Αντιπολεμικό κίνημα
Παλαιστίνη: Ασταμάτητο το διεθνές κίνημα

12/10, Σεούλ, Ν. Κορέα. Συλλαλητήριο αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη. Φωτό: Lee Mi Jin

Mε νέες κινητοποιήσεις του κινήματος αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη σημαδεύτηκε η 12 Οκτώβρη μια εβδομάδα ακριβώς μετά τα ογκώδη συλλαλητήρια που έγιναν σε όλο τον κόσμο στην επέτειο του ενός χρόνου από την εκκίνηση του πολέμου.

Νέα συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Ρώμης. Η απόπειρα της Μελόνι να απαγορέψει τις διαδηλώσεις την περασμένη εβδομάδα της γύρισε μπούμερανγκ καθώς η ίδια και η κυβέρνησή της βρέθηκε να απολογείται όταν ο ισραηλινός στρατός στοχοποίησε και έβαλε εναντίον ιταλών κυανόκρανων στν Λίβανο.

Με χιλιάδες διαδηλωτές πλημμύρισε το κέντρο της Λισαβόνας στην Πορτογαλία όπου οι διαδηλωτές εξέφρασαν την οργή τους για την συνέχιση της υποστήριξης των δυτικών κυβερνήσεων στο Ισραήλ. Πολλές χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους στο Μπρίσμπεϊν στην Αυστραλία ενώ μαζικό ήταν το συλλαλητήριο, το 55ο κατά σειρά, στην Σεούλ στη Ν. Κορέα.

Στην Βρετανία πραγματοποιήθηκαν δεκάδες συγκεντρώσεις, εκδηλώσεις, διαμαρτυρίες σε χώρους εργασίας στις 10 Οκτώβρη που είχε οριστεί από τα συνδικάτα ως Μέρα Δράσης για την Παλαιστίνη και τον Λίβανο. Διαμαρτυρίες οργανώθηκαν στις πύλες των νοσοκομείων στο Ανατολικό Λονδίνo, το Μάντσεστερ, το Λίντς, το Μπράντφορντ, την Οξφόρδη κι άλλες πόλεις με πρωτοβουλία συνδικάτων όπως το Unison και το Unite. 

Στο Πόρτσμουθ συγκέντρωση έκαναν οι εργαζόμενοι στο δήμο και άλλες υπηρεσίες. Στο Μάντσεστερ οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες έκαναν συγκέντρωση και μάζεψαν χρήματα που θα διατεθούν για φαρμακευτική βοήθεια στην Παλαιστίνη. Σε συγκέντρωση προχώρησαν και οι εργαζόμενοι στις ταξιδιωτικές υπηρεσίες στην περιοχή του Λίβερπουλ όπου κάλεσαν την κυβέρνηση των Εργατικών να απαιτήσει άμεση κατάπαυση του πυρός και το συνταξιοδοτικό ταμείο του Merseyside να αποσύρει κάθε επένδυση σε εταιρείες που είναι συνένοχες σε γενοκτονία. 

Μαζικές, και με τη συμμετοχή εκατοντάδων φοιτητών ήταν οι διαμαρτυρίες που έγιναν σε κολλέγια και πανεπιστήμια στο Λονδίνο, το Μπέρμπινγχαμ, την Γλασκώβη, το Νταντί και άλλες πόλεις.


Αμερικάνικη “αεράμυνα” για την εισβολή στον Λίβανο

Η ανακοίνωση των ΗΠΑ στις 13/10 ότι θα εγκαταστήσουν το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας THAAD με αμερικανικό στρατιωτικό προσωπικό στο Ισραήλ, μάλιστα μετά από έκκληση του τελευταίου, αποτελεί απόδειξη ότι το μαντρόσκυλο τους νοιώθει περισσότερο από ποτέ στριμωγμένο από την αδυναμία του να νικήσει στρατιωτικά την αντίσταση τόσο στην Παλαιστίνη όσο και στον Λίβανο. 

