Διεθνή
Παλαιστίνη: Διεθνή συλλαλητήρια

7/9, Λονδίνο. Φωτό: Guy Smallman

Λονδίνο

Πλημμύρισαν οι δρόμοι του κεντρικού Λονδίνου το Σάββατο 7/9. 125.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στο πλευρό της Παλαιστίνης, στην 17η πανεθνική διαδήλωση από τότε που το Ισραήλ άρχισε τη γενοκτονία σε βάρος των Παλαιστινίων τον περασμένο Οκτώβριο. 

Κεντρικό αίτημα των διαδηλωτών ήταν να σταματήσουν οι βρετανικές εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ. Κάτω από την πίεση του κινήματος αλληλεγγύης την περασμένη εβδομάδα, η νέο-εκλεγείσα κυβέρνηση Στάρμερ αναγκάστηκε να αναγγείλει ότι θα αναστείλει κάποιες άδειες εξαγωγής όπλων προς το Ισραήλ. 

Ο υπουργός Εξωτερικών των Εργατικών Ντέιβιντ Λάμι ανακοίνωσε την αναστολή εξηγώντας ότι υπήρχε «σαφής κίνδυνος να χρησιμοποιηθούν για τη διάπραξη ή τη διευκόλυνση σοβαρής παραβίασης του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου». Όμως όπως κατήγγειλαν οι διαδηλωτές και το κίνημα αλληλεγγύης η αναστολή αφορά 30 εξαγωγές σε ένα σύνολο 350! Ο υπουργός έσπευσε να διευκρινίσει κυνικά: «Δεν πρόκειται για εμπάργκο όπλων. Η δράση που αναλαμβάνουμε δεν θα έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στην ασφάλεια του Ισραήλ». Οι βρετανικές εταιρείες οπλικών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένης της BAE Systems, συνεισφέρουν τμήματα στο F-35 με τα οποία το Ισραήλ βομβαρδίζει ανελέητα την Γάζα -και αυτά θα συνεχίσουν να παρέχονται στο Ισραήλ.

«Ανέστειλε 30 άδειες οπλοκατοχής -αλλά γιατί όχι όλες; Προσπαθεί απλώς να κοροϊδέψει τον κόσμο με χειρονομίες για να δείξει ότι κάνει κάτι. Αν ήταν σοβαροί, οι Εργατικοί θα είχαν αναστείλει όλες τις άδειες» είπε μιλώντας στην εφημερίδα Socialist Worker ο Imad, οδηγός φορτηγού. 

Στην πορεία που έγινε μετά από κάλεσμα του Stop the War Coalition, του Palestinian Solidarity Campaign και άλλων οργανώσεων μαζική συμμετοχή είχαν τα μπλοκ των συνδικάτων. Ένα μέλος του εκπαιδευτικού συνδικάτου NEU δήλωσε: «Ζούμε την πιο τεκμηριωμένη γενοκτονία στην ιστορία και η κυβέρνησή μας παραμένει συνένοχη. Είναι καθήκον μας να σηκώσουμε το ανάστημά μας και να πούμε ότι η κυβέρνησή μας δεν ενεργεί στο όνομά μας ή για τα συμφέροντά μας. Δεν πρόκειται να στματήσουμε όσο συνεχίζεται η φρίκη». Το δυναμικό παρών έδωσαν με τα πανό τους και εβραϊκές οργανώσεις στο πλευρό της Παλαιστίνης. 

Η οργή ξεχείλιζε για την κλιμάκωση των ισραηλινών επιθέσεων στη Δυτική Όχθη. Αλλά και για την απόπειρα της κυβέρνησης Στάρμερ να επιβάλει «αυστηρούς περιορισμούς» στο συλλαλητήριο του Σαββάτου που τελικά κατέληξαν στα αζήτητα καθώς οι διοργανωτές ανακοίνωσαν ότι δεν πρόκειται να τους εφαρμόσουν σε συνέντευξη Τύπου δύο μέρες νωρίτερα. 

Μετά από σχεδόν ένα χρόνο μαζικού κινήματος για την Παλαιστίνη, οι διαδηλωτές παρέμειναν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα. «Πρέπει να συνεχίσουμε μέχρι να σταματήσει ο πόλεμος. Το συλλαλητήριο που έχει καλεστεί έξω από το συνέδριο των Εργατικών αργότερα αυτό το μήνα πρέπει να είναι επίδειξη δύναμης του κινήματος αλληλεγγύης και αφετηρία αντεπίθεσης ενάντια στην κυβέρνηση του Starmer που υποστηρίζει τη γενοκτονία» τόνισε μιλώντας στο Socialist Worker, άλλος διαδηλωτής. 

