Στο υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ ο Νετανιάχου πρότεινε να αλλάξει το όνομα του πολέμου κατά της Γάζας από «Σιδερένια Σπαθιά» σε «Πόλεμος της Ανάστασης». Στο διάγγελμά του στην πρώτη επέτειο της 7ης Οκτώβρη μίλησε για «ιερή αποστολή» προσθέτοντας ότι «η 7η Οκτωβρίου θα συμβολίζει για τις επόμενες γενιές το τίμημα της αναγέννησής μας», ότι «συνεχίζουμε, υλοποιούμε τους στόχους μας να ανατρέψουμε τη Χαμάς και να φέρουμε όλους τους ομήρους στο σπίτι, τους ζωντανούς όπως και τους νεκρούς...»
Οι φράσεις του αναδεικνύουν το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται και τη διέξοδο στην οποία προσβλέπει: Το ισραηλινό πρότζεκτ στη Μέση Ανατολή χρειάζεται μια «ανάσταση» που θα έρθει μέσα από ένα συνεχή «ιερό πόλεμο» που θα οδηγήσει στην «αναγέννηση» που θα την μνημονεύουν «οι επόμενες γενιές», δηλαδή την εξάπλωση του κράτους εποίκων του Ισραήλ από τη Μεσόγειο ως τον Ιορδάνη. Τους όμηρους, για τους οποίους πολύ μελάνι χύθηκε αυτές τις μέρες, τους παίρνει πίσω και νεκρούς. Αν κι εφόσον καταφέρει να συντρίψει την αντίσταση.
Αφήνοντας στην άκρη τις μεσσιανικές πομφόλυγες Νετανιάχου, επί του πεδίου, στην καθυστερημένη ιρανική πυραυλική επίθεση στο Ισραήλ στις 1/10 (που σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ιράν «ολοκλήρωσε» τον κύκλο που άνοιξε η ισραηλινή επίθεση στην Τεχεράνη με τη δολοφονία Χανίγιε και λίγο αργότερα η δολοφονία Νασράλα στο Λίβανο) ο Νετανιάχου δήλωσε ότι «έχουμε καθήκον να χτυπήσουμε το Ιράν».
Μια νέα επίθεση είναι μια τρομακτική απειλή. Ο ίδιος ο Μπάιντεν και η αμερικάνικη διπλωματία πιέζουν ώστε αυτή η απάντηση να μην στοχεύσει αφενός στις πυρηνικές εγκαταστάσεις αφετέρου στα διυλιστήρια του Ιράν, ανησυχώντας για τις ευρύτερες οικονομικές, ενεργειακές, στρατιωτικές συνέπειες ενός τέτοιου ενδεχόμενου.
Οι ΗΠΑ στηρίζουν την επίθεση του Ισραήλ στον Λίβανο επιδιώκοντας να έχουν όσο το δυνατόν οι ίδιες τον έλεγχο. Σε αυτήν την κατεύθυνση την Κυριακή 8/10 ο διοικητής της Κεντρικής Στρατιωτικής Διοίκησης των ΗΠΑ Κουρίλα πήγε ο ίδιος στο Ισραήλ προκειμένου να συναντηθεί με τον αρχηγό του ισραηλινού επιτελείου Χαλέβι και να συντονιστούν «στα τρέχοντα ζητήματα ασφαλείας, με έμφαση στο Ιράν και το βόρειο μέτωπο του Ισραήλ». Ήδη μεγάλο μέρος των αμερικανικών και νατοϊκών δυνάμεων ενισχύεται στην περιοχή προκειμένου να παρέχει αποτρεπτική αλλά και επιχειρησιακή υποστήριξη στο Ισραήλ. Αυτές τις μέρες βομβάρδισαν ξανά την Υεμένη.
Δολοφονίες αμάχων
Προς το παρόν ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να σφυροκοπά βομβαρδίζοντας αδιάκοπα στο Λίβανο και στην Γάζα συνεχίζοντας τις δολοφονίες αμάχων. Αλλά στο έδαφος τα πράγματα είναι διαφορετικά. Μετά από ένα χρόνο πολέμου εξακολουθεί να μην μπορεί να ελέγξει κανένα απολύτως σημείο. Και στο νότο και στο βορρά της Γάζας οι οργανώσεις της παλαιστινιακή αντίστασης αναφέρουν «ένοπλες συγκρούσεις σώμα με σώμα» υποστηρίζοντας ότι μαχητές τους σκότωσαν και τραυμάτισαν στρατιώτες.
Οι αναγνωριστικές επιχειρήσεις που πραγματοποίησε το Ισραήλ στο Νότιο Λίβανο αναχαιτίστηκαν από μαχητές της λιβανέζικης αντίστασης με αποτέλεσμα τον θάνατο 8 ισραηλινών στρατιωτών και την καταστροφή αρμάτων σε ενέδρα σε μια από αυτές. Η Χεζμπολάχ, που έριξε ρουκέτες στο λιμάνι της Χάιφα, αναφέρει ότι μέσα στην πρώτη εβδομάδα της χερσαίας επίθεσης το Ισραήλ είχε 25 απώλειες. Ο ισραηλινός στρατός αναγκάστηκε να στείλει και τέταρτη μεραρχία στα σύνορα με τον Λίβανο ανακοινώνοντας ταυτόχρονα ότι ετοιμάζεται να προχωρήσει σε επιχειρήσεις από θαλάσσης στο Ν. Λίβανο.
Ο εκπρόσωπος της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στο Λίβανο, δήλωσε ότι η ασφάλεια των στρατευμάτων του βρίσκεται σε κίνδυνο: «Το γεγονός ότι τα [ισραηλινά] στρατεύματα έχουν μετακινηθεί πολύ κοντά στη θέση μας αυτή τη στιγμή αποτελεί επίσης ανησυχία». Δεν είναι και περίεργο. Λίγες μέρες πριν, ο υπ.Εξ του Ισραήλ Κατς, ανακοίνωσε ότι θεωρεί τον γγ του ΟΗΕ Γκουτέρες «persona non grata» στο Ισραήλ.
Η χερσαία επίθεση στο Λίβανο έχει και άλλες περιπλοκές. Ο Μακρόν μπορεί στις 7/10 να επανέλαβε την υποστήριξή του στο Ισραήλ αλλά ανακοίνωσε ότι η Γαλλία θα σταματήσει να στέλνει όπλα στο Ισραήλ προκειμένου «ο Λίβανος (που ο γαλλικός ιμπεριαλισμός θεωρεί πίσω αυλή του) να μη γίνει νέα Γάζα». Ενώ ο Ιορδανός υπ.Εξ πήγε στον Λίβανο με αεροπλάνο για να μεταφέρει 13 τόνους βοήθειας εκφράζοντας «την αλληλεγγύη μας στους αδελφούς μας κατά της ισραηλινής επίθεσης». Το καθεστώς της Ιορδανίας είναι στήριγμα των ΗΠΑ στην περιοχή. Τον Απρίλη είχε επιτρέψει στα αμερικανικά μαχητικά να περνούν από το εναέριο χώρο της για να αναχαιτίσουν ιρανικούς πυραύλους. Αλλά συγκλονίζεται από μαζικές διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης και του Λιβάνου.
«Η συνέχιση του πολέμου σε δύο μέτωπα δεν θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του Ισραήλ και θα ήταν “σοφό” να ανοίξει η πόρτα για πολιτικές διευθετήσεις» σχολίασε ο πρώην επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Ισραήλ, Έιλαντ.