Την περασμένη εβδομάδα, στη νότια Γάζα, κοντά στην Ράφα, μαχητές της Χαμάς εντόπισαν ισραηλινούς στρατιώτες που επιχειρούσαν να περάσουν ντυμένοι ως παλαιστίνιοι μαχητές κοντά στο πέρασμα Κερέμ Σαλόμ και συγκρούστηκαν μαζί τους προκαλώντας τους απώλειες. Στην βόρεια Γάζα, κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπάλια, στην οποία ο ισραηλινός στρατός έχει αποκλείσει περίπου 400.000 αμάχους, τρεις ισραηλινοί ταγματάρχες έχασαν τη ζωή τους -ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών ισραηλινών στρατιωτών στην Γάζα στους 734 και τους τραυματίες σε 4.700. Ένα χρόνο μετά την εισβολή του ο ισραηλινός στρατός δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι ελέγχει ούτε ένα σημείο στην Γάζα.

Στο μέτωπο του Λιβάνου, την Κυριακή 3/10 το ισραηλινό σύστημα αεράμυνας δεν κατάφερε να σταματήσει την επίθεση που εξαπέλυσε η Χεζμπολάχ με ντρόουνς εναντίον στρατιωτικής βάσης στην Μπινιαμίνα στο Βόρειο Ισραήλ με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ, 4 νεκρούς και τουλάχιστον εξήντα τραυματίες ισραηλινούς στρατιώτες, 7 από αυτούς σοβαρά. 

Ήταν το μεγαλύτερο πλήγμα που έχει δεχτεί ο ισραηλινός στρατός και η δεύτερη φορά μετά την επίθεση της Χεσμπολάχ στο λιμάνι της Χάιφα που η πανίσχυρη αεράμυνα του Ισραήλ τρυπήθηκε στα σοβαρά  -με την οργάνωση να αναφέρει ότι αυτό έγινε δυνατό χάρη στην ταυτόχρονη επίθεση με ρουκέτες που εξαπέλυσε σε άλλα σημεία απασχολώντας τα συστήματα αεράμυνας. Σύμφωνα με τους Financial Times, «το Ισραήλ αντιμετωπίζει μια διαφαινόμενη έλλειψη πυραύλων αναχαίτισης» και «οι ΗΠΑ αγωνίζονται να βοηθήσουν να καλυφθούν τα κενά».

Στο έδαφος τώρα, οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στο Νότιο Λίβανο, έχουν αποκρουστεί από ενέδρες που σύμφωνα με την οργάνωση μέχρι τις 6/10 είχαν κοστίζει τη ζωή σε 25 ισραηλινούς στρατιώτες. Εκεί ο ισραηλινός στρατός κάλεσε τους κυανόκρανους του ΟΗΕ να αποχωρήσουν από τις θέσεις τους στην περιοχή. Παίρνοντας αρνητική απάντηση, τους επιτέθηκε τρεις φορές, χρησιμοποιώντας ακόμη και άρματα με αποτέλεσμα τουλάχιστον πέντε κυανόκρανοι να τραυματιστούν. Την επίθεση στις δυνάμεις του ΟΗΕ είχε προαναγγείλει η ισραηλινή κυβέρνηση κηρύσσοντας persona non grata τον Γ.Γ. Γκουτέρες. 

Η επίθεση στην UNIFIL είχε σαν αποτέλεσμα τεράστιο εκνευρισμό στους υποστηρικτές του Ισραήλ μέσα στην ΕΕ. Η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση που καταδίκασαν την επίθεση του Ισραήλ με το Παρίσι και τη Ρώμη να καλούν για εξηγήσεις τους ισραηλινούς πρεσβευτές. Παγκοσμίως 40 χώρες, οι περισσότερες, με στρατιωτική παρουσία (10.000 περίπου κυανόκρανοι βρίσκονται στον Λίβανο) απαίτησαν με κοινή δήλωση να σταματήσουν οι ισραηλινές επιθέσεις. 