Το επόμενο πανεθνικό συλλαλητήριο έχει οριστεί για το Σάββατο 21 Σεπτέμβρη στο Λίβερπουλ έξω από το συνέδριο του Εργατικού Κόμματος ενώ θα ακολουθήσει νέο συλλαλητήριο στο Λονδίνο στις 12 Οκτωβρίου τις μέρες που θα κλείνει τον ένα χρόνο η επιχείρηση γενοκτονίας του Ισραήλ στην Γάζα. 

Σε όλον τον κόσμο

Μεγάλο συλλαλητήριο αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη έγινε το Σάββατο 7/9 και στη Γενεύη όπου πολλές χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωναν για δυόμισι ώρες. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης και διαδήλωσαν προς το ιστορικό Palais Wilson, όπου στεγάζεται το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, στις όχθες της λίμνης της Γενεύης.

Κρατώντας παλαιστινιακές σημαίες εξέφρασαν την οργή τους για τις επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, φώναξαν συνθήματα κατά του Νετανιάχου, του Τζο Μπάιντεν και των άλλων ηγετών που υποστηρίζουν την επίθεση, απαιτώντας κατάπαυση του πυρός και τερματισμό της γενοκτονίας στη Γάζα.

Διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης πραγματοποιήθηκαν την ίδια μέρα στο Βερολίνο με τους διαδηλωτές να κρατάνε πλακάτ και πανό που έγραφαν «Μια γενοκτονία δεν δικαιολογεί μια άλλη», «Γερμανία, σταμάτα να εξοπλίζεις το φασιστικό καθεστώς του Νετανιάχου», «Η σιωπή της Γερμανίας είναι συνενοχή» -με τη γερμανική αστυνομία για ακόμη μια φορά να προχωράει σε αδικαιολόγητες συλλήψεις διαδηλωτών. Σε διαδήλωση αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη, που έγινε στην Κοπεγχάγη τέσσερις μέρες νωρίτερα, η αστυνομία συνέλαβε με χειροπέδες την περιβαλλοντική ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ για «εισβολή στο πανεπιστήμιο» της πόλης.  

Χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στο συλλαλητήριο αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη που οργανώθηκε στο Παρίσι την Κυριακή 8/9, την επομένη των μεγάλων συλλαλητηρίων που κατήγγειλαν το κοινοβουλευτικό πραξικόπημα του Μακρόν.  Ενώ τη Δευτέρα 9/9 στην Μελβούρνη πλήθος κόσμου ετοιμαζόταν να διαδηλώσει προς μια Έκθεση της Βιομηχανίας Όπλων που γίνεται στην πόλη.


Στο κίνημα αλληλεγγύης η μόνη ελπίδα

Συνεχίστηκαν και αυτό το Σάββατο οι μαζικές συγκεντρώσεις στο Ισραήλ με εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές να κατεβαίνουν έξω από το αρχηγείο του ισραηλινού στρατού απαιτώντας να κλειστεί συμφωνία με τη Χαμάς, να υπάρξει απελευθέρωση των ομήρων και εκεχειρία στη Γάζα ενώ διαδήλωση έγινε και στην Ιερουσαλήμ έξω από το σπίτι του Νετανιάχου.

Η πίεση στο εσωτερικό του Ισραήλ είναι τέτοια ώστε η Γενική Εισαγγελέας Γκαλί Μπαχαράβ-Μιάρα παρότρυνε τον Νετανιάχου να στήσει μια κρατική εξεταστική επιτροπή προκειμένου να βραχυκυκλώσει την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης εναντίον ανώτερων ισραηλινών πολιτικών και στρατιωτικών αξιωματούχων. Tην ίδια στιγμή, ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (που έχει ζητήσει την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης για τον Νετανιάχου και τον Γκάλαντ) Καρίμ Καν κατήγγειλε για ακόμη μια φορά προσωπικές απειλές από ισραηλινές υπηρεσίες και πιέσεις από τις ΗΠΑ προς τους δικαστές. 

