Με πανεργατικό συλλαλητήριο στις 12 Οκτώβρη θα απαντηθεί η ρατσιστική δολοφονία, με βασανισμό μέχρι θανάτου, του 37χρονου Πακιστανού μετανάστη εργάτη Μοχάμεντ Καμράν στο ΑΤ Αγίου Πανετελεήμονα. Το συλλαλητήριο, το οποίο καλούν η οικογένεια του Μοχάμεντ Καμράν, η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδας «Η Ενότητα» και η ΚΕΕΡΦΑ, θα ξεκινήσει στις 2.30μμ από την πλατεία Βικτωρίας.
«Οι φρικιαστικές εικόνες του άψυχου κορμιού του Μοχάμεντ Καμράν Ασίκ από τον απάνθρωπο βασανισμό στα χέρια των ανθρωποφυλάκων αστυνομικών στο κολαστήριο του Αγίου Παντελεήμονα μαρτυρούν το ρατσιστικό μίσος που καλλιεργεί η κυβέρνηση της ΝΔ. Όταν δεν πνίγει πρόσφυγες στην Πύλο και γυναίκες και παιδιά στο Αιγαίο, βασανίζει μέχρι θανάτου μετανάστες στα αστυνομικά τμήματα και πυροβολεί Ρομά στους καταυλισμούς», αναφέρει το κάλεσμά τους για το συλλαλητήριο.
«Η ευθύνη για τη δολοφονία είναι στα χέρια του Χρυσοχοΐδη και του Μητσοτάκη με τη ρατσιστική πολιτική να απαξιώνει τους μετανάστες και να τους μετατρέπει σε στόχους του κάθε συνοριοφύλακα και αστυνομικού», συνεχίζει. «Καλούμε τα συνδικάτα, τους φοιτητικούς συλλόγους, τις οργανώσεις της Αριστεράς να κλιμακώσουμε τους αγώνες για να μπει τέλος στην αστυνομική ρατσιστική βαρβαρότητα της κυβέρνησης, η οποία κάνει πλάτες στην γενοκτονία των Παλαιστινίων, της κυβέρνησης που έχει στα χέρια της το έγκλημα των 600 πνιγμένων προσφύγων της Πύλου.
Οι ντελιβεράδες εργαζόμενοι στη WOLΤ και την EFOOD, με τη στήριξη του Συνδικάτου Επισιτισμού Τουρισμού Αττικής απεργούν και διαδηλώνουν στις 11 Οκτώβρη. Καλούμε όλους τους μετανάστες και ντόπιους εργαζόμενους στον κλάδο αυτό να συμμετέχουν μαζικά και να απαιτήσουν μαζί με όλα τα αιτήματά τους να μην υπάρχει συγκάλυψη της δολοφονίας του μετανάστη ντελιβερά Μοχάμεντ Καμράν. Να συνεχιστεί η απεργία στις 12/10 για να δοθεί ηχηρή απάντηση ενάντια στις ρατσιστικές δολοφονίες και επιθεσεις σε βάρος των ντελιβεράδων».
Σύνορα
Οι αντιδράσεις είναι τεράστιες, η απαίτηση για δικαιοσύνη με ουσιαστική διερεύνηση και τιμωρία των ενόχων γενικευμένη έχοντας περάσει τα σύνορα. «Η Διεθνής Αμνηστία είναι συγκλονισμένη και θορυβημένη με την είδηση του θανάτου μετανάστη το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024 μέσα στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίου Παντελεήμονα», έγραψε το ελληνικό τμήμα της διεθνούς οργάνωσης. «Ζητάμε επειγόντως άμεση, ενδελεχή, διαφανή και αποτελεσματική έρευνα συμπεριλαμβανομένης της διερεύνησης πιθανού κινήτρου διακρίσεων».
Διεξοδική, ανεξάρτητη και διαφανή έρευνα απαίτησε και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch). «Το 2012, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατέγραψε καταγγελίες για αστυνομική κατάχρηση εξουσίας στο τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα, όπου πέθανε ο Ασίκ», αναφέρει στην ανακοίνωσή του. «Τον Ιούλιο, η Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Ελλάδα το 2023, “έλαβε ξανά αρκετούς αξιόπιστους και συνεπείς ισχυρισμούς για σκόπιμη σωματική κακομεταχείριση κρατουμένων αλλοδαπών από αστυνομικούς σε συγκεκριμένα αστυνομικά τμήματα [Ομόνοια και Κολωνός] στην Αθήνα”.
