Διεθνή
STOP στο ΝΑΤΟ και τους πολέμους του

Στάρμερ και Μπάιντεν

Στη συνάντηση της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, της ανώτατης στρατιωτικής αρχής της συμμαχίας, στην οποία συμμετείχε και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, το περασμένο σαββατοκύριακο στην Πράγα, ο πρόεδρος της επιτροπής ναύαρχος Μπάουερ σε δήλωσή του τόνισε ότι «το δίκαιο του πολέμου δίνει σε ένα έθνος που αμύνεται το δικαίωμα να επιτίθεται έξω από τα σύνορά του, για να αποδυναμώσει τον εχθρό». 

Η δήλωσε έγινε την ώρα που ο βρετανός πρωθυπουργός Στάρμερ συναντιόταν στις ΗΠΑ με τον πρόεδρο Μπάιντεν προκειμένου να επιτρέψει στους Ουκρανούς να εκτοξεύσουν πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Storm Shadows βαθιά μέσα στη Ρωσία.  

Σχολιάζοντας ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ο Πούτιν ανέφερε ότι η Ουκρανία δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει αυτούς τους πυραύλους χωρίς δορυφορικά δεδομένα του ΝΑΤΟ και προσωπικό των υπηρεσιών του ΝΑΤΟ να τους στοχεύει για να καταλήξει: «Αυτό θα σήμαινε ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ ... βρίσκονται σε απευθείας πόλεμο με τη Ρωσία και, αν αυτό συμβαίνει, ... θα λάβουμε τις κατάλληλες αποφάσεις». Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Νεμπένζια, είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι «οι χώρες του ΝΑΤΟ θα διεξάγουν απευθείας πόλεμο με τη Ρωσία,  εναντίον μιας πυρηνικής δύναμης». Ενώ ο αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Μεντβέντεφ, δήλωσε το Σάββατο ότι η Ρωσία μπορεί να «ισοπεδώσει» το Κίεβο με μη πυρηνικά όπλα.

«Ο Στάρμερ απάντησε στην απειλή του Πούτιν σαν παιδί του δημοτικού: “Η Ρωσία ξεκίνησε αυτή τη σύγκρουση” - λες και αυτό θα μπορούσε να δικαιολογήσει το ρίσκο μιας πυρηνικής αντιπαράθεσης» γράφει ο Άλεξ Καλίνικος σε πρόσφατο άρθρο του στην εφημερίδα Socialist Worker.  

«Υπάρχουν διεθνώς τόσες πολλές κρίσεις που είναι πολύ εύκολο να χάσουμε από τα μάτια μας την πιο επικίνδυνη από όλες. Πρόκειται για τον αιματηρό συμβατικό πόλεμο πλήρους κλίμακας που διεξάγεται μεταξύ του ρωσικού και του δυτικού ιμπεριαλισμού στην Ουκρανία». 

Ο Ουκρανός πρόεδρος Bολόντιμιρ Ζελένσκι έχει εντείνει την εκστρατεία του για να πιέσει τις δυτικές κυβερνήσεις να επιτρέψουν στο Κίεβο να εκτοξεύσει πυραύλους όπως ο αμερικανικός ATACMS, ο βρετανικός Storm Shadow και ο γαλλικός Scalp, που έχουν βεληνεκές 150-200 μίλια, βαθιά μέσα στη Ρωσία.

Όμως, σύμφωνα με τους New York Times, ο Μπάιντεν είναι επιφυλακτικός:  “Ξανά και ξανά έχει πει στα μέλη του επιτελείου του ότι η Νο1 προτεραιότητά τους ήταν να αποφύγουν έναν Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο. Επίσης αξιωματούχοι του Πενταγώνου δεν πιστεύουν ότι η Ουκρανία διαθέτει αρκετούς πυραύλους για να προκαλέσουν στρατηγική διαφορά στο πεδίο της μάχης. Ενώ επιπλέον, όπως λένε, δεν μπορούν να προμηθεύσουν με πολλούς περισσότερους την Ουκρανία γιατί το Πεντάγωνο έχει προειδοποιήσει ότι πρέπει να διατηρεί ένα επαρκές απόθεμα όπλων σε περίπτωση που ξεσπάσουν συγκρούσεις είτε στην Ευρώπη είτε στην Ασία”.

Οι τελευταίες απειλές υποδεικνύουν έναν τρόπο με τον οποίο ο Πούτιν θα μπορούσε να προβεί σε αντίποινα χωρίς να προχωρήσει σε πυρηνική επίθεση, εάν επιτραπεί στην Ουκρανία να επιτεθεί βαθύτερα στη Ρωσία. Ο Μάικλ Κόφμαν, ειδικός σε θέματα άμυνας στο Carnegie Endowment, κάνει λόγο για μια “οριζόντια κλιμάκωση”. Δηλαδή, “οι Ρώσοι να ανταποδώσουν μεταφέροντας τεχνολογία, τεχνογνωσία και εξειδικευμένο προσωπικό σε χώρες όπως η Υεμένη, στους Χούθι, για να μπορέσουν, ας πούμε, να στοχεύσουν πλοία σε μακρινές απόστάσεις”. Τον Ιούνιο ο Πούτιν είχε ήδη προειδοποιήσει ότι εφόσον το κάνει η Δύση “γιατί δεν έχουμε το δικαίωμα να προμηθεύσουμε συγκρίσιμα όπλα σε περιοχές όπου θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να πλήξουν ευαίσθητους στόχους χωρών που το κάνουν αυτό στη Ρωσία;” 

Πέρα από αυτό το ενδεχόμενο, υπάρχει ένας άλλος λόγος για τον οποίο ο Πούτιν, ίσως να μην εξετάσει τις πυρηνικές επιλογές αυτή τη φορά. Αν περιμένει μέχρι τις 5/11, υπάρχει 50% πιθανότητα να επανεκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ ο Ντ. Τραμπ. Στο ντιμπέιτ με την Κ. Χάρις την περασμένη εβδομάδα ο Τραμπ υποσχέθηκε ότι θα τερματίσει τον πόλεμο με την Ουκρανία και τη Ρωσία. Η πολιτική υποστήριξη προς την Ουκρανία μειώνεται ούτως ή άλλως στην Ουάσινγκτον. Η Wall Street Journal αναφέρει ότι “υπάρχει μικρή ελπίδα ότι το Κογκρέσο θα εγκρίνει πρόσθετη χρηματοδότηση για την Ουκρανία, ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει την προεδρία”. Ο Πούτιν γνωρίζει ότι ο χρόνος είναι με το μέρος του. 

Αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι όσοι, όπως ο Στάρμερ πιέζουν για να εντείνουν τον πόλεμο αντιπροσώπων του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία παίζουν ένα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι. Όπως δήλωσε ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας της Βρετανίας Κιμ Ντάροτς στους Financial Times: “Αν είναι σίγουροι ότι αυτός (ο Πούτιν) μπλοφάρει, τότε εντάξει. Αλλά μπλοφάρει μέχρι να μην μπλοφάρει”».