Μέσα στο σαββατοκύριακο το Ισραήλ βομβάρδισε ξανά ανελέητα στην Γάζα -ξανά σε σχολείο- αλλά και στον Λίβανο και στη Συρία όπου 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν ενώ συνέχισε τις δολοφονικές επιδρομές σε όλη τη Δυτική Όχθη. Εκεί οργισμένες διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν μετά την εν ψυχρώ δολοφονία της αμερικανοτουρκάλας Αϊσενούρ Εζγκί Εϊγκί, μέλος του International Solidarity Movement (ISM), την οργάνωση στην οποία συμμετείχε και η δολοφονημένη στην Γάζα από το ισραηλινό κράτος αμερικανίδα Ρέιτσελ Κόρι τo 2003. 

Η οργή μεγαλώνει και στην Ιορδανία, όπως έδειξε και το πρόσφατο γεγονός στα σύνορα με τη Δυτική Όχθη, όταν ιορδανός οδηγός φορτηγού σκότωσε τρεις ισραηλινούς μέλη των σωμάτων ασφαλείας πριν πέσει και ο ίδιος νεκρός από ισραηλινά πυρά, με αποτέλεσμα να έχει κλείσει το πέρασμα προς τη Δυτική Όχθη. 

Σιγή

Ο Μπάιντεν, που την περασμένη εβδομάδα δήλωνε «συντετριμμένος και εξοργισμένος» με το γεγονός ότι ανάμεσα στους έξι ομήρους που βρέθηκαν νεκροί ήταν και ένας αμερικανοισραηλινός, τήρησε σιγή ιχθύος για την δολοφονία της Εϊγκί, όπως ακριβώς και η Κάμαλα Χάρις. Από την πλευρά του ο Τραμπ δήλωσε σε προεκλογική του ομιλία: «Αν δεν κερδίσω αυτές τις εκλογές, το Ισραήλ, με τη σύντροφο Κάμαλα Χάρις στο πηδάλιο των ΗΠΑ, είναι καταδικασμένο. Δεν θα υπάρχει πια, σε ένα δύο χρόνια»!

Πλησιάζοντας στο κλείσιμο του ενός χρόνου από την επίθεση της Χαμάς και την εκκίνηση της επιχείρησης γενοκτονίας του Ισραήλ στην Γάζα, οι πιέσεις στο εσωτερικό του Ισραήλ, των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, εντείνονται. Σε εκδήλωση των Financial Times με συμμετέχοντες τους επικεφαλής των υπηρεσιών κατασκοπείας των ΗΠΑ και Βρετανίας, ο επικεφαλής της CIA Mπερνς, δήλωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα υποβληθεί -ακόμη μια- «πιο λεπτομερής πρόταση για κατάπαυση του πυρός».

Μέχρι στιγμής οι ΗΠΑ προσαρμόζονται όλο και περισσότερο στις απαιτήσεις του κράτους του Ισραήλ για μη μόνιμη εκεχειρία και παραμονή του ισραηλινού στρατού στην Γάζα στο «Διάδρομο της Φιλαδέλφειας», κάτι στο οποίο διαφωνεί μεταξύ άλλων και η Αίγυπτος. Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Μπασέμ Ναΐμ δήλωσε ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι που πετάνε το μπαλάκι της ευθύνης στη Χαμάς, «δηλητηριάζουν τις διαπραγματεύσεις» τονίζοντας ότι «η Χαμάς δεν έχει παρουσιάσει νέους όρους στους διαμεσολαβητές, ούτε για το θέμα των κρατουμένων ούτε για άλλα θέματα» και ότι «το κίνημα επαναβεβαιώνει τη δέσμευσή του σε όσα συμφωνήθηκαν στις 2 Ιουλίου, τα οποία βασίστηκαν στην πρόταση του προέδρου Μπάιντεν και στην απόφαση 2735 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Καμιά εμπιστοσύνη δεν μπορεί να έχει κανείς ούτε στην εσωτερική αντιπολίτευση στο Ισραήλ, εκπρόσωποι της οποίας έχουν κατά καιρούς δηλώσει ότι μετά την απελευθέρωση των ομήρων, οι επιχειρήσεις μπορούν να συνεχιστούν, ούτε βέβαια στην αμερικανική διπλωματία που τρέχει να καλύψει κάθε νέα πρόκληση του Νετανιάχου επιμένοντας να  στηρίζει το ισραηλινό κράτος οικονομικά και στρατιωτικά. 

Η κρίση τους είναι ευκαιρία για ακόμη μεγαλύτερη κλιμάκωση του κινήματος αλληλεγγύης, που συνεχίζει δυναμικά τον Σεπτέμβρη, απαιτώντας Λευτεριά στην Παλαιστίνη-καμιά στήριξη στο κράτος δολοφόνο του Ισραήλ.