Αυτές οι αναφορές, σε συνδυασμό με την επανειλημμένη καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την αποτυχία της να αντιμετωπίσει την κακομεταχείριση από την αστυνομία, υπογραμμίζουν την ανάγκη για δράση. Είναι επιτακτικό οι ελληνικές δικαστικές αρχές, σε συνεργασία με το γραφείο του Συνηγόρου του Πολίτη -ως Εθνικού Μηχανισμού Διερεύνησης Αυθαιρέτων Περιστατικών- να διεξάγουν μια διεξοδική, ανεξάρτητη και διαφανή έρευνα για τον θάνατο του Ασίκ για να προσδιορίσουν την αιτία και τις συνθήκες που τον περιβάλλουν. Όλοι όσοι ευθύνονται για οποιαδήποτε αδικοπραγία θα πρέπει να λογοδοτήσουν, ανεξάρτητα από το βαθμό ή τη θέση τους».
Μόνο με τον ξεσηκωμό και την πίεση του κινήματος θα φτάσουν πράγματι να λογοδοτήσουν οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί. Το συλλαλητήριο της 12ης Οκτώβρη είναι η αρχή.
26/9, Συνέντευξη Τύπου για τη δολοφονία του Μοχάμεντ Καμράν. Φωτό: Λένα Βερδέ
Ο άγριος βασανισμός μέχρι θανάτου του Πακιστανού μετανάστη εργάτη Μοχάμεντ Καμράν Ασίκ στο ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη 26/9 στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν η ΚΕΕΡΦΑ, η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδας «Η Ενότητα» και οι συγγενείς του θύματος μαζί με τη δικηγόρο τους, Μαρία Σφέτσου. Οι φωτογραφίες με το άψυχο σώμα του θύματος που έδειξαν και στη συνέχεια κυκλοφόρησαν σε όλα τα ΜΜΕ προκάλεσαν τεράστιο σοκ και κοινωνική κατακραυγή.
Έχοντας στο πλευρό της τον αδερφό του θύματος, Ιμράν, η Μαρία Σφέτσου έδωσε ένα πρώτο χρονικό του εγκλήματος, από την «εξαφάνιση» του Μοχάμεντ Καμράν στις 13/9 και την πορεία του σε πέντε αστυνομικά τμήματα μέχρι που βρέθηκε νεκρός σχεδόν μια βδομάδα μετά, τα ξημερώματα της 21/9, στο ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα.
Η δικηγόρος έκανε γνωστό ότι η επίσημη ιατροδικαστική έκθεση, παρότι δεν προσδιορίζει αιτία θανάτου, «αναφέρει σαφώς ότι είναι βαριά ξυλοδαρμένος». Αυτό από μόνο του, αποτελεί έγκλημα. Ανακοίνωσε ότι η οικογένεια έχει διορίσει δική της τεχνική σύμβουλο ώστε, ανάμεσα σε άλλα, να καταγραφεί χρονικά πότε προκλήθηκαν τα τραύματα, τα περισσότερα από τα οποία με μια πρώτη εκτίμηση ήταν πρόσφατα («τεσσάρων έως 48ωρών πριν τον θάνατο», δηλαδή στο διάστημα που βρισκόταν στο ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα) και καλύπτουν όλο το σώμα: κεφάλι, χέρια, πλάτη, πόδια, καρπούς. Tην τελευταία φορά που το θύμα εθεάθη από τους συγγενείς του, «η σωματική του κατάσταση ήταν άριστη και δεν έφερε κανένα τραύμα, ενώ δεν αντιμετώπιζε κανένα απολύτως πρόβλημα με την υγεία του».
Η δικηγόρος κατήγγειλε το γεγονός ότι ο Μοχάμεντ Καμράν κρατούνταν στην αίθουσα προσωρινής κράτησης όπου «τελείως τυχαία» δεν υπάρχουν κάμερες, ενώ το ίδιο ισχύει και για τις τουαλέτες όπου υποτίθεται έσπασε τον νιπτήρα. Τα προσωπικά του αντικείμενα, όπως χαρτιά, δύο κινητά τηλέφωνα κλπ, που είχε πάντα μαζί του, αγνοούνται. «Ούτε κλειδιά δεν βρέθηκαν», είπε η δικηγόρος.
