Μείωση των τιμών του ρεύματος υποσχόταν τον Σεπτέμβρη του 2020 ο Χατζηδάκης ως υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, όταν ανακοίνωνε την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων σε ΔΕΗ, ΔΕΠΑ και ΛΑΡΚΟ και την εφαρμογή του target model, βάσει του οποίου διασυνδέονται και διαμορφώνονται χρηματιστηριακά οι τιμές του ηλεκτρισμού στην Ευρώπη.
Τελικά τέσσερα χρόνια μετά η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων που εφάρμοσε η ΝΔ σημαίνει αβάσταχτη ακρίβεια για τον κόσμο από τη μια, αλλά και νέες επενδύσεις για τα αφεντικά που λεηλάτησαν το δημόσιο ηλεκτρισμό, μαζί με εμπλοκή στον πόλεμο της Ουκρανίας από την άλλη.
Η αποτυχία των νεοφιλελεύθερων υποσχέσεων του 2020 οδηγεί ακόμα και τον σημερινό υπουργό Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Θ. Σκυλακάκη να χαρακτηρίζει «προβληματική» τη λειτουργία του target model. Αποδίδει δε την εκτόξευση των τιμών του ρεύματος στο ότι «δεν επαρκούν οι διασυνδέσεις, ώστε να μεταφέρεται ρεύμα από την Κεντρική Ευρωπαϊκή αγορά στη Νοτιοανατολική. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχουμε ακραίες τιμές κάποιες ημέρες». Ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ παραδέχτηκε ότι «κάτι δεν δουλεύει καλά» αλλά κι ότι δεν αναμένει «ότι θα υπάρχουν άμεσες λύσεις στο πρόβλημα αυτό». Συμπλήρωσε δε ότι «εξάγουμε αυτή τη στιγμή ενέργεια στην Ουκρανία. Παλιά εισάγαμε ενέργεια από την Ουκρανία. Αυτό τραβάει ενέργεια από το σύστημα, ανεβάζει τις τιμές».
Όπως αναδεικνύει σε ρεπορτάζ του για την Εφ. Συν ο Άρης Χατζηγεωργίου, η συζήτηση για τις ελλιπείς ηλεκτρικές διασυνδέσεις δεν είναι αθώα, αλλά «σχετίζεται με διάφορες σχεδιαζόμενες επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων σε καλώδια και αγωγούς αλλά ιδιαίτερα, στην παρούσα φάση, με συγκεκριμένη επένδυση διασύνδεσης της Κύπρου (Great Sea Interconnector) με την Ελλάδα».
Ξεπούλημα
Στην πραγματικότητα η πολιτική του ξεπουλήματος της ΔΕΗ έστρωσε το έδαφος για τα αρπακτικά ώστε να εισβάλουν στο ενεργειακό ελντοράντο των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου και να αρπάξουν κάθε ευκαιρία που δινόταν, ακόμα και αυτές που δημιουργούσε ένας πόλεμος στην Ευρώπη. Όπως αναφέρει το energymag: «Η ΔΕΗ ΑΕ και μεγάλοι ενεργειακοί ελληνικοί όμιλοι έχουν διείσδυση σαρωτική σε αυτές τις χώρες, κυρίως στην Ρουμανία και δευτερευόντως στην Βουλγαρία με εξαγορά πολλών ενεργειακών χαρτοφυλακίων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, με εξαγορές και επενδύσεις που μάλλον θα μπορούσε κάποιος να πει ότι η ελληνική ενεργειακή αγορά καταβρόχθισε τις αντίστοιχες βαλκανικές».
Τον Γενάρη ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γ. Στάσσης πανηγύριζε ότι «το όφελος από τις συνέργειες στα Βαλκάνια εκτιμάται σε 50 εκατ. ευρώ ετησίως» με τη Ναυτεμπορική να σημειώνει ότι «η ΔΕΗ κατέχει την πρώτη θέση της αγοράς στην παραγωγή, διανομή και προμήθεια ρεύματος στην Ελλάδα, ενώ στη Ρουμανία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής με 3 εκατ. πελάτες, κατέχει τη δεύτερη θέση στα δίκτυα διανομής και είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ρεύματος από ΑΠΕ με μονάδες ισχύος 597 μεγαβάτ».
Αυτός ο «διάδρομος» των επενδύσεων έφτασε να «εξάγει» ρεύμα στην εμπόλεμη Ουκρανία την ίδια ώρα που το άνοιγμα του μηνιαίου λογαριασμού προκαλεί τρόμο στο καθένα/μιά, ενώ οι πτήσεις των τιμών του ρεύματος χρησιμοποιούνται για να δικαιολογήσουν και την γενικότερη ακρίβεια στα αγαθά. Ελλάδα, Βουλγαρία και Ρουμανία βρίσκονται μέσα στις 7 ακριβότερες της Ευρώπης όσον αφορά την χονδρική τιμή του ρεύματος, ενώ και οι υπόλοιπες στη λίστα είναι χώρες των Βαλκανίων. Η κυβέρνηση νίπτοντας τας χείρας της προσπαθεί να το παρουσιάσει σαν μια διεθνή ανωμαλία, μια παραφωνία του συστήματος αγοράς ενέργειας που χρειάζεται να ρυθμίσει η Ευρώπη. Μόνο που αυτός είναι ο παραλογισμός της ελεύθερης αγοράς και των ιδιωτικοποιήσεων για τις οποίες επιμένει η κυβέρνηση του Μητσοτάκη.