Ο Μακρόν που θεωρεί τον Λίβανο «αμπελοχώραφο» του γαλλικού ιμπεριαλισμού στη Μέση Ανατολή, από την Κύπρο όπου βρέθηκε για τη διάσκεψη των MED9, δήλωσε: «Δεν το ανεχόμαστε και δεν θα ανεχθούμε να ξανασυμβεί». Κάλεσε τους ηγέτες των χωρών «να σταματήσουν οι εξαγωγές όπλων» που «χρησιμοποιούνται στην Γάζα και στον Λίβανο» ενώ την προηγούμενη εβδομάδα είχε ανακοινώσει με αφορμή την χερσαία επίθεση στον Λίβανο ότι η Γαλλία θα σταματήσει να πουλά όπλα στο Ισραήλ. Ο Ιρλανδός υπουργός Άμυνας Μάρτιν κατήγγειλε ότι «το Ισραήλ θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια και την προστασία των ιρλανδικών στρατευμάτων» στο Λίβανο. Οι ισραηλινοί έποικοι απάντησαν με καμπάνια στα σόσιαλ μίντια με σλόγκαν όπως: «Να κατακτήσουμε την Ιρλανδία και να τη μετατρέψουμε σε ισραηλινή αποικία για να λύσουμε τα προβλήματα του ζωτικού μας χώρου και να εξαλείψουμε τους χειρότερους ανθρώπους στον κόσμο...».

Ρωγμές

Δεν έχει να περιμένει κανείς τίποτε από τον Μακρόν και τις ηγεσίες της ΕΕ που, στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν ως MED9, απευθύνουν τζάμπα εκκλήσεις για «ειρήνη», κρατώντας υποτίθεται «ίσες αποστάσεις» ενώ στην πράξη κάνουν πλάτες του Ισραήλ. Ούτε είναι οι δυνάμεις του ΟΗΕ που θα σταματήσουν τα εγκλήματα του ισραηλινού στρατού. Δεν το έκαναν ένα χρόνο τώρα που το Ισραήλ δολοφονεί στη Γάζα και δεν πρόκειται να το κάνουν ούτε και τώρα, που οι ισραηλινές κάνες βάζουν ακόμη και τις ίδιες στο στόχαστρο, στον Λίβανο.

Όμως η απόπειρα επέκτασης του πολέμου ανοίγει νέες ρωγμές δημιουργώντας αταξία και σύγχιση στο ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο. Τις ρωγμές αυτές μπορεί να αξιοποιήσει το διεθνές κίνημα αλληλεγγύης που την περασμένη εβδομάδα διαδήλωσε μαζικά κατά χιλιάδες σε όλες ανεξαιρέτως τις προαναφερθείσες χώρες της ΕΕ.

Και οι ρωγμές αυτές δεν αφορούν μόνο την Ευρώπη. Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς τα κράτη του Κόλπου συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Κατάρ ανακοίνωσαν ότι  απαγορεύουν στο Ισραήλ να χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο τους προκειμένου να κάνει επίθεση στο Ιράν. Ενώ πιέζουν τις ΗΠΑ να σταματήσει το Ισραήλ από οποιαδήποτε επίθεση στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν, εκφράζοντας την ανησυχία ότι για τις δικές τους αν η σύγκρουση κλιμακωθεί.

Παρόμοιο είναι το κλίμα ανησυχίας στην Ιορδανία και την Αίγυπτο. Σε κοινή σύσκεψη οι υπ.Εξ. των δύο δικτατορικών καθεστώτων ζήτησαν να τερματιστεί η ισραηλινή επίθεση στον Λίβανο. Δεν τους έπιασε ξαφνικά ο πόνος. Οι ανησυχίες τους έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι η μεν Ιορδανία ήδη συγκλονίζεται από τεράστιες φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις, ενώ στην Αίγυπτο το μόνο που εμποδίζει να συμβεί το ίδιο είναι η άγρια καταστολή μετατρέποντας τη χώρα σε κλειστό καζάνι που ανά πάσα στιγμή απειλεί να σκάσει. 

Η «φυγή προς τα εμπρός» του Ισραήλ μέσα από την εξάπλωση του πολέμου όχι μόνο δεν λύνει τα ήδη υπάρχοντα, αντίθετα δημιουργεί περισσότερα αδιέξοδα για το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.