«Ο Ασίκ μιλούσε πολύ καλά ελληνικά, ήταν στην Ελλάδα από το 2005 και είχε νόμιμα χαρτιά από το 2017. Είχε μισθωτήριο κατοικίας στο όνομά του και επιπλέον ήταν εργαζόμενος νόμιμα, με ένσημα αναρτημένα στην ΕΡΓΑΝΗ κλπ, σε κατάστημα εστίασης», τόνισε, στοιχεία που έρχονταν σε πλήρη αντίθεση με τον ισχυρισμό της αστυνομίας ότι δεν μιλούσε ελληνικά κι ότι ήταν άστεγος.
Το αποκορύφωμα ήταν, υπογράμμισε, ότι η προκαταρκτική εξέταση που ξεκίνησε στο πλαίσιο αυτεπάγγελτης έρευνας από την Εισαγγελία ανατέθηκε στο ίδιο το ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα το οποίο είναι υπόλογο. Με άλλα λόγια, το κουκούλωμα είχε ήδη ξεκινήσει.
Συγκάλυψη
Ενώ η είδηση αρχίζει αμέσως να παίρνει διαστάσεις προκαλώντας μεγάλες αντιδράσεις, “διαρροές” της αστυνομίας αναφέρουν ότι ο Μοχάμεντ Καμράν ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών. Η συγκάλυψη διανθίζεται με τη συκοφαντία. Η μεθόδευση παίρνει επίσημη κάλυψη με μια προκλητική ανακοίνωση από το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ το ίδιο βράδυ.
Αντί για απαντήσεις σχετικά με το θάνατο του Πακιστανού εργάτη, η ανακοίνωση προβάλλει τα αδικήματα που δήθεν τέλεσε και αναπαράγει όλο το αφήγημα του ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα ότι το θύμα έφτασε εκεί στις 18/9 ήδη χτυπημένο, ότι τα νωπά τραύματα στα χέρια και αλλού τα απέκτησε “μόνο του”, ότι καλέστηκε το ΕΚΑΒ αλλά κρίθηκε ότι δεν χρήζει νοσηλείας. Προσθέτει επίσης επιπλέον άλλοθι στους μπάτσους για τα τραύματα: το θύμα μεταφέρθηκε στην αίθουσα προσωρινής κράτησης λόγω “διαπληκτισμού” του με άλλους κρατούμενους στα κρατητήρια...
«Ποιον κοροϊδεύετε με τέτοιες προκλητικές και κενές λογικής προσπάθειες να δικαιολογήσετε τα αδικαιολόγητα;» απαντά αμέσως η ΚΕΕΡΦΑ, απαιτώντας «να ξηλωθεί η ηγεσία της ΕΛΑΣ για την απόπειρα συγκάλυψης της δολοφονίας».
Το επόμενο πρωί ο Χρυσοχοϊδης ανακοινώνει ότι η έρευνα διαβιβάζεται στον Συνήγορο του Πολίτη «ώστε να μη μείνει καμία απολύτως σκιά». Παραλείπει βέβαια να διευκρινήσει ότι ο ρόλος του ΣτΠ είναι μονάχα γνωμοδοτικός και οι αρμοδιότητές του περιορίζονται στο σκέλος των πειθαρχικών ευθυνών -κι όχι των ποινικών, η έρευνα των οποίων παραμένει μέχρι σήμερα στο Τμήμα Ασφαλείας του ΑΤ του Αγίου Παντελεήμονα.
«Πρόκειται για πυροτέχνημα», σχολιάζει στην Εργατική Αλληλεγγύη την κίνηση του Υπουργού ΠΡΟ.ΠΟ η Μαρία Σφέτσου. Για την παρουσία του ΕΚΑΒ το πρωί της 18/9 στο ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα δηλώνει πως προφανώς «τα τραύματα που είδε, αν πράγματι είδε τον Μοχάμεντ Καμράν, δεν ήταν αυτά που είδαμε μετά το θάνατό του, γιατί δεν τα είχε ακόμα».
Από Α.Τ. σε Α.Τ.
Το «εξπρές του μεσονυχτίου» -όπως το χαρακτήρισε η ΚΕΕΡΦΑ- του Μοχάμεντ Καμράν ξεκινά στις 13 Σεπτέμβρη, όταν (σε άγνωστο ακόμα τόπο και χρόνο) οδηγείται στο ΑΤ Ομόνοιας για “αδίκημα ενδοοικογενειακής βίας”. Το επόμενο πρωί μετάγεται στα δικαστήρια της Ευελπίδων προκειμένου να δικαστεί στο πλαίσιο του αυτοφώρου. Η εκδίκαση αναβάλεται για τις 16 Σεπτέμβρη, διατάσσεται η συνέχιση της κράτησής του και επιστρέφει στο ίδιο ΑΤ.
