Διεθνή
Γαλλία: Ενάντια στα πραξικοπήματα του Μακρόν και την Λεπέν - Συλλαλητήριο 7 Σεπτέμβρη

7/7, Παρίσι. Φωτό: Milla Morisson

Σε συλλαλητήρια σε όλη τη Γαλλία καλεί το Σάββατο 7 Σεπτέμβρη η «Ανυπότακτη Γαλλία» του Μελανσόν, το ΚΚΓ, οικολογικές οργανώσεις και οργανώσεις νεολαίας, καταγγέλλοντας την άρνηση του Μακρόν να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε πολιτικό του αριστερού συνασπισμού του Νέου Λαϊκού Μετώπου (NFP) -την ίδια μέρα που διαδηλωτές θα πλημμυρίζουν τη Θεσσαλονίκη ενάντια στον Μητσοτάκη, στην Γλασκώβη θα πραγματοποιείται μεγάλο συλλαλητήριο ενάντια στην φασιστική απειλή και στο Λονδίνο πανεθνικό συλλαλητήριο στο πλευρό της Παλαιστίνης.   

Στη Γαλλία, ο πρόεδρος Μακρόν, το κόμμα του οποίου στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών κατέλαβε την τρίτη θέση, επιμένει στη συγκρότηση μιας αυστηρά φιλοεργοδοτικής κυβέρνησης παρά το γεγονός ότι το αποτέλεσμα των εκλογών του Ιουλίου έδωσε στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) τις περισσότερες έδρες –ενώ στο μεταξύ συνεχίζει να κυβερνά με διατάγματα. Αρνήθηκε να διορίσει την προτεινόμενη από το NFP Λουσί Καστέ χρησιμοποιώντας τη δικαιολογία ότι καμία υποψηφιότητα προερχόμενη από το Νέο Λαϊκό Μέτωπο δεν πρόκειται να εξασφαλίσει τη στήριξη της Εθνοσυνέλευσης. 

Ο Μακρόν είχε προηγουμένως συνομιλίες με τους ηγέτες του φασιστικού κόμματος Εθνικός Συναγερμός της Λεπέν που είπαν ότι θα έκαναν αμέσως πρόταση δυσπιστίας εναντίον οποιουδήποτε αριστερού πρωθυπουργού. Βέβαια, θα μπορούσε να διατάξει τους βουλευτές του να μην υποστηρίξουν μια τέτοια πρόταση κατά της Καστέ. Αλλά αυτό είναι το τελευταίο που θα ήθελε. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η εφημερίδα Le Monde: «Για τον Μακρόν και τους ανθρώπους του, είναι απλά αδιανόητο να διοριστεί μια κυβέρνηση που θα θέσει υπό αμφισβήτηση τη “μητέρα όλων των μεταρρυθμίσεων”, αυτή των συντάξεων».

Το γαλλικό Σύνταγμα δεν ορίζει ρητά ότι ο πρόεδρος πρέπει να διορίζει πρωθυπουργό από το κόμμα που κέρδισε τους περισσότερους βουλευτές. Αλλά στο παρελθόν δεν υπήρξε ούτε μια φορά που να συνέβη το αντίθετο. Γι’ αυτό το λόγο, ο Μ. Μπομπάρντ, εθνικός συντονιστής της Ανυπότακτης Γαλλίας χαρακτήρισε τις ενέργειες του Μακρόν «αντιδημοκρατικό πραξικόπημα». Ενώ ο ίδιος ο Μελανσόν δήλωσε ότι το κόμμα του θα καταθέσει πρόταση για την απομάκρυνση του προέδρου -που όμως απαιτεί πλειοψηφία δύο τρίτων και στα δύο σώματα του κοινοβουλίου και είναι απίθανο να περάσει.

Στο μεταξύ ο Μακρόν εντείνει τις συναντήσεις και τα παζάρια προκειμένου να καταλήξει σε κάποιο πρόσωπο για τη θέση του πρωθυπουργού. Η γαλλική άρχουσα τάξη δεν είναι σίγουρη για το πώς θα προχωρήσει αλλά δεν μπορεί να επιτρέψει να συνεχιστεί για πολύ η αβεβαιότητα καθώς πιέζεται να συγκροτήσει ένα σταθερό πολιτικό συνασπισμό για να εφαρμόσει τις πολιτικές που επιδιώκει. Με τα ονόματα των υποψήφιων δελφίνων να αλλάζουν κάθε μέρα, στις αρχές της εβδομάδας, ο Μακρόν συνάντησε διαδοχικά τους δύο προκατόχους του Ν. Σαρκοζί και Φ. Ολάντ και στη συνέχεια τον πρώην πρωθυπουργό των Σοσιαλιστών και εχθρικό προς την Ανυπότακτη Γαλλία, Μπερνάρ Καζνέβ, καθώς και τον συντηρητικό πρώην υπουργό και συνεργάτη του Σαρκοζί, Ζαβιέ Μπερτράν. 

Μηχανορραφίες

Η ηγεσία του NFP είναι παγιδευμένη στη λογική της εκλογικής συμφωνίας που έκανε με τον Μακρόν στις εκλογές του Ιουλίου βοηθώντας  τους υποψηφίους του να κερδίσουν σε πολλές εκλογικές περιφέρειες. Τώρα οι ηγέτες του NFP αγανακτούν βλέποντας τις μηχανορραφίες του  Μακρόν και καλούν σε κινητοποίηση –με εξαίρεση του Σοσιαλιστικό Κόμμα που δεν θέλει να μπει εμπόδιο σε διαπραγματεύσεις.  

Αλλά όλοι μαζί συμφώνησαν με τον Μακρόν σε «ανακωχή» για όσο κρατούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Η ίδια η πρόταση της Kαστέ, μιας τεχνοκράτισσας που βρίσκεται κοντά στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, ήταν στη λογική του να μην αναστατώσει τα «μετριοπαθή» κόμματα. Ο Μελανσόν υποχώρησε κι άλλο ζητώντας από τον Μακρόν να αποδεχτεί μια κυβέρνηση Καστέ χωρίς υπουργούς της Ανυπότακτης Γαλλίας. Αλλά ο Μακρόν δεν ενδιαφέρεται να υποστηρίξει κανένα «ήπιο» αριστερό πρόγραμμα.

Αυτό που χρειάζεται σήμερα στην Γαλλία δεν είναι κοινοβουλευτικοί ελιγμοί αλλά μαζικές συντονισμένες κινητοποιήσεις αφενός ενάντια στη φασιστική απειλή αφετέρου ενάντια στα κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα και τις πολιτικές του Μακρόν που τους στρώνουν το δρόμο. Κι ακόμη περισσότερο χρειάζονται απεργίες από τα συνδικάτα. Ήδη μέσα στον Σεπτέμβρη, συνδικάτα στις συγκοινωνίες, στην εκπαίδευση, σε φαρμακευτικές εταιρίες και εταιρίες σεκιούριτι έχουν καλέσει απεργίες ενώ την Κυριακή 8/9 υπάρχει καλεσμένο στο Παρίσι συλλαλητήριο αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη.   

H CGT, που κάλεσε σε ψήφο υπέρ του Νέου Λαϊκού Μετώπου στις εκλογές, χαιρέτησε την πρωτοβουλία για το συλλαλητήριο στις 7 Σεπτέμβρη χωρίς όμως να συμμετέχει οργανωμένα και με απεργία. Κάλεσε τα υπόλοιπα συνδικάτα να συμφωνήσουν σε μια μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση στα τέλη Σεπτέμβρη-αρχές Οκτώβρη.