58χρονου Κώστα Μανιουδάκη από αστυνομικούς του ΤΑΕ Σούδας που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά από τις 30/8 μέχρι τις 1/9. Το τριήμερο ξεκίνησε με εκδήλωση-συνέντευξη Τύπου που οργάνωσε η «Ανοιχτή Συνέλευση για την κρατική δολοφονία του Κώστα Μανιουδάκη» την Παρασκευή 30/8 στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας με τη συμμετοχή των δικηγόρων της οικογένειας Μανιουδάκη (Μαρία Παπαδάκη, Θανάση Καμπαγιάννη και Μανώλη Παπαδομανωλάκη). Ακολούθησε συγκέντρωση και πορεία το Σάββατο 31/8 και ολοκληρώθηκε την Κυριακή 1/9 με το ετήσιο μνημόσυνο.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τοποθέτηση του γιου του Κώστα Μανιουδάκη, Αναστάση Μανιουδάκη που περιέγραψε τις συνθήκες της δολοφονίας και τον αγώνα για τη δημοσιοποιήση της υπόθεσης. Ακολούθησαν παρεμβάσεις από τους δικηγόρους της οικογένειας που ανακοίνωσαν ότι ο εισαγγελέας πρωτοδικών Χανίων άσκησε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση από κοινού, με ενδεχόμενο δόλο, σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, στους τέσσσερις εμπλεκόμενους αστυνομικούς του ΤΑΕ Σούδας (Λιανιδάκης, Γεωργιάδης, Μόσχου και Τσιχλάκης). 

Το Σάββατο έγινε συλλαλητήριο στην πλατεία 1866 και πορεία στο κέντρο της πόλης ως τον λόφο Καστέλι. Ακούστηκαν τα συνθήματα «δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη δεν θα ξεχαστεί τι κάναν στον Κωστή», «δώστε λεφτά για πυροπροστασία και όχι χημικά για την αστυνομία», «η αστυνομία δολοφονεί εδώ και τώρα να αφοπλιστεί», αλλά και το «λευτεριά στην Παλαιστίνη» ενάντια στην γενοκτονία που διαπράττει το Ισραήλ με τις πλάτες της ελληνικής κυβέρνησης. Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε στους Αρμένους το ετήσιο μνημόσυνο και συγκέντρωση στον τόπο του εγκλήματος. 

Το δημοτικό σχήμα Ανταρσία στα Χανιά - Αντικαπιταλιστική Αριστερή Κίνηση για την Ανατροπή στήριξε τις δράσεις του τριημέρου: «Συντασσόμαστε με τα δίκαια αιτήματα της οικογένειας Μανιουδάκη και στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις. Δεν θα κάνουμε πίσω! Ούτε οι νόμοι, ούτε η βία τους θα μας σταματήσουν. Ένοχοι για το έγκλημα είναι η κυβέρνηση και η αστυνομία και γι’ αυτό διεκδικούμε όχι μόνο την τιμωρία των ενόχων για τη δολοφονία του Κ. Μανιουδάκη αλλά να καταργηθεί και να αφοπλιστεί η αστυνομία. Αντί λεφτά για Ραφάλ και την αστυνομία διεκδικούμε λεφτά για πυρόσβεση, δημόσια Υγεία και Παιδεία. Να αγωνιστούμε για μια πόλη δημοκρατική και ελεύθερη από την αστυνομική βία και την καταστολή!». 

Θάνατος

Λίγες μέρες πριν, την Τετάρτη 28/8 η Ανταρσία στα Χανιά συμμετείχε σε συγκέντρωση στην Αντιπεριφέρεια Χανίων με αφορμή τον θάνατο τεσσάρων νέων στο Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), στην περιοχή του Γαλατά. 

Τα τέσσερα θύματα της τροχαίας σύγκρουσης, ο 15χρονος Αλέξανδρος Συμιανάκης, ο 19χρονος Νίκος Τζαγκαράκης -οδηγός του οχήματος, ο 20χρονος Θοδωρής Τζανίδης όπως και η 22χρονη Μαρία, επέστρεφαν από την εργασία τους στο κτήμα ΑΛΚΥΩΝ όπου πραγματοποιήθηκε ο γάμος του Δημάρχου Χανίων Παναγιώτη Σημανδηράκη και με τη συμμετοχή υψηλών προσκεκλημένων όπως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης κ.α.

«Η τροχαία σύγκρουση που πραγματοποιήθηκε νωρίς το πρωί του Σαββάτου 17/8 είναι αποτέλεσμα των πολιτικών της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας που θυσιάζει την ελεύθερη μετακίνηση και την αναβάθμιση του οδικού δικτύου στο βωμό των εργολαβιών και των ιδιωτικοποιήσεων. Είναι ακόμα ένα εργατικό έγκλημα όπου οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες γίνονται τα θύματα του ακήρυχτου πολέμου των αφεντικών με τα εργατικά δικαιώματα. Είναι αποτέλεσμα της πλήρους διάλυσης των ελεγκτικών μηχανισμών, το “τίμημα” για την εκτόξευση της αιματοβαμμένης κερδοφορίας και της τουριστικής “αναπτύξης” που προωθεί ως οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας» σημειώνει το αντικαπιταλιστικό δημοτικό σχήμα. «Πέρα από την κυβέρνηση συνυπεύθυνοι γι' αυτό και αντίστοιχα εγκλήματα είναι οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες αρκούνται στην τυφλή υποταγή και στην εφαρμογή των αποφάσεων και των στόχων της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν είναι άλλοι από την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων υποδομών, υπηρεσιών και λειτουργιών. Η αντιδραστική αναθεώρηση του τρόπου λειτουργίας των οργανισμών “Τοπικής Αυτοδιοίκησης” ενισχύει περισσότερο τις συγκεκριμένες πολιτικές. 

Να κλιμακώσουμε τους αγώνες μας για την ανατροπή της κυβέρνησης που δολοφονεί στους δρόμους, στις θάλασσες και στα σύνορα. Όχι άλλες θυσίες στον “Μολώχ” της ασφάλτου. Ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και την καταστροφή των δημόσιων υποδομών να διεκδικήσουμε μια άλλη προοπτική με αναβάθμιση της οδικής υποδομής με δημόσια χρηματοδότηση και κάτω από εργατικό έλεγχο. Διεκδικούμε μέτρα και μηχανισμούς ελέγχου στους χώρους δουλειάς, μείωση των ωρών εργασίας (5νθήμερο, 7ωρο, 35ωρο)».

Ειρηναίος Μαράκης, Χρήστος Κιούπης