Δυο μέρες μετά (16/9), μετάγεται εκ νέου στα δικαστήρια με την υπόθεση να παίρνει αναβολή για τον Δεκέμβρη. Διατάσσεται η απελευθέρωσή του. Αντί όμως να αφεθεί ελεύθερος, επιστρέφει στο ΑΤ Ομόνοιας και από εκεί μετάγεται στο ΑΤ Πατησίων, στο πλαίσιο διοικητικής διαδικασίας, για να διαπιστωθεί αν διαθέτει νόμιμη άδεια παραμονής ή συντρέχουν προϋποθέσεις απέλασής του. Επειδή το εν λόγω τμήμα δεν έχει κρατητήρια, μετάγεται αυθημερόν στο ΑΤ Γαλατσίου.
Στις 17 Σεπτέμβρη το απόγευμα μετάγεται στο ΑΤ Κολωνού για τη συνέχιση της διοικητικής κράτησής του. Αφήνεται ελεύθερος αργά το βράδυ της ίδιας μέρας (στις 23.00), όταν το ΑΤ Πατησίων ενημερώνει πως ο αδερφός του Μοχάμεντ Καμράν διαθέτει όλα τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα για την παραμονή του στη χώρα.
Μιάμιση μόλις ώρα μετά, στις 00.30 της 18 Σεπτέμβρη βρίσκεται ήδη στο ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα, έχοντας προσαχθεί (σε άγνωστο ακόμα τόπο και χρόνο) από ομάδα ΔΙΑΣ για εξακρίβωση στοιχείων. Εκεί η προσαγωγή του μετατρέπεται σε σύλληψη για τα αδικήματα της διατάραξης λειτουργίας υπηρεσίας, φθοράς ξένης ιδιοκτησίας και απείθειας -τα οποία υποτίθεται τέλεσε μέσα στο ΑΤ σπάζοντας τον νιπτήρα μιας τουαλέτας. Το πρωί μετάγεται εκ νέου στα δικαστήρια για να δικαστεί για τα παραπάνω αδικήματα και καταδικάζεται σε 4 μήνες φυλάκιση. Επιστρέφει αυθημερόν στο ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα, όπου τρεις μέρες μέρες μετά, στις 21 Σεπτέμβρη το πρωί, βρίσκεται νεκρός.
Λίγες ώρες μετά, οι συγγενείς του ενημερώνονται για τον θάνατό του. Μεταβαίνουν στο χώρο φύλαξης της σωρού σε γραφείο τελετών και διαπιστώνουν ότι ο Μοχάμεντ Καμράν έχει υποστεί άγριο ξυλοδαρμό (ή ξυλοδαρμούς) καθώς φέρει τραύματα σε όλο του το σώμα.
Το ένα χειρότερο από το άλλο
Το βρώμικο παρελθόν των εμπλεκόμενων αστυνομικών τμημάτων θυμίζει με ανάρτησή του ο Κώστας Παπαδάκης, συνήγορος Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της ΧΑ και δημοτικός σύμβουλος Αθήνας με την Ανατρεπτική Συμμαχία. Όπως αναφέρει:
«Ένα ακόμα ρατσιστικό αστυνομικό έγκλημα όπως όλα δείχνουν έρχεται να προστεθεί σε εκείνα των Σαμπάνη, Φραγκούλη, Μιχαηλίδη και Μανιουδάκη, αλλά και των Βασίλη Μάγγου και Ζακ Κωστόπουλου. Τέσσερα από τα πέντε αστυνομικά τμήματα που τον φιλοξένησαν βρίσκονται στα όρια του Δήμου Αθήνας και έχουν γράψει ιστορία σε κακοποιήσεις, βασανισμούς, συγκαλύψεις φασιστικών εγκλημάτων και θανάτους μεταναστών:
α) Το Α.Τ. Ομόνοιας με τις επανειλημμένες καταγγελίες για κακοποιήσεις, διαπιστωμένες και από το Ε.Δ.Δ.Α, τον θάνατο του Νιγηριανού Εμπουκά το 2019 και τον βιασμό μιας 19χρονης από δύο αστυνομικούς της ΔΙΑΣ τον Οκτώβριο 2022 δίπλα στο γραφείο καταγγελιών… για περιστατικά ενδοοικογενειακής και σεξουαλικής βίας. Δεν είναι τυχαίο ότι από εκεί ξεκινήσαμε την προεκλογική μας εκστρατεία πέρσυ θέλοντας να τονίσουμε την αντίθεσή μας στην αστυνομική βία, όταν αντιπροωπεία μας επισκέφθηκε τους Διοικητές για να ζητήσει εξηγήσεις για τα παραπάνω και να δείξει ότι είμαστε εδώ για να βάλουμε φραγμό στις αυθαιρεσίες τους.
β) Το Α.Τ. Πατησίων, γνωστό από το ξύλο παλιότερα σε διαδηλωτές και πιο πρόσφατα όταν εκπαραθυρώθηκε από τον 2ο όροφο και βρήκε τον θάνατο ο κρατούμενος Αλβανός μετανάστης Περνούμπ Μαρνικολάι τον Αύγουστο 2016.
γ) Το Α.Τ. Κολωνού, που καταγγέλθηκε από τη μητέρα της 12χρονης ότι την έδιωξαν όταν πήγε να καταγγείλει το κύκλωμα παιδοβιαστών, ενώ ο τότε διοικητής του φωτογραφιζόταν με τον Μίχο.
δ) Το Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα, γνωστό από τις καταγγελίες για βασανισμό Αφγανών μεταναστών στις αρχές της δεκαετίας 2000 και τα επόμενα χρόνια για την προστασία και συγκάλυψη των εγκλημάτων της Χρυσής Αυγής».
Την Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη, μία ημέρα πριν τη δημοσιοποίηση της δολοφονίας του Μοχάμεντ Καμράν, συγγενείς, φίλοι και συμπατριώτες του Πακιστανού μετανάστη πραγματοποίησαν σε τζαμί στο Περιστέρι την κηδεία του. Η συγκίνηση μπροστά στη σωρό του, πριν ταξιδέψει για να ταφεί στο Πακιστάν, ήταν μεγάλη.
Ακολούθησε την Κυριακή 29 Σεπτέμβρη συνάντηση Πακιστανών εργατών στη Νέα Ιωνία, στη γειτονιά που ο Μοχάμεντ Καμράν δούλευε ως ντελιβεράς και ζούσε με τον αδερφό και άλλα μέλη της οικογένειάς του. Εκεί συζητήθηκε ο αγώνας για να τιμωρηθούν οι ένοχοι της ρατσιστικής δολοφονίας. Την ενημέρωση των δεκάδων μεταναστών που συγκεντρώθηκαν, ανάμεσά τους πολλοί συναδελφοι του θύματος διανομείς, έκανε ο Τζαβέντ Ασλάμ, ο πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας «Η Ενότητα».
Μαζί ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ, η Αφροδίτη Φράγκου και ο Γιώργος Ράγκος από την τοπική ΚΕΕΡΦΑ και το ΣΕΚ, μίλησαν για το συλλαλητήριο της 12ης Οκτώβρη από την πλατεία Βικτωρίας στις 2.30μμ προς το ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα. Πολλοί μετανάστες δήλωσαν συμμετοχή στις δράσεις των επόμενων ημερών για την οργάνωσή του.
Η αστυνομία δεν παρέλειψε να δηλώσει την παρουσία της με ομάδες ΔΙΑΣ.
Μπάτσοι-φασίστες είχαν κάνει τα ίδια στη Νίκαια
Η δολοφονία του Μοχάμεντ Καμράν Ασίκ στο ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα θυμίζει αυτή του 25χρονου Πακιστανού εργάτη (και κατά τραγική ειρωνεία με το ίδιο πρώτο όνομα) Μοχάμεντ Καμράν Ατίφ στο ΑΤ Νίκαιας το 2009. Και τότε το θύμα πέθανε μετά από βασανιστήρια που υπέστη κατά τη διάρκεια κράτησής του στο τμήμα. Και τότε ένας ολόκληρος κρατικός μηχανισμός μπήκε από την πρώτη στιγμή μπροστά για να συγκαλύψει το ρατσιστικό έγκλημα.
«Τον κράτησαν τέσσερις μέρες στο κρατητήριο κι εκεί τον βασάνισαν φρικτά. Ο ίδιος μάς είπε ότι τον κρατούσαν δεμένο πισθάγκωνα όλες τις ημέρες. Τον κρατούσαν κρεμασμένο με τα χέρια πίσω. Του έκαναν ηλεκτροσόκ και αυτό εύκολα μπορούσε να το δει ο καθένας. Τα χέρια του και τα πόδια του είχαν όλα τα σημάδια της φρίκης των βασανιστηρίων. Τον είδε κι ένας συμπατριώτης μας με τα μάτια του», δήλωνε τότε ο αδερφός του. «Γύρισε στο σπίτι, αλλά δεν ήταν πια ο ίδιος. Ένα παιδί εικοσιπέντε ετών που δεν μπορούσε να σταθεί στα πόδια του. Δεν πήγε στη δουλειά του πια...
Φοβηθήκαμε πολύ, αλλά μας έδινε κουράγιο. Θα φύγει, έλεγε, ο πόνος από το ηλεκτροσόκ και θα γίνω καλά. Με αυτή την ελπίδα μέναμε κι εμείς. Μα βλέπαμε ότι δεν γινόταν καλά. Στο νοσοκομείο δεν μπορούσαμε να τον πάμε, από φόβο. Δεν είχε κανένας μας χαρτιά. Μετά δεν ξέραμε αν θα τον έπιαναν και εκεί. Και έτσι, μέρα με τη μέρα, χειροτέρευε η κατάστασή του. Μέχρι που, μια μέρα, κοιμήθηκε το βράδυ αργά και όταν πήγαμε να τον ξυπνήσουμε είχε παγώσει… Ήταν νεκρός».
Κραυγές
«Έφεραν τον Μοχάμεντ Καμράν στο Τμήμα και δεν μιλούσε. Οι αστυνομικοί μου ζήτησαν να κάνω μετάφραση. Τα ρούχα του ήταν σκισμένα, το παντελόνι και η μπλούζα και δεν φορούσε παπούτσια. Δεν είχε επικοινωνία με το περιβάλλον, δεν καταλάβαινε, πόναγε, ήταν σχεδόν λιπόθυμος. Επειδή δεν απαντούσε, τον χτύπησαν μπροστά μου με γκλόμπ και κλωτσιές για τρία με πέντε λεπτά. Στο κρατητήριο τον χτύπαγαν ξανά, πολλές φορές και άκουγα κραυγές. Όταν προσπάθησαν να τον μεταφέρουν αλλού δεν μπορούσε ούτε να σηκωθεί και αυτοί τον έσερναν για να τον βγάλουν έξω από το κρατητήριο του πρώτου και να τον πάνε σε ένα γραφείο στον τρίτο όροφο. Δεν μπορούσε να κουνήσει τα χέρια, ήταν παράλυτα. Τον είχαν δέσει και τον σήκωναν ψηλά», ήταν η μαρτυρία ενός συγκρατούμενού του.
Οι μαρτυρίες θάφτηκαν. Οι κατευθυνόμενες πληροφορίες για χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών γέμισαν τα ΜΜΕ, πριν καν ολοκληρωθεί η ιατροδικαστική έρευνα -ενδεικτική ήταν η «προφητική» ερώτηση, στο ALTER, του τότε γραμματέα του ΛΑΟΣ, Άδωνι Γεωργιάδη προς τον δικηγόρο της υπόθεσης, τον αείμνηστο Φραγκίσκο Ραγκούση: «Τι θα λέγατε αν η τοξικολογική έβγαζε ότι ήταν γεμάτος ναρκωτικά;». Και παρότι το αποτέλεσμα έδειχνε την ύπαρξη ουσιών που παρέπεμπαν σε παυσίπονα και επιβεβαίωναν τους πόνους από τον βασανισμό, αυτό αξιοποιήθηκε ως «απόδειξη» ότι το θύμα ήταν χρήστης.
Η ίδια η δικαστική έρευνα έγινε κάθε δυνατή προσπάθεια να κλείσει άρον άρον, καταλήγοντας στο ότι δεν προέκυψε ποινική ή πειθαρχική ευθύνη των αστυνομικών. Διοικητής του Τμήματος Ασφαλείας στο ΑΤ Νίκαιας ήταν τότε και έως τον Ιούλιο του 2013 ο Δημήτρης Γιοβανίδης, ο οποίος αργότερα καταγγέλθηκε ως συνεργάτης και πληροφοριοδότης του πυρήνα της Χρυσής Αυγής Νίκαιας.